(Ca)libra: de cryptomunt van Facebook

(Ca)libra: de cryptomunt van Facebook

Snel €10 verdienen?

  1. Maak een account aan
  2. Stort 10 euro
  3. Je ontvangt direct €10 extra!
Start direct bij
Bitvavo

Er wordt al een aantal maanden gesproken over de cryptomunt van Facebook: Libra. Wat doet de munt en wat is het nu precies? Je leest het in deze blog.

Voor wie is (Ca)libra?

De cryptomunt Libra is bedoeld voor mensen die geen eigen bankrekening hebben. Facebook speelt hiermee in op de massa met minder vermogen. Volgens Facebook heeft bijna de helft van de volwassenen in de hele wereld geen actieve bankrekening. Calibra wil met hun nieuwe digitale portefeuille realiseren dat iedereen in de wereld geld kan bewaren, versturen en kan uitgeven.  

Met deze cryptomunt kan je binnenkort binnen Facebook gewoon betalen. Je geld staat op Calibra: je eigen digitale portefeuille. De nieuwe dochteronderneming van Facebook heeft als doel financiële diensten aan te bieden waarmee mensen toegang krijgen tot het Libra-netwerk.

Facebook coin libra
Calibra betalingsdienst. Bron: Facebook Inc.

 

Zijn je gegevens dan veilig? Ja, even veilig als bij banken. Hoe? Door middel van processen die banken en creditcard-bedrijven gebruiken om fraude te bestrijden. Daarbij zijn er geautomatiseerde systemen die proactief de activiteiten controleren om zo frauduleus gedrag te detecteren en te voorkomen. Mocht je het op de een of andere manier toch kwijtraken (denk aan diefstal of het verliezen van je telefoon), dan krijg je de valuta gewoon terug.

Libra en blockchain

Libra is gebouwd op een open-source blockchain. Zo heeft de coin zijn eigen proof-of-stake-protocol (PoS). De PoS is een consensus algoritme. In plaats van computerkracht, gebruikt PoS de schaarste van de Libra coin. Door middel van het inzetten van je eigen coin kan je een nieuw block oplossen. Daartegenover heb je de proof-of-work methode. Bitcoin maakt hier gebruik van. Deze vorm van minen maakt gebruik van computer intensive puzzels om transacties te valideren en nieuwe blokken te maken. In de whitepaper van Libra is te lezen dat de wereld écht behoefte heeft aan een betrouwbare digitale valuta. Daarbij wordt er gezocht naar een infrastructuur om ‘het internet van geld’ waar te kunnen maken. Libra beweert dat zij deze oplossing aanbieden. Voornamelijk eenvoud staat centraal bij het beveiligen van financiële activa van mensen. De missie van Libra:

'To enable a simple global currency and financial infrastructure that empowers billions of people'.

Samenwerking systemen van Libra

Om een financieel systeem te creëren die veilig en betrouwbaar is, werkt Libra met 3 verschillende systemen:

  1. Libra is gebouwd op een veilige, betrouwbare en schaalbare blockchain.
  2. Libra wordt ondersteund door een reserve van activa die is ontworpen om intrinsieke waarde te geven.
  3. De valuta wordt bestuurd door de onafhankelijke Libra Associatie (non-profit). Deze organisatie heeft als doel het evolueren van het ecosysteem. De non-profit organisatie bestaat uit bijvoorbeeld Visa, PayPal, Uber, Spotify en E-bay.

Er ontstaat wel onrust. Bij andere cryptovaluta is de ‘macht’ verdeeld. Libra heeft ervoor gekozen om de macht te leggen bij verschillende organisaties. Het is nog niet duidelijk hoe er toezicht wordt gehouden op de ‘Libra Association’.

Stable Coin

De koers wordt bewaakt door de Libra Association. Dit houdt in dat de munt zijn waarde blijft behouden en dus een ‘stable coin’ is. Bij andere munten wordt de prijs bepaald door de open markt. Bij Libra zal er gegarandeerd een vaste prijs gehanteerd worden.

Privacy en Libra

Facebook garandeert dat de privacy wordt gewaarborgd. Zo zeggen zij accountgegevens en financiële gegevens niet te delen met derde partijen. Ook zeggen zij de gegevens niet te gebruiken voor advertenties-targeting. Er ontstaan natuurlijk wel vraagtekens bij mensen: Dit hebben ze toch vaker gezegd en niet gedaan.

Kan ik Libra kopen?

De cryptomunt wordt verwacht in 2020. Op dit moment kan je dus nog geen Libra kopen. Dat Facebook druk bezig is, dat is wel te stellen. Verder is de coin wel al terug te vinden op de website van CoinMarketCap.

Conclusie

Facebook gaat Libra gebruiken voor gemak en om de massa te bereiken. Je kunt straks betalingen doen binnen het platform. Makkelijk en snel. Of de munt een groot succes gaat worden, dat vraag ik me nog af. Wat denk jij? Laat het even weten in een reactie onder deze post. Lijkt het je leuk om jezelf te ontwikkelen op meerdere vlakken? Bekijk dan mijn website actiesucces.nl.

 
Bronnen

 

Ontdek Alles Over Crypto

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang wekelijks de nieuwste inzichten in de cryptowereld.

Je bent succesvol ingeschreven!
Oeps! Er is iets fout gegaan!