Blogafbeelding bij het artikel crypto trading strategie ontwikkelen

Je eigen crypto trading strategie ontwikkelen - Uitleg voor beginners

Je eigen Crypto trading strategie ontwikkelen, met de hulp van AllesOverCrypto! Een goede crypto trading strategie geeft houvast, focus, rust en niet geheel onbelangrijk: een heerlijke hoeveelheid aan winst. Aangezien we vermoeden dat dit voor velen interessant is, kijken we vandaag wat dieper naar elementen die bepalend zijn voor een ultieme trading strategie.

Er is niet één trading strategie die voor iedereen werkt. Een trading strategie is pas succesvol wanneer hij maximaal aansluit op jou als persoon, wat voor type trader je bent, je vermogen, je risicoprofiel, et cetera. Daarom kijken we specifiek naar de onderliggende elementen. 

Er is een Chinees spreekwoord dat luidt: 

Geef een man een vis en hij heeft eten voor één dag. Leer een man vissen en hij heeft eten voor heel zijn leven.

Dat spreekwoord gaat voor dit artikel helemaal op. We vertellen je niet wat in onze optiek de beste trading strategie is, omdat elke trader weer anders is. In plaats daarvan leggen we je uit welke elementen terug komen in een trading strategie en wat voor keuzes je daar voor jezelf in kunt maken.

Zo zul je tot een crypto trading strategie komen die nauwlettend aansluit op jou als persoon, met alle kansen en risico’s die passen bij wie jij bent en wat voor trader jij wilt zijn. Nieuwsgierig geworden? Let’s go!

Let op: hou er rekening mee dat de volgende uitleg over een Crypto trading strategie ontwikkelen en de toelichting hierop op geen enkele manier als advies opgevat mogen worden. De keuze voor óf en op welke manier je crypto wilt traden en welke keuzes je maakt qua in- en verkoop ligt bij jou en bij jou alleen. Wij zijn geen financieel adviseurs.

Bekijk snel

Voordat we beginnen met onze handleiding en uitgebreide uitleg over het zelf creëren van jouw ultieme handelsstrategie, is het goed om je bewust te zijn van de marktstructuur. Deze bepaalt namelijk voor een groot gedeelte de crypto-industrie, helpt je terminologie te begrijpen en levert indirect veel input richting jouw eigen handelsstrategie. Bekijk onderstaande infographic eens goed, voordat je verder gaat.

Image
market structure

Wat is een crypto trading strategie eigenlijk?

Een crypto trading strategie is een vooraf opgesteld persoonlijk plan waaraan je je commiteert tijdens het handelen. Het zijn kort gezegd richtlijnen of regels, waar je jezelf tijdens het traden aan houdt. Hiermee voorkom je gekke sprongen, impuls aan- en verkopen, significante verliezen die je niet kunt afdekken, emoties die het van je overnemen en een gevoel dat je “all over the place” bent met je handelswijzen. 

Een trading strategie is niet alleen een richtlijn wanneer je een positie wilt innemen (aankopen) of sluiten (verkopen), maar is ook gericht op veel minder tastbare elementen zoals een persoonlijk risicoprofiel of persoonlijke voorkeur qua timeframes.

Toch is het niet louter gevoel en voorkeur wat de klok slaat. Integendeel. Veel elementen van een succesvolle trading strategie zijn juist gestaafd op keiharde data, cijfers, analyses, grafieken en voorspelmodellen (en trading indicatoren). Hou je dus van statistische analyses? Dan kun je veel plezier beleven aan het neerzetten en optimaliseren van jouw trading strategie.

Wat maakt een Trading strategie succesvol?

De ultieme trading strategie heeft een paar extreem belangrijke kenmerken. We zetten er een paar voor je op een rij. De trading strategie: 

 • is actueel
 • is persoonlijk
 • sluit aan bij een (juiste) Technische Analyse (TA)
 • past bij je risicoprofiel

Er zijn vast meer kenmerken te verzinnen, maar het mag duidelijk zijn dat een goede trading strategie vandaag de dag, morgen letterlijk waardeloos kan zijn. Het mag ook duidelijk zijn dat de trading strategie die voor Alice fantastisch werkt, voor Bob niet uit de verf komt, omdat Bob een hele andere soort trader is.

Daarom is het ook riskant om (veel) geld te investeren voor een trading strategie van een ander, omdat deze te weinig rekening houdt met jouw eigen situatie en voorkeuren. Er zijn talloze filmpjes van (vermeend) succesvolle daytraders, forex traders en crypto traders te vinden, die op YouTube hun ultieme trading strategie met jou delen. Soms voor schoftig veel geld, soms gratis. Soms als expert, soms als hobby. Gratis advies is niet per definitie slechter dan duur advies. 

Maar wil je de ULTIEME trading strategie die zo lekker bij jou aansluit en rekening houdt met alles wat jij in het crypto traden wilt stoppen en bereiken? Dan zul je er zelf de tijd en energie in moeten stoppen. En heel eerlijk: het behalen van successen op iets wat je zelf hebt opgebouwd en verzonnen is het beste gevoel ter wereld. Maar wat zijn dan belangrijke elementen in een succesvolle trading strategie? Nou... Deze...!

Wat voor cruciale elementen zitten er in een Trading strategie?

Wij hanteren zelf een 6-tal elementen die naar onze mening passen binnen een succesvolle trading strategie. Ze zorgen voor een stevig fundament, ze zijn flexibel en ze garanderen een dynamisch karakter, zodat de trading strategie duurzaam is en blijft. We zetten ze even op een rij en lichten ze vervolgens kort toe.

 • Element #1: Trading rules
 • Element #2: Risico Management
 • Element #3: Timeframes
 • Element #4: Technische Analyse (TA)
 • Element #5: Backtesting
 • Element #6: Jezelf opnieuw uitvinden

Element #1: Trading rules

Trading rules zijn regels die je jezelf oplegt. Een succesvolle crypto trading strategie staat of valt met de discipline die je vervolgens opbrengt of je jezelf wel of niet aan die regels houdt. Wanneer je merkt dat je je niet aan je eigen regels houdt, loop je een vergrote kans op verrassingen en risico’s die slecht kunnen uitpakken. Bij trading rules kun je bijvoorbeeld denken aan de volgende regels:

 • Ik mag nooit meer dan X% van mijn vermogen aan open posities hebben uitstaan.
 • Ik verlaag dat percentage met X% na 3 verliezende trades op rij.
 • Ik mag pas een trade aangaan als deze in mijn logboek is genoteerd.
 • Ik hanteer een stop-loss van maximaal X% van mijn aanschafprijs.

Afhankelijk van je risico-profiel (kalm, nog even tien seconden geduld), kun je op de plaats van de X een getal invullen wat aansluit bij het soort trader dat je bent. Want hoe groter het risico je durft te nemen, hoe groter je winsten of verliezen kunnen uitpakken. Wel is het verstandig om deze nooit groter dan 3% te laten zijn in het geval van de eerste 2 punten.

Element #2: Risico Management

Risico management (of je risicoprofiel) sluit van al deze elementen het meeste aan op het persoonlijke vlak van jouw trading strategie. De één is enorm risicomijdend, de ander houdt juist enorm van ‘de thrill’ en zoekt graag de grens op. Als vuistregel geldt: Hoe meer risico je neemt, des te groter de winsten of verliezen kunnen zijn. Andersom: hoe minder risico je neemt, hoe kleiner de winsten of verliezen kunnen zijn.

Investeer je alleen met een bepaald percentage van je spaargeld? Of met al je spaargeld? Of met überhaupt al het geld wat je bezit? Of neem je zelfs een extra hypotheek op je huis om vervolgens met elke cent die je bezit en die waarde vertegenwoordigt kunt gaan handelen? Zoals je zult begrijpen is het risico wat je bij elk van bovenstaande situaties neemt sterk uiteenlopend.   

Stel jezelf bij elke trade de vraag: Wat gebeurt er als ik deze inleg volledig verlies? Kan ik dit geld missen? Wat zou ik in dat geval doen?

Voor een uitgebreid artikel over risicomanagement en hoe je hier regels over opstelt, is ons artikel over risicomanagement een absolute aanrader. 

Element #3: Timeframes

Een strategie moet natuurlijk ook aansluiten bij het soort trader dat je bent. We onderscheiden even kort drie verschillende type traders:

 • Day trader (meerdere trades per dag)
 • Swing trader (trades die dagen, weken of maanden openstaan)
 • Investor (lange termijn trader / HODL'er)

Waar een day trader continu met zijn neus op de cijfers zit om elke subtiele koersverandering en kans of bedreiging te spotten, zal een investor vooral veel tijd spenderen in het uitzoeken van die ultieme lange termijn kans die er veelbelovend uitziet en daarna zijn investering voor een langere tijd met rust laten. Een Swing trader zit hier een beetje tussenin.

Een day trader neemt niet meer of minder risico dan een investor, het is alleen een vorm die veel intensiever is, maar daardoor juist ook weer meer kan opleveren. Sommige traders kiezen ook voor een duale trading strategie, die gericht is op een investor-component (bijvoorbeeld HODL op Bitcoin) en een day of swing trader-component waarin er actief getrade wordt (op bijvoorbeeld Altcoins). 

Het is dus belangrijk om voor jezelf te bepalen wat voor type trader je bent en welke timeframes voor jou belangrijk zijn om te volgen.

Voor een day trader zijn dit bijvoorbeeld de 4h, de 1h en en de 15m, terwijl dit voor een swing trader de 1m, 1w en 1d zijn. Maar ook kunnen verschillende day traders weer andere timeframes gebruiken. Zelfs hier is het weer heel persoonlijk.

Element #4: Technische Analyse (TA)

Element nummer vier heeft een sterke connectie met de eerste, de trading rules. In dit element bepaal je voornamelijk op basis van welke indicatoren, candlesticks, patronen, et cetera je je posities zult innemen of verkopen. 

Vragen die je jezelf zult stellen vallen in de categorieën:

 • Welke indicatoren moeten groen licht geven voordat ik een positie mag innemen?
 • Welke indicatoren moeten een negatief signaal afgeven voor ik een positie verkoop?
 • Welke candlesticks zijn voor mij bepalend in het vaststellen van momentum?
 • Welke crypto ga ik juist wel in investeren, of laat ik bewust links liggen?

De technische analyse is ook in sterke mate gekoppeld aan het vijfde element. Of misschien maakt het vijfde element juist wel een onderdeel uit van een technische analyse. Toch specificeren wij hem even apart.

Image
Deze afbeelding laat met horizontale lijnen via Tradingview zien waar bij Bitcoin het support level zit, het resistance level en natuurlijk waar je dan je stop loss zou moeten plaatsen.

Element #5: Backtesting

Backtesting is een techniek of activiteit waarin je op basis van zelf ingestelde variabelen kunt testen hoe die variabelen in het verleden gepresteerd zouden hebben. Ook al bieden in het verleden behaalde resultaten geen garantie voor de toekomst, het is wel degelijk een meerwaarde om te bepalen of je met bepaalde trading rules de juiste kant op denkt.

Backtesting is dan ook een uitstekende manier om een bedachte crypto trading strategie te ontwerpen, te optimaliseren of over de schutting te donderen. 

Element #6: Jezelf opnieuw uitvinden

Wanneer je eenmaal met element 1 tot en met 5 je ultieme trading strategie hebt gevonden, is het tijd om daar maximaal de vruchten van te plukken. Zet deze strategie dan ook (binnen jouw risicoprofiel) zo dik mogelijk in om je winsten te maximaliseren. Voor je het weet is je strategie namelijk achterhaald en kun je opnieuw aan de bak.

Daarom ook element nummer 6. Een strategie die in het verleden niet meer werkte, kan in de toekomst ineens wel een goudmijntje blijken te zijn. Een strategie die voor je buurjongen waanzinnig werkt, hoeft voor jou niets op te leveren. Blijf altijd kritisch op marktontwikkelingen en het effect daarvan op jouw strategie. En durf ook je strategie tussendoor aan te scherpen, waar mogelijk.

De beste metafoor die we daarvoor kunnen gebruiken is de metafoor van de houthakker. Je kan namelijk als houthakker veel meer bomen hakken als je niet de hele dag alleen maar doorgaat met het hakken van bomen, maar als je tussendoor af en toe juist even een moment pauze neemt om je bijl te slijpen. Tot zover weer de #managementtip van AllesOverCrypto!

Hoe kies je nu de juiste Trading strategie?

Mocht je gehoopt hebben op een ‘makkelijk truukje’ waarmee je schoftig rijk zou worden, dan hebben we helaas slecht nieuws voor je. Er is geen makkelijk truukje. Natuurlijk kun je altijd eens onverwacht tegen een enorme  meevaller of gelukkige marktontwikkeling aanlopen, maar dat is dan meer geluk dan wijsheid.

Een juiste crypto trading trading strategie is maatwerk en die is nauwlettend aangesloten op jouw persoonlijke situatie. Daarom heb je ook niet altijd iets aan die ‘perfecte’ trading strategie van andere traders. Toch zijn ze niet helemaal zinloos of onbruikbaar. Gebruik ze met name om je te laten inspireren. Om te zien hoe anderen hun strategie ontwikkeld hebben en vervolgens in de praktijk implementeren. Leer van hun successen en fouten. En gebruik ze allemaal in jouw eigen trading strategie.

Trial and error. Zet iets op papier, begin ermee, pas aan, test het, pas het weer aan, blijf het optimaliseren en perfectioneren. Dat is hoe je tot de juiste trading strategie komt die bij jou past.

Voor- en nadelen van werken met Trading strategieën

Waar we normaal graag kiezen voor een opsomming van een aantal voors en tegens via meerdere bulletpoints, houden we het vandaag even kort en simpel. Uiteraard zijn er voordelen aan trading strategieën, anders waren we nooit aan dit artikel begonnen, maar er zijn ook nadelen. We zetten ze even uiteen voor je.

Voordelen

Het grootste voordeel van trading strategieën is natuurlijk de structuur. Je weet wanneer je iets moet doen, waarom je het doet en wat je te wachten staat. Het geeft je focus en een richting. Het zorgt ervoor dat je rationele brein het denkwerk doet in plaats van je emoties. Daarnaast bouw je met een trading logboek een historie op. Je hebt een fundament waarin je bijhoudt welke trades succesvol voor je hebben uitgepakt, of juist niet. En zo’n document is goud waard om op terug te vallen op momenten dat je onverhoopt toch twijfelt.

Nadelen

Het bedenken en onderhouden van een trading strategie kost nogal wat tijd. Daarnaast kan het – zeker in het begin – voorkomen dat je geconfronteerd wordt met een fase die we ‘bewust onbekwaam’ noemen. Deze fase kom je er eigenlijk achter hoeveel er nog is wat je nog niet weet. Maar wees gerust, ook deze fase gaat (snel genoeg) voorbij. En op basis van nieuwe ervaringen kun je je eigen crypto trading strategie weer finetunen en nóg beter maken.

Conclusie

Een degelijke crypto trading strategie is feitelijk wat het grote verschil is tussen “iemand die iets met crypto doet” en een “professionele crypto trader”. In de praktijk ligt het wellicht wat genuanceerder. Maar als het moment is aangebroken dat je zodanig bezig bent met handelen in cryptocurrency’s dat je het niet langer meer een leuke hobby kunt noemen, maar ‘serious business’, dan zal je ook bereid moeten zijn om serieus bezig te gaan met een trading strategie.

Ga er gewoon eens mee aan de slag en overleg ook eens met andere traders om zo van elkaar te leren. Wie weet kun je anderen helpen met jouw inzichten, of laat je je inspireren door de inzichten van anderen.

Wil je graag met anderen overleggen of zij al ervaring hebben met crypto trading strategieën? Start dan een discussie in de Crypto Facebookgroep of het Crypto Forum. Laat het ons ook weten als je zelf interessante ideeën hebt over een blog-onderwerp. Wie weet schrijven we de volgende keer wel voor jou!


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.