Wat is Bitcoin Cash (BCH)?

Bitcoin Cash (BCH) - wat is het en waarom is het anders dan Bitcoin (BTC)?

Wat is Bitcoin Cash (BCH)? Bitcoin Cash werd in 2017 opgericht door een groep Bitcoin (BTC) miners en developers die allen hun zorgen hadden over de toekomst van cryptocurrency’s en in hoeverre deze daadwerkelijk groot konden worden. Zij hadden verschillende bedenkingen, waar we later verder op in zullen gaan.

Met Bitcoin Cash wilde de makers verschillende problemen, zoals het gebrek aan schaalbaarheid, oplossen. Dit resulteerde in een nieuwe, interessante technologie.

Foto header: David McBee/Pexels.com

Bekijk snel:

 

Wat is Bitcoin Cash (BCH)?

Wat is Bitcoin Cash? Zoals we eerder al zeiden, is Bitcoin Cash een project dat gestart is door een groep Bitcoin miners en developers die hun zorgen hadden over de toekomst van cryptocurrency’s. Bij verschillende zaken hadden ze hun vragen, zoals bij de schaalbaarheid van cryptocurrency’s.

Ze waren het bijvoorbeeld niet eens met de segregated witness technology. De segregated witness technology is een technologie waarbij een bepaalde manier van het ordenen van transacties binnen in blockchain wordt gehanteerd. Deze technologie zorgt voor een verhoogde transactiesnelheid.

Na de hard fork van 2017 besloten ze daadwerkelijk Bitcoin Cash op te richten. BCH heeft een volledig eigen blockchain met zijn eigen kenmerken, van deze kenmerken is er één die er écht bovenuit steekt. De currency heeft namelijk een grotere block, deze block is 8 MB. Dit zorgt ervoor dat de transactiesnelheid hoger is, zonder dat hier een segregated witness technology voor aan de pas hoeft te komen.

Kenmerken van Bitcoin Cash (BCH)

Om te beoordelen of een coin de moeite waard is, is het belangrijk goed te kijken naar de gegevens die we hebben over de coin. Wanneer er bijvoorbeeld unlimited supply is, zal de prijs van de munt moeilijker stijgen, omdat het aanbod oneindig groot is.

Een aantal gegevens over BCH zijn in onderstaand schema te vinden:
Token Ticker BCH
Totaal aantal tokens in omloop 21.000.000
Aantal tokens in omloop 18.753.806
Prijs tijdens ICO €361,48
Token type eigen blockchain

 

Functies van Bitcoin Cash (BCH)?

Maar wat zijn dan de voornaamste kenmerken van Bitcoin Cash? Naast het hebben van een grotere block moet de cryptomunt toch veel meer hebben om zo populair te worden? Inderdaad, Bitcoin Cash heeft veel meer dan dat. De munt heeft verschillende andere kenmerken.

Eén daarvan is het feit dat de munt, zoals vele anderen, decentralized is. Dit houdt in dat er geen partij tussen komt wanneer er een transactie tussen partij A en partij B plaatsvindt. Tevens is Bitcoin Cash censorship-resistent en maakt deze het, zolang men zich aan de regels houdt, voor iedereen mogelijk geld te transfereren.

Zoals eerder genoemd heeft de munt ook een erg grote block waarop relatief veel ruimte beschikbaar is. Dit zorgt ervoor dat er enorm snelle transacties plaats kunnen vinden.

De transactiekosten zijn voor Bitcoin Cash erg laag. Voor enkele centen kun je miljoenen verplaatsen van partij A naar partij B.

Bitcoin Cash bevat een erg goed privacy-systeem. De transacties in de blockchain worden ‘geshuffled’. Dit zorgt ervoor dat andere deelnemers aan de chain eerdere transacties niet kunnen terugkijken.

Men kan op het systeem van Bitcoin Cash ook zelf tokens creëren en beheren. Ook heeft BCH smart contracts. Een smart contract is een systeem dat ervoor zorgt dat contracten automatisch doorgevoerd worden, wanneer er aan de regels voldaan wordt.

Image
De website van Bitcoin Cash (BCH)
Sharaf Maksumov/Shutterstock.com
​​​​​

Wat zijn de verschillende tussen Bitcoin (BTC) en Bitcoin Cash (BCH)?

Bitcoin Cash is dus een soort spin-off van Bitcoin. Je zou dus misschien zeggen dat de twee erg op elkaar lijken. Echter, de twee verschillen enorm van elkaar. De oprichters van Bitcoin Cash zijn de munt gestart om een verbeterde versie van Bitcoin te creëren. Het is dan ook redelijk logisch dat er verschillen zijn tussen de twee.

De verschillen in prijzen

Zowel Bitcoin als Bitcoin Cash, evenals eigenlijk alle andere cryptocurrency’s, hebben hun prijs ‘te danken’ aan hoeveel ze worden gevraagd, aangeboden en gebruikt. Hoe meer ze gebruikt worden, hoe hoger de prijs. Hoe meer ze gevraagd worden, hoe hoger de prijs. Hoe meer ze aangeboden worden, hoe lager de prijs.

Bitcoin en Bitcoin Cash zijn beide value-storagers, dit houdt simpelweg in dat het eenheden zijn die een waarde weergeven en behouden. Tot nu toe is Bitcoin op dit gebied vele malen groter dan Bitcoin Cash, maar BCH neemt snel toe in gebruikers én waarde.

Bitcoin Cash is natuurlijk veel nieuwer dan Bitcoin en moet dan ook nog iets meer zijn plek in de markt vinden. Er zijn mensen die denken dat Bitcoin Cash steeds een groter deel van de market capitilization van Bitcoin over zal nemen, dit omdat Bitcoin Cash verschillende problemen van Bitcoin oplost.

Bitcoin is tot nog toe veel meer waard dan Bitcoin Cash, maar de verschillen tussen de twee hebben door de jaren heen al erg gevarieerd. Op het punt waarbij BCH het dichtsbij de waarde van BTC was, was BCH 33% van de waarde van BTC. Op het punt waarbij BCH het verst weg van de waarde van BTC was, was BCH 5% van de waarde van BTC.

Image
Bitcoin Cash (BCH) vs. Bitcoin (BTC)
AlekseyIvanov/Shutterstock.com

De verschillen in kenmerken

Het grootste voordeel dat Bitcoin Cash heeft, ten opzichte van Bitcoin, is dat het goedkoper én sneller is. Hierdoor is de munt meer schaalbaar en heeft deze in theorie meer potentie om een enorm aantal gebruikers te dienen.

Tevens werkt het team van Bitcoin Cash over het algemeen sneller aan oplossingen dan het team van Bitcoin. Hierdoor past Bitcoin Cash zich sneller aan.

Natuurlijk heeft Bitcoin Cash ook verschillende nadelen ten opzichte van Bitcoin. Zo heeft BCH over het algemeen veel minder vertrouwen van het grote publiek, dan Bitcoin Cash.

De grootste reden dat Bitcoin groter is dan Bitcoin Cash, is omdat Bitcoin de naam heeft. Bitcoin is de eerste munt waar de ‘buitenwereld’ kennis mee maakte. Het is de eerste grote cryptocurrency, die werkelijk iedereen leerde kennen. Het wordt dan ook gezien als de grondlegger van de crypto, iets wat erg helpt bij de waarde.

Waar kun je ze kopen?

Een belangrijke vraag is natuurlijk waar je Bitcoin en Bitcoin Cash kunt kopen. Beide munten kun je in principe op alle exchanges kopen. Voorbeelden van exchanges waarop beide munten aan te schaffen zijn: Bitvavo, Binance of Coinbase, maar ook Blox.

Welke exchange voor jou het beste is, is volledig afhankelijk van je voorkeuren. Zo zijn de transactiekosten bij Bitvavo lager dan bij Binance, maar heeft Binance weer andere voordelen. Meer over de verschillen tussen Bitvavo en Binance lees je hier.

Team, adviseurs en partners

Wat jammer is aan het Bitcoin Cash project, is dat we niet zo veel weten over het team achter het project. Zoals we eerder al zeiden is Bitcoin Cash gestart door een groep Bitcoin miners en developers die het niet helemaal eens waren met hoe Bitcoin in elkaar zat.

We weten niet precies hoe deze groep in elkaar steekt en wie er onderdeel van zijn. We weten niet wie de oprichters precies zijn en wie welke rol heeft. Wat we wél weten, is dat Rick Falkvinge de CEO achter het project is. Dit weten we 100% zeker.

Rick Falkvinge is het publieke figuur achter Bitcoin Cash. Tevens is hij Zweeds ondernemer die voornamelijk actief is in het ICT-vakgebied. Daarnaast richtte hij zijn eigen politieke partij, de Zweedse piratenpartij, op.

In 2011 begon zijn interesse in Bitcoin en sprak hij er meerdere malen over als de ondergang van banken. Achter zijn woorden zaten zeker daden, daar hij in 2011 al zijn spaargeld in Bitcoin investeerde.

Op 12 november 2017 bracht hij een officieel statement naar buiten waarin hij bekend maakte dat hij de CEO van het project Bitcoin Cash was. Hij sprak vaak openbaar over het project en noemde Bitcoin Cash bijvoorbeeld als mogelijke vervanger van Bitcoin.

Over de andere leden van het team achter Bitcoin Cash weten we eigenlijk niets.

Roadmap

Helaas heeft Bitcoin Cash géén officiele roadmap. Aangezien het een soort spin-off van Bitcoin is, zoals Better Call Saul een spin-off is van Breaking Bad, voelden de oprichters van Bitcoin Cash hier geen noodzaak bij.

Volgens de makers is het belangrijkste dat Bitcoin Cash een soort marktplaats is, waar iedereen op kan bouwen zonder hoge drempels of ingewikkelde toelatingseisen.

Hierdoor is het juist best wel logisch dat Bitcoin Cash geen roadmap heeft. Een roadmap geeft namelijk richtlijnen en verwachtingen aan. Wanneer deze er zijn voor een project dat juist aangeeft zo graag vrij en toegankelijk te willen zijn, beperkt dit deze vrijheid.

Mensen gaan zich dan namelijk gedragen en handelen naar deze richtlijnen en verwachtingen, waardoor de vrije marktwerking afneemt. Dit is juist niet wat de makers van Bitcoin Cash willen. Het is één van de redenen dat ze het ooit oprichtten.

Populariteit

Bitcoin Cash is erg populair onder het grote publiek. Er worden erg veel verschillende redenen genoemd voor de enorme populariteit van de munt.

Mensen die niet zo’n fan zijn van de munt zullen zeggen dat de munt zijn bekendheid en succes puur en alleen te danken heeft aan zijn naam.

Echter, volgens de fans is Bitcoin Cash veel meer dan alleen een afstamming van Bitcoin. Volgens hen is het vele malen beter dan de ‘klassieke’ Bitcoin en heeft de munt daar dan ook zijn succes en populariteit aan te danken.

Bitcoin Cash is over het algemeen erg populair, dit staat mede in verband met de algemene populariteitsstijging van de cryptomarkt in zijn geheel. Iets wat tegen zit, kijkend naar de populariteit van Bitcoin Cash, is dat Bitcoin Cash geen hele bijzondere stijgingen meepakt. Waar andere munten wel eens een 50% dag pakken, zowel positief als negatief, is Bitcoin Cash ietwat stabieler.

Het team achter Bitcoin Cash communiceert niet zo veel met hun achterban. Ze zijn amper actief op sociale media. Ze zijn actief op Twitter, maar hebben hier al sinds december van 2018 niets meer over gepost. Wel heeft Bitcoin Cash een erg actieve Reddit-community. Deze community bestaat uit maar liefst 83,4 duizend leden. Echter, wanneer je het dan weer vergelijkt met Bitcoin (3,0 miljoen leden), Ethereum (989 duizend leden) of Dogecoin (2,0 miljoen leden), is 83,4 duizend ook weer niet zo veel.

Image
De Reddit-community van Bitcoin Cash (BCH)
De Reddit-community van Bitcoin Cash (BCH)

 

Kritiek

Wat volgens velen een negatief punt is aan Bitcoin Cash, is dat de munt niet meer écht boven de rest uitsteekt.

Waar in de begindagen van Bitcoin Cash het nog echt een probleem wat andere crypto’s hadden oploste, is Bitcoin Cash vandaag in principe gewoon één van de velen. Er zijn honderden, al dan niet duizenden, munten die beweren sneller te zijn dan Bitcoin Cash. Ook zijn er munten die beweren veel betere beveiliging- en privacy-systemen geïmplementeerd te hebben. Evenzo zijn er munten die lagere transactiekosten hebben.

De voordelen die Bitcoin Cash ooit had, zijn vandaag de dag redelijk ‘normaal’. Toen BCH werd opgericht was het überhaupt één van de weinige grote crypto-projecten, laat staan wat voor een gebrek aan vooruitstrevende technologieën er destijds was. Toentertijd was Bitcoin Cash iets bijzonders en unieks, vandaag de dag is het één van de velen.

Conclusie

Bitcoin Cash is in de basis een sterk project. De technologie erachter ziet er goed uit. Met name de oplossingen die de makers hadden voor problemen die zij toen al zagen, zijn veelbelovend. Het zou hierdoor namelijk kunnen dat zij ook in de toekomst problemen zullen zien en deze zullen proberen op te lossen. Dit is echter natuurlijk geen zekerheid.

Het is en blijft afwachten wat er gaat gebeuren. Zoals we eerder al zeiden is Bitcoin Cash qua technologie in de laatste jaren wel voorbijgestreefd, maar met een sterk team van miners en developpers erachter, zou het kunnen dat ze deze achterstand weer in gaan halen.

Voor fans van of investeerders in Bitcoin Cash is het te hopen dat BCH in de komende tijd met nieuwe ideeën of beloftes gaat komen, waardoor de munt een nieuwe impuls krijgt.

Heb jij ideeën over Bitcoin Cash of wil je meer weten over dit project? Meld je aan bij onze AllesOverCrypto Facebookgroep! We filosoferen graag over de toekomst van blockchain en zijn er natuurlijk ook voor het delen van praktische informatie. We zien je graag daar!

Hoe koop ik Bitcoin Cash?

Bitcoin Cash kopen op Bitvavo is een fluitje van een cent. Binnen enkele minuten en voor minder dan een euro kan je al de trotse eigenaar zijn van BCH.

  1. Meld je hier gratis aan bij Bitvavo
  2. Verifieer jezelf door rechtsboven op je naam te klikken en dan naar "Verificatie" te gaan.
  3. Maak geld over via iDeal. Dit doe je door op "Euro's storten" te klikken.
  4. Vul vervolgens het bedrag en kies iDeal als betaalkeuze zodat het geld binnen een minuut op je Bitvavo-rekening staat. Klik hierna op "Betalen".
  5. Als je hierna op "Overzicht" klikt, zie je het geld staan.
  6. Zoek BCH op, klik erop en druk vervolgens op "Kopen".
  7. Investeer het bedrag dat je in gedachten hebt in BCH. 
  8. Gefeliciteerd! Je hebt BCH gekocht!
    Vergeet niet je gebruikersnaam en wachtwoord goed te bewaren

 


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.