Vrouw met cryptomunten

Crypto kopen | De beste websites om te starten

Cryptocurrency, je kunt er bijna niet meer omheen. Na de bekendheid van de Bitcoin (BTC), waarbij zowel het gigantische succes als de diepe dalen breed werden uitgemeten, trekt de cryptowereld steeds meer mensen aan. En toch blijft deze digitale geldstroom mensen nog steeds afschrikken. Het voelt voor mensen een beetje als magie, of misschien een tikkeltje schimmig als je niet bekend met digitale valuta, maar als je jezelf een beetje inleest wordt al gauw duidelijk dat werkelijk iedereen er vandaag mee beginnen. Twijfel je of je ermee moet starten of weet je simpelweg niet hoe? We vertellen je in deze blog hoe jij jouw eerste crypto’s kunt kopen!

Bekijk snel

Cryptocurrency is niet voor Nerds

Voor de cryptoleek lijkt het handelen in crypotcurrency’s een bezigheid voor de nerds of gokkers van onze samenleving. Bij de vroege start van cryptomunten in 2009 was dit misschien zo, maar nu 11 jaar later is het hebben van een cryptowallet al veel meer mainstream. Denk maar aan de populaire Bitcoin (BTC). Eigenlijk kent iedereen wel iemand in zijn omgeving die wat geld heeft verdiend met bitcoins, het feit dat er zoveel mensen zijn die hierin zijn gestapt geeft wel aan dat het kopen van bitcoins niet echt moeilijk is. Maar vergeet niet dat er ook zat mensen zijn waarbij het dubbeltje op z’n kant stond en bakken met geld in rook zagen opgaan.

Cryptovaluta kunnen net als aandelen enorm in waarde dalen, waardoor je misschien de bietenbrug op gaat en je jouw hypotheek niet kunt betalen. Zorg er dus voor dat je alleen cryptocoins koopt met geld dat je kan missen. Je kunt een gokje wagen met de euro’s die je over hebt, maar we adviseren je om het gokken echt te beperken tot roulette in het casino. In het cryptowereld is het verstandig om beslagen ten ijs te komen, want handelen in crypto is echt een serieuze aangelegenheid.

Wat wil je met je cryptohandel bereiken?

Voordat we je vertellen hoe je jouw eerste crypto koopt, is het van belang dat je jezelf een doel stelt voor jouw cryptowallet. Wil je snel geld proberen te verdienen of wil je passief kapitaal opbouwen door munten voor een lange termijn vast te houden, volgens de zogenaamde “Hold on for Dear Life” strategie? Cryptohandel is geen spelletje, dus zorg er ook voor dat je weet waar je in investeert. Het doen van research naar je cryptomunten is natuurlijk geen garantie voor winst, maar het maakt je wel bewust van de cryptomarkt en leert je het kaf van het koren te scheiden.

Op deze websites kan je crypto kopen

Als jij, na wat zelfstudie, denkt beslagen ten ijs te kunnen komen in de cryptowereld, dan is het tijd voor actie! Er zijn een heleboel websites waar je cryptocoins kunt inslaan en verhandelen, zulke sites heten exchanges. Als starter is het verstandig om te beginnen bij een groot exchangeplatform, omdat deze exchanges een groot aanbod hebben aan cryptocoins en eenvoudige procedures. We zetten de voor- en nadelen van een paar populaire platforms op een rijtje.

Bitvavo

Bitvavo is een Nederlandse exchange gevestigd in Amsterdam, die als doel heeft digitale valuta voor iedereen beschikbaar te stellen. Via een eenvoudig gebruikersplatform kan je sinds 2018 ruim honderd verschillende digtale valuta aan- en verkopen. Uiteraard vallen de Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH) en andere populaire coins onder deze verzameling. We hebben al eerder kort samengevat hoe je in 7 stappen jouw eerste cryptocoin in de pocket hebt, je leest dit hier.

Voordelen

Je kan je eenvoudig aanmelden bij Bitvavo en na een snelle identiteitscheck kan je gelijk aan de slag. De gebruiksvriendelijke app op je telefoon maakt het supersimpel om coins en/of tokens te kopen en te verkopen. Daarnaast zijn de transactiekosten, de kosten die Bitvavo in rekening brengt voor het aan- of verkopen van de munten erg laag, momenteel de laagste in Nederland. En je kan al beginnen met kopen vanaf 5 euro. Dit bedrag boek je over via iDeal en staat dan gelijk in je account bijgeschreven.

Last but not least is de beveiliging van jouw coins door de exchange goed geregeld. Bitvavo slaat de digitale valuta op in cold wallets, dit zijn offline kluizen, die voldoen aan de allerhoogste beveiligingscategorie in Nederland. En bovendien is Bitvavo aangesloten bij de Nederlandsche Bank, waardoor je vermogen te allen tijde veilig is.

Nadelen

De gebruiksvriendelijkheid van de Bitvavo interface heeft als nadeel dat de mogelijkheden in de app beperkt zijn. Bovendien is het aanbod en het volume, voor de gevorderde cryptokopers, wat beperkt. En het laatste, misschien wel grootste nadeel, vinden wij het inzicht in jouw cryptokapitaal. Je totale tegoed is direct zichtbaar als je de app opent, maar zeker als je meerdere coins hebt aangekocht voor verschillende bedragen is het moeilijk te zien welke winst of welk verlies je per coin hebt gemaakt.

Binance

De grootste internationale exchange is Binance, opgericht in 2017 en aangestuurd vanuit Malta. Niet alleen in de hoeveelheid verschillende valuta, maar ook in de volumes en het aantal actieve traders is Binance koploper qua omvang. Een handleiding voor het gebruik van Binance (in het Nederlands), vind je hier.

Voordelen

Net als Bitvavo is Binance een relatief nieuw platform. Het platform heeft een enorme community en een bijzonder goede reputatie. Binance richt zich eveneens op gebruiksgemak voor al zijn gebruikers en geeft hier vorm aan door verschillende interfaces voor beginners, gevorderden en experts te hanteren. Bij Binance kan je meer dan 210 verschillende coins en tokens tegen lage handelsfees inkopen en verkopen. En dit doe je eenvoudig via iDEAL, overschrijving of creditcard. Loop je tegen moeilijkheden aan of heb je prangende vragen, dan is de helpdesk 24/7 beschikbaar om jou verder te helpen.

Nadelen

Het internationale platform opereert volledig in het Engels, dit zou op zich geen probleem moeten vormen voor de meeste generaties, maar wel handig om te weten als je bij de helpdesk aanklopt. Een ander belangrijk punt om te noemen is de mogelijkheid voor het overschrijven van je geld via iDEAL. Dit wordt via een externe partij geregeld voor Binance, zodat je verplicht een ID-verificatie moet laten uitvoeren bij betaling via iDEAL. Daarnaast rekent de exchange tussen de 0,50% en 0,80% per overgemaakt bedrag aan handelingskosten, waardoor je aankopen aardig in de papieren kunnen gaan lopen.

Bitcoin meester

De derde exchange in het rijtje, die begint met de B, is Bitcoin Meester. Dit is net als Bitvavo een 100% Nederlands handelsplatform. Hoewel deze exchange relatief onbekend is, doet het niet onder voor de grote cryptoplatformen van deze wereld. Je hebt bij Bitcoin Meester namelijk de keuze uit zo’n 200 verschillende munten.

Voordelen

Bitcoin Meester biedt een groot assortiment aan cryptovaluta en is bovendien telefonische bereikbaar, dit is echt een zeldzaamheid in de digitale wereld. Je krijgt dan gewoon een Nederlandse werknemer aan de lijn, die je voor al je vragen in het zweet werkt. Je vult jouw geldzakje gewoon via iDEAL, zodat je na het vullen snel kunt scrollen door de enorme lijst aan cryptocoins. Bovendien zijn de eerste duizend euro commissievrij te verhandelen op Bitcoin Meester.

Nadelen

De grote hoeveelheid aan coins kunnen je misschien wat verwarren. Gelukkig helpt Bitcoin Meester je op weg met hun speciale handleidingen voor onder andere het aanmaken van account als het kopen en verkopen van je cryptocurrency’s. Verder rekent Bitcoin Meester een relatief hoog transactietarief van gemiddeld 1,50%. Dus zodra je door je eerste duizend euro aan trading heen bent, dan is de bijdrage voor Bitcoin Meester vrij hoog.

Coinbase

Goed, na 3x een B gaan we door in het alfabet naar de C. De C van Coinbase, een van de grootste en bekendste cryptoplatformen. De exchange bestaat al sinds 2012, dat klinkt kort, maar de eerste cryptovaluta Bitcoin bestaat ook pas sinds 2009, dus relatief gezien is Coinbase een van de oude garde. Coinbase dankt zijn bekendheid van de grootschalige handel in Bitcoins. Tijdens de megahype rond Bitcoin in 2017 was Coinbase een van de meest gedownloade en apps in de AppStore.

Voordelen

De exchange Coinbase heeft een zeer gebruiksvriendelijke interface. Je kan iets meer dan 60 cryptocoins bij ze kopen en verkopen, maar meer dan 5000 verschillende munten en tokens in de gaten houden. De overzichtelijkheid van de interface maakt Coinbase erg geschikt voor zowel beginners als ware crypto-experts. De app en websites zijn bovendien in het Nederlands, wat het gebruik eveneens vergemakkelijkt.

Nadelen

Coinbase hanteert vaste handelskosten en deze zijn voor de Nederlandse cryptokopers 1,49% per transactie. Voor iedere 100 euro aan coins betaal je dus 1,49 aan transactiekosten. Deze kosten wijzigen, in tegenstelling tot andere exchanges, niet naarmate je meer handelt over grotere volumes koopt. De helpdesk van Coinbase is net als Binance volledig in het Engels, dit kan een nadeel zijn voor de beginnende handelaar.

En dan nu: aan de slag!

Goed, je weet nu waar je crypto kunt kopen en hoe makkelijk je munten in je wallet verzamelt. Een kind kan de was doen, toch? We zetten nog even kort voor je op een rijtje hoe je vandaag nog begint aan jouw crypto-avontuur.

  1. Stel doelen voor jezelf. Bedenk van tevoren wat je wilt bereiken, zodat je ook bewust keuzes gaat maken bij de aankoop van crypto’s. Natuurlijk kan je een keer voor 20 euro crypto kopen en zien wat er gebeurt, maar als je dit kunstje voor iedere munt gaat proberen zal je waarschijnlijk meer inleggen dan dat het je oplevert.
     
  2. Maak een account bij een exchange. Hierboven hebben we een paar favoriete exchanges uitgelicht. Als starter kan je het beste beginnen bij een kleiner platform, zodat je niet wordt overweldigd door een breed scala aan opties.
     
  3. Plaats je coins in een wallet. Een online wallet is vaak onderdeel van een exchange, waarbij je garanties hebt van het betreffende handelsplatform. Deze wallets zijn vaak erg goed beveiligd, maar natuurlijk bestaat altijd een kleine kans dat jouw inloggegevens worden gehackt. Beleg je grote bedragen of ben je niet helemaal gerust op jouw eigen veiligheidsmaatregelen? Koop dan een hardware wallet. Met deze veredelde USB-stick staan jouw coins offline veilig. Natuurlijk is dit geen garantie, want ook deze kun je kwijtraken. Wil je iets meer lezen over verschillende wallets? Lees dan deze blog.
     
  4. Ga lezen, lezen en lezen, zodat je weet welke coins voor jou interessant zijn en welke je liever links laat liggen. Je kan natuurlijk altijd een gokje wagen, maar dan heb je net zoveel geluk nodig als bij roulette. Toch is het zo dat je niet alles kunt weten, zeker niet in het begin. “Al doende leert men” gaat ook zeker op voor de cryptowereld. Dus begin met kleine bedragen terwijl je het fingerspitzengefühl ontwikkelt.

Volg deze stappen en begin jouw crypto-avontuur! Een boeiende reis door een nieuwe wereld, en zeg nou zelf, wie wil dat nou niet na al die Corona beperkingen van de laatste 1,5 jaar? Maar let op, misschien ben jij straks ook besmet met het crypto-virus! Dus doe je aankopen met verstand, zodat je dit pad ook veilig kunt bewandelen.

Conclusie

Crypto kopen, dat kan iedereen. Maar we willen je wel op het hart drukken om zelf uit te zoeken welke coins voor jou interessant zijn, en laat je daarbij niet klakkeloos leiden door keuzes die je buurman maakt. Welke munten wil je kopen en verkopen? Dat is van belang bij de keuze in jouw exchangeplatform. Met de vier verschillende exchanges in deze blog kan jij snel starten met het vullen van jouw cyptowallet, elke wallet heeft z’n eigen voordelen en nadelen.

Kies wat voor jou belangrijk is! Als beginnend crypokoper kan het bijvoorbeeld fijn zijn om al jouw vragen in het Nederlands te kunnen stellen en beantwoord te krijgen, dan zit je het beste bij een Nederlandse exchange.

Ben je op zoek naar andere crypto-avonturiers of wil je simpelweg wat meer weten over hoe je jouw avontuur begint? In de Facebookgroep van AllesOverCrypto vind je alle antwoorden. Heb je andere crypto gerelateerde vragen? Het makkelijkste is om jouw vraag in onze FAQ op te zoeken. Wat je ook kan doen, is dat je jouw vraag + AllesOverCrypto googelt.

Image header by Thought Catalog from Pexels


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.