Kusama en Polkadot logo weergeven

Wat is Kusama (KSM)? - Het "wilde neefje" van Polkadot

Er zijn erg veel mensen die Litecoin (LTC) zien als het vreemde broertje van Bitcoin (BTC). En dat is niet zo gek, want beide cryptomunten lijken in veel opzichten op elkaar. Zo zijn ze allebei schaars en kun je ze allebei minen, weliswaar met een verschillend mining algoritme, maar toch.

Polkadot (DOT) heeft net zo'n gek broertje als dat Bitcoin heeft, genaamd Kusama. Of eigenlijk geen broertje, maar een "wild neefje" zoals het project zichzelf beschrijft. De woordkeuze "wild" is hier met opzet gekozen, Kusama is namelijk een stuk wilder dan Polkadot. Het is namelijk een experimentele blockchain waar crypto-teams sneller kunnen werken en innoveren dan op Polkadot. Maar wat houdt een experimentele blockchain precies in? Of nog belangrijker: wat is Kusama (KSM) precies? Dat en meer behandelen we in deze blog!

Bekijk snel:

Wat is Kusama?

Kusama (KSM) is Polkadot's kanari-netwerk. De naam kanarie-netwerk komt van het idee van kanaries die in kolenmijnen werden gebruikt om mijnwerkers te waarschuwen door koolmonoxide en andere giftige gassen te detecteren die hen zouden kunnen verwonden. De kanari's gingen namelijk veel eerder dood, waardoor de mijnwerkers wisten dat er giftige gassen in de lucht hingen. Op dezelfde manier werkt Kusama als een kanarie door te waarschuwen en te helpen bij het opsporen van kwetsbaarheden of zwakheden in de codebasis van Polkadot.

Kusama is a network built as a risk-taking, fast-moving ‘canary in the coal mine’ for its cousin Polkadot.

Bovenstaande zin beschrijft perfect wat Kusama is: Kusama is een netwerk dat is opgezet als een risicodragende, snel bewegende "kanarie in de kolenmijn" voor zijn neef Polkadot. Kusama en Polkadot werken namelijk beiden op ongeveer dezelfde code. Beide zijn gebouwd op Substrate, een blockchain ontwikkelaarskit. In het kort is Substrate een raamwerk van modules waarmee ontwikkelaars relatief eenvoudig blockchains kunnen bouwen, die dan ook gelijk met het Polkadot- of Kusama-netwerk verbonden kunnen worden.

Doordat Kusama en Polkadot een erg vergelijkbare codebasis hebben, kunnen ontwikkelaars "experimenteren" op Kusama, voordat ze "officieel" live gaan op het netwerk van Polkadot. Bepaalde functies worden namelijk eerst op Kusama gezet, voordat ze door Polkadot geïmplementeerd worden.

Door gebruik te maken van Kusama, krijgen projecten toegang tot een zeer schaalbaar, interoperabel sharded netwerk, met functies die nog niet beschikbaar zijn op Polkadot. Geen zorgen we gaan zo dieper in op die technische begrippen.

Voor nu is het belangrijk te weten dat Kusama een, weliswaar onafhankelijk, netwerk is, dat is ontworpen als testlaboratorium voor ontwikkelaars. Daarnaast is het ook een voorbereidend netwerk voor de Web3 Foundation, het bedrijf achter Polkadot en Kusama, voordat iets op Polkadot wordt gelanceerd.

Polkadot versus Kusama

Kusama en Polkadot zijn onafhankelijke, op zichzelf staande netwerken, gebouwd op zeer vergelijkbare codebases, maar Kusama heeft lagere toetredingsdrempels en een sneller bestuursproces: governance protocol. Terwijl Kusama wild en snel is, is Polkadot conservatiever en geeft prioriteit aan stabiliteit en betrouwbaarheid, met langzamere, meer methodische besturings- en upgradeprocessen. Kusama is zeer geschikt voor gedurfde experimenten en vroegtijdige implementatie. Polkadot is ontworpen voor stabiele uitvoering van risicomijdende, hoogwaardige toepassingen.

Toch zijn beide cryptomunten in veel opzichten vergelijkbaar. Dat moet ook wel, anders kan Kusama tenslotte niet als test-netwerk fungeren voor de Web3 Foundation. Om een duidelijk beeld te krijgen van waar Polkadot en Kusama voor staan, behandel ik hier kort de drie belangrijkste pijlers van beide netwerken. Voor een uitgebreidere uitleg van deze uitleg kun je hier het artikel over Polkadot lezen. Wil je meer weten over Polkadot (DOT)? In onderstaande video van AllesOverCrypto legt Matt je alles uit over Polkadot!

1. Schaalbaarheid

Kusama's sharded blockchains en open governance bieden een schaalbare en toekomstbestendige infrastructuur voor bedrijven, marktplaatsen en applicaties om in te zetten en volwassen te worden. Die schaalbaarheid wordt dus bereikt doormiddel van twee componenten in het infrastructuur van Kusama: sharding en open governance. 

Sharding

Sharding is een layer 2 solution om schaalbaarheid van blockchains te vergroten. Met schaalbaarheid wordt in dit geval bedoelt hoeveel en hoe snel een cryptocurrency transacties kan verwerken.

Schaalbaarheid is hét grootste probleem voor Bitcoin en crypto in het algemeen. Zeker Ethereum (ETH) heeft moeite met opschalen nu er steeds meer dApps en smart contracts bijkomen.

De opstopping van blockchain-netwerken ontstaat veelal doordat elke node élke transactie dient te controleren op het netwerk. Hoe meer transacties er gedaan worden, hoe meer er dus gecontroleerd dient te worden.

Kusama en later dus ook Polkadot willen meer kunnen opschalen aan de hand van sharding.

Sharding is een technologie waarbij het werk niet door alle nodes gedaan hoeft te worden. Het werk wordt eerlijk en willekeurig verdeeld over verschillende nodes binnen het netwerk. Dit wordt ook wel horizontal partitioning genoemd.

In feite gaan de transacties niet meer over de hoofdketen van het netwerk, maar worden ze verdeeld over individuele blockchains met eigen nodes die het netwerk controleren. Kusama en Polkadot zijn niet de enige cryptomunten die aan sharding doen. Zo doen Elrond (EGLD) en Zilliqa (ZIL) ook aan sharding.

Image
Sharding model van Zilliqa
Sharding model van Zilliqa

Open governance

Kusama is eigendom van en wordt bestuurd door een gemeenschap van netwerkdeelnemers die stemmen over en controle uitoefenen op de evolutie van het netwerk.

Het bestuur van Kusama bestaat uit alle belanghebbende die mee willen doen in het bestuur. Deze belanghebbenden kunnen deelnemen aan het bestuur door te stemmen op referenda met de KSM-token. Referenda zijn eenvoudige stemregelingen op basis van de gestakede KSM-tokens. Bij elk referendum hoort een specifiek voorstel. Referenda kunnen op verschillende manieren worden gestart:

  • Openbaar ingediende voorstellen door de community van Kusama.
  • Voorstellen ingediend door de Raad (council).
  • Voorstellen ingediend als onderdeel van de vaststelling van een eerder referendum.
  • Noodvoorstellen ingediend door het Technisch Comité en goedgekeurd door de Raad.

Dit bestuursmodel komt overeen met dat van Polkadot. Het verschil tussen de twee bestuursmodellen zit hem vooral in het feit dat voorstellen sneller gedaan en uitgevoerd kunnen worden op Kusama, dan op Polkadot. Dit is ook waarom Kusama het "wilde neefje" van Polkadot genoemd wordt.

2. Interoperabiliteit

Net als voor Polkadot is interoperabiliteit ook belangrijk voor het Kusama-netwerk. Met interoperabiliteit wordt het feilloos samenwerken van verschillende typen blockchain bedoeld (cross-chain). Het netwerk-protocol doet dit door zowel openbare als private blockchains, orakels en toekomstige technologieën, met elkaar te verbinden. Deze onafhankelijke blockchains worden "parachains" genoemd en kunnen gebouwd worden met het Substrate blockchain-raamwerk.

3. Architectuur

Kusama heeft een vergelijkbare architectuur met de blockchain van Polkadot. Beide netwerken hebben namelijk parachains en een Relay Chain. De Relay Chain zorgt voor de gedeelde consensus (overeenstemming) tussen de parachains en zorgt tevens voor de cross-chain interoperabiliteit waar we het eerder over gehad hebben. De twee belangrijkste onderdelen van het Kusama-netwerk zijn dus de parachains en de Relay Chain. Daarnaast spelen bridges een belangrijke rol bij het verbinden van het Kusama-netwerk met andere blockchains, zoals Ethereum en Binance Smart Chain.

  • Relay Chain is het belangrijkste onderdeel en de kern van de architectuur van Kusama. Alle verschillende blockchains die als parachain verbonden zijn met het Kusama-netwerk, zijn verbonden met elkaar via de Relay Chain.
  • Parachains zijn individuele blockchains die hun eigen tokens kunnen hebben en hun functionaliteit optimaliseren voor specifieke gebruikssituaties.
  • Bridges, oftewel blockchain-bridges, zijn manieren waarop twee zelfstandige en technologisch verschillende blockchains met elkaar kunnen communiceren. 
Image
architectuur kusama
Visuele weergave van het Kusama-netwerk.

 

Parachain-veilingen

Vooral de parachains zijn een unieke eigenschap van zowel het Polkadot-netwerk als het Kusama-netwerk. Belangrijk om te weten hierbij is dat er maar een beperkt aantal parachain-plekken beschikbaar zullen zijn op het Polkadot-netwerk. Deze plekken zullen worden verdeeld onder veelbelovende projecten aan de hand van een veiling: een parachain-auction.

De oplettende lezer heeft door het woord "zullen" kunnen zien dat parachain veilingen nog niet live zijn. Op dit moment zijn er nog geen parachain-plekken op de Relay Chain aangesloten van Polkadot. Het netwerk van Polkadot bestaat voor alsnog alleen uit de relay chain.

Kanari-netwerk

Hier komt Kusama van toepassing. Als het kanari-netwerk van Polkadot zal Kusama eerst parachainveilingen uitrollen om ze te testen en te optimaliseren. Pas wanneer parachains feilloos werken op Kusama, worden ze gebruikt op het Polkadot-netwerk.

Omdat Kusama als een testnet fungeert voor Polkadot, zijn de kosten voor een parachain-plek aanzienlijk lager dan dat ze zullen zijn op het Polkadot netwerk.

Veilingproces

De veilingen van de Parachain-slots volgen een zogeheten aangepaste kaarsveilingformaat. Een kaarsveiling is een veiling waarbij de veilingmeester een kaars aansteekt en slechts biedingen accepteert zolang de kaars blijft branden. Omdat niet precies is vast te stellen wanneer de kaars dooft, is het niet mogelijk om tot het allerlaatste moment te wachten om een bod uit te brengen. Het doel van zo'n veiling is dus om een eindpunt te hebben dat niet vooraf bekend is.

Image
Veiling weergeven

Het veilingproces van Kusama werkt dus op een vergelijkbare manier met een onafgesproken eindtijd. Het veilingproce werkt als volgt voor crypto-projecten die een parachain-plek willen bemachtigen: 

  1. Teams doen een bod door aan te geven hoe lang zij een parachain-plek willen "huren" en hoeveel KSM-tokens zij daarvoor bereid zijn uit te geven.
  2. Vervolgens is het een open veiling waarin ieder team de alle biedingen kunnen zien en hun bod na verloop van tijd kunnen verhogen.
  3. Aan het einde van de veiling wordt het precieze tijdstip van de sluiting van de veiling willekeurig bepaald door een verifieerbare toevalsfunctie, vergelijkbaar met een kaars.
  4. De winnende parachain wordt automatisch aan boord genomen bij de start van de lease. Het geboden KSM-bedrag blijft vergrendeld voor de duur van de lease, waarna het kan worden ontgrendeld.
  5. De teams kunnen hun huurcontract van de parachain verlengen door vóór het einde van hun huidige huurperiode een nieuwe veiling te winnen.

Crowdloans

Net als bij Polkadot, worden er bij Kusama maar 100 parachain-plekken verwacht. Je kunt je misschien wel voorstellen dat de concurrentie voor zo'n plek moordend is, waardoor de biedingsprijzen erg hoog op kunnen gaan lopen. 

Sommige teams kunnen ervoor kiezen om hun parachain-plek te crowdfunden met behulp van Kusama's ingebouwde crowdloan-mechanisme. Dit mechanisme stelt mensen in staat om bij te dragen aan de crowdfunding van een specifiek project door akkoord te gaan met het staken van hun eigen KSM tot het einde van de lease. Teams van crypto-projecten kunnen hun donateurs belonen zoals zij dat willen, en kunnen hun crowdloan op verschillende manieren structureren, door het op Kusama zelf te hosten of op een 3rd-party platform.

Netwerkbeveiliging

Bij blockchains is het van belang dat alle data die op de blockchain staat in overeenstemming is met alle deelnemers (nodes) van het netwerk. Met andere woorden: alle deelnemers van het netwerk moeten het eens zijn dat wat op de blockchain staat de waarheid is. Het mag niet zo zijn dat iemand bijvoorbeeld twee keer dezelfde 100 KSM-tokens kan uitgeven, terwijl hij er maar 100 heeft.

Om overeenstemming te krijgen over wat de juiste blockchain is, wordt er een consensusmechanisme gebruikt. Hier lees je meer over consensusalgoritmes. Kusama gebruikt een uniek consensusalgoritme genaamd Nominated Proof of Stake (NPoS). Dit is een variatie op het Proof of Stake mechanisme. NPoS is ontworpen met vier verschillende rollen: validators, nominators, collators en fishermen.

Image
Consensusalgoritme rollen van Polkadot

Nominators

Nominators beveiligen de Relay Chain door betrouwbare validators te kiezen en KSM te staken. Als je een gebruiker en houder van KSM-tokens bent en je wilt meer KSM verdienen door te staken, maar je wilt niet de verantwoordelijkheid van een node hebben die 24/7 online moet zijn, dan kun je een nominator worden.

Validators

Validators beveiligen de Relay Chain door DOT te staken, block-bewijzen van collators te valideren en deel te nemen aan consensus met andere validators. Een paar keer per dag kiest het systeem van Kusama validators. Die validators zullen de komende uren een sleutelrol spelen in zeer gevoelige protocollen zoals blokproductie.

Collators

Collators houden een volwaardige node aan van één specifieke Parachain. Dat betekent dat ze alle benodigde informatie behouden om nieuwe blokken te kunnen schrijven en transacties uit te voeren. Onder normale omstandigheden zullen ze transacties verzamelen en uitvoeren om een ​​niet-verzegeld blok te creëren en dit, samen met een bewijs van staatstransitie, aan de validators te verstrekken die verantwoordelijk zijn voor het voorstellen van een parachainblok. Doordat ze volwaardige nodes zijn, kent elke Collator elkaar als peers. Dit maakt het voor hen mogelijk om berichten van parachain A naar parachain B te sturen; interoperabiliteit.

Fishermen

Fishermen is een toekomstige upgrade van het Kusama-netwerk en ze zijn dan ook op dit moment niet op het netwerk te vinden. De taak van Fishermen is om de Collators in de gaten te houden. Ze houden dus het proces van nieuwe blokken schrijven en transacties uitvoeren in de gaten, zodat er geen ongeldige staatstransities worden meegenomen.

Kusama's KSM-token

Kusama's KSM-token is de native token van het netwerk. Het is een utility token met meerdere use-cases:

  • Valideren van het netwerk;
  • Nomineren van validators;
  • Verbinden van parachains;
  • Governance (bestuurs) taken. 

Kusama heeft een circulerende voorraad van 8,47 miljoen KSM-tokens, en een totale voorraad van 10 miljoen tokens. In tegenstelling tot sommige andere blockchains, zoals Bitcoin, is deze maximale voorraad niet vast. In plaats daarvan stijgt het met een inflatie van 10% per jaar.

Kusama team

Kusama is gebouwd door het team dat ook Polkadot bouwt: de Web3 Foundation. Dé man van de Web3 Foundation is Gavid Wood. 

Dr. Gavin Wood is co-founder van Ethereum en uitvinder van Solidity, de programmeertaal van smart contracts op de Ethereum blockchain. Wood was gefrustreerd met de progressiesnelheid van Ethereum 2.0 en begon daarom de Web3 Foundation samen met Robert Habermeier en Peter Czaban. De Web3 Foundation is vervolgens begonnen met Kusama en vervolgens Polkadot.

Conlusie

Het gekke, wilde neefje van Polkadot is zo gek nog niet. Niet alleen is het ontwikkeld door dezelfde visionaire geest die ons eerst hielp Ethereum te brengen en vervolgens Polkadot creëerde, het deelt ook het solide ontwikkelteam achter Polkadot en de innovatieve en vooruitdenkende codebase van Polkadot.

Je zou zelfs kunnen stellen dat Kusama in sommigen opzichten beter is dan Polkadot. Alles wat op Polkadot staat, is momenteel ook op Kusama. Bovendien heeft Kusama een aanzienlijk lagere marketcap dan Polkadot, waardoor het meer ruimte heeft om te groeien.

Hoewel het project bedoeld is als springplank voor projecten om op te ontwikkelen voordat ze op Polkadot worden gelanceerd, zou het kunnen dat veel projecten ervoor kiezen om gewoon op Kusama verder te gaan. De ontwikkeling gaat sneller en is innovatiever, en de kosten voor een parachain zullen op Kusama naar verwachting veel lager zijn.

Net als zijn grotere neef Polkadot, is er zoveel om enthousiast over te zijn met betrekking tot Kusama. De toenemende adoptie projecten die met Substrate gebouwd zijn en de groei van gebieden zoals DeFi die een perfecte match zijn voor deze projecten, laten zien dat Polkadot en Kusama belangrijke spelers in dit veld zijn.

Er zijn in dit artikel best wel wat ingewikkelde en technische onderwerpen aan bod gekomen. Hopelijk is het duidelijk en eenvoudig genoeg uitgelegd zodat je het kunt begrijpen. Als je toch nog vragen hebt, nodigen we je graag uit om in onze AllesOverCrypto Facebook groep een balletje op te gooien. Daar zijn AOC’ers en leden van de groep altijd bereid om je vragen te beantwoorden. Zie je daar dan!


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.