Band protocol

Band Protocol - Complete handleiding voor beginners

Band Protocol (BAND) is een veilig, schaalbaar en gedecentraliseerd blockchain oracle-platform. Het is een cross-chain data platform, dat realtime data en API's aggregeert en verbindt met smart contracts. Ze richten zich met name op DeFi. Dit klinkt wellicht intens, maar ik ga je in dit artikel meenemen door het complete concept. 

Bekijk snel

Wat is Band Protocol? 

Band Protocol (BAND) protocol is gebouwd op BandChain, een op cosmos-SDK gebaseerde blockchain, die ontworpen is om met de meeste smart contracts en blockchain frameworks te kunnen werken. 

Het netwerk is ontworpen om met de meest intensieve taken om te gaan. Denk aan het ophalen van gegevens uit externe bronnen en het aggregeren van smart contract platforms. Band Protocol network is in staat deze taken te modulariseren en naar zichzelf over te brengen. Hierdoor wordt voorkomen dat de taken overbelast raken, of hoge transactiekosten veroorzaken, op het netwerk van bestemming. Daarbij worden desbetreffende data points verpakt, gebruikt en geverifieerd over verschillende blockchains.

Dankzij het flexibele ontwerp, worden ontwikkelaars in staat gesteld om elk type data op te vragen, inclusief on-chain data. Denk aan de token balance, transaction data, sportuitslagen en weerberichten. Ook alle data van andere media, of het web, zoals aandelenkoersen en token prices, kan aangehaald worden. 

De missie van het bedrijf

Connecting Blockchains and Smart Contracts to Trusted Real-World Data and Services

Smart contracts rely on external price feeds, events, and values provided via traditional web APIs to resolve its logics and enable secure token transfers. Band Protocol provides a secure, blockchain-agnostic, decentralized oracle framework for Web 3.0 applications. It connects smart contracts with trusted off-chain data and ensures data integrity through token economic incentives, effectively creating a trusted information bridge between the Web 2.0 and the Web 3.0 of the future.

GuanYu & Laozi

In oktober 2020 werd het GuanYu-mainnet gelanceerd, waarna er een exponentiële toename gezien werd in de adoptie van verschillende use-cases. Leningen, geldmarkten, tokenization, gokken en on-chain + real-word verzekeringen, werden steeds meer toegepast. 

In de zomer van 2021 vond er een vervolg plaats, namelijk de Laozi upgrade (fase 2). Band Protocol (BAND) wilde meer halen uit hun orakel, dus uitbreiding was essentieel.  Er zijn twee opties, die met name de aandacht verdienen:

 1. Data providers kunnen directe on-chain betalingen ontvangen van developers, die hun diensten gebruiken op BandChain;
 2. Het toestaan van cross-chain oracle verzoeken, via de Inter Blockchain Communication (IBC)-standaard. 

Dankzij deze update kan het aantal diensten en producten ook worden uitgebreid, waardoor Band Protocol beter in de behoeften van ontwikkelaars kan voorzien. Enkele voorbeelden van diensten:

 • gedecentraliseerd price oracle;
 • verifiable randomness;
 • faciliteren van cross-chain communicatie. 

In onderstaande video kun je zien wat Band Protocol is, wat een blockchain oracle is en hoe de prognose voor BAND eruitziet:

De noodzaak van Oracles

Smart contracts zijn fantastisch, vanwege de verifieerbare transacties en transparantie. Maar de use-cases zijn tot op heden beperkt geweest, door de toegang tot gegevens van buitenaf. De meeste blockchains zijn gefocused op hun eigen wereld, waarbij ze de realiteit links laten liggen. Ook ontbrak het ze aan toegang tot gegevens, die niet in de blokken zelf zijn opgeslagen.

Image
Smart contracts vs. Web 2.0 ApI's


Bron: docs.bandchain.org

 

Ze konden tot voorheen niet bij gegevens, die op het traditionele web staan opgeslagen. Ook API's waren uitgesloten en als je bedenkt hoeveel we deze toepassingen gebruiken, dan zul je je bewust zijn van de omvang van het probleem. Er zijn wel degelijk pogingen gedaan om dit probleem aan te pakken, maar er zijn drie veelvoorkomende problemen:

Centralisatie (1)

Bestaande oplossingen, zoals API-feeds, zijn gecentraliseerd. Dat is een grove beperking in de wereld van blockchain, want decentralisatie is de toekomst. Daarbij is centralisatie tegenwoordig een ernstige potentiële beveiligingsfout. Vertrouwen op een centrale instelling? Dan maak jij jezelf kwetsbaar, doordat je eerder kan worden getroffen door datamanipulatie en uitval. Dit heeft niet alleen verstrekkende gevolgen voor de eindgebruiker, maar ook voor alle ontwikkelaars en diensten die worden verleend door het netwerk. 

Netwerkcongestie (2)

Vele platformen hebben last van netwerkcongestie, maar Band Protocol (BAND) maakt hier een einde aan. Meestal bevindt de oplossing zich op dezelfde blockchain als de toepassing zelf, waardoor je alleen maar langere wachtrijen creëert. 

Hoge kosten (3)

Veel projecten zijn te duur, maar dit kan diverse oorzaken hebben. Het onderzoek en de exploitatie zijn te duur, de ontwikkeling van nieuwe oplossingen is prijzig en het onderhoud op de lange termijn is duur. Deze problematiek is in onderstaande afbeelding nog maar eens visueel in kaart gebracht:

Image
Band protocol


Bron: docs.bandchain.org

 

Hoe werkt BandChain Oracle?

BandChain Oracle is oplossing voor bovenstaande problemen. Het Oracle fungeert als een tussenlaag tussen enerzijds de smart contracts platformen (of dApps) en anderzijds de data providers. De oracles hebben drie voor de hand liggende taken, namelijk:

 1. Dataverzoeken van dApps afhandelen;
 2. Data opvragen bij de providers;
 3. Resultaten rapporten aan de applicaties.
Image
BandChain Oracle


Bron: docs.bandchain.org

Bandchain onderscheidt zich echter op vier punten, die zeker de moeite waard zijn: 

 1. Decentralisatie;
 2. Flexibiliteit;
 3. Schaalbaarheid;
 4. Kosten.

Ik zal ze hieronder nog even kort aanstippen, zodat het allemaal wat duidelijker wordt!

Decentralisatie

BandChain Oracle is gedecentraliseerd, dankzij de introductie van maximale redundatie op twee lagen in de infrastructuur: BandChain-validators (consensus) en op data source niveau. 

Om te beginnen wordt BandChain beheerd door een internationale pool met validators. De prestaties en acties van deze validators kan iedereen controleren en verifiëren, vanwege het transparante netwerk. Wordt er een dataverzoek ingediend, dan zijn de validators verantwoordelijk voor het ophalen van de resultaten.

De tweede redundatielaag wordt zichtbaar, wanneer we het hebben over het rapporteren van de resultaten. De validators halen de gegevens namelijk uit diverse bronnen. 

Image
Decentralisatie BandChain


Bron: docs.bandchain.org

De Proof-of-Stake (PoS) consensus zorgt voor monetary incentives, zodat ze de gegevens op correcte wijze rapporten. De incentives zijn een stok achter de deur, want als ze onjuist rapporteren, dan kunnen ze hun kapitaal - en dus de reputatie - verliezen. De volledige stroom van aanvragen zijn publiekelijk beschikbaar, zodat iedereen alles kan inzien, verifiëren en controleren. 

Flexibiliteit

De Oracle scripts en data source scripts bieden maximale aanpassing en flexibiliteit, zodat gebruikers de gewenste gegevens kunnen opvragen en berekenen. In het Oracle systeem van BandChain zijn de gegevensbronnen fundamenteel. De validators halen hun gegevens uit deze primaire bron, waarbij het Oracle script twee zaken specificeert:

 1. De set van data resources, waaruit de validators hun data zullen opvragen;
 2. De methode om het resultaat vanuit de bronnen te aggregeren tot het eindresultaat.

De programmeertalen zijn divers en zijn vergelijkbaar met de bekende smart contracts. 

Image
Flexibiliteit BandChain


Bron: docs.bandchain.org

Schaalbaarheid

In tegenstelling tot de algemene blockchains, is BandChain specifiek ontworpen voor het opvragen en berekenen van Oracle-data. De blocktime is gemiddeld slechts een seconde of drie, wat snel is in vergelijking met Ethereum (ETH) en Bitcoin (BTC), die respectievelijk een blocktime van 15 en 10 minuten hebben. 

Schaalbaarheid is bij diverse blockchains een groot probleem, dus wat dat betreft is Band Protocol (BAND) verfrissend. Even een side note, want ik ben ook enorm te spreken over de schaalbaarheid van andere blockchains, zoals Avalanche, Fantom en Solana, maar die zijn qua werking niet vergelijkbaar met Band Protocol. 

Daarbij is BAND in staat om Oracle berekeningen uit de keten te trekken, zodat deze op de blockchain van Band Protocol worden ingeladen. BandChain is namelijk geoptimaliseerd voor dit soort berekeningen, waarbij het opmerkelijk is dat een gegevensverzoe binnen zes seconden wordt afgehandeld. 

De infrastructuur is zo ontworpen, dat BandCain Oracle de throughput constant kan opvoeren, zonder dat dit zijn weerslag heeft op de blockchain. De integratie van dApps is schaalbaar en gestroomlijnd, wat natuurlijk erg fijn werkt.

Image
Schaalbaarheid BAND


Bron: docs.bandchain.org

Kosten

Tenslotte de kosten. Band Oracle is eenvoudig te bedienen, waarbij de kosten per aanvraag heel aantrekkelijk zijn. Je kunt je wellicht voorstellen dat de prijs voor het bijwerken van een complete reeks activa, vele malen duurder uitvalt. Helemaal wanneer je misschien maar de laatste prijs van één artikel nodig hebt!

Image
Kosten BandChain


Bron: docs.bandchain.org

Team Band Protocol

Op de LinkedIn-pagina van Band Protocol kun je zien dat er momenteel zo'n 24 medewerkers actief zijn. Laten we er een aantal uitlichten:

 • Soravis Srinawakoon - CEO & Co-founder van het bedrijf en inmiddels ook onderdeel van de Forbes 30 under 30. Hij studeerde Computer Science aan Stanford University en behaalde daar eveneens zijn master;
 • Sorawit Suriyakarn is eveneens Co-founder van het bedrijf, maar ook CTO. Hij studeeerde Computer Science en Engineering aan Massachusetts Institute of Technology en behaalde daar eveneens zijn master;
 • Paul Nattapatsiri is de derde Co-founder en maakt zich in het dagelijks leven nuttig als CPO van Band Protocol. 

Op de socials

Op Twitter heeft Band Protocol een goede community opgebouwd, die echt wel mooi volume heeft. Met ruim 120k volgers op het moment van schrijven (januari 2022), kun je zien dat hun plannen en ontwikkelingen in de smaak vallen. 

Ze gebruiken ook Telegram, net als veel andere crypto- en blockchainbedrijven. Op Telegram hebben ze meer dan 9k leden, waarvan op dit moment wel 10% online is. 

Daarnaast hebben ze natuurlijk ook Discord, om hun trouwe fans op de hoogte te houden. Van de ruim 4k aan leden, is ook daar echt 10% online. Indrukwekkende cijfers, als je het mij vraagt. 

BAND-token 

BandChain gebruikt zijn eigen token als enige token op het netwerk. Validators worden ermee beloond, wanneer zij nieuwe blokken produceren en antwoorden op verzoeken indienen. Daarnaast kunnen alle netwerkdeelnemers de tokens op drie manieren inzetten:

 1. Validator worden door tokens aan te schaffen;
 2. Delegeren van tokens aan andere validators om collected fees te innen;
 3. Deelnemen aan het bestuur van de keten (het zogenaamde governance stukje).

Koers en verwachting Band Protocol (BAND)

De prijsverwachting van een token is natuurlijk voor een groot deel giswerk, maar de verwachtingen voor BAND zijn positief. Het is een schaalbaar en gedecentraliseerd orakel, dat geschikt is voor Web3.0. Dit geheel in ontwikkelingslijn voor het 'nieuwe internet', dus dat gaat uiteraard vast en zeker gewaardeerd worden.

Let op: dit is geen financieel advies en geen aanbeveling om te investeren in de token. Doe altijd je eigen vooronderzoek en stap nooit ergens in, op aanbeveling van anderen. Vertrouw altijd op jezelf en je eigen onderzoek. Hieronder zie je de koers tot nu toe, dus het historisch prijsverloop. 

Image
BAND verloop

 

Via onderstaand stappenplan kun je BAND kopen, maar de token is uitgebreid aanwezig op allerlei exchanges. Ook als je 'm elders wilt aanschaffen, dan heb je keus genoeg, zoals hieronder inzichtelijk is gemaakt:

Image
Exchanges BAND


Bron: bandprotocol.com

Hoe koop ik Band Protocol?

Band Protocol kopen op Bitvavo is een fluitje van een cent. Binnen enkele minuten en voor minder dan een euro kan je al de trotse eigenaar zijn van BAND.

 1. Meld je hier gratis aan bij Bitvavo
 2. Verifieer jezelf door rechtsboven op je naam te klikken en dan naar "Verificatie" te gaan.
 3. Maak geld over via iDeal. Dit doe je door op "Euro's storten" te klikken.
 4. Vul vervolgens het bedrag en kies iDeal als betaalkeuze zodat het geld binnen een minuut op je Bitvavo-rekening staat. Klik hierna op "Betalen".
 5. Als je hierna op "Overzicht" klikt, zie je het geld staan.
 6. Zoek BAND op, klik erop en druk vervolgens op "Kopen".
 7. Investeer het bedrag dat je in gedachten hebt in BAND. 
 8. Gefeliciteerd! Je hebt BAND gekocht!
  Vergeet niet je gebruikersnaam en wachtwoord goed te bewaren

Roadmap

De roadmap van Band Protocol is wat beperkt, aangezien ze de meeste punten al kunnen afstrepen. Dat klinkt wat negatief, maar is natuurlijk heel positief. Ik ben benieuwd wat de plannen na deze laatste fase van de roadmap zijn!

Fase 3 noemen ze Confucious en dit is de voorlopig laatste fase op de roadmap. Dit zijn de punten waar ze ongetwijfeld nu aan werken:

 • Support more payment options in the ecosystem;
 • Support peer-to-peer authentication gateway;
 • Release standard for smart contract interoperability with Entreprise softwares.
Image
Roadmap BAND


Bron: bandprotocol.com

Conclusie

Band Protocol heeft alle kenmerken van een platform met veel potentie. Daarbij hebben ze ook nog eens een grote community en een prachtig team. Als je het mij vraagt, dan zou ik zeggen dat dit platform het ver gaat schoppen, maar dat is natuurlijk ook deels een onderbuikgevoel. 

Als je ergens interesse in hebt en mogelijkerwijs wilt investeren, dan doe je er verstandig aan om te kijken naar de uitdagingen van de branche. In het geval van blockchain is schaalbaarheid en congestie een grote uitdaging, en in dit geval gaat Band Protocol daar heel slim mee om. Als je ergens leest dat de wachttijd langs is en de kosten hoog, dan zou ik persoonlijk even lekker verder kijken. 

Heb je nog vragen over Band Protocol? Heb je moeite met andere begrippen die in dit verhaal voorbij kwamen? In onze FAQ vind je makkelijk en snel de antwoorden. Wat ook handig werkt, is om je vraag + 'AllesOverCrypto' te googelen.

De kans is namelijk groot dat we in het verleden al een artikel hebben geschreven over het onderwerp waar je graag meer vanaf wilt weten. In onze AllesOverCrypto Facebook groep staan onze crypto- en blockchainexperts klaar om jouw vragen te beantwoorden. Zie ik je daar?

Header image: Twitter Band Protocol


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.