wanneer beginnen met beleggen

Is nu het juiste moment om te beleggen?

Iedereen vraagt zich af wanneer het beste moment om te beginnen met beleggen is aangebroken. Op hetzelfde moment kan niemand in de toekomst kijken, en weten we dus ook niet zeker of de koers na aankoop van een beleggingsproduct gaat stijgen. Gelukkig zijn er een aantal andere factoren waarmee je kunt bepalen of het beste beleggingsmoment is aangebroken.

Wanneer je begint met beleggen, ligt tevens aan de strategie die je volgt. In dit artikel bekijken we hoe je kunt bepalen of je het beste nu kunt beleggen, of toch even moet wachten om een zo groot mogelijk rendement te verdienen.

Bekijk snel

Nu beginnen met beleggen of kan ik beter wachten?

Achteraf lijkt het beste moment om te beleggen altijd al voorbij te zijn. Het is natuurlijk makkelijk om terug te kijken, en vervolgens te zeggen dat je de boot hebt gemist. Niemand weet wat de prijs van een beleggingsproduct gaat doen. Hoe volatiel een cryptocurrency ook is, of hoe stabiel een aandeel ook lijkt te zijn: er is niemand die weet waar de prijs naartoe gaat.

Maak jezelf dan ook niet gek met gedachten als 'had ik dit maar gedaan' of 'was ik toen maar begonnen'. In plaats daarvan kun je beter van de geschiedenis leren en naar de toekomst kijken. Dat begint door te bepalen of nu het beste moment om te beleggen is aangebroken.

Het is lastig om te bepalen of nu het juiste moment is aangebroken om te beleggen. Dat ligt natuurlijk aan de tijd waarop je dit artikel leest. De koersen van beleggingsproducten veranderen continu, en als belegger wil je zo'n product voor de laagste prijs kopen. Op die manier kun je een zo groot mogelijk rendement verdienen met jouw investering.

Geld is persoonlijk. De ene persoon heeft meer te besteden en wil een groter risico lopen dan de ander. Daarom is er ook geen antwoord dat voor iedereen geldt. Het is beter om naar verschillende strategieën te kijken, een plan voor jezelf op te stellen om je vervolgens aan dit plan te houden.

De massa volgen - FOMO?

Veel mensen volgen anderen. Wanneer ze horen dat de buurman in cryptocurrency investeert, kopen ze de volgende dag zelf ook cryptomunten. We zien dat een groot gedeelte van de mensen de massa volgt, terwijl dat niet altijd het de verstandigste keuze hoeft te zijn.

Over het algemeen zien we dat het grootste gedeelte van de mensen investeert zodra de prijzen van beleggingsproducten stijgen. Ze zijn bang om de boot te missen (FOMO) en stappen snel in. Wanneer vrienden, familieleden en buren winst maken door te beleggen, willen ze natuurlijk niet achterblijven.

Zoals gezegd hoeft dit niet per se verstandig te zijn. Door op deze manier te beleggen, beleg je niet op basis van onderzoek of daadwerkelijke informatie die je hebt vergaard. Dit is geen beleggingsadvies, maar over het algemeen geldt dat wanneer de markt op zijn gat ligt, het beste beleggingsmoment is aangebroken. Zo zegt Warren Buffett, een van de succesvolste investeerders ter wereld, het volgende:

Be fearful when others are greedy and greedy only when others are fearful

Volgens Buffett kun je het beste investeren wanneer andere mensen bang zijn om te beleggen. Dat zou een periode van economische onrust, financiële crisis of tijdens hoge inflatie kunnen zijn. Veel mensen beleggen hun geld niet in deze perioden. Op het moment dat iedereen bezig is met het beleggen van geld, zou je volgens Buffet moeten opletten. Dit zijn momenten waar de markt volgens hem kan omslaan.

In onderstaande video wordt meer verteld over de Fear Of Missing Out tijdens het investeren. Het kan nuttig zijn om deze video te bekijken wanneer je hier meer over wilt weten.

Waarin beleggen?

Voordat je kunt beginnen, moet je natuurlijk wel weten in welk product je kunt en wilt beleggen. Over het aantal mogelijkheden hoef je jezelf geen zorgen te maken, want er zijn veel verschillende beleggingsproducten. Onder deze producten zijn de volgende het populairst:

Dollar Cost Averaging (DCA)

Dollar Cost Averaging, afgekort DCA, is een populaire strategie onder beleggers. Niet alleen beginners, maar ook gevorderde investeerders volgen de DCA-strategie. De strategie houdt in dat je op een vast moment, bijvoorbeeld iedere eerste dag van de week of maand, een vast bedrag investeert in continu hetzelfde product. DCA zou er bijvoorbeeld zou uit kunnen zien:

  • 1 januari - 250 euro investeren in Bitcoin;
  • 1 februari - 250 euro investeren in Bitcoin;
  • 1 maart - 250 euro investeren in Bitcoin;
  • 1 april - 250 euro investeren in Bitcoin;
  • etc.

Volg je Dollar Cost Averaging, wijk je niet af van de afspraken die je hebt gemaakt. Dat betekent dat je, ongeacht de hoogte van de koers, altijd op de eerste van de maand 250 euro in Bitcoin belegt (volgens bovenstaand voorbeeld). Dollar Cost Averaging zorgt ervoor dat het altijd het juiste moment is om te starten met beleggen

Het idee achter DCA is dat je geen rekening hoeft te houden met de koers, en altijd de gemiddelde prijs koopt. Wil je DCA volgen, zul je wel een lange termijn strategie moeten volgen. DCA is namelijk niet geschikt voor de korte termijn.

Voor beginners is DCA een ideale strategie. Het is namelijk niet nodig om onderzoek uit te voeren om DCA te volgen, en zo kun je alsnog geld beleggen. Maar ook veel gevorderde beleggers gebruiken DCA naast een andere strategie. Dat is namelijk een manier van spreiding, die ervoor zorgt dat het risico op verlies van vermogen verkleind wordt.

Voordelen van DCA

  • Je hoeft geen onderzoek te doen en houdt dus tijd over;
  • Je koop altijd de gemiddelde prijs;
  • Emoties kun je eenvoudig uitschakelen, omdat je altijd op hetzelfde moment koopt;
  • Je laat geld voor jou werken;
  • Niet nodig om te wachten tot het juiste moment is aangebroken;
  • Ideaal voor beginners zonder ervaring met beleggen;
  • Ook geschikt voor gevorderde beleggers die willen spreiding middels strategie.

DCA kent ook enkele nadelen. Volg je DCA, dan zou je het product ook op zijn hoogste prijs kopen. Natuurlijk, je koopt uiteindelijk nog steeds gemiddelde prijs, maar een hoge prijs kan ervoor zorgen dat het gemiddelde flink stijgt. Ook blijkt dat veel mensen die DCA volgen geen kennis hebben over waar ze investeren. Dat gaat tegen een van de principes in, die aangeeft dat je niet zou moeten beleggen in producten die je niet begrijpt. Ondanks dat blijft DCA een strategie die voor een groot aantal beleggers blijkt te werken.

In onderstaande video wordt meer uitleg gegeven over wat Dollar Cost Averaging is en hoe je deze strategie kunt gebruiken.

Lump Sum (LS)

Tegenover DCA staat Lump Sum, afgekort als LS. Volgens een onderzoek blijkt dat deze strategie beter werkt dan DCA. Zij beweren dat 'Dollar cost averaging will underperform lump sum investing for most asset classes most of the time.' Laten we eens gaan kijken naar wat Lump Sum is en hoe deze strategie werkt.

Volg je Lump Sum, dan beleg je grote bedragen zonder deze op te delen, zoals bij DCA wel het geval is. Het is voor deze strategie dus belangrijk om te bepalen wat het beste koopmoment is. Alleen zo kom je erachter wanneer je het beste kunt beleggen. Omdat je een groot bedrag belegt, is het extra belangrijk om zeker te zijn van je zaak.

Het doen van onderzoek kan middels een technische of fundamentele analyse. Bij een technische analyse kijk je naar de prijs en koers van een beleggingsproduct. Zo probeer je patronen uit het verleden te herkennen in het heden, om op basis hiervan een voorspelling te doen. Veel mensen vinden het uitvoeren van een technische analyse erg lastig. Het vereist veel ervaring voordat de meeste mensen succesvol een technische analyse kunnen uitvoeren.

Een fundamentele analyse wordt als een makkelijker onderzoek gezien. Je kijkt hier vooral naar verschillende factoren rondom het beleggingsproduct. Wie zit er achter? In welke markt bevindt het zich? Wie zijn de concurrenten? Wat is het sentiment? Op basis van zulke vragen kun je een voorspelling doen. Ook het succesvol uitvoeren van een fundamentele analyse vergt veel tijd en ervaring, maar wordt vaker gedaan dan de technische analyse.

Voordelen van LS

  • Volgens onderzoek blijkt dat je een groter rendement kunt behalen met Lump Sum dan met DCA;
  • Je kunt de laagste prijs inkopen, om een zo groot mogelijk rendement te behalen;
  • Ideaal voor de gevorderde handelaar;
  • Beginners kunnen met deze strategie meer leren over de markt en het beleggen.

Natuurlijk kent Lump Sum ook een aantal nadelen. Zo is het lastig om deze strategie zonder ervaring meteen te gebruiken. Het kost veel tijd om deze strategie onder de knie te krijgen. Wanneer je vandaag al wilt starten met beleggen, zou het lastig zijn om direct de Lump Sum strategie te volgen. Deze is dus voornamelijk weggelegd voor gevorderde beleggers. Heb je de tijd? Dan zou het interessant kunnen zijn om deze strategie te leren.

Beleggen tijdens de dip

Begeeft de markt zich op dit moment in een dip? Veel ervaren beleggers kiezen ervoor om op dat moment juist geld te investeren. Het is niet nodig om alleen maar DCA of alleen maar Lump Sum te volgen. Deze twee strategieën zou je prima kunnen combineren.

Voor de lange termijn zou je, bijvoorbeeld, DCA kunnen volgen. In dat geval investeer je een vast bedrag per week, maand of kwartaal. Daarnaast zet je een ander bedrag op een bankrekening. Dit doe je ook maandelijks, waardoor het dus lijkt op DCA. Op het moment dat de markt zich in een dip bevindt, zou je dit bedrag bijvoorbeeld volgens Lump Sum kunnen beleggen. Op deze manier verlaag je de gemiddelde inkoopprijs nog eens extra hard.

Natuurlijk is dit slechts een idee dat door veel beleggers wordt gevolgd. Besluit altijd om je eigen onderzoek te doen en je eigen strategie te volgen. Zorg ervoor dat je jouw keuzes met argumenten kunt onderbouwen, en schrijf deze vervolgens ook op. Mocht het verkeerd gaan, kun je zien waar het fout is gegaan. Door te leren van je fouten, word je een steeds betere belegger.

Eerder maakte AllesOverCrypto een video over risicomanagement voor crypto beleggers. De tips die in deze video worden gegeven, zijn ook toepasbaar voor andere beleggingsvormen. Mogelijk heb je wat aan de informatie die in deze video wordt gegeven!

Conclusie

Wanneer kun je jouw geld het beste beleggen? Helaas is er niemand die daar een antwoord op heeft. Iedereen investeert zijn geld op een andere manier en volgt een andere strategie. Succesvolle beleggers stellen een eigen strategie op en volgen deze voor de lange termijn.

Een veel gebruikte strategie is Dollar Cost Averaging, waarbij je een vast bedrag op een vast tijdstip in hetzelfde product investeert. Het voordeel is dat je altijd de gemiddelde prijs koopt en geen onderzoek hoeft te doen. Daarom is DCA ideaal voor de beginnende belegger, al zijn er ook een groot aantal gevorderde beleggers die Dollar Cost Averaging volgen.

Lump Sum blijkt volgens onderzoek beter te werken, al is het voor veel beleggers lastig deze strategie te volgen. Het is nodig om grondig onderzoek te doen om erachter te komen wanneer het beste beleggingsmoment is aangebroken. Daarom wordt Lump Sum vooral gebruikt door de gevorderde belegger die veel ervaring heeft.

Ben je op zoek naar meer informatie of heb je nog vragen over beleggen? Of wil je graag andere cryptoliefhebbers ontmoeten? In de gratis Discordkanalen van ons product Money Mastery van AllesOverCrypto kun je vragen stellen en kom je in gesprek met duizenden andere liefhebbers van crypto. Heb je andere crypto gerelateerde vragen? Het makkelijkste is om jouw vraag in onze FAQ op te zoeken. Wat je ook kunt doen, is dat je jouw vraag + AllesOverCrypto googelt. Laat vooral weten wat jouw gedachten zijn over de informatie die we in dit artikel bespreken.


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.