Crypto trading deel 1 achtegrond afbeelding.

Crypto trading (deel 1)

Cryptocurrency trading lijkt steeds populairder en populairder te worden. En dat is niet zo gek. Het internet zorgde voor vrijheid van informatie, maar blockchain zorgt voor vrijheid van waarde. Vrijheid van waarde betekent simpelweg dat we dankzij blockchain geheel vrij zijn in het handelen van alles wat waarde heeft. We zijn zelfs vrij om onze eigen (crypto-)munten te maken in plaats van dat alleen banken dit kunnen doen. Bedrijven beginnen hun eigen mini-economietjes waarin je alleen met de door hun uitgegeven cryptocurrency kan betalen. En al deze munten hebben allemaal een waarde ten opzichte van elkaar en ten opzichte van Bitcoin, het digitale goud.

Het lijkt erop dat het steeds belangrijker wordt om goed te worden in handelen in crypto, oftewel cyptocurrency trading. Het meest populaire handelsplatform voor crypto trading is momenteel Binance. Als je hier nog geen account voor hebt, klik dan hier om er eentje aan te maken. Als je nog niet helemaal goed weet hoe je cryptocurrency koopt, raad ik je aan eerst de basis van crypto trading te lezen. 

Meer geld verdienen met crypto? Download het gratis ebook met 12 tips!

Ja, ik ga akkoord. Hiermee ontvang ik ook regelmatig waardevolle tips!

Profiteren van de cryptocurrency trading hype

Op dit moment heeft de cryptohype veel weg van de pokerhype van 2008. Uit het niets was de hele wereld in de ban van pokeren. Iedereen leek het te spelen en de beste pokerspelers van toen groeiden uit tot helden. Voor 95% van de spelers was poker een spel waarin vooral geluk bepaalde of je met winst naar huis zou gaan of niet, maar de andere 5% dacht daar heel anders over. Die wisten dat poker puur kansberekening was en profiteerden van de beginnersfouten van de andere 95%. Zij konden zo op een hele eenvoudige manier stinkend rijk worden met hun hobby.

Met cryptocurrency trading lijkt hetzelfde aan het gebeuren te zijn. De enorme winsten zorgen ervoor dat iedereen de markt instapt en iedereen gokt maar dat de koers omhoog zal blijven gaan. De meesten weten vaak nieteens in wat voor cryptocurrency ze hun geld stoppen en ze weten al helemaal niet welke andere veelbelovende cryptocurrency er zijn. Jij als lezer van deze website hebt in ieder geval voorsprong dat je weet wat de meeste cryptocurrency inhouden, maar als je echt rijk wilt worden van crypto, kan het zeker geen kwaad om ook cryptocurrency trading goed onder de knie te gaan krijgen. Lees daarom hier deel 1 over cryptocurrency trading.

De tijdlijn van Bitcoin

Eerst is het belangrijk om een kleine geschiedenisles te krijgen over de waarde van Bitcoin. In dit artikel is de tijdlijn van Bitcoin wat uitgebreider besproken. Bitcoin is in totaal door 4 noemenswaardige bubbels gegaan: 

 • 2010: van $0.01 naar $0.80 naar $32(!) weer terug naar $2,-
 • 2013 (begin): van $13.30 naar $260 weer terug naar $50,-
 • 2013 (eind): van $125,- naar $1242, weer terug naar $238,-
 • 2017: van $650 naar $20.000,- weer terug naar ??

De vraag of we nu wel of niet in een bubbel zitten laten we voor dit artikel maar even achterwege, maar de geschiedenis van Bitcoin laat zien dat het zeker niet onmogelijk is. Dit komt voornamelijk doordat het een totaal nieuwe technologie is en de markt veel moeite lijkt te hebben met het bepalen van wat de waarde van deze technologie nu precies is. 


cryptocurrency trading

Cryptocurrency trading: de belangrijkste richtlijnen

Cryptocurrency trading is nog erg nieuw. Dit betekent dat er zeer veel munten zijn waarin erg weinig gehandeld wordt. Weinig handel betekent dat je ontzettend veel winst op deze crypto currency kan maken, maar ook dat je een groot risico neemt om aan deze handel mee te doen. De waarde van de cryptocurrency en daarmee jouw investering kan zomaar in rook opgaan. 

De belangrijkste algemene richtlijnen voor cryptocurrency trading waaraan je je kan houden als je helemaal nieuw bent, zijn:

 • Trade alleen in cryptocurrency die een significant volume hebben (meer dan 10 tot 50 BTC). Dit is erg belangrijk, want kleine cryptomarkten kunnen heel makkelijk gemanipuleerd worden door whales (handelaren die een significant aandeel van de cryptomunt bezitten), insiders, pompers, dumpers en allerlei andere figuren waar je het niet van kan winnen, hoe goed je als cryptohandelaar ook bent. 
 • Trade alleen in cryptocurrency die een grote community achter zich heeft.
 • Trade alleen in cryptocurrency die duidelijk innoverend zijn ten opzichte van al bestaande munten. Lees hier alles over andere cryptocurrency.

Meer geld verdienen met crypto? Download het gratis ebook met 12 tips!

Ja, ik ga akkoord. Hiermee ontvang ik ook regelmatig waardevolle tips!

Het belangrijkste (en meest onderschatte) deel in cryptocurrency trading: emoties, emoties, emoties

Traden op zich is niet per se heel moeilijk. Je hoeft hier geen wiskundige of hoogopgeleid persoon voor te zijn. Hetgeen wat het grootste verschil kan maken tussen een succesvolle trader en iemand die zichzelf keer op keer blut trade is dat de succesvolle trader zijn emoties volledig onder controle heeft. Dit lijkt makkelijk, maar dat is het zeker niet. Als er ook maar 1 ding is dat je uit dit artikel haalt dan moet het dit zijn: zorg te allen tijde ervoor dat je emoties geen invloed hebben op je beslissingen in cryptocurrency trading!

 

cryptocurrency trading

 

De 6 emoties waar (crypto-) traders het meest last van hebben zijn: 

 1. Angst (en dan met name Fear Of Missing Out (FOMO))
 2. Hebzucht

  Heel lang niks….
   
 3. Hoop
 4. Opwinding/bezorgheid
 5. Verveling (minder van toepassing in bij cryptocurrency trading ;) )
 6. Frustratie

De makkelijkste manier om dit allemaal onder controle te houden? Of om erachter te komen of je emoties geen invloed hebben op je beslissingen? Hou een logboek bij. Schrijf voor elke trade die je maakt op waarom je deze trade maakt. Als jij bij een trade opschrijft: “omdat ik bang ben om de boot te missen”, dan is het duidelijk dat emoties die beslissing voor je hebben genomen en niet gezond verstand. Ook kan je op deze manier terugkijken welke reden het vaakst voor winst heeft gezorgd en vooral welke trades (en jouw bijbehorende gedachtes) voor verlies hebben gezorgd.

Vergeleken met hoe belangrijk emoties zijn voor al dan niet succesvol traden, is dit een veel te korte paragraaf hierover. Daarom wil ik nog een keer benoemen dat dit het allerbelangrijkste is waar jij je op moet focussen om succesvol te worden in cryptocurrency trading: zorg dat je emoties je niet in de weg zitten. Dit is het allermoeilijkste van traden en dit is dan ook hétgeen waarin jij je als succesvol cryptotrader in kan onderscheiden. 

Waar moet je op letten als crypto trader?

Hoe kan je nou een betere cryptocurrency trader worden? Dit hangt af van een combinatie van veel verschillende factoren: het goed snappen van de marktcyclus en de daarbij behorende emotionele cyclus, het analyseren van prijsactie en het begrijpen van prijsstructuren tijdens een crashcyclus, zoals accumulatie, distributie, pompen, dumpen en hoe dit er allemaal uitziet.

Cryptocurrency trading is echter niet zo ontzettend moeilijk als het lijkt en om dingen simpel te houden, moet je vooral naar 2 dingen kijken: prijsactie (het kijken naar onder meer candlesticks) en volume. Daarbij is natuurlijk de context ook ontzettend belangrijk: om welke cryptocurrency het gaat, wat zijn de recente ontwikkelingen hiervan, wat zijn de ontwikkelingen van de gehele cryptomarkt, etc. Maar voordat we hieraan beginnen is het van belang om wat meer inzicht te krijgen in de marktwerking.

De markt- en crashcyclus

Het is onmogelijk om goed in crypto te kunnen traden als je niet op de hoogte bent van in welke fase van de markt je je begeeft. In de wereld van traden zijn twee dieren wereldberoemd: de stier (bull) en de beer (bear). Het grootste verschil tussen deze twee dieren is de manier waarop ze vechten. Een stier komt van onder en slaat zijn hoorns naar boven om zijn vijand schade aan te brengen, terwijl een beer met zijn klauwen van boven naar beneden slaat. Zo zijn de namen voor de bull- en de bear market ontstaan:

 • Bull market: dit betekent dat de markt stijgende is (een stier slaat met zijn hoorns van onder naar boven)
 • Bear market: dit betekent dat de markt dalende is (een beer slaat met zijn klauwen van boven naar onder)

cryptocurrency trading

In de marktstructuur zijn dus 2 overkoepelende periodes: een bullish periode en een bearish periode die die ieder 2 verschillende fases bevatten die vervolgens weer op te splitsen zijn in 3 tijdsfases (vroeg, midden en laat):

Bullish

 1. Accumulation
 2. Markup

Bearish

 1. Distribution
 2. Decline

 

Accumulation (ophoping)

Deze fase wordt zo genoemd, omdat het de fase is waarin veel investeerders hun portfolio aan het vergroten (ophopen) zijn. Het is in deze fase echter nog niet duidelijk dat de trend van bearish naar bullish zal gaan. Dit is de fase waarin op een zeer goedkope manier grote portfolio’s kunnen worden opgebouwd.

Markup (prijsstijging)

In de laatste fase van de ophopingsfase zijn er al kleine prijsstijgingen zichtbaar en deze worden bevestigd in de markupfase. Tijdens deze fase worden steeds meer nieuwe investeerders en traders aangetrokken die mee willen in de weg omhoog. In de cryptocurrency markt hebben veel traders in de laatste markupfase veel last van FOMO (Fear of Missing Out), terwijl dit de meest risicovolle fase is om de markt te betreden.

Distribution

Nadat de grootste hype voorbij is en steeds meer mensen niet meer geld in de markt durven te stoppen, volgt vaak een vrije val van de koers naar beneden. Deze val wordt vervolgd door de distributiefase. In deze fase laten veel traders hun winsten uitbetalen, terwijl andere traders hopen dat de koers zich nog steeds in de bullish fase bevindt.

Decline

Na de distributionfase is het grote geld vaak uit de markt en is er te weinig support om de koers weer stijgend te krijgen. Steeds minder traders hebben vertrouwen waardoor de markt dalend blijft tot de accumulatiefase weer bereikt wordt.

Voor nu is het belangrijk dat je deze cyclussen goed snapt en op deze tijdlijn kan je nog eens goed analyseren (door goed in te zoomen op elke bubbel) hoe Bitcoin al een paar keer door al deze fases heen is gegaan. Daarnaast kun je in dit artikel over de historische koers van Bitcoin lezen welke gebeurtenissen daar ook invloed op hebben gehad. In cryptocurrency trading deel 2 zal dieper worden ingegaan op de technische analyse en wordt bijvoorbeeld uitgelegd hoe candlesticks kunnen voorspellen welke kant de koers opgaat.

Meer geld verdienen met crypto? Download het gratis ebook met 12 tips!

Ja, ik ga akkoord. Hiermee ontvang ik ook regelmatig waardevolle tips!


Hoe koop ik crypto?

Crypto kopen op Bitvavo is een fluitje van een cent. Binnen enkele minuten en voor minder dan een euro kan je al de trotse eigenaar zijn van je favoriete cryptocurrency.

 1. Meld je hier gratis aan bij Bitvavo
 2. Verifieer jezelf door rechtsboven op je naam te klikken en dan naar "Verificatie" te gaan.
 3. Maak geld over via iDeal. Dit doe je door op "Euro's overboeken naar Bitvavo" te klikken.
 4. Vul vervolgens het bedrag en kies iDeal als betaalkeuze zodat het geld binnen een minuut op je Bitvavo-rekening staat. Klik hierna op "Betalen".
 5. Als je hierna op "Overzicht" klikt, zie je het geld staan.
 6. Zoek je favoriete cryptocurrency op, klik erop en druk vervolgens op "Kopen".
 7. Investeer het bedrag dat je in gedachten hebt in favoriete cryptocurrency. 
 8. Gefeliciteerd! Je hebt favoriete cryptocurrency gekocht!

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.