In 1602 werd het eerste aandeel ter wereld verkocht in Amsterdam. Dit was een aandeel van de VOC, om meer geld in te zamelen om zo meer te kunnen handelen met andere landen. 407 jaar later werd de eerste transactie van een cryptocurrency gedaan, toen Nakamoto naar Hal Finney 10 bitcoins verstuurde. Zowel aandelen als crypto zijn erg populair onder mensen die geld willen verdienen. Misschien twijfel je over welke van deze twee vormen van beleggen je zou moeten kiezen. Daarom is het belangrijk om eerst het verschil tussen aandelen en crypto te weten.
Bekijk snel
Eigenaarschap
Een groot verschil tussen crypto en aandelen is het eigenaarschap. Wanneer je een aandeel koopt, bezit je een deel van het bedrijf waar de aandeel van is. Stel dat je 1% van alle Shell-aandelen in je bezit hebt, betekent het dat jij voor 1% eigenaar bent van Shell. Je hebt dan ook het recht om mee te stemmen over beslissingen die Shell maakt in de aandeelhoudersvergadering (AVA). Mocht Shell failliet gaan, dan heb je ook het recht op 1% van de overgebleven bezittingen.
Bij crypto werkt dat heel anders. Wanneer je 1% van alle bitcoins bezit, bezit je eigenlijk niks. Je bent niet de eigenaar van bitcoin, en kunt ook niet stemmen over beslissingen die gemaakt worden. Mocht bitcoin 'failliet' gaan, dan heb je nergens meer recht op, en ben je dus je inleg helemaal kwijt.
Wanneer je dus een aandeel bezit, ben je voor een deel eigenaar van het bedrijf waarvan het aandeel is. Mocht je cyrpto bezitten, dan ben je eigenlijk nergens 'eigenaar' van.
Openingstijden van de markt
De Nederlandse aandelenmarkt AEX sluit iedere dag om 17.00, en opent weer om 9.00 in de ochtend. In het weekend is de AEX helemaal gesloten. De crypto exchange stopt nooit en gaat 24/7 door. Zelfs met kerst kun je nog steeds handelen in crypto.
Je kunt dus altijd bezig zijn met het handelen in crypto. Dat lijkt misschien een voordeel te zijn, maar het kan ook tegen je werken. Wanneer je aandelenmarkt is gesloten, ben je écht klaar. Je kunt na 17.00 hopelijk terugkijken op een succesvolle dag. Maar wanneer je in crypto handelt, heb je eigenlijk nooit die 'rust', omdat de koers ieder moment van de dag verandert.
Geen dividend bij crypto
Wanneer een bedrijf een succesvol jaar (of kwartaal) heeft gedraaid, keren sommige van hen dividend uit aan de aandeelhouders. Zo kunnen de aandeelhouders mee profiteren van de winst, en worden ze beloond voor het vertrouwen dat ze al die tijd in het bedrijf hebben gehad. De hoogte van het dividend is afhankelijk van de hoeveelheid aandelen die je hebt. Hoe meer aandelen je hebt, hoe meer dividend je zult ontvangen.
Shell is bijvoorbeeld een bedrijf dat ieder kwartaal dividend uitkeert aan de aandeelhouders. In 2019 keerden ze per aandeel €1,683 aan dividend uit. Op het eerste gezicht lijkt dat helemaal niet veel, maar toch kan het je veel geld opleveren wanneer je veel aandelen van Shell hebt. Stel dat je 1000 aandelen hebt, krijg je iedere 3 maanden €1683,- uitgekeerd zonder er iets te voor hoeven doen. Door met dit bedrag vervolgens meer aandelen van Shell te kopen, krijg je het volgende kwartaal nog meer dividend uitgekeerd. Dit wordt ook wel het 80/20-principe genoemd. Het houd in dat wanneer je begint met beleggen, 80% van je aandelen voor 20% van de winst zorgt, terwijl dit na verloop van tijd zal omkeren. Dan zal 20% van je aandelen voor 80% van de winst zorgen.
Crypto kent geen dividend. De enige winst die je bij cypto kunt behalen is de koerswinst. Hierdoor is de manier waarop je winst kunt maken bij crypto dus een stuk beperkter en oppervlakkiger. Het voordeel hieraan is dat het een stuk eenvoudiger is om crypto te leren begrijpen.
Strenge regelgeving voor aandelen
De aandelenmarkt is onderheven aan strenge regels en wetten. Bedrijven op de beurs zullen zich ten alle tijde moeten houden aan deze regels, anders zullen zware sancties volgen. Dit beperkt niet alleen bedrijven, maar ook de handelaren van deze aandelen. Zo is het bijvoorbeeld soms niet toegestaan om als werknemer van een bedrijf aandelen in hetzelfde bedrijf te kopen. Dit komt doordat werknemers van een bedrijf inside-information zouden kunnen hebben, waardoor ze een voordeel hebben op andere aandeelhouders. Stel dat een bedrijf iets groots gaat aankondigen, waar nog niemand iets van weet, behalve de werknemers van het bedrijf. Werknemers zouden op basis van deze informatie een strategie kunnen kiezen; de aandelen snel verkopen, of juist heel veel bijkopen.
Er is geen internationale regelgeving als het aankomt op het handelen van crypto. De enige regelgeving, is het consensus algoritme van de blockchain. Dit zijn de regels omtrent de de blockchain die door alle nodes worden gecontroleerd. Zo worden malafide transacties geweigerd, en blijft de blockchain veilig.
Grappig genoeg, kan crypto een oplossing bieden voor bovengenoemd voorbeeld waarbij werknemers geen aandelen van het bedrijf mogen hebben waar zij werken. Stel nou dat het bedrijf aandelen gaat tokenizen. Deze tokens worden vervolgens aan een blockchain toegevoegd, waarna mensen kunnen handelen in de tokens. Werknemers van datzelfde bedrijf, zouden nu wel de tokens kunnen kopen. Op deze manier kunnen de regels die de aandelenmarkt stelt dus omzeild worden.
Met crypto kun je makkelijker starten
Het is over het algemeen een stuk makkelijker om te starten in het handelen van crypto, dan in het handelen van aandelen. Het kan soms lang duren voordat een broker (tussenpersoon die de aandelen voor je koopt en verkoopt) alles gereed heeft gemaakt. Het vereist dan ook soms veel papierwerk omdat er volgens bepaalde protocollen gehandeld dient te worden.
Wanneer je wilt beginnen met het handelen in crypto, kan dat vaak erg snel. Je hoeft maar een account aan te maken bij een exchange platform, waarna je kunt beginnen met het handelen in crypto. Dit komt mede doordat de cryptomarkt gedecentraliseerd is, waardoor men niet hoeft te voldoen aan regelgeving van overheden en andere instanties.
Crypto is gevoeliger voor fraude en criminele activiteiten
De aandelenmarkt is onderheven aan strenge regelgeving die is opgesteld door overheden en instanties. Hierdoor komt een aandeel op jouw naam te staan wanneer je deze hebt gekocht. Het is hierdoor niet mogelijk dat je aandelen gestolen worden. Ook is fraude plegen in de aandelenmarkt nagenoeg onmogelijk. Hierdoor kan het een stuk veiliger zijn om te handelen in aandelen.
Crypto is namelijk een stuk gevoeliger voor criminele activiteiten. Doordat een cryptomunt altijd een anonieme eigenaar heeft, kan deze zomaar gestolen worden zonder dat de dief vervolgd kan worden.
Het plegen van fraude is met crypto ook een stuk makkelijker dan met aandelen. De cryptomarkt is volledig gedecentraliseerd en eigenaren van cryptomunten gaan anoniem door het leven. Hierdoor kiezen veel criminelen er voor om zwart geld wit te wassen met crypto. Hierdoor kan de cryptomarkt dus een broedplaats voor criminelen zijn.
De hype om crypto
Er hangt om crypto een grote hype om crypto heen, die niet om aandelen hangt. Handelen in aandelen wordt vaak als suf en saai gezien, terwijl crypto juist als modern en hip wordt gezien. Hierdoor stappen meer mensen zonder kennis van crypto in deze markt, waardoor de kans op het maken van verlies ook veel groter is.
Mensen die in de aandelenmarkt stappen, doen dit over het algemeen gezien vaker met genoeg kennis, waardoor de kans op verlies kleiner is. Daarom is het belangrijk dat je eerst leert hoe je moet handelen in crypto, voordat je hier mee begint. Zo verlaag je de kans op verlies, en verhoog je de kans op een succesvolle afloop.
Conclusie
Er zitten dus ontzettend veel verschillen tussen het handelen in aandelen en het handelen in crypto. Het grootste verschil is misschien wel het eigenaarschap. Wanneer je een aandeel in je bezit hebt, bezit je ook een deel van een fysiek bedrijf. Hierdoor heb je ook rechten die je niet hebt als je eigenaar bent van een cryptomunt. Bij aandelen zijn er ook meerdere manieren om winst te maken. Dat kan door een koers-stijging/daling en door middel van dividend dat wordt uitgekeerd door de bedrijven. Crypto bied maar één mogelijkheid om geld te verdienen, en dat is op basis van koers-stijging/daling.
Bij crypto kun je echter wel traden wanneer je maar wilt. De markt is 24 uur per dag en 7 dagen per week geopend. Hier zijn geen uitzonderingen op. De aandelenmarkt is echter alleen van maandag tot vrijdag tussen 9 uur 's ochtends en 5 uur 's middags geopend. Beide eigenschappen hebben zo zijn voor- en nadelen. De strengere regelgeving in de aandelenmarkt zorgt ervoor dat zowel bedrijven als handelaren beperkingen ervaren, maar maakt de markt wel een stuk veiliger dan die van crypto. De kans op fraude en criminele activiteiten is in de cryptomarkt een stuk groter dan in de aandelenmarkt. Het stelen van aandelen is bijvoorbeeld niet mogelijk, terwijl het stelen van crypto anoniem kan gebeuren.
Nu je de belangrijkste verschillen weet, kun je waarschijnlijk zelf een weloverwogen keuze maken waar je het liefst in handelt. Beide opties hebben zo zijn voor- en nadelen.