Veel investeerders betreden de cryptomarkt tijdens een bull market: de prijzen stijgen, de verwachtingen zijn gunstig, er heerst een groot vertrouwen in de markt, én helaas worden risico’s vaak vergeten.
Als de markt dan omslaat naar een bear market, zijn veel investeerders hier niet goed op voorbereid en verliezen veel geld. Terwijl dit voorkomen kan worden door risico’s te spreiden door je portfolio te diversifiëren. Door te diversifiëren verminder je investeringsrisico’s, zonder dat dat ten koste hoeft te gaan van je rendement.
In deze blog wordt uitgelegd wat diversificatie precies is, waarom het belangrijk is tijdens een bear market en hoe je een evenwichtig portfolio kunt opbouwen.
Bekijk snel
In onderstaande video wordt in de kern uitgelegd hoe diversificatie werkt:
Wat is een bear market?
In de cryptomarkt worden doorgaans twee belangrijke periodes onderscheiden: de bull market en de bear market. Deze termen verwijzen naar de manier waarop deze dieren hun prooi aanvallen en worden gebruikt als metafoor voor de bewegingen van de markt.
Tijdens een bull market zien we de prijzen over een langere periode aanzienlijk stijgen en heerst er een groot vertrouwen onder investeerders. Dit kan dus goed vergeleken worden met een stier die zijn horens in de lucht steekt.
Een bear market daarentegen wordt gekenmerkt door snelle en forse dalingen gedurende een langere periode, waarbij het vertrouwen in de markt laag is. Net zoals een beer die zijn klauwen neerslaat. In de traditionele markt worden dalingen van 20% al snel als een bear market beschouwd. In de cryptomarkt komen dalingen van 20% echter regelmatig voor en kunnen daarom als vrij normaal gezien worden. Bij een echte bear market in de cryptomarkt moet je dus aan grotere dalingen denken. Dalingen van meer dan 90% zijn daarbij niet uitzonderlijk. Er is dan aanzienlijk weinig vraag en veel aanbod, waardoor prijzen veel zullen dalen.
Risico’s tijdens bear market
Tijdens een bear market doen zich een aantal specifieke risicio’s voor.
-
Waardevermindering portfolio
Doordat de prijzen van cryptomunten zo hard dalen, zal je portfolio dus ook veel in waarde dalen. Áls je stil blijft zitten en hier niets tegen doet tenminste. Als je portfolio 90% in waarde daalt, is het niet ondenkbaar dat je daar angstig en paniekerig door wordt. Nóg erger is het als je vervolgens in paniek je portfolio met veel verlies verkoopt.
-
Verdwijnen cryptomunten
Een ander risico dat daar nog bovenop komt is dat veel cryptomunten en projecten zullen verdwijnen tijdens een bear market en niet meer terug zullen keren. Daar waar de verwachting is dat de meeste grote cryptomunten tijdens de volgende bull market wel weer zullen stijgen, zullen veel kleine cryptomunten voorgoed verdwijnen. Als je hier dus in geïnvesteerd had, kun je veel geld verliezen. Alleen cryptoprojecten die écht goed in elkaar zitten zullen de bear market overleven.
-
Faillissementen crypto-exchanges/platformen
Ook crypto-exchanges en andere cryptoplatformen kunnen in de problemen komen door de forse prijsdalingen. Als ze hierdoor niet meer aan hun verplichtingen kunnen voldoen, kan dat leiden tot een faillissement. Wanneer een exchange failliet gaat en je hebt daar op dat moment je crypto staan, dan is de kans zéér klein dat je ooit nog je geïnvesteerde geld terugkrijgt.
De crypto die door de exchange wordt aangehouden, zal namelijk in de failliete boedel vallen. Als klant van deze exchange ben je slechts een concurrente schuldeiser, waardoor je pas als één van de laatste betaald wordt uit de boedel. In de meeste gevallen is de boedel tegen die tijd al lang leeg en dus ontoereikend om alle schuldeisers terug te betalen, waardoor je met lege handen komt te staan. Een populaire uitdrukking in de cryptowereld is daarom: 'Not your keys, not your coins'. Zonder zelf de key te bezitten van je wallet, zoals bij crypto-exchanges, heb je zelf niet de controle over je crypto.
-
Diefstal en scams
Tot slot zien we vaak aan het einde van een bull market/begin van een bear market dat grote diefstallen, scams en andere vormen van criminaliteit met crypto tot veel onrust in de cryptomarkt leiden, waardoor mensen het vertrouwen in de cryptomarkt verliezen. Ook daarna slaan dieven en oplichters graag toe als er paniek heerst, precies wat er dus gebeurt tijdens een bear market. Denk hierbij aan diefstal en hacks van protocollen, crypto-exchanges of zelfs jouw wallet, waardoor je je crypto kunt verliezen.
Het is daarom goed om stil te staan bij de risico’s die zich voordoen tijdens en bear market. Je kunt met crypto hoge winsten behalen, maar zeker ook hoge verliezen, zeker tijdens een bear market. En dat is iets waar veel mensen niet genoeg rekening mee houden, waardoor ze tijdens een bear market uiteindelijk veel geld verliezen. En dat is natuurlijk erg zonde!
De vervolgvraag is dan hoe je je kunt voorbereiden op deze risico’s, zodat je zo goed mogelijk kunt voorkomen dat je je geld verliest? Het antwoord is: diversificatie.
Wat is diversificatie?
Diversificatie is een investeringsstrategie waarbij risico’s worden gespreid over meerdere soorten financiële producten, sectoren en/of platforms. Het doel hiervan is het risico dat een investeerder loopt zo klein mogelijk te maken, doordat je totale investering is opgesplitst in verschillende onderdelen die niet allemaal worden beïnvloed door eenzelfde negatieve gebeurtenis.
Met een risico wordt hier de kans bedoeld op het optreden van een ongewenste gebeurtenis in de toekomst, die negatieve invloed heeft op het behalen van je doelstellingen. Bij investeringen zal dit concreet neerkomen op de kans dat je verlies lijdt. Je moet dus eigenlijk voorkomen dat als zich een bepaalde nadelige gebeurtenis voordoet, dat die invloed heeft op je gehele investering.
De toekomstig is lastig te voorspellen, maar we kunnen ons hier dus wel zo goed als mogelijk op voorbereiden. Diversificatie is daarom een belangrijk element om rekening mee te houden bij het opstellen van je portfolio. Door te diversifiëren verminder je investeringsrisico’s, zonder dat dat ten koste hoeft te gaan van je rendement.
Risico's spreiden
Veel nieuwe investeerders betreden de cryptomarkt tijdens een bull market, en besluiten dan vanwege de hype en fomo crypto te kopen en te handelen. De prijzen stijgen aanzienlijk, de verwachtingen zijn gunstig, er heerst een groot vertrouwen in de markt, én helaas worden risico’s vaak vergeten. Als de markt dan omslaat naar een bear market en er zich een forse correctie voordoet met de hiervoor genoemde risico’s, zijn veel investeerders hier niet goed op voorbereid en verliezen veel geld. Terwijl dit voorkomen kan worden door risico’s te spreiden.
Je risico’s spreiden kun je doen door 1: je portfolio te diversifiëren door in verschillende financiële producten en sectoren te investeren en 2: je portfolio te spreiden over verschillende platforms en wallets. Deze twee opties zullen hierna verder worden uitgelegd.
Diversifieer je portfolio
Het gaat, zoals gezegd, bij diversificatie niet alleen om verschillende soorten cryptomunten kopen, maar ook om het spreiden van je investering over meerdere financiële producten en sectoren. Als we terugkijken naar het verleden dan zien we dat sommige activa tijdens een crypto bear market beter presteren dan andere activa. Sommige sectoren of ondernemingen kunnen namelijk profiteren als anderen verlies lijden.
Het is dus handig om je portfolio zo te spreiden, dat een bepaalde nadelige marktomstandigheid niet al je investeringen raakt. Dit zou je bijvoorbeeld kunnen doen door een ieder geval een gedeelte van je cryptomunten te HODLEN en/of steeds een beetje bij te kopen, een gedeelte van je cryptomunten te verkopen en om te zetten in diverse stable coins en fiat geld, en daarnaast een gedeelte te investeren in bijvoorbeeld aandelen, obligaties, of edelmetalen en grondstoffen. Idealiter bestaat je portfolio uit financiële producten uit verschillende sectoren en regio’s.
Cryptomunten
Diversificatie door verschillende cryptomunten te kopen zorgt ervoor dat uitschieters naar beneden opgevangen worden door de andere cryptomunten die je bezit. Hierdoor is het risico van je portfolio lager als dat je je geld alleen in één soort cryptomunt investeert en ben je minder kwetsbaar voor risico’s. Stel dat je bijvoorbeeld all-in Terra (Luna) had geïnvesteerd, dan zou je na de crash je hele investering hebben zien verdampen. Het is dus niet verstandig om maar één soort cryptomunt in je portfolio te hebben. Probeer daarom te spreiden over meerdere soorten cryptomunten, door onderzoek te doen naar welke cryptoprojecten goed in elkaar zitten en potentie hebben om in de toekomst te stijgen.
In een bear market liggen de prijzen van cryptomunten laag. Het kan dus een goed inkoopmoment zijn. Het is echter lastig om precies te voorspellen wanneer de bear market haar bodem heeft bereikt, waarop de prijzen het laagst liggen. Een populaire manier om te investeren is daarom de dollar cost averaging (DCA) methode, waarbij je met regelmatige tussenpozen gelijke bedragen investeert, ongeacht de prijs van de cryptomunt op dat moment, om een zo hoog mogelijk rendement te behalen. Zo koop je bijvoorbeeld elke maand voor €100 een aantal verschillende cryptomunten.
Wil je meer weten over DCA? Lees dan vooral deze blog over DCA.
Stable coins en fiat geld
Stable coins zijn cryptomunten die altijd een stabiele waarde nastreven. Ze zijn gedekt door een onderliggende asset, waar de prijs aan gekoppeld is. Het maakt in principe niet veel uit wat de onderliggende asset is, zolang de totale waarde maar gelijk is aan de vraag. Om een stabiele waarde te kunnen garanderen, moeten vraag en aanbod namelijk in evenwicht zijn.
In veel gevallen is de prijs van stable coins gekoppeld aan fiat geld, meestal de Amerikaanse dollar. De bedoeling hierbij is om de waarde van de Amerikaanse dollar te weerspiegelen, zodat een stabiele cryptocurrency bestaat die als het ware gebruikt kan worden als een digitale dollar en beschermt tegen volatiliteit op de cryptomarkt. Het idee is dus dat één stable coin altijd rond de $1,00 waard moet zijn. Stable coins bieden dus zekerheid en bescherming in een bear market om te waarborgen dat de waarde van je vermogen niet daalt. Een goede optie kan zijn om je stable coins in een bear market te staken en toch nog winst te maken. Dit levert meestal namelijk een stuk hoger rendement op, dan dat je je geld bijvoorbeeld op een spaarrekening zet.
Er bestaan inmiddels veel soorten stable coins. Hieronder de populairste op een rijtje:
In de praktijk blijkt echter dat stable coins niet zonder risico zijn en ook volatiliteit kunnen vertonen of zelfs helemaal in waarde kunnen dalen. Voorbeelden hiervan zijn de verschillende rechtszaken waarin Tether werd aangeklaagd en het incident met Terra (Luna) in mei 2022, waaruit duidelijk werd dat TerraUSD geen veilige stable coin is. Stable coins zijn dus niet risicoloos. Dus wees gewaarschuwd.
Om je risico’s beter te spreiden zou je je vermogen dus het beste kunnen spreiden tussen verschillende stable coins, in plaats van te kiezen voor één stable coin. Nóg beter is om voor de zekerheid ook een gedeelte om te zetten naar fiat geld, zoals dollars of euro’s. Mocht er iets gebeuren met één of meerdere stable coins, dan raak je in ieder geval niet al je geld kwijt.
Wil je meer weten over stable coins en hoe veilig ze zijn? Lees dan eens deze blog over de veiligheid van verschillende stable coins.
Andere beleggingscategorieën
Zoals net gezegd, gaat het bij diversificatie niet alleen om een portfolio op te bouwen dat bestaat uit verschillende soorten cryptomunten, maar ook om spreiding over meerdere financiële producten. Je kunt je portfolio diversifiëren door naast cryptomunten, ook een deel van je vermogen te beleggen in aandelen, obligaties, edelmetalen, grondstoffen of ETF’s.
Aandelen en obligaties
Aandelen zijn simpel gezegd verhandelbare bewijzen van deelneming in het kapitaal van een onderneming en is momenteel nog steeds de populairste manier van beleggen. Als je een aandeel koopt, dan stel je dus geld ter beschikking aan een bedrijf en word je gedeeltelijk eigenaar. Wanneer het bedrijf winst of verlies maakt, weerspiegelt dat in de koers van de aandelen.
Dit laat zien dat aandelen ook onderhavig zijn aan risico’s. Draait de onderneming goed, dan schiet de prijs omhoog. Doet de onderneming het slecht of zijn er andere negatieve ontwikkelingen, dan schiet de prijs omlaag. Belangrijk is dat niet alle gebeurtenissen hetzelfde effect hebben op bedrijven. Daar waar een ontwikkeling voor het ene bedrijf gunstig kan zijn, kan dat voor een ander bedrijf juist ongunstig zijn. Als bijvoorbeeld de olieprijs stijgt, dan is dat gunstig voor een oliebedrijf, maar juist ongunstig voor een transportbedrijf.
Als een bedrijf failliet gaat, dan zul je als aandeelhouder in de meeste gevallen je geld kwijt zijn. Ook bij aandelen is het daarom verstandig om je investering te spreiden over verschillende aandelen. Daarnaast kun je kiezen voor andere beleggingscategorieën, zoals obligaties. Een obligatie is een verhandelbare lening die wordt uitgegeven door bedrijven, overheden of landen. Als belegger kun je hierin investeren door geld uit te lenen, waarvoor je een vast percentage rente krijgt. Aan het einde van de looptijd van de lening krijg je je geld weer terug.
Beleggen in aandelen of obligaties kun je doen via verschillende brokers. Eén van de bekendste daarvan is DEGIRO.
Edelmetalen en grondstoffen
Een andere optie om te zorgen voor meer diversificatie in je portfolio is het beleggen in edelmetalen en grondstoffen. Denk hierbij niet alleen aan goud, zilver en olie, maar ook aan bijvoorbeeld ijzererts, steenkool, graan, koffie, katoen etc.
Grondstoffen zijn schaars en dus niet onbeperkt beschikbaar, waardoor de prijs wordt bepaald door vraag en aanbod, wat het een aantrekkelijke belegging makt. Daarnaast kunnen grondstoffen, anders dan andere financiële producten, niet failliet gaan. Wel moet ook hierbij rekening worden gehouden met het risico dat de prijzen van grondstoffen door allerlei omstandigheden sterk kunnen fluctueren, zoals politieke conflicten en natuurrampen.
Het populairste edelmetaal waarin belegd wordt, is goud. Veel crypto traders grijpen dan ook terug naar goud tijdens een bear market. Wil je hier meer over weten? In deze blog leggen we uit hoe je je crypto naar goud verplaatst.
ETF’s
Een eenvoudige manier om je portfolio te diversifiëren is ten slotte via exchange traded funds (ETF’s). ETF’s zijn kort gezegd fondsen die een index, obligatie, grondstof of een samenstelling van meerdere producten volgen. ETF’s volgen de waarde van de onderliggende producten en zijn net zoals aandelen en obligaties te verhandelen op de beurs. Dit is dus een ideaal financieel product om je risico’s te spreiden, omdat je als het ware op een eenvoudige manier een groepje aandelen koopt die deel uitmaken van een bepaald type of categorie en kan dus heel divers zijn.
Hieronder enkele populaire ETF’s opgesomd:
- Index-ETF's: dit type ETF volgt indexen, zoals de AEX index
- Obligatie ETF's: dit type ETF volgt obligaties
- Commodity ETF's: dit type ETF volgt grondstoffen
- Industrie-ETF's: dit type ETF volgt een gehele industrie, zoals bijvoorbeeld technologie of olie
Spreiding van de opslag van je portfolio
Naast het diversifiëren van je portfolio, is het belangrijk om óók de opslag van je portfolio te spreiden. Zoals gezegd, lopen crypto-exchanges het risico om tijdens een bear market failliet te gaan. Wanneer een exchange failliet gaat en je hebt daar op dat moment je crypto staan, dan is de kans zéér klein dat je ooit nog je geïnvesteerde geld terugkrijgt. Daarnaast bestaat er het risico op diefstal en hacks van protocollen, crytpo-exchanges of zelfs jouw wallet, waardoor je je crypto kunt verliezen. Je kunt hierop voorbereiden door je portfolio te speiden over verschillende platforms en wallets.
Crypto en stable coins:
Om te voorkomen dat je je crypto kwijtraakt door een faillissement of hack van een crypto-exchange, is het een verstandig idee om in ieder geval niet al je crypto op één exchange te bewaren. De béste optie is echter om je crypto veilig te stellen door gebruik te maken van een hardware wallet, waar je crypto offline wordt opgeslagen en dus niet staat op exchanges of platforms. Meer daarover lees je in deze blog.
Fiat geld:
Het meest veilig is om je fiat geld op je bankrekening te storten, en dus niet te laten staan op een crypto-exchange, door voornoemde risico's. Om die veiligheid te garanderen zijn banken onderworpen aan strenge wetgeving en staan onder toezicht. Ook is je geld op een bank in Nederland wettelijk beschermd door het depositogarantiestelsel, wat ervoor zorgt dat je je geld (tot een bepaalde hoogte) terugkrijgt als een bank failliet gaat.
Andere beleggingscategorieën:
De platforms waar je aandelen, obligaties, edelmetalen, grondstoffen en ETF’s koopt zijn net als banken meestal onderworpen aan strenge regels, in tegenstelling tot crypto-exchanges en daarom een stuk veiliger wat betreft opslag. Vaak is je vermogen hier gescheiden van het vermogen van het platform, waardoor het niet in de failliete boedel valt bij een faillissement. Daarnaast bestaat ook hier een compensatieregel voor beleggers, waardoor je je belegging tot een bepaalde hoogte terug kan krijgen bij bijvoorbeeld een faillissement.
Conclusie
In deze blog is uitgebreid ingegaan op het belang van diversificatie van je portfolio, zodat je risico’s spreidt. De toekomstig is lastig te voorspellen, maar we kunnen ons hier dus wel zo goed als mogelijk op voorbereiden door een evenwichtig portfolio op te bouwen, waarbij niet alleen verschillende soorten cryptomunten worden gekocht, maar ook andere financiële producten zoals aandelen, obligaties, grondstoffen of ETF’s, én waarbij de opslag van je portfolio wordt gespreid. Het is ten slotte belangrijk om zelf een strategie te kiezen die het beste bij jou past!
Ben je op zoek naar meer informatie of heb je nog vragen over diversificatie van je portfolio? Of wil je graag andere cryptoliefhebbers ontmoeten? In de gratis Discordkanalen van ons product Money Mastery van AllesOverCrypto kun je vragen stellen en kom je in gesprek met duizenden andere liefhebbers van crypto. Heb je andere crypto gerelateerde vragen? Het makkelijkste is om jouw vraag in onze FAQ op te zoeken. Wat je ook kunt doen, is dat je jouw vraag + AllesOverCrypto googelt. Laat vooral weten wat jouw gedachten zijn over een evenwichtig portfolio tijdens de bear market en diversificatie!
Header afbeelding: TarikVision/Shutterstock