Initial Exchange Offering achtergrond

Wat is een IEO en hoe kan je hieraan meedoen?

Met de IEO hebben we een geüpgradede versie van de ICO erbij gekregen in de cryptowereld, een soort ICO 2.0. Mensen beginnen zich hardop af te vragen of de IEO’s ervoor kunnen zorgen dat we net zo’n ontploffing krijgen in het ophalen van geld binnen de crypto-economie, zoals dit in 2016 en 2017 het geval was met ICO’s. IEO’s zijn namelijk een stuk veiliger om aan mee te doen dan aan een ICO en ook qua marketing heeft het een paar streepjes voor. 

Bovendien kan het financieel zeer interessant zijn om aan een IEO mee te doen. Projecten als BitTorrent, Matic Network en Harmony hebben hun investeerders al pittig grote winsten (tot 14x je inleg terug) opgeleverd.

Wat een IEO precies is, hoe je hieraan mee kan doen en hoe je hier geld mee kan verdienen, lees je allemaal in deze uitleg!

Meer geld verdienen met crypto? Download het gratis ebook met 12 tips!

Ja, ik ga akkoord. Hiermee ontvang ik ook regelmatig waardevolle tips!

Bekijk snel

Wat is een IEO?

Een IEO lijkt in veel opzichten op een ICO. Waar ICO staat voor een Initicial Coin Offering, staat een IEO voor een Initial Exchange Offering. Zowel een ICO als een IEO zijn voor crypto startups een manier om geld op te halen, zodat ze fulltime met hun team aan de cryptocurrency kunnen bouwen. Je kan dit zien als een soort crowdfunding, waarbij jij geld geeft en in ruil daarvoor krijg je de cryptocurrency waar ze aan bouwen, waarvan je hoopt dat deze in waarde stijgt. 

Het grote verschil tussen een IEO en een ICO is de manier waarmee het geld wordt opgehaald. Bij een IEO wordt dit gedaan, zoals de naam je waarschijnlijk al deed vermoeden, door een exchange. Als crypto-bedrijf betaal je een exchange om via hun platform je 'crowdfunding' te mogen lanceren. De startup betaalt hier normaal gesproken een vaste prijs voor plus een percentage van het aantal tokens dat tijdens de IEO wordt verkocht. In ruil daarvoor mogen zij niet alleen de tokens middels een IEO verkopen via de exchange, maar komen de tokens na de IEO ook direct beschikbaar op de exchange om te verhandelen

Een IEO is daarnaast voor investeerders eenvoudiger om aan mee te doen dan aan een ICO. bij een ICO dien je jouw Ethereum of Bitcoin naar een smart contract te sturen en in ruil hiervoor krijg je jouw tokens. Vaak diende je dan ook nog allerlei documenten aan te leveren om aan de KYC te voldoen.

Bij een IEO werkt dit net even anders. Om hieraan mee te doen, maak je een account op een exchange (als je dit nog niet hebt), hier zet je jouw cryptocurrency’s op en daarmee kan je vervolgens de nieuwe tokens reserveren. Om een wat duidelijker beeld te geven wat een IEO onderscheidt, zullen we de grootste verschillen bespreken.

Verschillen tussen een ICO en een IEO

In de tabel hieronder vind je nog een duidelijk overzicht van de verschillen van een ICO en een IEO.

Kenmerk ICO IEO
Manier van geld ophalen Middels de website van de crypto startup die geld wilt ophalen. Middels het platform van de crypto exchange.
Beheer van smart contract Door de crypto startup die geld wil ophalen Door de crypto exhange
Token listing Nee, de crypto startup moet nog met exchanges om tafel om ervoor te zorgen dat hun token verhandelbaar wordt Ja, de crypto exchange waarop de IEO wordt gedaan, zal automatisch de token beschikbaar maken voor crypto trading.
Marketing Hoog budget hiervoor nodig. Het project moet veel investeren om onder de aandacht te komen bij het publiek Stuk lager budget nodig. De exchange neemt een groot deel van de marketing over.
Risico op oplichting Hoog. Iedereen kan een ICO houden, ook jij. Laag. De exchange controleert de startup, omdat hun reputatie ook op het spel staat.
KYC - regels Ja, per ICO verschilt het wat voor gegevens je dient achter te laten voordat je mee mag doen Niet nodig, de meeste exchanges hebben al KYC-regels toegepast op hun klanten

Voordelen van een IEO

Zoals je hebt gelezen, heeft een IEO veel voordelen ten opzichte van de 'oude' manier van geld ophalen. Deze voordelen zijn onder te verdelen in 4 belangrijke punten:

 1. Het is veiliger
 2. Het project geniet meteen meer bekendheid
 3. Het is een stuk eenvoudiger
 4. De token is direct verhandelbaar

Veilig

Het belangrijkste voordeel van een Initital Exchange Offering is dat het een stuk veiliger is dan een Initial Coin Offering. Bij een IEO is het met name duidelijk dat je in een startup investeert die al gecontroleerd is door de exchange en hierdoor heb je een stuk meer zekerheid dat je jouw zuurverdiende spaarcenten niet overmaakt naar een stel oplichters. Het is voor een crypto exchange super belangrijk dat ze met een serieus project in zee gaan, want zij willen niet hun reputatie op het spel zetten. Als jij een crypto exchange vertrouwt, dan kan je dus ook vrij makkelijk de crypto startup vertrouwen die hier een IEO wil lanceren.

Bekendheid

Er is weinig zo belangrijk voor een crypto start-up dan het verkrijgen van genoeg bekendheid. Als niemand je project kent, is er niemand die jouw cryptocurrency’s wil kopen en dan heb je geen geld om je project te kunnen ontwikkelen. Dit is dan ook een van de meest voorkomende redenen waarom sommige crypto startup niet succesvol zijn en failliet gaan. 

Bij een IEO is dit probleem er niet. De crypto exchange neemt namelijk een heel groot deel van de marketing voor het project over. Ten eerste geniet de IEO al van ongelooflijk veel reclame doordat alle miljoenen gebruikers van de exchange zien dat er een IEO gehouden wordt. Daarbij heeft de exchange enorme budgetten om dit nog wat meer aan te jagen. De exchange heeft er zelf namelijk ook heel veel baat bij dat alle tokens worden verkocht, want hier verdienen zij weer meer tokens aan. Bovendien is het vaak zo dat hoe meer reclame er voor een coin gemaakt wordt, hoe meer de prijs zal stijgen. Zo worden die tokens die ze gekregen hebben dus ook nog eens meer waard. Of dit een ethische manier van zakendoen is laten we nog even buiten beschouwing, maar voor zowel de crypto-start-up als de deelnemers aan de IEO als de exchange is het een groot voordeel dat er veel marketing gedaan wordt op deze manier.

Eenvoudig

Een ICO houden is alles behalve eenvoudig. Een crypto-startup dient alles zelf te doen. Van de marketing tot het opstellen van smart contracts, van het in gesprek gaan met exchanges voor een listing tot het uitvoeren van KYC.

Bij een IEO worden al deze dingen uit handen genomen. Zoals we hiervoor al zeiden hoeven ze geen marketing te doen en ze hoeven ook geen lastige smart contracts op te stellen zodat investeerders veilig kunnen investeren. Bovendien hoeven ze anderen er niet van te overtuigen dat ze geen oplichters zijn, want dat heeft de exchange al voor ze gedaan. Ook hoeven ze geen KYC (Know Your Customer) regels toe te passen, want ook dit werk zal de exchange voor ze overnemen. 

Daarnaast is het voor investeerders ook vele malen eenvoudiger om aan een IEO mee te doen dan aan een ICO. Uitzoeken of een project te vertrouwen is grotendeels al voor jou gedaan (het is altijd goed om ook nog eigen onderzoek te doen), je paspoort opsturen hoeft niet en je hebt zelf ook geen gedoe met het versturen van de juiste cryptocurrency uit je wallet naar het juiste adres.

Daar bovenop worden “gas-wars” vermeden. Een gas-war is de benaming voor de situatie die ontstaat wanneer een ICO ongelooflijk populair is. Door de populariteit is de kans groot dat er te weinig tokens zijn voor alle mensen die willen meedoen. Hierdoor zijn mensen bang dat hun Ethereum niet op tijd zal aankomen in de wallet van de crypto start-up waardoor ze naast de pot pissen en ze dus geen tokens ontvangen. Om dit te voorkomen, betalen ze ongelooflijk veel Ether (gas) aan de miners, zodat zij voorrang krijgen in het verwerken van de transactie en zo stellen zij hun tokens veilig. Dit resulteerde er vaak in dat mensen 2x meer betaalden voor een token dan dat deze waard was. Hierdoor kreeg niet iedereen gelijke kansen om mee te doen met de ICO.

Listing

Als een token niet gelist wordt op een exchange, dan zal niemand hem kunnen kopen of verkopen en dan zal er dus ook bijzonder weinig vraag zijn. Het is dus voor elke crypto-startup erg belangrijk om op minimaal één goede exchange te staan. 

Voorbeelden IEO's en Binance

De IEO is in het leven geroepen door de exchange Binance met hun “Binance Launchpad”. De eerste IEO die zij hierop lanceerden was de BitTorrent Token in januari 2019. Dit was meteen een enorm succes, want binnen 15 minuten werd er maar liefst 7,2 miljoen dollar opgehaald. De tweede IEO verpulverde dit record direct volledig door in 25 seconde (!) 6 miljoen dollar op te halen. 
Het duurde daarom niet lang voordat andere exchanges hun eigen IEO-platform lanceerden. Dit zijn onder andere Bittrex IEO, KuCoin Spotlight, Huobi Prime, OK Jumpsart (OKEX) en Bitmax Launchpad.

Tot nu toe blijken de tokens die als IEO gelanceerd zijn ook erg succesvol te zijn als je kijkt naar de ROI van deze coins. Met name de coins die van het Binance Launchpad komen hebben hun investeerders aardig grote winsten opgeleverd. Onderstaande afbeelding van @CriptoDiffer geeft hier een mooi overzicht van.

Image
Deze afbeelding laat van álle IEO's zien op de grote exchanges hoe hoog de ROI was.

 

Dit zijn ongelooflijk mooie verdiensten. Dit is echter niet het enige waar je flink geld mee had kunnen verdienen. Om mee te kunnen doen aan een de IEO’s van Binance, dien je namelijk BNB-coins te bezitten. Je investeert met deze munt om mee te mogen doen. Bovendien is het nu zo dat hoe meer BNB-coins je bezit, hoe groter de kans is dat je mee mag doen aan een IEO. Door de drukte hebben ze hier een loterij van gemaakt. Al deze IEO hebben een duidelijk effect op de koers van BNB, zoals je in onderstaande afbeelding van turkana kunt zien:

Image
Deze grafiek laat heel simpel zien wat de Invloed van IEO's is op prijs BNB

Hoe kan ik meedoen aan een IEO?

Nu is uiteraard de belangrijkste vraag hoe je zelf aan een IEO meedoet. We leggen je het eerst in korte stappen uit en daarna zullen we wat dieper ingaan op wat je bij elke stap dient te doen. We pakken Binance als voorbeeld, maar de stappen zijn ongeveer hetzelfde voor andere exchanges.

 1. Maak gratis een account aan op Binance via deze link.
 2. Zorg dat je account geverifieerd is.
 3. Selecteer persoonlijk als verficatie type en ga door de stappen heen.
 4. Zorg dat je meer dan 50 BNB op je account hebt staan.
 5. Kies de IEO waarin je wilt investeren.
 6. Stel je lottery tickets veilig zodat je mee kan doen.
 7. Win de lottery (heb je verder weinig invloed op).
 8. Koop het aantal tokens dat je wilt.
 9. Klaar!

Zorg dat je account geverifieerd is

Om te kunnen traden op Binance hoef je je account niet te verifiëren, maar als je mee wilt doen aan IEO’s dan is dit wel nodig. Het kan een aantal dagen duren voordat Binance je verificatie heeft goedgekeurd, dus je kan dit beter meteen doen. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan als je direct aan een IEO wilt meedoen. Hieronder volgen de stappen hoe je dit doet:

 1. Ga naar je profiel, klik op je emailadres en vervolgens op “Verificatie documenten indienen” (zie afbeelding).
  Image
  Binance verificatie eerste stappen
 2. Klik op “Personal”
 3. Vul je gegevens in en klik op “Begin Verification”
  Image
  Binance verificatie stap 2
 4. Upload je paspoort, rijbewijs of ID
  Image
  Binance verificatie IEO stap 4 - paspoort id of rijbewijs uploaden
 5. Maak een foto van jezelf met briefje met de datum erop
  Image
  Binance verificatie IEO stap 4 - foto van jezelf met briefje met datum erop
 6. Download de Binance app in de Play Store voor je telefoon
 7. Log in op de app
 8. Ga naar Account > Scan
  Image
  Binance verificatie IEO stap 5 - in de app scannen
 9. Scan de barcode en volg de stappen in de app
 10. Ga terug naar Binance en klik op “I have completed the verification process on my phone
 11. Klaar!
  Image
  Klaar!

Hierna duurt het nog ongeveer 2 tot 3 dagen voordat Binance ernaar gekeken heeft en het goed zal keuren. Je ontvangt hierover een e-mail. Tot die tijd kan je dus nog niet meedoen aan de IEO.

Wanneer alles is goedgekeurd, kan je op de Binance Launchpad zijn welke vereisten nog meer nodig zijn om aan een IEO mee te mogen doen. Als je overal een groen vinkje hebt zoals in de afbeelding hieronder, ben je helemaal klaar om te investeren.

Image
Op deze afbeelding kan je alle vereisten voordat je aan een specifieke IEO mee kan doen op Binance

Er is alleen nog wel één addertje tegenwoordig bij Binance. Doordat IEO’s zo ongekend populair zijn geworden, kan niet iedereen meer tegelijk meedoen. Dit houdt in dat maar een beperkt groepje de kans krijgt om te investeren en dit groepje wordt bepaald aan de hand van een loterij. Hoe meer Binance coins jij hebt, hoe groter de kans is dat je mee mag doen. Hieronder zie je hoeveel coins je nodig hebt voor hoeveel tickets. Elk ticket is één kans om mee te mogen doen met de IEO. Uiteindelijk kan niemand ooit meer dan 5 tickets hebben om mee te doen.

Minimum aantal BNB-tokens die je minstens 20 dagen dient te hebben Aantal lottery tickets
Tussen de 50 en 200 BNB-tokens 1
Tussen de 200 en 300 BNB-tokens 2
Tussen de 300 en 400 BNB-tokens 3
Tussen de 400 en 500 BNB-tokens 4
Meer dan 500 BNB-tokens 5

Kies de IEO waar je aan mee wilt doen.

Op de pagina van de Binance Launchpad staan alle IEO’s die komen of al gehouden zijn. Degene waar jij aan mee wilt doen kan je hier selecteren. 

Image
Binance - Kies de IEO waar je aan mee wilt doen

Hierna kan je precies aangeven hoeveel tokens je wilt kopen. In het voorbeeld hieronder hebben we toentertijd voor CELR gekozen en was het heel eenvoudig om aan te geven hoeveel we wilden investeren.

Image
Investeren in de CELR IEO op Binance

 

En het is je gelukt! 

Conclusie

In 2016 en 2017 was er een enorme hype aan ICO’s. Het was dé manier om geld op te halen en de begindagen zorgden er dan ook voor dat mensen ongelooflijk dikke winsten behaalden. Na deze eerste hype leken de ICO’s een beetje uit te sterven, maar in 2017 was de gekte compleet en werden er weer duizelingwekkende winsten door investeerders gehaald.

Verwacht wordt dat met de IEO hetzelfde kan gaan gebeuren. Het bijzondere aan deze manier van geld ophalen is dat het vele malen veiliger is en de hype van tevoren eigenlijk al aanwezig is. Vooral bij grote exchanges als Binance worden hierdoor enorme winsten gehaald met IEO's en vooralsnog lijkt het erop dat wat er in 2016/2017 met ICO’s gebeurde op dit moment met IEO’s aan het gebeuren is. De toekomst zal uitwijzen of deze hype zal blijven bestaan, maar de IEO is zeker een trend om in de gaten te houden.
 

Meer geld verdienen met crypto? Download het gratis ebook met 12 tips!

Ja, ik ga akkoord. Hiermee ontvang ik ook regelmatig waardevolle tips!

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.