GameFi
23/11/21

Roblox goes blockchain met metaverse game PlayDapp Town

Roblox goes blockchain met metaverse game PlayDapp Town
PlayDapp
pla

Snel €10 verdienen?

 1. Klik op de knop
 2. Maak een account aan
 3. Stort 10 euro

Je ontvangt direct €10 extra!

Start direct bij Bitvavo!

 

Het immens populaire online game platform Roblox heeft nu ook de stap gemaakt naar blockchain games, met de launch van metaverse PlayDapp Town en interoperabele NFTs.

Aan kinderen kun je in een paar woorden het metaversum uitleggen en dat zijn: “Het is net zoiets als Roblox.” Via de lego-achtige figuren in een fel gekleurde wereld beleven miljoenen kinderen dagelijks allerlei avonturen. Roblox is één van de populairste online games waarin je ook zelf spelletjes kan creëren, huizen kan bouwen, een bedrijf kan starten, maar ook monsters kunt verslaan of gewoon verstoppertje kunt spelen. 

Deze populaire game gaat nu de overstap maken naar de blockchain. PlayDapp Town zal de eerste blockchain game en metaverse worden in de Roblox wereld. Hiermee wordt de eerste play to earn game bij Roblox een feit. PlayDapp, een Koreaans bedrijf wat gespecialiseerd is om off-chain games on-chain te maken, faciliteert dit project.

Is Roblox hiermee de eerste van de vele games die de overstap naar het metaversum maken via blockchain? Gaat bijvoorbeeld Minecraft ook een blockchain versie krijgen? In dit artikel gaan we kijken wat PlayDapp Town precies is, en wat de samenwerking met Roblox voor effect heeft.

Bekijk snel

In dit filmpje legt een Roblox gamer zijn ervaringen in PlayDapp Town uit. Het is duidelijk dat hij nog weinig van blockchain games en crypto weet. Dit lijkt een eerste kennismaking.

https://youtu.be/IaGyd6FIwo0

 

Wat is Roblox?

Soms vraag je jezelf af: wat als bepaalde dingen net iets eerder waren uitgevonden. Hoe had de wereld er dan uitgezien? Wat als Satoshi in bijvoorbeeld 2000 zijn Bitcoin whitepaper had geschreven? Jack Dorsey zei ooit dat, als Bitcoin (BTC) had bestaan toen Twitter werd gelanceerd, dit al vanaf begin af aan geintergreerd was in het systeem van Twitter. En wellicht was Roblox dan al vanaf de start een blockchain game geweest. 

In opzet lijkt Roblox al in veel opzichten op een game of project op de blockchain gebouwd. Het is namelijk een open source game waar iedereen zelf games kan toevoegen. De games zijn gratis te spelen, voor bepaalde attributen of kleding en skins van de avatars moet je echter wel betalen. In de Roblox omgeving doe je dat, net als in een blockchain ecosysteem, met een eigen token. Dit zijn de Robux. Je kunt deze heel makkelijk aanschaffen en bij sommige spelletjes ook verdienen. Het verschil met blockchain games is dat gekochte items alleen binnen de spelomgeving van jou zijn. Dit is het grote verschil met crypto games met gekochte NFTs. Dat geldt hetzelfde voor de Robux die je kunt gebruiken en verdienen in Roblox. In het metaverse van Roblox kun je miljonair zijn, buiten het spel heb je er niets aan.

De games die je kunt spelen binnen Roblox zijn zeer divers. Meep City is bijvoorbeeld een metaverse game, een beetje vergelijkbaar met de Sims. Het is alleen dan met de bekende "lego wannabe mensjes" van Roblox. Hier kun je huizen bouwen en bedrijven beginnen, zoals een pizzeria. Het spel heeft altijd standaard minstens 100.000 spelers en dat op elk moment van de dag. Blox Fruits is dan weer een totaal andere game, een combat game waarbij je fruit moet verzamelen en ondertussen vijanden moet verslaan.

Roblox heeft verder, net als Minecraft, een ontwikkelingsomgeving waar je zelf assets, maar ook complete games kunt ontwikkelen. Dit maakt dat er altijd ook nieuwe spellen kunnen en zullen worden toegevoegd. Hierdoor is er op Roblox altijd wat te beleven en dit maakt de betrokkenheid van spelers bij het game platform groot.

Image
Roblox facebook header
facebook.com

Oprichters, visie en toekomstplannen 

Missie van Roblox is “To bring the world together through play” en het lijkt aardig met die missie te lukken. Het platform heeft een centraal bestuur wat in Amerika is gevestigd. David Baszuki, van origine afgestudeerd in electro engineering, is de oprichter van het platform. In zijn visie heeft het metaversum de toekomst en Roblox is daar een voorbode van.  

Roblox is in 2006 online gegaan. Het was vanaf het begin af aan eigenlijk altijd populair onder kinderen wereldwijd. Roblox heeft in 2021 dagelijks 43,2 miljoen spelers. Het is daarmee het meest populaire spel van 2021. Het is dus niet zo vreemd dat het spel aan alle kanten probeert uit te breiden. Roblox gaat ook regelmatig samenwerkingen aan met artiesten of merken, zoals bijvoorbeeld Nike. Dit sportmerk heeft onlangs een hoofdkwartier/sporthal geopend in Roblox.

De beursgang van een kinderspel met legopoppetjes was dan ook niet zo'n gek idee en bleek inderdaad een groot succes. Roblox Corporation maakte in maart 2021 haar introductie op de beurs. Het bedrijf wist haar waarde binnen enkele dagen van 30 miljard naar ruim 38 miljard te verhogen. Roblox was hiermee allang geen kinderspel meer, maar een serieuze speler die andere branchegenoten achter zich laat. Een overstap naar blockchain lijkt met de expansiedrang van Roblox dan ook niet meer dan logisch. En PlayDapp bleek de brug die dit mogelijk gaat maken.

Wat is PlayDapp?

PlayDapp is een Koreaans bedrijf wat vanuit Seoul opereert.  Het platform is in 2017 gestart. Eerste projecten waren de launch van de game "Mandrake Boys" en instant games voor Facebook. Missie van PlayDapp is om een doorgang te creëren waardoor niet-cryptogamers laagdrempelig kennis maken met de mogelijkheden van cryptogames. De stichting van PlayDapp Town in Roblox is eigenlijk precies het goede voorbeeld van wat PlayDapp wil bewerkstelligen. 

PlayDapp biedt de volgende diensten/producten aan:

 • Game Content - Een portfolio met interoperabel content en NFTs.
 • 2C2 marketplace - Een Peer-to-Peer marktplaats, PlayDapp.com. Hier kunnen gebruikers met elkaar assets ruilen en verhandelen.
 • Meta blockchain - PlayDapp biedt multichain support voor Ethereum, XRP, BCH, KLAY, LIBRA via Interchain of DEX.
Image
playdapp.io
playdapp.io

 

De PlayPlay Token (PLA)

PlayDapp heeft een eigen token PLA. Deze kan gebruikt worden in de verschillende games en voor gasfees om te kopen en NFTs te kopen. De token is verkrijgbaar op Gate.io, Coinbase, UPBit, Crypto.com, BKEX, Poloniex, Mexc Global, UniSwap en Quickswap. De token is in oktober 2021 gelanceerd voor de prijs van 0.17 USD. De prijs is toen een tijdlang een beetje stil blijven liggen maar is met de opstart van verschillende projecten een opgaande lijn gaan ontwikkelen. All Time High werd 31 oktober 2021 behaald met de prijs van 3.68 USD.

PlayDapp Town is één van de voorbeelden maar er zijn al een aantal succesvolle games op blockchain gebouwd die toegankelijk zijn gemaakt voor off-chain gamers. De NFTs uit PlayDapp Town kunnen in de toekomst ook gebruikt worden in deze games. PlayDapp heeft de afgelopen tijd meerdere games ontwikkeld:

 • Cryptodozer - Casual game voor ontspanning, voor het grote publiek
 • Dozerbird - Casual game
 • Sweetbox - Puzzle game 
 • Fruits bomb - Casual game
 • Along with the Gods - Play to Earn Action game
 • Asta - Multiplayer game
 • Townrangers - Multiplayer game
Image
PlayDapp Town metaverse
roblox.com

Wat is PlayDapp Town?

PlayDapp Town is de metaverse blockchain game die aan Roblox is toegevoegd. In juni 2021 is de alpha versie toegevoegd. Het metaverse en de omgeving is zoals je die van Roblox gewend bent, kleurrijk en vrolijk. Je kunt met je Roblox avatar in de omgeving van PlayDapp town rondlopen en aan games deelnemen.

Minggo school is één van de eerste plekken binnen PlayDapp Town die al in werking is gegaan. Hier kun je verschillende mini-games spelen. 

In PlayDapp World wordt het de bedoeling dat je verschillende games kunt spelen met een play to earn principe of voor fun. De eerste game die in 2021 speelbaar was, was 'hide and seek', verstoppertje. Het is ook een spel wat een groot succes is in Roblox zelf. Verder is Playz Run één van de eerste mini games die binnen PlayDapp Town live gaat. Het is een racespelletje met hindernissen.

Image
PlayDapp Town Playz
roblox.com

PlayDapp Town NFTs

PlayDapp Town NFTs zijn de assets die je kunt verzamelen, handelen en waarmee je op verschillende manieren geld kunt verdienen. Het zijn zogenaamde Interoperabele NFTs. Wat dit precies inhoudt, wordt hieronder verder uitgelegd.

Er zullen in totaal 3 series met PlayDapp Town NFTs worden uitgebracht. Elke serie bevat een x aantal karakters of dieren. De 3 series zijn:

 • Munglez - Een exotische dieren collectie, deze serie heeft 6 karakters.
 • Tiniz- Dit zijn een soort boerderij/fantasiedieren, een varken met vleugeltjes bijvoorbeeld. Deze serie heeft 4 karakters.
 • Playz - Deze fantasie dieren leven in Seoul, er zijn 6 karakters. In November 2021 is alleen de Playz serie nog maar uitgebracht. De volgende series zullen waarschijnlijk in de loop van 2022 volgen. 

De PlayDapp Town diertjes zijn natuurlijk super schattig met vrolijke twinkeloogjes en allemaal in lieve kleurtjes. Ze hebben ook namen en die zijn natuurlijk ook schattig zoals Twinky of Peppa. De NFT tokens zijn niet uniek in de zin van "one of a kind" figuren, de karakters in een serie zijn allemaal hetzelfde. De waarde zit hem dan ook niet zo zeer in het unieke karakter van je NFT, maar meer wat je er allemaal mee kunt doen.

Playz NFTs zijn meer dan leuke verzamelplaatjes, want deze hebben verschillende extra play to earn functies. De Playz vallen in 3 categorieën die een verschillende waarde hebben: R, SR, SSR. Maar je kan de waarde veranderen door merging toe te passen. Hoe werkt deze merging? Je kunt 6 verschillende R Playz NFTs samenvoegen of mergen tot 1 SR Playz NFT. Dan kun je weer 6 SR Playz samenvoegen tot 1 SSR NFT. Daarnaast heb je een soort joker, de Dragon Blood NFT. Deze kan voor elke PlayZ NFT de plaats innemen om de 6 verschillende karakters compleet te maken. 

Image
PlayDapp Town Merge
playdapp.io

Interoperabele NFTs

Het is de bedoeling dat de PlayDapp Town NFTs interoperabel worden met andere games en natuurlijk in eerste instantie de games van PlayDapp. Hoe groter de merge of categorie hoe multifunctioneler de PlayDapp NFT wordt.

De wereld van PlayDapp Town bevindt zich niet alleen als verbinding met de off-chain gaming wereld van Roblox, het is ook op verschillende blockchain bruikbaar. De NFTs worden op het Polygon netwerk gebouwd. Dit werkt op de drie verschillende niveaus. De SSR is ook om te zetten naar het Ethereum netwerk. In verband met de hoge gasfees is besloten deze mogelijkheid voorlopig alleen voor de SSR categorie te gebruiken. Het swappen kan op de PlayDapp marketplace. 

Image
PlayDapp Town interoperabel NFTs
playdapp.io

Staking

De manier waarop het stakingmechanisme werkt voor de Playz NFTs is ook interoperabel. Dit werkt hetzelfde als staking met fungible tokens. Hiermee wordt voorkomen dat er een grote uitverkoop van NFTs gaat plaatsvinden waardoor de waarde van de game en de NFTs daalt. Op deze manier kun je ook als je verder niets met je NFTs doet, vermogen opbouwen.

De staking, in de eerste plaats van de Playz NFTs maar wellicht ook met de andere Play Dapp Town series, kan gedaan worden in de andere game van PlayDapp Along with the Gods. Om te starten met staken is een minimum van 3 SR Playz nodig. Er is de mogelijkheid per week rewards te verdienen door in periodes van een week te staken. Maar er is ook de mogelijkheid om dagelijks te staken. In Along With the Gods kun je via de functie 'Item manager' de NFTs die je wilt staken selecteren en voor welk tijdsbestek. Er is geen lock, dus je kunt ook ten alle tijden stoppen met staken.

Lancering van Playz NFTs

In mei 2021 heeft een presale plaatsgevonden van de Playz. vanaf juni 2021 kon je deze figuurtjes mergen om zo je NFT een upgrade te geven. Half november 2021, op het moment van schrijven van dit artikel, start de NFT Packard sale met verschillende opties om PlayDapp Town NFTs te kunnen aanschaffen. Hiervoor heb je PLA nodig die verkrijgbaar zijn op de bovengenoemde beurzen. Je kan de NFTs verkrijgen in 3 verschillende packs. 

 • R Pack - Bevat 6 R grade PlayDapp Town Plays NFTs. 
 • SR Pack - Bevat 1 SR grade PlayDapp Town Plays NFTs. 
 • SSR Pack - Deze package heeft 1 random SSR grade playdapp town Plays NFT. 

Er worden over een periode van 8 weken in totaal 3000 NFTs verkocht. De verkoop werkt met dagelijkse limieten. Met de verkoop hoopt PlayDapp dat er naast nieuwe spelers ook nieuwe stakers bijkomen. 

De packages hebben vaste prijzen, de R Pack kost 67 PLA, SR Pack 215 PLA en tenslotte SSR Pack kost 185 PLA. Een PLA is ongeveer 2.30 USD in november 2021. De opbrengsten van de verkoop van deze packages zal in het play to earn prijzenpot worden gestopt. Hier worden prijzen en beloningen binnen PlayDapp Town mee uitgedeeld. 

Image
PlayDapp Town Pack
playdapp.com

PlayDapp Town een succes? 

De verkoop van de packages loopt aardig door. Met name de R packages worden veel verkocht. Ook in het PlayDapp Town spel is het aantal spelers groeiende. Toch lijken vooralsnog de kopers van de NFTs vooral vanuit de blockchain game wereld te komen. De toestroom vanuit de spelerscommunity van Roblox lijkt nog een beetje uit te blijven.

Zoals je al in het filmpje zag, is de kennis van blockchain onder de Roblox gamers nog gering en daarmee ook de kennis over de mogelijkheden die dit biedt. Het was ook één van de weinige reviews op YouTube van PlayDapp Town die eind 2021 te vinden is. PlayDapp Town kan dus nog wel wat naamsbekendheid gebruiken. Het lijkt er echter op dat de mensen achter het project ervan uitgingen dat de stroom van Roblox spelers naar blockchain games vanzelf op gang zou komen. Er is bijvoorbeeld ook geen Twitter account of Discord groep om een community te laten groeien rond dit project. Het kan dat dit nog opgestart moet worden en dat over een half jaar elke Robloxer ook Playz NFTs verzamelt.  Want dit spel heeft zeker potentie, als de Roblox spelers dit ook gaan ontdekken.

Conclusie

PlayDapp Town is een blockchain metaverse game van één van de grootste online games, Roblox. Voor een open source game met een eigen waardesysteem binnen het spel, is een uitbreiding naar Blockchian een logische stap. Ontwikkelingsplatform PlayDapp is hierin de ideale partner. Het kan daarom een project zijn wat een nieuwe game generatie met blockchain in aanraking brengt. Vooralsnog lijkt het erop dat deze generatie het spel nog moeten ontdekken. Maar PlayDapp Town is nog in de opstartfase en zal nog veel uitbreidingen krijgen. Dit maakt dat het project wel potentie heeft en interessant is om in de gaten te houden. 

Wil je verder praten over PlayDapp Town, Roblox of andere metaverse projecten? Onze AllesOverCrypto Facebook groep zit voor je klaar! Een antwoord op je vraag kun je ook eenvoudig opzoeken met onze FAQ. Wat ook handig werkt is je vraag + AllesOverCrypto googelen. Zo kom je snel bij een van onze artikelen en leer je snel je weg te vinden in de cryptowereld.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ontdek Alles Over Crypto

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang wekelijks de nieuwste inzichten in de cryptowereld.

Je bent succesvol ingeschreven!
Oeps! Er is iets fout gegaan!