Ontology is een blockchain, die hoog inzet op betrouwbaarheid, privacy en veiligheid. Blockchain is bij lange na nog geen mainstream onderwerp, want veel mensen hebben geen idee wat het inhoudt. Wij, van AllesOverCrypto, brengen daar graag verandering in. Daarom vertel ik je in dit artikel wat de techniek achter Ontology Blockchain is en hoe het werkt. Lees je mee?
Bekijk snel
Wat is blockchain?
Blockchains zijn er tegenwoordig in verschillende soorten en maten. Voorheen was eigenlijk met name de blockchain van Ethereum de standaard, maar er wordt steeds meer uitgekeken naar systemen die de beperkingen van Ethereum (ETH) niet hebben. Je denkt nu misschien, huh? waar gaat dit over? Ik zal even een stapje terug doen en je uitleggen wat een blockchain precies is.
Een blockchain is dé oplossing voor transacties, waardoor het dus de basis vormt voor ons toekomstige financiële stelsel. Je kunt transacties uitvoeren met mensen die je niet kent, en niet vertrouwt, zonder dat er een tussenpersoon bij komt kijken.
Alle transacties worden nauwkeurig vastgelegd, automatisch, waardoor ze openbaar zijn. Frauderen is niet mogelijk, aangezien het transparant is én informatie achteraf niet bewerkt kan worden.
Wat is Ontology Blockchain?
Ontology zet hoog in op ons meest waardevolle goed: vertrouwen. Er zijn zoveel mensen die de wereld van crypto en blockchain als onbekend, onbetrouwbaar, schimmig of een scam beschouwen, waardoor Ontology Blockchain vastbesloten is om deze oordelen om te turnen.
Ze hebben een whitepaper online staan, maar die stamt uit 2017, dus die zou wel wat opgefrist kunnen worden. In onderstaande video vertelt Exodus je in enkele minuten wat Ontology is. De nadruk ligt voornamelijk op de coin (ONT), maar al met al geeft het je een goed idee van het platform:
Kenmerken van Ontology
Ontology Blockchain heeft de volgende kenmerken op hun homepage staan, waardoor je direct indruk krijgt van hun idealen:
- Snelheid
- Toegankelijk
- Veilig
Ontology (ONT) is snel, goedkoop en brengt allerlei goeds. Hun platform is volledig Web3 ready en brengt daarbij gedecentraliseerde data- en identiteitsoplossingen met zich mee. De betaalbare layer 2-blockchain is ontworpen om gebruikers flexibiliteit te bieden, waarmee ze zelf op blockchain gebaseerde oplossingen te bouwen.
Dankzij Ontology's Ethereum Virtual Machine (EVM) heb je volledige compatibiliteit met Ethereum (ETH), wat het voor vele gebruikers een aantrekkelijk platform maakt.
Achtergrond van Ontology
Ontology (ONT) is opgericht door Onchain. Dit is een Chinees FinTech onderneming, die ook de drijvende kracht achter Neo (NEO) is. Ik schreef al eerder een artikel over de Neo Blockchain, waar ik zeker enthousiast over ben. Met Neo lopen de ondernemers echter tegen problemen aan, omdat bedrijven de blockchain wel graag willen gebruiken, maar ze hebben geen idee hoe. Met de komst van Ontology moet de overstap naar het digitale eenvoudiger worden, dus daarom is het ook absoluut geen standaardblockchain.
Het team achter deze blockchain
Adviseurs van Ontology
De adviseurs van Ontology zijn John Izaguirre & Matsuyama KITAO Takayuki. John is een expert op het gebied van stakeholders en communicatie, waardoor hij goed van pas kom in deze creatieve business.
Takayuki heeft gewerkt in de handelswereld, waardoor hij veel ervaring heeft opgedaan in financiële instituten. Wat ook welkom is, is dat hij een partner is van Japanse overheidsinstanties. Hij spitst zijn dienstverlening toe op gespecialiseerde IT-dienstverlening, voor met name chemisch fabrikanten, de farmaceutische industrie en universiteitslectoraten.
Deskundig team
Jun Li is de founder van Ontology. Hij heeft een heilig geloof in decentralized identity en verdiept zich graag in data-oplossingen die de wereld veranderen. Hij heeft zo'n 20 jaar ervaring in de wereld van blockchain, dus zijn technische kennis komt zeker van pas.
Naast Jun Li is Gloria WU Chief of Ecosystem Partnerships. Ze is een meester in het onderhouden en opbouwen van relaties, waarbij ze werkt op het snijvlak van communicatie en de technische kant van de blockchain.
De rest van de teamleden vind je op de website van Ontology.
Voor- en nadelen van Ontology Blockchain
De voordelen van de Ontology blockchain op een rijtje:
- Een kundig en ervaren team zit achter de ontwikkeling van deze blockchain;
- Waardevolle aanvulling op de Neo-blockchain;
- Slim gebruik van de community van grote broer Neo;
- Lost daadwerkelijk een probleem op voor beginners, die gebruik willen maken van Neo.
En dan zijn er natuurlijk ook de nadelen:
- De consument komt hier op de tweede plaats, want het is ontworpen voor ondernemingen;
- Oorsprong in China, waar de regering op ieder moment een einde kan maken aan dit project.
Hoe werkt Ontology Blockchain?
Vertrouwen is niet iets wat je moet verdienen. Bij Ontology maken ze er werk van door diverse platforms onderdeel te maken van hun eigen ecosysteem, waardoor het vertrouwen in zekere mate vanzelfsprekend is. De veiligheid wordt gewaarborgd vanuit het platform zelf, waardoor er geen enkele afhankelijkheid van derde partijen bestaat.
Aan dit gedachtengoed ligt uiteraard een consensusmechanisme ten grondslag. Deze techniek geeft aan hoe transacties op de blockchain worden bevestigd en geverifieerd. In het geval van Ontology spreken we over het bijzondere VBFT, een combinatie van drie consensusmodellen:
Mede dankzij deze consensus is het mogelijk om op de blockchain van Ontology goedkope, snelle en veilige transacties uit te voeren. Opvallend is ook dat er duizenden transacties per secondes kunnen worden uitgevoerd. Voor andere blockchains is deze schaalbaarheid vaak nog een uitdaging, hoewel ook Ethereum (ETH) hier tegenwoordig flink aan de weg timmert.
Unieke ID-verificatie
Een bijzonder gegeven is de ontzettend intelligente ID-verificatie van Ontology. Misschien heb je bij jouw bank-app wel eens gezien dat er een scan wordt gemaakt van jouw profiel, ter verificatie bij grotere bedragen. We hebben allemaal unieke eigenschappen, waardoor je op basis daarvan een uniek digitaal DNA kunt ontwikkelen.
Alle gebruikers van het internet, en zeker de cryptofanaten, hebben overal unieke inloggegevens, eigendoms'papieren' en digitale verficatiegegevens rondslingeren. Dit klinkt misschien alsof ik je als slordig bestempel, maar dat is absoluut niet de bedoeling.
Laten we eerlijk zijn: het zou toch fantastisch zijn als al deze kruimeltjes werden samengevoegd tot een ontzettend lekker brood. Alle gegevens over jouw identiteit, jouw opleidingen, je voertuig(en), medisch dossier en curriculum vitae, in een notendop. Klaar om te gebruiken, maar op een veilige manier.
Verificatieproces vereenvoudigen
Ontology heeft daarbij ook een awesome DRS-systeem. Eigenlijk staat dit voor het verifiëren van rechtspersonen, waarbij je vast kunt voorstellen hoe belangrijk deze stap in het zakelijk proces is. Juridische procedures, of het aanvragen en toewijzen van financiële overeenkomsten, gaat dan easy peasy lemon squeezy. Geen eindeloze gegevens meer invullen, geen frauduleuze handelingen, maar gewoon een GO of een NO GO.
Wat is Ontology in de wereld van crypto?
Hoewel bedrijven normaliter een ICO houden om middelen te werven voor hun projecten, heeft Ontology dat anders aangepakt. Ze hebben hun coins weggegeven aan de eerste lading abonnees van de nieuwsbrief. Deze strategie noem je ook wel airdropping, want je cryptocurrencies komen dan ook uit de lucht vallen natuurlijk!
Dat Neo (NEO) het broertje is van Ontology, maakte de start-upfase interessant. Ze hadden namelijk al een community, dus ook een doelgroep met vele geïnteresseerden. De Neo-fanaten werden meegenomen in de launch, waarbij de ONT-coins ook werden uitgedeeld aan de bezitters van Neo.
De ONT werd in 2018 beschikbaar voor het grote publiek, waarbij direct een maximale limiet van één miljard coins werd vastgesteld. Doordat de community al bekend is met Neo, nam de populariteit van Ontology in sneltreinvaart toe.
Ontology (ONT)
In onderstaande afbeelding zie je de historie van de ONT-coin, die sinds 2018 op de markt is. Had je een jaar geleden €100,- ingelegd in deze cryptomunt, dan was dit bedrag vandaag (15 december 2021) €104,25 waard. Geen Bitcoin-waardige bedragen, maar een jaar geleden kon je er nog ruim 44 euro bij optellen.
Deze coin is nog maar in de startfase en gezien het potentieel, zou het mij niets verbazen als deze nog flink zal toenemen in waarde. Let op: dit is op geen enkel feit gebaseerd, maar een pure gok. Doe altijd je eigen onderzoek als je wilt investeren of je wilt verdiepen in passief inkomen. Vertrouw nooit op iemand anders zijn oordeel en leg nooit geld in, wat je eigenlijk niet kunt missen.
Ontology Gas (ONG)
Naast de standaard ONT-coin heeft Ontology ook een gas-token gelanceerd. Deze kwam beschikbaar op de markt, na lancering van het Mainnet. ONG had een sterke start, toen een soort van milde periode, maar dit was tegelijkertijd met de ontwikkeling van de pandemie.
Momenteel staat de token er relatief rooskleurig bij, maar aangezien dit geen normale currency is, is dat iets minder veelzeggend. De gas-token wordt door de gebruikers gebruikt om de kosten van het netwerk te voldoen.
ONT kopen en bewaren
Zelf ben ik een groot voorstander van het bewaren van je funds in een hardware wallet. Je kunt jouw ONT-coins opslaan in een software wallet, zoals hieronder beschreven, of in een hardware wallet, zoals Trezor & Ledger.
Het grote voordeel van zo'n externe wallet, is dat je altijd jouw private key in jouw bezit houdt. Dit betekent dat de crypto's op jouw USB-achtige device ook echt van jou zijn. Een ultragoede wallet is de Ledger Nano X, waarvoor we uiteraard ook een handleiding hebben geschreven.
Bron: Ledger vs. Ontology
Ontology wallet
Ben je op zoek naar een wallet voor je Ontology (ONT) coins, dan kun je uiteraard de Owallet van het platform zelf gebruiken. Owallet is een moderne desktop wallet, waarover je op Github meer kunt lezen. Het is bruikbaar op alle besturingssystemen en heeft diverse aantrekkelijke kenmerken, zoals:
- Saldo bekijken en opnemen;
- Verzenden van ONG en ONT;
- Opnemen van ONG;
- Etc.
Ontology en de Metaverse
Ben je een beetje into futuristische ontwikkelingen, dan zul je vast en zeker bekend zijn met de Metaverse. Ik schreef er al diverse artikelen over, zoals deze complete handleiding. Ontology heeft ook zijn oog laten vallen op deze 3D-wereld, waardoor ze in de media de aandacht hier ook voor opeisen.
Ze investeren in Web3 en in het complete ecosysteem, zodat het straks helemaal mooi gepolijst is voor de komst van de Metaverse, zoals je kunt lezen in hun artikel op Medium.
Conclusie
Ontology Blockchain is veelbelovend en heeft absoluut potentie, maar ze zijn er nog lang niet. Deze blockchain is nog best afhankelijk, qua community, van Neo blockchain en daarbij wordt er nogal eens kritisch gekeken naar de koppeling tussen beiden.
Net als bij Neo is de oorsprong nogal gevoelig in de zakenwereld, want China is nogal beschermend ten opzichte van hun communistische maatschappij. Crypto werd al verbonden in het land, waarbij ook het minen waarschijnlijk op de blacklist zal komen te staan. Allemaal omdat de regering daar het als een bedreiging beschouwt, dus stel je voor wat er gebeurt als ze de blockchain-ontwikkelingen als een gevaar gaan beschouwen. Dan is het project snel van de kaart verdwenen, dus wil je daar je geld in stoppen?
Los van het politieke stukje, zijn ze gericht op de toekomst en willen ze graag de weg plaveien voor een 3D-wereld, waarin identificatie geen issue zal zijn. Het draait allemaal om snelheid, betaalbaarheid en het beschermen van de online identiteit. Zoals ik nu kan zien, doen ze dit goed en hebben ze ook prachtige plannen, met oog op de komst van de metaverse.
Heb je nog vragen over Ontology (ONT) of andere begrippen die in dit verhaal voorbij kwamen? In onze FAQ vind je makkelijk en snel de antwoorden. Wat ook handig werkt, is om je vraag + 'AllesOverCrypto' te googelen. De kans is namelijk groot dat we in het verleden al een artikel hebben geschreven over het onderwerp waar je graag meer vanaf wilt weten.
Wil je verder praten over de koers en verwachting van ONT? Wil je meer weten over het investeren in crypto? Meld je dan snel aan bij onze AllesOverCrypto Facebook groep! Hier staan onze crypto- en blockchainexperts klaar om jouw vragen te beantwoorden. Zie ik je daar?
Header image: https://ont.io/