We dromen er allemaal van om een early-investor te zijn in een project dat minimaal x100 gaat. Maar al te vaak zeggen we ‘what if’? Wat als ik Bitcoin zou kunnen kopen tegen 10 dollar of wat als ik Ethereum zou kunnen kopen tegen 25 dollar. Maar je hebt jouw kansen nog niet verspeeld. Elke dag opnieuw komen er nieuwe projecten bij die gelanceerd worden op de markt. En ook jij kan hier ook als eerste bijzijn.
Om als eerste betrokken te zijn bij een nieuw project, moet je op de hoogte zijn van de laatste nieuwe ontwikkelingen en kansen. En deze kansen bevinden zich vaak op launchpads en IDO’s. Ontdek in deze blog wat een IDO is en hoe jij zelf kan deelnemen aan een IDO!
Bekijk snel
Wil je een geanimeerde uitleg over wat een ICO precies is en hoe deze werkt? Bekijk dan alvast onderstaande video. In deze blog bekijken we de voor- en nadelen van IDO’s met een aantal voorbeelden:
Wat is een IDO?
Een IDO, een Initial DEX Offering, is een fundraising methode waarbij een nieuwe coin of token wordt gelanceerd via een decentrale exchange (DEX). Het verschil met een centrale exchange, zoals Bitvavo of Binance, is dat je hier altijd zelf je cryptomunten beheert dankzij een software wallet zoals MetaMask. Bij deze centrale exchanges, staat jouw crypto al bij hen.
Met de komst en de ontwikkeling van DeFi zien we naast de Initial Coin Offering (ICO), Inital Exchange Offering (IEO) nu ook de IDO. Als onderdeel van DeFi en peer-to-peer transacties, zijn liquiditeitspool hierbij essentieel om zowel bestaande handel, als transacties met deze nieuwe coins of tokens mogelijk te maken.
Fundraising
Elk nieuw protocol zoekt voldoende financiering om zichzelf verder te kunnen ontwikkelen om uiteraard om te kunnen lanceren. Investeerders kunnen voor een bepaald bedrag, vaak met een minimum- en een maximumbedrag, hun vertrouwen uiten naar het protocol om als early investor te investeren in deze IDO. In een gunstig scenario kunnen ze op deze manier hun return-on-investment maximaliseren.
Binance DEX
Met de populariteit van DeFi en de daarbij horende AMM’s zoals PancakeSwap en UniSwap vergeten we weleens dat ook Binance een eigen DEX heeft. Met de opkomst van DeFi besloot Binance een eigen DEX te lanceren, in de hoop de strijd te kunnen aangaan met concurrende DEX'en en de laatste nieuwe ontwikkelingen van DeFi. Op moment van schrijven zijn er maar weinig mensen die überhaupt weten dat Binance een eigen DEX heeft, laat staan dat hier handel plaatsvindt. Toch werd de eerste IDO gelist op de Binance DEX, door Raven Protocol in juni 2019.
Verschil tussen IDO en IEO
Zowel een Inital DEX Offering (IDO), als een Initial Exchange Offering (IEO) hebben als gemeenschappelijk doel om zoveel mogelijk geld in te zamelen om een nieuw project te lanceren. Op deze manier is handel mogelijk dankzij de ingezamelde funds. Bij een IEO moeten investeerders eerst tokens van het project kopen, waarna ze pas gelanceerd worden op de open markt. Bij een IDO vindt deze tokensale en de listing ervan, gelijktijdig plaats. Het belangrijkste verschil tussen beide is wellicht dat er bij een IDO geen verificatie of KYC-procedure nodig is, aangezien het in een decentrale omgeving is.
Hoe werkt een IDO?
Een Initial Dex Offering of IDO vindt doorgaans plaats op een launchpad zoals UniSwap en Polkastarter. Hier wordt de fundraising georganiseerd op basis van verschillende criteria. Het is dan ook thé place to be om als early investor te investeren in nieuwe projecten tegen zeer scherpe prijzen.
Het project stelt tokens beschikbaar tegen een bepaalde vaste prijs. Wanneer het protocol voldoende funds heeft opgehaald en er voldaan is aan alle criteria, wordt het token meteen gelist op de decentrale exchange en is handel meteen mogelijk. Investeerders kunnen ook IOU’s kopen. Een IOU staat voor Acknowledgement of Debt, wat betekent dat investeerders op voorhand investeren in tokens, maar deze pas later krijgen wanneer deze worden vrijgegeven. Het vrijgeven van de tokens noemt men ook ‘Token Generation Event’ (TGE). Vanaf dit moment zijn de liquiditeitspools geopend voor handel.
In de praktijk worden deze tokens gradueel vrijgegeven. Bijvoorbeeld bij in de eerste maand na de lancering wordt er slechts 10% van de tokens vrijgegeven, gevolgd door 20% in de maand erna. Door het gradueel vrijgegeven van deze tokens wil het protocol voorkomen dat extreme prijsacties zullen plaatsvinden zoals een pump- en dumpscenario.
Voordelen van een IDO?
Het grootste voordeel aan een IDO is dat jij als early-investor natuurlijk deze nieuwe tokens kan kopen tegen een waanzinnig lage prijs om zo jouw investering te maximaliseren. Maar toch zijn er nog tal van andere voordelen:
Open fundraising
Doordat de fundraising plaatsvindt in de wereld van DeFi, is er nergens toestemming of goedkeuring nodig van een centrale partij. Hierdoor kan iedereen een IDO lanceren of hieraan deelnemen. Bij een IDO is handel meteen mogelijk, in tegenstelling tot een IEO of ene ICO, waarbij jouw token voor een bepaalde periode vaststaan. Dit kan ook bewust gedaan worden door het team om een dump te voorkomen na lancering.
Liquiditeit
In decentralized finance (DeFi) is liquiditeit noodzakelijk. Alleen met voldoende liquiditeit kunnen we gaan handelen. Een IDO biedt een relatief snelle liquiditeit aangezien de fondsen meteen ter beschikking worden gesteld. Een deel van dit bedrag zal vastgezet worden in liquiditeitspools. Hierdoor is er veel minder risico op slippage.
Kosten
Het lanceren van een token of coin op een centrale exchange is allesbehalve gratis. Vaak moet het team hier honderdduizenden dollars voor betalen om gelist te worden. Daarnaast zijn er ook geen garanties voor deze listing, een centrale exchange kan zelf bepalen welke tokens zij al dan niet op hun exchange willen listen. Deze centrale exchanges zullen dan ook alleen maar de grootste protocollen listen omdat hier veel meer handel plaatsvindt. Centrale exchanges kunnen bestaan omdat zij een bepaald percentage krijgen van elke transactie die wordt gedaan. Daarom is het voor hen des te interessanter om alleen beloftevolle- en grote protocollen te listen.
Het listen op een decentrale exchange is daarnaast veel goedkoper, wat interessanter is voor het team, maar daarnaast kunnen nu ook kleinere projecten gelist worden. Op deze manier krijgen zij ook een eerlijke kans.
Whale-proof
Marktmanipulatie is geen nieuw gegeven. Bij protocollen van alle aard zijn er whales aanwezig die jouw gedrag willen manipuleren om zelf zoveel mogelijk tokens te accumuleren. Bij een klein project is de impact en het effect hiervan doorgaans groter. Bij een IDO wordt er daarom ook vaak een maximum investeringsbedrag opgelegd, zodat iedereen op een eerlijke manier kan handelen. Zo willen ze het risico op whaleposities minimaliseren. Let op: dit is verschillend bij elk project.
Nadelen van een IDO?
In een decentrale omgeving heb je veel vrijheden, maar ook veel verantwoordelijkheden. Het gebrek aan controle kan positief zijn, maar heeft ook verschillende valkuilen. Daarom is het belangrijk om toch ook stil te staan bij de nadelen van een IDO:
Rug pulls liquiditeit
Het voordeel van directe handel bij een listing op een DEX, is ook meteen nadeel. Na de listing kan het gebeuren dat er een rug pull plaatsvindt. Niet van de DEX zelf, maar van de liquiditeit in het protocol. Door het massaal wegnemen van liquiditeit, zal de prijs ook behoorlijk kelderen en zorgen voor een grote sell off. Daarnaast kunnen developers ook het project saboteren en aan de haal gaan met alle fondsen die zijn opgehaald.
Front-running
Front-running betekent niets meer dan voorsteken. Net als je bij de kassa in de rij staat te wachten en iemand je ineens voorschiet. Bij een IDO kan dit ook gebeuren. Door het gebruik van bots kunnen verschillende partijen veel sneller dan wij, het maximale opkopen tegen de laagste prijs. Hierdoor schiet uiteraard de prijs meteen omhoog. Reguliere investeerders betalen dus veel meer dan, terwijl deze bots na de gemaakte winsten, alles weer verkopen. Het gevolg hierbij is dat de prijs weer keldert. Gelukkig zijn er launchpads en IDO’s die dit probleem oplossen, zoals Polkastarter.
Integriteitscontrole
Wanneer een project wordt gelist bij een centrale exchange, gaat dit vaak gepaard met een uitgebreide audit. Is het project legitiem, hebben ze goede bedoelingen en hoe ziet hun toekomst eruit? Bij een IDO is het veel makkelijker voor kleinere projecten, zelfs degene met een mindere goede reputatie, om hun tokens te lanceren. Op deze manier kan dit voordeel, ook opnieuw een nadeel zijn.
Deelnemen aan een IDO?
Iedereen wil natuurlijk als eerste investeren in een nieuw project dat x10 of x100 kan gaan. Maar vaak is de prijs meteen na de listing al verschillende keren over de kop gegaan. Daarom kan een deelname aan een IDO toch interessant.
Whitelist
Deelnemen aan een IDO gebeurt vaak op basis van ene whitelist. Hierbij moet je een aantal marketingtaken voltooien om opgenomen te worden in de lijst. Denk hierbij aan het volgen van bepaalde Twitteraccounts, het joinen van een Discord of het delen van informatie over het project. Wanneer je eenmaal opgenomen bent in die whitelist, kan je als early-investor dus deelnemen aan een IDO.
Launchpads
Een IDO kan plaatsvinden op een DEX maar ook op een launchpad. Crypto projecten kiezen steeds vaker voor een launchpad om kapitaal op te halen voor de lancering van hun token. Er bestaan hier zowel gecentraliseerde als gedecentraliseerde launchpads. Bij een gecentraliseerde launchpad spreken we van een IEO, Initial Exchange Offering.
Polkastarter
In de praktijk zijn veel van deze protocollen allemaal ERC20 aangezien Ethereum nog steeds het grootste netwerk is. Toch zien we hier al verandering. Wat Polkastarter onderscheidt van andere launchpads is dat het gebouwd is op de blockchain van Polkadot, niet geheel verrassend aan de naam te lezen. Polkadot is net gefocust op interoperabiliteit tussen verschillende blockchains en netwerken.
Zoals eerder besproken wil Polkastarter front-running voorkomen. Dit doen ze door onder andere door ultrasnelle swaps aan te bieden op basis van fixed swap pools. Dit zijn pools met een vaste prijs. De token lancering gebeurt op basis van een vaste prijs, en deze zal gehandhaafd worden zolang er tokens overblijven in deze voorziene voorraad. Dit zal ook zorgen voor verminderde volatiliteit.
MetaVPad
Met de ontwikkeling van de metaverse, kan een metaverse-georiënteerde launchpad niet ontbreken. MetaVPad is een launchpad die samenwerkt met venture capitalist BlueZilla. Zij geven onder andere advies omtrent marketing en tokenomics. Deze samenwerking geeft potentiële investeerders ook meer vertrouwen waardoor MetaVPad ook meer aandacht krijgt.
Ironisch genoeg werd MetaVPad ook gelanceerd door middel van een IDO. Maar zeker niet zonder succes. De native token METAV was te koop voor $0.001 per coin. Toen de coin op de publieke markt kwam, steeg de prijs maar liefst meteen naar $0.444.
Conclusie
Er liggen tal van kansen bij de lancering van een nieuwe token bij een Initial DEX Offering (IDO). We zagen in 2021 DeFi explosief toenemen en daarin is deze IDO zeker belangrijk. Het grootste voordeel is dat nu ook kleinere projecten een eerlijke kans krijgen, net als andere kunnen ook zij nu gelist worden op een decentrale exchange (DEX). Maar waar er veel kansen liggen, schuilen er doorgaans ook veel gevaren. Het is mogelijk om enorm veel geld te verdienen met een IDO, maar dit is niet zonder risico’s.
In de wereld van DeFi waarin we peer-to-peer handelen, moeten we vertrouwen op de integriteit van andere handelaren. We zien dat rug pull van de liquiditeit vaker voorkomt, waardoor mensen met verliezen achterblijven. Bots nemen het vaak over van het menselijk handelen, waarbij we vaker zien dat front-running voorkomt. Gelukkig ontwikkelt de wereld van crypto zich elke dag opnieuw en timmeren we allemaal samen aan de weg!
Heb jij nog vragen over IDO’s of over DeFi? Vraag het in onze AllesOverCrypto Facebookgroep waar we inmiddels met meer dan 100.000 leden zijn! Het antwoord op een vraag over crypto vind je ook makkelijk bij onze FAQs. Verder kun je ook veel informatie vinden door je vraag + AllesOverCrypto te googelen.
Header Image: Inactive design/Shutterstock.com