Crypto-liefhebbers die vandaag, 11 mei 2021, CoinMarketCap openen om de huidige stand van zaken te checken, zijn zich waarschijnlijk een hoedje geschrokken. Niet omdat de meeste crypto-projecten met een paar procent gedaald zijn, maar omdat er uit het niets een onbekend crypto-project op nummer 5 stond: The Internet Computer.
Deze cryptocurrency is uit het niets op komen dagen en heeft op dag één een plek weten te veroveren binnen de top 10. "Hoe dan?" hoor ik je denken. Daar zijn meerdere verklaringen voor, maar een toch wel heel belangrijke factor is het feit dat The Internet Computer, ook wel bekend als Dfinity, op dag één een listing op de allergrootste exchanges heeft gekregen: Coinbase Pro en Binance.
Dat is al een hele prestatie op zichzelf. Je wordt tenslotte niet zomaar gelist op deze exchanges. Dat roept de vraag op: wat is The Internet Computer?
Bekijk snel:
Team van The Internet Computer
The Internet Computer (ICP) is gebouwd door non-profit organisatie DFINITY. DFINITY is een Zwitserse non-profit organisatie voor wetenschappelijk onderzoek, die toezicht houdt op onderzoekscentra over de hele wereld. Zo heeft DFINITY locaties in Japan, de Verenigde Staten en Duitsland.
DFINITY is in 2016 opgericht door CEO Dominic Williams. Dominic is een crypto theoreticus en ondernemer. Je kunt hem ook gerust een wetenschapper noemen, aangezien hij meerdere onderzoeken op zijn naam heeft staan en nieuwe ideeën heeft voorgesteld zoals "The 3 E's of Sybil Resistance".
Voorheen runde hij ook een MMO spel dat zijn eigen blockchain-systeem gebruikte en miljoenen gebruikers huisvestte. Een echte alleskunner dus.
The Internet Computer werd opgericht en voor het eerst aangekondigd in 2015, en voerde vervolgens in 2018 een ICO uit, waarbij in totaal 195 miljoen dollar werd opgehaald.
De missie van DFINITY is het bouwen, promoten en onderhouden van The Internet Computer:
Our mission is to build The Internet Computer, thereby reinventing the Internet as a computer that hosts secure software with superpowers.
Het team achter The Internet Computer bestaat uit veel van 's werelds beste cryptografen en experts in blockchains en programmeertaal. Gezamenlijk bevat DFINITY bijna 100.000 academische citaten en hebben ze maar liefst 200 patenten.
Momenteel heeft DFINITY 189 werknemers, 3 onderzoekscentra en houdt het team regelmatig evenementen waar ze presentaties geven over The Internet Computer.
Wat is The Internet Computer?
The Internet Computer (ICP) gaat, net als alle andere smart contract platform zoals Cardano (ADA), Polkadot (DOT) en Binance Smart Chain (BNB), de strijd aan met Ethereum (ETH).
Net als alle voorgenoemde crypto-projecten, is The Internet Computer een layer 1 blockchain, oftewel een eerste laags blockchain. Dit houdt in dat The Internet Computer een eigen blockchain-netwerk heeft met eigen nodes die het netwerk controleren. Veel van de crypto-projecten die jij kent, zijn layer 2 projecten die bovenop een andere blockchain bouwen. Zo bouwt Uniswap (UNI) bovenop de Ethereum-blockchain en bouwt PancakeSwap (CAKE) bovenop de Binance Smart Chain.
The Internet Computer omschrijft zichzelf dan ook als "The Last Layer 1 Blockchain". Het doel van The Internet Computer is om de functionaliteit van het openbare internet uit te breiden, door de backend-software te hosten. In non-ontwikkelaarstaal betekent dat, dat The Internet Computer een wereldwijd computerplatform wilt worden waar ontwikkelaars op kunnen bouwen.
Met behulp van The Internet Computer kunnen ontwikkelaars niet alleen de van Ethereum bekende dApps bouwen, maar ook websites, bedrijfs-IT-systemen en internetdiensten, door hun code rechtstreeks op het openbare internet te installeren. Niet langer hoeven ontwikkelaars te werken met servercomputers en commerciële, gecentraliseerde cloud-diensten.
The Internet Computer is een open-source crowd computing platform, dat is ontworpen om het traditionele internet te veranderen in een nieuwe, beveiligd, decentraal internet.
Een nogal ambitieuze missie heeft The Internet Computer dus. DFINITY, de organisatie achter The Internet Computer, heeft ICP zo ontwikkelt dat het in staat is om een nieuw, modern internet te 'hosten', waarin allerlei toepassingen draaien op The Internet Computer.
De concurrentie met Big Tech
Big Tech bedrijven zoals Google, Microsoft en Facebook hebben vandaag de dag enorm veel macht. Het hoofddoel van zulke bedrijven is om een monopoliepositie te verkrijgen. Zo heeft Google bijvoorbeeld een monopolie op internetadvertenties
Het probleem dat The Internet Computer schetst is dat de grootste spelers in Big Tech zo groot zijn dat ze innovatie tegengaan. Dit wordt ook wel "Too big to fail" genoemd. DFINITY geeft aan dat er over de wereld duizenden ondernemers zijn met fantastische internetdiensten, maar dankzij Big Tech wordt het daadwerkelijk neerzetten ervan bijna onmogelijk. In veel van de gevallen worden kleine internetdiensten namelijk direct opgekocht door deze Big Tech bedrijven.
Volgens DFINITY komt het probleem voort uit het feit dat internetdiensten hun data en functionaliteit delen via API's die gebouwd zijn door Big Tech bedrijven. Een voorbeeld hiervan is Zynga, dat het grootste social-games bedrijf was doordat ze de API's van Facebook gebruikte. Toen Facebook op een dag de regels veranderde ten nadelen van Zynga, verloor het bedrijf 85% van zijn waarde. De macht die Facebook in dit voorbeeld heeft is wat DFINITY met The Internet Computer weg wilt halen.
Door dit probleem zullen veel durfkapitalisten niet investeren in kleinere startups met diensten die afhankelijk zijn van de API's van Big Tech. Big Tech kan immers ieder moment het roer omgooien en deze startups naar de afgrond werken. Zelfs als de startups een uniek, innovatief en waardevol idee hebben, kunnen ze gelimiteerd worden doordat ze niet genoeg kapitaal kunnen ophalen. Dit is niet alleen een probleem voor deze startups, maar ook voor ons, omdat innovatie wordt tegenggegaan.
The Internet Computer pakt dit probleem aan door technologie te leveren die de creatie van een nieuw soort "open internetdienst" ondersteunt, die draait als onderdeel van het weefsel van het internet zonder eigenaar. The Internet Computer kan gebruikers betere garanties bieden over de manier waarop hun gegevens worden verwerkt, maar geeft daarnaast ook de garantie dat ontwikkelaars permanente API's kunnen creëren, waarvan zij zeker kunnen zijn dat zij nooit zullen worden ingetrokken of verandert door een bedrijf.
Dat komt mede vanwege de decentrale en onveranderbare eigenschap van de blockchain-technologie.
Zo kan er met de software ontwikkelingskit van The Internet Computer bijvoorbeeld een open-source en decentrale equivalent van Facebook gemaakt worden die een API levert die andere internetstartups kunnen gebruiken, zonder dat ze bang hoeven te zijn op het intrekken of aanpassen van de API.
Een belangrijk doel van de Internet Computer is het herontwerpen van de belangrijkste internetdiensten in een opensource en decentrale vorm, zodat monopolistische Big Tech bedrijven niet langer heer en meester zijn over jouw data.
Het uiteindelijke doel van The Internet Computer is de vorming van een veel dynamischer, collaboratief, rijker en uiteindelijk succesvoller internet ecosysteem.
Hoe werkt The Internet Computer?
Net zoals ieder ander layer 1 crypto-project, moet het netwerk van The Internet Computer beveiligd worden. Ethereum doet dit met het Proof of Work consensusalgoritme en is bezig met de overstap naar Proof of Stake.
The Internet Computer is gebaseerd op een blockchain computerprotocol genaamd Internet Computer Protocol, waar ook de ticker ICP vandaan komt. Dit protocol combineert de collectieve rekenkracht van een groot aantal nodes tot één enkel computerplatform dat in staat is toepassingen van elke schaal en complexiteit te ondersteunen.
De schaalbaarheid van het netwerk tot op "web speed" wordt bereikt aan de hand van Chain Key Technology. Deze techniek, vooralsnog alleen bekend van The Internet Computer, zorgt ervoor dat transacties op het netwerk binnen 2 seconden gedaan worden.
Die 2 seconden vindt The Internet Computer niet snel genoeg om gebruiksvriendelijk te noemen, en daarom worden smart contract transacties verdeeld over 2 soorten. De "normale" transacties en "query-transacties".
Die tweede soort smart contract transacties worden niet opgeslagen op de blockchain, maar worden gelijk verwijdert. Dit zorgt ervoor dat deze transacties binnen milliseconden gedaan kunnen worden.
Met The Internet Computer worden smart contracts opgesplitst in veilige code-eenheden, bekend als "canisters". Die canisters zijn de rekeneenheden die functioneren als individuele toepassingen of functies. Eindgebruikers zoals jij of ik, zijn in staat om te communiceren met deze canisters bijvoorbeeld via een website of een app. Uiteindelijk is het de bedoeling dat de gebruikerservaring veel gaat lijken op het internet van vandaag, maar dat de achtergrond, de back-end, er beter op wordt.
Het verschil met het traditionele internet ligt hem in het feit dat de internetcomputer rechtstreeks gegevens host en opslaat op de blockchain, in plaats van een gecentraliseerde database. Op de main-chain kan een netwerk van datacentra nodes lanceren die het ICP-protocol uitvoeren en controleren, zoals dat ook gedaan wordt door nodes en miners op het Bitcoin-netwerk.
Het netwerk zelf is opgebouwd uit een hiërarchie van bouwstenen. Onderaan staan de onafhankelijke datacentra die gespecialiseerde hardware nodes laten runnen. Deze node-machines worden gecombineerd om subnetten te creëren. Deze subnets maken en hosten de canisters.
Omgekeerd-gas model
Die canisters onderscheiden The Internet Protocol van het gros van de crypto-projecten. Canisters kunnen namelijk web-content direct, zonder tussenpartij, streamen naar de eindgebruikers. Hierdoor hoeven bedrijven en ontwikkelaars niet langer de front-end van een applicatie of website te hosten op een gecentraliseerde cloud hosting platform, maar kunnen ze dit allemaal binnen het zo'n Canister regelen.
Wat de canisters ook uniek maakt, is dat ze "vooraf opgeladen" zijn met "cycles", wat The Internet Computer's equivalent is van Ethereum's gas. Hierdoor betaalt niet de gebruiker de kosten voor het gebruik van dApps en andere smart contract toepassingen.
Het laten betalen van canisters voor hun eigen uitvoering wordt ook wel een "omgekeerd-gas" model genoemd. Omdat de Internet Computer dit model gebruikt, kunnen gebruikers die geen tokens bezitten, toch gemakkelijk interacteren met de smart contracts. Het gaat zelfs zo ver dat zij niet eens hoeven te weten dat de dienst op een blockchain draait.
Decentralere DeFi
Hiermee maakt The Internet Computer het internet en dApps een stuk decentraler. Zoals je misschien wel weet zijn DeFi dApps 'decentraal' omdat je een transactie zonder tussenpersoon doet en data opgeslagen wordt op de blockchain, vaak op de Ethereum blockchain. Zo wordt een transactie tussen Jan en Piet op Uniswap geregistreerd op de Ethereum blockchain.
Dit noemen we de back-end van zo'n dApp. De front-end, oftewel de Uniswap website waarmee jij interactie hebt, is helemaal niet decentraal. Die website moet namelijk ook ergens gehost worden, en vooralsnog gebeurd dat vaak op gecentraliseerde cloud hosting platformen zoals Google Cloud en Amazon Web.
Het is niet gek als je nu de weg een beetje kwijt bent geraakt. De technologie achter The Internet Computer is tamelijk ingewikkeld. Het is niet voor niets dat DFINTY jaren aan The Internet Computer heeft gewerkt.
Een belangrijk onderdeel van The Internet Protocol zijn dus de canisters. De Internet Computer is 's werelds eerste blockchain waar front-end en back-end webervaringen kunnen worden gebouwd met smart contracts (canisters) die rechtstreeks worden geserveerd aan de eindgebruikers in een browser.
Dit creëert een compleet nieuwe speelveld voor blockchain-ontwikkelaars om hyperscale, massa-markt diensten te bouwen, allemaal on-chain. 's Werelds meest populaire social media apps, e-commerce websites, DeFi platformen en zelfs bedrijfssystemen kunnen allemaal opnieuw worden bedacht en ontwikkeld als open-source diensten met een tokenized governance.
The Internet Computer Token Utility
Die tokenized governance brengt ons op het volgende belangrijke onderwerp: de ICP token.
De ICP utility token is het primaire mechanisme dat de community in staat stelt deel te nemen aan het bestuur van The Internet Computer. Zo'n token wordt ook wel een governance token genoemd, Engels voor bestuurstoken.
Network Nervous System
Voor deze governance taken is een apart systeem opgezet, het Network Nervous System. Het Network Nervous System is een gedecentraliseerd, tokenized bestuurssysteem dat volledig open is. Iedereen in de wereld kan een voorstel indienen bij de NNS, en als het wordt aangenomen, wordt het onmiddellijk uitgevoerd, volledig automatisch, waardoor het netwerk zich kan aanpassen en evolueren in real time op basis van de gemeenschap.
Het Network Nervous System kan op elk moment taken uitvoeren, zoals het upgraden van node-machines om het protocol te updaten of beveiligingsfixes toe te passen, het aanpassen van economische parameters, of het vormen van nieuwe subnet-blockchains om het netwerkcapaciteit te vergroten. Het Network Nervous System draait binnen de protocollen van The Internet Computer en is in staat om deze veranderingen door te voeren zonder de werking van het netwerk te onderbreken of de beveiliging te verbreken.
Het Netwerk Nervous System werkt door gebruikers in staat te stellen ICP-governance tokens te staken om "stemmende neuronen" te creëren. Vergelijkbaar met andere governance-systemen, zoals dat van Polkadot, moeten gebruikers dus de native token staken. Het Network Nervous System is dus een variatie op het Proof of Stake mechanisme, waarin de ICP-token een governance use-case heeft.
Gebruikers worden gestimuleerd om stemmende neuronen te maken, omdat ze beloningen verdienen als ze stemmen op voorstellen. Beloningen nemen de vorm aan van nieuw gemaakt ICP-tokens die worden gecreëerd door het Network Nervous System.
Cycles
De ICP-tokens kunnen ook worden opgelost en omgezet in cycles, die vervolgens worden gebruikt om websites en toepassingen te laten draaien en om berekeningen op The Internet Computer via canisters te voeden.
Cycles kun je dus het beste vergelijken met Ethereum's gas. Gas wordt namelijk gebruikt om transacties te doen op de Ethereum blockchain. In het algemeen verbruiken alle canisters middelen in de vorm van CPU-cycles voor uitvoering, bandbreedte voor het routeren van berichten, en geheugen voor bewaarde gegevens.
Zoals hiervoor beschreven staat maakt The Internet Computer gebruik van een omgekeerd-gas model. Canisters houden een reserve in cycles aan om te betalen voor de kosten van communicatie, uitvoering en opslag die door hun toepassingen worden verbruikt. De kosten van berekeningen worden uitgedrukt in eenheden van cycles.
Door grenzen te stellen aan het aantal cycles dat een programma kan verbruiken, kan het platform voorkomen dat kwaadaardige code middelen opslokt. De relatieve stabiliteit van de operationele kosten maakt het ook gemakkelijker te voorspellen hoeveel cycli nodig zijn om bijvoorbeeld een miljoen berichten te verwerken.
Roadmap visie
Ook de roadmap van The Internet Computer is als ambitieus te omschrijven. DFINITY, de organisatie achter The Internet Computer, heeft namelijk een roadmap gemaakt voor de komende 20 jaar. Het overgrote deel van de crypto-projecten dat je vandaag de dag ziet heeft een roadmap van één tot twee jaar, waarbij sommigen uitschieters een roadmap hebben van 5 tot 10 jaar, maar 20 jaar komt niet vaak voor.
Het is overigens geen exacte roadmap met duidelijke releasedatums, maar eerder een visie van DFINITY op de toekomstige 20 jaar.
5 Jaar
Over vijf jaar zal iedereen die geïnteresseerd is in technologie gehoord hebben over The Internet Computer, en zal er een wijdverbreid begrip zijn van de aard en het doel ervan. Ondertussen zullen steeds meer ondernemers en ontwikkelteams ervoor kiezen open massamarkt-internetdiensten te bouwen op de internetcomputer in plaats van de traditionele IT te gebruiken.
10 Jaar
Over 10 jaar zal algemeen erkend worden door de tech gemeenschap dat The Internet Computer op een waarschijnlijke weg is die het op een dag het primaire computerplatform van de mensheid zal maken voor het bouwen van systemen en diensten. Het "open internet" zal nu bijna zeker de overhand hebben over Big Tech's gesloten en gecentraliseerde ecosysteem.
Verder zal de buitengewone groei binnen het DeFi ecosysteem ervoor zorgen dat het op gelijke hoogte komt met de traditionele financiële industrie, voor een groot deel aangestuurd door The Internet Computer.
20 Jaar
Over 20 jaar zal het open internet eindelijk aanzienlijk groter zijn dan het gesloten en gecentraliseerde ecosysteem van de Big Tech bedrijven. Een groot deel van de informatie-infrastructuur, systemen en diensten van onze cruciale, wereldwijde samenleving zal nu draaien op het open, onstopbare en fraudebestendige Internet Computer blockchain-netwerk.
Dit zal diepgaande transformaties teweegbrengen in hoe dingen werken, en een onvoorstelbaar rijker internet ecosysteem ondersteunen dat meer innovatie, samenwerking, en dynamiek bevat dat positieve economische groei over de hele wereld aandrijft.
Conclusie
Op het eerste gezicht lijkt het absurd dat een project op de eerste dag een listing krijgt op Binance, Huobi en Coinbase Pro en bovendien een vijfde plaats krijgt op CoinMarketCap, maar na grondig onderzoek naar dit project is dat zo gek nog niet.
The Internet Computer is op zijn zachts gezegd een ambitieus project dat al lang in de maak is. De top 10 staat vol met met layer 1 blockchains, zoals Ethereum, Polkadot, Cardano en Binance Coin, dus het is zeker niet gek om te denken dat The Internet Computer hier thuis hoort.
Toch is het goed om na te denken over eventuele valkuilen van een project. Vooralsnog voldoet The Internet Company aan alle eisen om een goed project te zijn:
- Unieke use-case als globale internetcomputer en een alternatief voor gecentraliseerde Big Tech services.
- Niet alleen gericht op dApps, maar op alle applicaties en websites die op het internet gemaakt zullen worden.
- Transparant, bekwaam en groot team.
- Onderscheidende blockchain-hierarchie met vernieuwde vorm van smart contracts.
- Token toepassingen voor governance en on-chain transacties.
- Enorm schaalbaar netwerk met snelle transacties
De enige echte kanttekening die gemaakt kan worden is het feit dat The Internet Company pas net gelist is en nog geen ecosysteem aan werkende producten heeft opgebouwd, zoals dat bij Ethereum wel is.
Er zijn in dit artikel best wel wat ingewikkelde en technische onderwerpen aan bod gekomen. Hopelijk is het duidelijk en eenvoudig genoeg uitgelegd zodat je het kunt begrijpen. Als je toch nog vragen hebt, nodigen we je graag uit om in onze AllesOverCrypto Facebook groep een balletje op te gooien. Daar zijn AOC’ers en leden van de groep altijd bereid om je vragen te beantwoorden. Zie je daar dan!