Binance network BEP8

Wat is een BEP8-token? Een volledige uitleg voor beginners!

De kans is groot dat jij eerder van Binance hebt gehoord. De centrale exchange wordt gezien als één van de grootste handelsplatformen, waarbij een groot aantal munten beschikbaar is. Hoewel je misschien al vaker hebt gehandeld, op Binance of eventueel op Bitvavo, heb je misschien nog nooit gehoord van een tokenstandaard en waarom het toch belangrijk is om deze verschillen te kennen.

Momenteel handelen we grotendeels op basis van smart contracts, misschien wel meer dan dat we zelf beseffen. Maar sommige blockchains maken hier geen gebruik van, wat een bewuste keuze is. Dit vooral om transacties zo snel mogelijk te voltooien, maar is het weglaten van smart contracts wel een goede keuze? De bekendste token-standaard is wellicht het ERC20-token, maar weet jij wat een BEP8-token is? Ontdek in deze blog wat een BEP8-token is en waarom het beter is dat jij ook weet wat een token-standaard is.

Bekijk snel

Bekijk in onderstaande video een introductie in verschillende token standards. De video behandelt ER20-, BEP20- en BEP2-tokens. Ontdek vervolgens in deze blog wat een BEP8-token is en wat hierbij de mogelijkheden zijn:

Verschillende token types

Het huidige crypto landschap maakt gebruikt van verschillende blockchains. Deze zijn allemaal individuele chains die zich elke dag ontwikkelen en waar ook op gebouwd kan worden. Wellicht de bekendste blockchain is momenteel die van Ethereum. Dit komt omdat er veel nieuwe protocollen gebouwd worden op die van Ethereum. Dit betekent dat zij allemaal voldoen aan dit specifiek protocol-standaard. Deze zijn dan ook allemaal ERC20-tokens.

Toch zien we ook de opkomst van andere blockchains met een ander protocol-standaard. Een voorbeeld hiervan is Binance. Zij hebben maar liefst twee verschillende blockchains die los van elkaar fungeren met elk hun eigen token-standaard. Voorbeelden hiervan zijn BEP2, BEP8 en BEP20.

Waarbij in 2021 NFTs al razendpopulair waren, zet deze trend zit voort in 2022. Veel van deze NFTs worden ook gemint en verhandeld op de blockchain van Ethereum. Maar ondanks dat dit een ander soort token is, namelijk een non-fungible token, heeft het ook een andere token-standaard. NFTs in het netwerk van Ethereum vallen onder de categorie ERC721. In het ecosysteem van de Binance Smart Chain vallen deze tokens onder het BEP721-protocol.

  Binance Chain Binance Smart Chain Ethereum
Token standaard BEP2 & BEP8 BEP20 ERC20
NFT / BEP721 ERC721

Wat is de Binance Chain?

De Binance Chain is het eerste decentrale project van de gecentraliseerde exchange Binance. In 2019 lanceerde Binance zijn eigen decentrale exchange, beter bekend als Binance DEX. Dit omdat ook Binance als gecentraliseerde exchange zag dat er nood was aan decentraliteit. Deze DEX is een decentrale applicatie (dApp) die is gebouwd bovenop de Binance Chain. In gebruik is dit niets anders dan een decentrale exchange waar jij je native wallet mee verbindt, zoals bij PancakeSwap of UniSwap, waardoor jij kan handelen.

 • Binance Chain Wallet
 • Wallet Connect

Het doel van de Binance Chain is om een goedkoop decentraal netwerk te bieden waarbij transacties tegen een recordtempo kunnen plaatsvinden. Zo is de gemiddelde bloktijd bij de Binance Chain minder dan één seconde, terwijl dit bij de Binance Smart Chain (BSC) ongeveer 5 seconde is. Belangrijk hierbij om te weten is dat de Binance Chain en de Binance Smart Chain twee individuele blockchains zijn, beide ontwikkeld door Binance.

Het grootste verschil hierbij is dat de Binance Chain niet geschikt is voor het maken van smart contracts en dApps. Hiervoor is later de Binance Smart Chain ontwikkeld. Het zijn in feite parallelle en complementaire blockchains in eenzelfde ecosysteem. Hierdoor heb je een duale architectuur waarbij cross-chain compatibiliteit centraal staat. Hierdoor kunnen BEP20-tokens ook gemakkelijk geswapt worden tegen BEP2-tokens.

Image
Binance DEX
Binance DEX

 

Het gebruik van smart contracts is een essentieel onderdeel in de wereld van DeFi. Ze maken het mogelijk om bepaalde transacties automatisch uit te voeren wanneer er voldaan wordt aan bepaalde voorwaarden. Dit is noodzakelijk wanneer je bijvoorbeeld gebruikmaakt van dApps. Denk hierbij aan de opmars van de gamingindustrie op de blockchaintechnologie en het succes van onder andere DeFi Kingdoms. Wanneer je een bepaald level bereikt, zal je een beloning krijgen. Deze transactie zal dan automatisch uitgevoerd worden door middel van smart contracts.

Ben je benieuwd naar het verschil tussen de Binance Chain en de Binance Smart Chain? Ontdek het allemaal in deze uitgebreide blog.

Wat zijn BEP-tokens?

BEP-tokens zijn tokens die ontwikkeld worden op de blockchains van Binance. Klopt, meervoud. Zoals hierboven kort aangehaald zijn er dus verschillende parallelle blockchains met elk hun tokens. Deze worden overkoepelend BEP-tokens genoemd. Per blockchain zijn er ook nog verschillende categorieën. De BEP20-tokens zijn een variant van de bekende ERC20-tokens, het protocol van Ethereum, maar dan op de Binance Smart Chain. Beide maken gebruik van smart contracts en dApps.

Alle tokens gebouwd op de Binance Smart Chain zijn dus BEP20-tokens. In deze blog beperken we ons enkel op tokens op de Binance Chain om zo een antwoord te vinden op de vraag wat een BEP8-token is.

Wat is een BEP2-token?

BEP2-tokens zijn tokens die voldoen aan een bepaalde technische standaard voor het creëren en implementeren van nieuwe tokens op de Binance Chain. Zo een dergelijk protocol moet voldoen aan een aantal voorwaarden en kenmerken alvorens het zichzelf mag classificeren als een BEP2-token. Dit is noodzakelijk zodat alle tokens in het ecosysteem vlot verhandelbaar zijn.

De kostprijs om een nieuw BEP2-token te lanceren op de Binance DEX is ongeveer 1500 BNB. Op moment van schrijven is dit ongeveer 750.000 dollar. Dit is een grote stap, zeker voor kleinere beloftevolle projecten. Zij kunnen dus niet zomaar, zonder voldoende financiële middelen, een token-standaard maken op de Binance Chain, niet als BEP2-token.

Wat is een BEP8-token?

Een BEP8-token is een token standaard op de Binance Chain met als doel om kleine projecten een kans te geven op de handelsmarkt. Daarom worden deze BEP8-tokens ook wel Mini BEP2-tokens genoemd. In tegenstelling tot de kosten die gepaard gaan bij het creëren van BEP2-tokens, worden deze geminimaliseerd bij BEP8-tokens. Dit is mogelijk omdat er minder netwerkbronnen nodig zijn.

Deze tokens hebben dus een eigen protocol, waarbij ze dus ook moeten doen aan een andere set regels dan BEP2-tokens. Zo worden de transactietypes die we kennen bij BEP2-tokens wel overgenomen, maar moet het minimumbedrag van deze transacties boven een bepaalde drempel liggen. Doorgaans is deze drempel 1, wat wil zeggen dat je enkel kan investeren in ‘hele’ tokens. Dit is gedaan om het verbruik van deze netwerkbronnen te beperken en dus de kosten lager te houden. Waarbij dit een voordeel kan zijn, is dit tevens ook een nadeel. Hierover later meer.

Door deze significante lagere kost, kunnen ook kleinere ondernemingen gebruik maken van de blockchaintechnologie door hun tokens te creëren. De kostprijs hiervoor is slechts 3 BNB, wat op het moment van schrijven 1500 dollar is. Dit is een aanzienlijk verschil met BEP20-tokens. BEP8-tokens hebben een toepassing betreffende intellectuele eigendommen van deze nieuwe tokens alsook toegang tot andere token-economieën.

Image
Binance logo tandwiel
Zeedign.com/Shutterstock.com

Hoe werken BEP8-tokens?

Het maken en ontwikkeling van een token op de blockchain is nu eenmaal een dure activiteit. Net daarom creërt Binance deze BEP8-tokens zodat ook kleinere bedrijven en organisaties kunnen deelnemen aan de revolutie van crypto en blockchain. De werking van deze tokens wordt dan ook vergeleken met die van kleine en middelgrote ondernemingen (MKB voor de Nederlandse lezers en KMO voor de Vlaamse lezer) op grote financiële markten. Ze krijgen dus toegang tot deze traditionele financiële markt, maar onder andere voorwaarden. BEP8-tokens hebben dan ook volgende functies:

 1. Blockchain mogelijkheden betreffende microfinanciering, tokenizen van auteursrechten en zo meer. Als kleine onderneming is vooral het vastleggen van intellectueel eigendom een grote stimulans om de creatie van een BEP8-token te overwegen. Voorbeelden hiervan zijn onder andere patenten voor de ontwikkeling van een product.
   
 2. Bij BEP2-tokens worden validators ingeschakeld die inspraak hebben in de lancering van het token. Bij deze mini-tokens krijgen makers hier een directe notering. Dit wil zeggen dat hun tokens meteen verhandelbaar zijn tegen BNB en BUSD, zonder dat hiervoor een stemprocedure nodig is.

De DEX van Binance heeft verschillende platformen, één waar je BEP2-tokens kan verhandelen, maar ook een apart platform waar al deze BEP8-tokens verhandelbaar zijn. Je kan via het algemene dashboard van de DEX gemakkelijk navigeren tussen beide.

Wanneer een BEP8-token voldoende liquiditeit heeft opgebouwd, bestaat de mogelijkheid dat deze mini BEP2-token een ‘upgrade’ krijgt naar een BEP2-standaard. Dit betekent dat er meer handelsparen beschikbaar worden en potentieel zelfs bijkomende handelsmarkten.

Verschil ERC20-token en BEP20-token

Vaak wordt de vraag gesteld wat het verschil is tussen een ERC20-token en een BEP20-token, aangezien we beide bestaan in de wereld van DeFi. Beide zijn ze grotendeels gelijkaardig met elkaar, met de uitzondering dat we beide bestaan in een ander ecosysteem. Beide maken gebruiken van smart contracts, maar ERC20-tokens bestaan dus op de blockchain van Ethereum en BEP20-tokens op de Binance Smart Chain.

Het is belangrijk om te weten in welk netwerk je handelt. Momenteel is de vraag naar interoperabiliteit enorm groot, omdat er nog onvoldoende communicatie en handelsmogelijkheden zijn tussen verschillende blockchains. Gelukkig zien we steeds protocollen die als doel hebben om deze interoperabiliteit mogelijk te maken. Daarnaast zien we ook steeds meer crypto bridges waarbij je tokens van de ene blockchain kan overdragen naar de andere. Maar het is steeds aangewezen om aandachtig te zijn wanneer je een handeling uitvoert.

Wanneer je tokens en crypto valuta verzendt naar een foutief netwerk, zullen deze allemaal verloren gaan. Het ene netwerk kan deze tokens niet ontvangen en vervolgens dus ook niet terugsturen. Handelen in DeFi heeft grote voordelen, zeker met de ontwikkeling van DeFi 2.0, maar het is niet geheel zonder risico!

Image
Binance logo numerieke codering
Maquette.pro/Shutterstock.com

Kritische noot

Waarbij destijds de Binance DEX een grote stap was in de ontwikkeling van DeFi, lijkt het succes van deze decentrale exchange eerder uitgedoofd. Ondanks dat er nog steeds handel plaatsvindt op dit handelsplatform, zien we dat het volume afneemt. Bij zowel de BEP2- als de BEP8-tokens kan je alleen maar handelen met BNB of USDT. Dit is voor een native handelsplatform natuurlijk een goede poging om hun native token een boost te geven, maar toch beperkt het de handelsmogelijkheden.

Zeker als we gaan kijken naar de verdere ontwikkeling van DeFi en de komst van de Binance Smart Chain. Hierbij hebben we talloze mogelijkheden en kunnen we praktisch alle verschillende crypto tegen elkaar gaan verhandelen via dApps zoals PancakeSwap. Het gebruik van de Binance Coin (BNB) is niet meer noodzakelijk als tradingpair om te handelen op de Binance Smart Chain, waarbij dit bij de Binance Chain wel het geval is. Let op dat alle gas fees op de Binance Smart Chain uiteraard wel betaald worden via de Binance Coin.

Door de komst van DeFi en de Binance Smart Chain kunnen jongere projecten ook sneller ontstaan en moeten ze dus niet voldoen aan de voorop gelegde maatregelen van het BEP8-token. Hierdoor wordt er steeds minder gebruik gemaakt van het BEP8-handelsplatform. 

Hoe koop ik Binance Coin?

Binance Coin kopen op Bitvavo is een fluitje van een cent. Binnen enkele minuten en voor minder dan een euro kan je al de trotse eigenaar zijn van BNB.

 1. Meld je hier gratis aan bij Bitvavo
 2. Verifieer jezelf door rechtsboven op je naam te klikken en dan naar "Verificatie" te gaan.
 3. Maak geld over via iDeal. Dit doe je door op "Euro's storten" te klikken.
 4. Vul vervolgens het bedrag en kies iDeal als betaalkeuze zodat het geld binnen een minuut op je Bitvavo-rekening staat. Klik hierna op "Betalen".
 5. Als je hierna op "Overzicht" klikt, zie je het geld staan.
 6. Zoek BNB op, klik erop en druk vervolgens op "Kopen".
 7. Investeer het bedrag dat je in gedachten hebt in BNB. 
 8. Gefeliciteerd! Je hebt BNB gekocht!
  Vergeet niet je gebruikersnaam en wachtwoord goed te bewaren

Conclusie

In de beginjaren van de Binance DEX was dit een potentiële manier om jongere bedrijven ook een kans te geven om de decentrale markt te betreden. Door het onderscheid te maken tussen BEP2- en BEP8-tokens opende het mogelijkheden voor ondernemers. Echter gaat dit ook gepaard met een aantal restricties. Eén van deze is namelijk dat de handel enkel kan plaatsvinden via BNB-tokens en USDT. Het is niet mogelijk om hier een te kiezen voor een ander handelspaar.

Vandaag de dag zien we dat DeFi geheel andere proporties heeft aangenomen en dat we massaal gaan handelen op dApps dankzij het gebruik van smart contracts. Hierbij zijn de mogelijkheden eindeloos en kunnen we oneindig gaan swappen tegen een breed aanbod van crypto, waarbij we tegelijkertijd ook nog kunnen genieten van een passief inkomen. Denk hierbij aan staken, farmen, compounden etc. Door deze ontwikkeling is het BEP20-token het meest dominante token die het Binance-ecosysteem kent. De vraag is dan ook wat de toekomst is voor zowel het BEP2-token als het BEP8-token.

Heb jij nog vragen over het BEP8-token of over de Binance Chain? Vraag het in onze AllesOverCrypto Facebookgroep waar we inmiddels met meer dan 100.000 leden zijn! Het antwoord op een vraag over crypto vind je ook makkelijk bij onze FAQs. Verder kun je ook veel informatie vinden door je vraag + AllesOverCrypto te googelen.

Header image: Zeedign.com/Shutterstock.com


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis online crypto training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.