Libra coin achtergrond

(Ca)libra: de cryptomunt van Facebook

Er wordt al een aantal maanden gesproken over de cryptomunt van Facebook: Libra. Wat doet de munt en wat is het nu precies? Je leest het in deze blog.

Voor wie is (Ca)libra?

De cryptomunt Libra is bedoeld voor mensen die geen eigen bankrekening hebben. Facebook speelt hiermee in op de massa met minder vermogen. Volgens Facebook heeft bijna de helft van de volwassenen in de hele wereld geen actieve bankrekening. Calibra wil met hun nieuwe digitale portefeuille realiseren dat iedereen in de wereld geld kan bewaren, versturen en kan uitgeven.  

Met deze cryptomunt kan je binnenkort binnen Facebook gewoon betalen. Je geld staat op Calibra: je eigen digitale portefeuille. De nieuwe dochteronderneming van Facebook heeft als doel financiële diensten aan te bieden waarmee mensen toegang krijgen tot het Libra-netwerk.

Image
Facebook coin libra
Calibra betalingsdienst. Bron: Facebook Inc.

 

Zijn je gegevens dan veilig? Ja, even veilig als bij banken. Hoe? Door middel van processen die banken en creditcard-bedrijven gebruiken om fraude te bestrijden. Daarbij zijn er geautomatiseerde systemen die proactief de activiteiten controleren om zo frauduleus gedrag te detecteren en te voorkomen. Mocht je het op de een of andere manier toch kwijtraken (denk aan diefstal of het verliezen van je telefoon), dan krijg je de valuta gewoon terug.

Meer geld verdienen met crypto? Download het gratis ebook met 12 tips!

Ja, ik ga akkoord. Hiermee ontvang ik ook regelmatig waardevolle tips!

Libra en blockchain

Libra is gebouwd op een open-source blockchain. Zo heeft de coin zijn eigen proof-of-stake-protocol (PoS). De PoS is een consensus algoritme. In plaats van computerkracht, gebruikt PoS de schaarste van de Libra coin. Door middel van het inzetten van je eigen coin kan je een nieuw block oplossen. Daartegenover heb je de proof-of-work methode. Bitcoin maakt hier gebruik van. Deze vorm van minen maakt gebruik van computer intensive puzzels om transacties te valideren en nieuwe blokken te maken. In de whitepaper van Libra is te lezen dat de wereld écht behoefte heeft aan een betrouwbare digitale valuta. Daarbij wordt er gezocht naar een infrastructuur om ‘het internet van geld’ waar te kunnen maken. Libra beweert dat zij deze oplossing aanbieden. Voornamelijk eenvoud staat centraal bij het beveiligen van financiële activa van mensen. De missie van Libra:

'To enable a simple global currency and financial infrastructure that empowers billions of people'.

Samenwerking systemen van Libra

Om een financieel systeem te creëren die veilig en betrouwbaar is, werkt Libra met 3 verschillende systemen:

  1. Libra is gebouwd op een veilige, betrouwbare en schaalbare blockchain.
  2. Libra wordt ondersteund door een reserve van activa die is ontworpen om intrinsieke waarde te geven.
  3. De valuta wordt bestuurd door de onafhankelijke Libra Associatie (non-profit). Deze organisatie heeft als doel het evolueren van het ecosysteem. De non-profit organisatie bestaat uit bijvoorbeeld Visa, PayPal, Uber, Spotify en E-bay.

Er ontstaat wel onrust. Bij andere cryptovaluta is de ‘macht’ verdeeld. Libra heeft ervoor gekozen om de macht te leggen bij verschillende organisaties. Het is nog niet duidelijk hoe er toezicht wordt gehouden op de ‘Libra Association’.

Stable Coin

De koers wordt bewaakt door de Libra Association. Dit houdt in dat de munt zijn waarde blijft behouden en dus een ‘stable coin’ is. Bij andere munten wordt de prijs bepaald door de open markt. Bij Libra zal er gegarandeerd een vaste prijs gehanteerd worden.

Privacy en Libra

Facebook garandeert dat de privacy wordt gewaarborgd. Zo zeggen zij accountgegevens en financiële gegevens niet te delen met derde partijen. Ook zeggen zij de gegevens niet te gebruiken voor advertenties-targeting. Er ontstaan natuurlijk wel vraagtekens bij mensen: Dit hebben ze toch vaker gezegd en niet gedaan.

Kan ik Libra kopen?

De cryptomunt wordt verwacht in 2020. Op dit moment kan je dus nog geen Libra kopen. Dat Facebook druk bezig is, dat is wel te stellen. Verder is de coin wel al terug te vinden op de website van CoinMarketCap.

Conclusie

Facebook gaat Libra gebruiken voor gemak en om de massa te bereiken. Je kunt straks betalingen doen binnen het platform. Makkelijk en snel. Of de munt een groot succes gaat worden, dat vraag ik me nog af. Wat denk jij? Laat het even weten in een reactie onder deze post. Lijkt het je leuk om jezelf te ontwikkelen op meerdere vlakken? Bekijk dan mijn website actiesucces.nl.

Meer geld verdienen met crypto? Download het gratis ebook met 12 tips!

Ja, ik ga akkoord. Hiermee ontvang ik ook regelmatig waardevolle tips!

 
Bronnen

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.