CryptoKitties header

Wat zijn CryptoKitties? De complete uitleg

Wat zijn CryptoKitties? Deze NFT collectie is één van de oudste collecties en NFT games, waar je niet alleen NFTs kunt verzamelen, maar ook kunt breeden. 

Om één of andere reden zijn katten gemaakt voor het internet (katten zeggen waarschijnlijk dat het internet voor hun is bedacht en daar zouden ze maar zo gelijk in kunnen hebben). Er zijn nergens zoveel filmpjes van gemaakt als van katten.

Dat een eigenwijze collectie NFT kittens het plan heeft opgevat om net als bij YouTube Web3.0 te gaan domineren, is dan ook niet zo vreemd. Dit plan bleek succesvol, want de zeldzaamste kittens zijn al voor enkele tonnen in dollars verkocht. Vier jaar nadat de eerste CryptoKittens het levenslicht zagen, is dit nog steeds een project wat nog dagelijks nieuwe spelers en verzamelaars trekt. 

We gaan in dit artikel uitgebreid in op wat CryptoKitties zijn en wat de kansen zijn met deze NFTs.

Bekijk snel

En omdat er al te veel van zijn, hier nog maar één van die leuke kattenfilmpjes om even in de sfeer te komen:

Wat zijn CryptoKitties?

Hoe je het ook went of keert, deze grappige kattenfilmpjes zorgen ervoor dat wij heel wat tijd op het wereldwijde web doorbrengen. Het is een eenvoudige ingang waardoor veel mensen kennis hebben gemaakt met de mogelijkheden van het internet. Dat is precies ook het doel waarom CryptoKitties bedacht zijn en wat het team beschrijft in de whitepaper van het project. CryptoKitties introduceren de wereld van NFTs en crypto op een eenvoudige en bovendien leuke manier. 

CryptoKitties zijn non-fungible tokens, oftewel unieke, onvervangbare tokens. Over wat dit zijn en hoe dit precies werkt heeft mijn collega de onderstaande video gemaakt. Uiteraard komen de CryptoKitties ook in het verhaal voorbij.

CryptoKitties zijn tokens van het type ERC721. Deze tokens zijn gebouwd op het Ethereum netwerk. Ethereum is vooralsnog het netwerk waar de meeste  NFTs op gebouwd worden. Het was enige tijd ook het enige netwerk. Als NFTs hadden de Kitties de primeur als eerste ERC 21 type token. Nu is dit nog steeds de meeste gebruikte type NFTs.

Image
CryptoKitties Site
cryptokitties.co

Eigenschappen

In 2017 werden de eerste NFT kittens gebreed en inmiddels zijn er al meer dan 4000 generaties kittens. De kittens hebben elk hun eigen unieke mix van eigenschappen. Deze eigenschappen bepalen grotendeels de waarde van een kitten. Daarom gaan we er hier ook dieper op in. 

Cattributes

Elke kitten heeft bepaalde “standaard” kenmerken, de cattributes. Dit zijn: de vacht, patronen, oogvorm, basis kleur, accent kleuren, mond en vacht. Bepaalde kenmerken, zoals bijvoorbeeld hoorntjes, hebben alleen enkel bepaalde kittens. 

Elke CryptoKittie heeft in totaal 48 genen of eigenschappen. Hiervan zijn sommige eigenschappen zichtbaar, zoals de vorm van de oren bijvoorbeeld. Andere eigenschappen zijn niet zichtbaar, maar kunnen wel heel belangrijk zijn. Deze eigenschappen kunnen namelijk aan een volgende generatie kittens worden doorgegeven en daar wel zichtbaar worden.

Mutaties

Mutaties zijn bijzondere cattributes, die ontstaan bij een bepaalde kruising. Deze eigenschappen hebben beide ouders niet, maar de nieuwe kitten heeft dit wel. Ze komen soms in een bepaalde generatie voor en slaan dan weer een generatie over.

Mewtations

Door de tijd heen en doordat er vlijtig gebreed wordt met de kittens, ontstaan er telkens nieuwe mutaties. Met de Mewtation Gems kan worden aangegeven of een kitten één van de eerste is die een bepaald gen draagt. Deze edelstenen krijg je niet automatisch, maar kun je claimen als je een unieke nieuwe mutatie ontdekt bij je kittens. De Mewtation Gems, oftewel familiejuwelen, zijn sinds 2018 ingevoerd. Er zijn vier verschillende Mewtations Gems:

  • Diamond - Deze is voor de eerste kitten die een nieuw gen claimt
  • Gilded - Deze edelsteen is voor de negen daarop volgende die dit claimen
  • Amethyst - Dit glimmertje is voor de 90 daaropvolgende claims
  • Lapis - Deze edelsteen is voor de 400 daaropvolgende claims

Hoe kom je nu aan deze familiejuwelen? Hiervoor moet je bij een nieuw geboren kitten of een kitten die je aankoopt, het genetisch pakket en de stamboom van de kitten goed onderzoeken. Dit kun je op de site van CryptoKitties doen of je hebt hier ook andere sites voor. Deze vind je in de KittyVerse. Als je ziet dat een voorouder van je kitten een bepaalde eigenschap heeft waarvoor die een edelsteen heeft, en jouw kitten heeft die eigenschap ook, dan kun je deze edelsteen ook claimen. 

Pursstige traits

Dit zijn eigenschappen die maar in bepaalde tijd en gelimiteerd kunnen worden doorgegeven met het breeden. Net zoiets als een bloem die alleen met volle maan bloeit. Deze unieke momenten zorgen natuurlijk ook voor unieke katten, die weer waardevol zijn. Een voorbeeld is Bionic, waarbij de kitten half bionisch wordt met cyber staart en extra bionisch pootje.

Type CryptoKitties

Er zijn vier types CryptoKitties: Normal, Fancy, Special edition en Exclusive. De types verschillen van elkaar in bepaalde eigenschappen. Verder verschillen de types in de mogelijkheden om te breeden en de tijdsduur van het breeding proces.

Normal zijn de “standaard” CryptoKitties. Deze katten hebben ook geen verborgen genen of andere te gekke fratsen die de katten extra speciaal maken. Maar ze zijn natuurlijk al leuk genoeg van zichzelf.

Fancy CryptoKitties zijn een speciale editie. Van een bepaald type Fancy kitten kan altijd maar een beperkt aantal nakomelingen krijgen. Als deze limiet bereikt is, dan zullen er niet meer nieuwe bijkomen. Om een Fancy kat te breeden, zijn bepaalde kenmerken nodig bij de ouders.

Exclusieve Katten zijn nog net weer wat zeldzamer dan hun Fancy soortgenoten. Vaak is er zelfs maar één van of een kleine serie zoals de Knight Kitties. Deze katten kunnen ook niet nieuwe Exclusive kitties voortbrengen, wat ze nog zeldzamer maakt. Exclusive Cats worden vaak bij een speciale gelegenheid uitgebracht, zoals bijvoorbeeld het moment dat de 500.000ste kat werd geboren. Deze kitten heette Cathena.

Special Edition kittens met eigen uniek artwork, worden voor een speciale gelegenheid uitgebracht of bij een samenwerking met een ander NFT-project. De kittens worden in een sale verkocht. Ze kunnen geen andere special edition katten voortbrengen. De speciale edities kunnen wel gekruist worden met gewone katten en bepaalde eigenschappen doorgeven.

In deze video wordt door creators van de kittens nog eens precies uitgelegd wat CryptoKitties zijn:

Hoe speel je de CryptoKitties games?

Bij een game of collectie NFTS die al enige tijd bestaat, is het soms nog moeilijk in te stappen als je echt mooie winsten wilt maken. Een Bored Ape die ooit voor 0.08 ETH  (toen nog geen 200 USD!) gekocht kon worden na de launch, heeft nu als bodemprijs 374.520 USD. "Ape in" voor een leuk prijsje is er dus niet meer bij.

 Bij Cryptokitties ligt dat anders. Doordat er veel verschillende generaties zijn, is er ook een grote variatie in waarde. Om de wereld van CryptoKitties te betreden en te kunnen handelen of breeden, heb je een account nodig op de CryptoKitties site. Dit kun je maken door je wallet te verbinden met de site. Een MetaMask wallet is hiervoor het meest geschikt. Hierin kun je NFTs bewaren maar ook ETH. Dit heb je nodig om gas fees te betalen voor transacties en het breeden.

Let altijd goed op voor je verbinding maakt, of je wel de echte site voor je hebt. Controleer altijd goed het website adres. Als je je wallet hebt aangesloten, kun je met je email adres een account aanmaken.

Hoe koop je een CryptoKitty?

Je bent nu lid van de kattenclub, maar om te breeden heb je kittens nodig. Ook bij andere games moet je een kitten hebben om deel te nemen. De prijzen voor een kitten lopen zoals eerder genoemd uiteen en dat maakt dat je CryptoKitties eenvoudig kunt kopen voor een schappelijke prijs. 

Wat je je wel moet realiseren als je een kitten koopt uit de goedkoopste regionen, de kans ook aanwezig is, dat deze niet zoveel waard zullen worden. Heb je nog nooit eerder gehandeld in NFTs of crypto games gespeeld, dan is CryptoKitties misschien wel de manier voor jou om zonder grote risico’s kennis te maken met NFTs.

De kittens worden op de site aangeboden. Verder kun je deze ook op OpenSea, de grootste NFT marketplace, verhandelen. Je betaald de kitten in ETH. Houd er rekening mee dat deze gas fees soms kunnen oplopen bij Ethereum.  Als het netwerk waarvoor je betaalt met de gas fees om een transactie uit te voeren, erg druk is, dan stijgen de prijzen.

Meer weten over gas fees en hoe je deze kosten kunt beperken? In deze blog lees je hier alles over.

Hoe kun je CryptoKittens breeden of fokken?

Zoals je al begrepen hebt draait het spel met CryptoKitties om het breeden oftewel fokken van CryptoKitties. Hoe dit precies in zijn  werk gaat wordt stap voor stap uitgelegd in een tutorial in de Kitten Class.

Om te breeden zijn twee kittens nodig. Verder heb je ETH nodig om de gas fees die bij het breeden komen, te voldoen. Elke kitten heeft verschillende mogelijkheden met breeden. Het breeden kan op de site van de CryptoKitties. Hier kun je twee kittens van je collectie selecteren. In een paar klikken zorg je dat het breeden start. De duur van de zwangerschap van de kittens is verschillend. Het ligt een beetje aan het type kat. Bij een Catatonic kat duurt de zwangerschap bijvoorbeeld een week en bij de Slow Types een dag. Op de site kun je ook vinden welke kittens momenteel zwanger zijn.

CryptoKitties metaverse

CryptoKitties is een open source project. Dit betekent dat in principe iedereen kan bijdragen aan het project en ook dingen kan toevoegen. Op deze manier is er een CryptoKitty Metaverse aan het ontstaan van verschillende projecten en sites:

KittyhelperDit is een site die de nodige statistieken bijhoudt van wat de prijzen zijn per kitten, maar ook bijvoorbeeld wat de handelsvolumes zijn en hoeveel spelers weggaan of erbij komen. Deze info komt van pas als je wilt kijken of en welke CryptoKitties een goede investering kunnen zijn of niet.

WrappedKitties.com Hier vind je ingepakte Kittens. Het zijn ERC20 tokens die gebacked of ondersteund worden door de ERC721 tokens. Een wrapped token is bruikbaar in andere netwerken.

CK Box - Met deze Chrome extensie kun je informatie over je Kitten NFT die niet direct zichtbaar is, unlocken.

Kitty.news - Op deze site vind je nieuws over je favoriete kat op de blockchain. Deze site geeft ook de statistieken. Hiermee is de site up-to-date, met de blogs is de site wel wat gedateerd.

Kitty.familyVoor een grondig stamboomonderzoek van je kitten kun je hier terecht. 

Heaven.catHier kun je nieuwe katten ontdekken.

Catatonic.club - Deze site biedt tools waardoor je het breeding proces uit handen kan geven en het zo kan versnellen.

Koto.wars - In the mood voor een catfight? Dan ben je op deze site op het goede adres! Hier kun je namelijk je CryptoKitties laten battelen zoals je dat ook met bijvoorbeeld Axies kan van de play to earn game Axie Infinity.

Image
Kitty.family stamboom
kitty.family

Oprichters en team

De CryptoKitties zijn een succesvol project van DapperLabs. Dit team heeft al meerdere succesvolle NFT collecties uitgebracht, zoals NBA Top Shots waarin je NFTs met de epische momenten uit de basketball league kunt verzamelen.  De CryptoKitties was één van de eerste projecten van DapperLabs. 

Niet alle teamleden of de oprichters van CryptoKitties zijn bij naam bekend. Momenteel worden 12 teamleden genoemd op de site. DapperLabs is gevestigd in Vancouver, Canada. Vandaaruit opereert het team en stuurt het andere medewerkers wereldwijd aan.

Benny Giang is wel één van de bekende oprichters. Hij is momenteel nog werkzaam bij het project in een adviserende rol. Hij heeft meerdere NFT projecten op zijn naam staan en wordt mede door de CryptoKitties als één van de succesvolle pioniers gezien in de NFT wereld.

Roham Gharegozlou is ook vanaf het begin betrokken en nu CEO van DapperLabs. Hij was tevens oprichter van Axiom Zen. Dit is een organisatie die blockchain startups helpt en ondersteunt met expertise of investeringen. 

Road to success

Het hele CryptoKitties project is in 2017 gestart. Een startkapitaal is niet door middel van een ICO verzameld, maar met een sustainable revenue model. Door het spelsysteem en de community is er een langdurig winst- en groeimodel ontwikkeld. Met het winnen van een hackathon hadden de oprichters genoeg om een prototype van het spel en de collectie te ontwerpen. Daarnaast hebben ze ondersteuning gehad van Axiom Zen. 

De alpha test van het project CryptoKitties wordt gedraaid op Waterloo ETH, een hackathon/ conferentie georganiseerd door Ethereum. Er worden als proef CryptoKitties gekruist en de eerste CryptoKitties worden geboren. Mijlpaal voor de kittens én de NFT markt, was de verkoop van een Dragon kitten voor 170.000 USD in 2018.

Image
CryptoKittie OpenSea
opensea.io

De toekomst van CryptoKitties

Nu, april 2022, zijn de CryptoKitties dus inmiddels al behoorlijk volwassen en één van de oudste NFT blockchain games. Er zijn sinds gen 0 meer dan 2 miljoen kitties gemaakt. Het spel heeft meer dan 130.000 collectors. Ook als je kijkt naar het handelsvolume van de katten staat de collectie met het volume van ruim 70.000 ETH op de 16de plaats van OpenSea.

Na 4 jaar tijd is er nog steeds een levendige community. Het team heeft ook veel verschillende kanalen om te communiceren. Hieronder vind je een overzicht.

Channel volgers/leden
Reddit 13.500 members
Twitter 55.600 volgers
YouTube 2420 volgers
Instagram 11.300 volgers
Discord 43.290 members
Twitch 1100 volgers

In 4 jaar tijd is de NFT wereld waarin de CryptoKitties ooit de pioniers waren, flink veranderd. Anno 2022 is het een nieuwe dag, een nieuwe NFT collectie. Apen, honden, aliens en uilen: alles komt wel een keer voorbij. Houd een oude collectie als CryptoKitties stand met zoveel new kids on the blockchain?

CryptoKitties kennen inderdaad aardige schommelingen in het aantal actieve spelers of het handelsvolume in dollars. Momenteel, april 2022, lijkt de kooplust voor CryptoKittie NFTs wel af te nemen. Staan de kittens qua handelsvolume in de rankings van all time high nog in de top 20, in de laatste 30 dagen komt de collectie niet meer voor in de top 100. Toch lijkt het project, mede doordat het één van de eerste was, vooralsnog langzaam maar zeker door te blijven groeien in spelers en verzamelaars. Het blijft daarom een project om in de gaten te houden. 

Conclusie

CryptoKitties hebben bewezen dat katten ook op de blockchain helemaal thuishoren. Het is één van de oudste NFT projecten, maar weet nog steeds een grote schare fans aan zich te binden. Het leuke van dit project is dat er nog een grote variatie in prijzen van de kitties is. Hierdoor is het nog mogelijk om met een zeer bescheiden bedrag te starten. Het is echter wel de vraag of je met de goedkopere kitties, ook echt kunt doorgroeien naar mooie winsten.

Wil je meer weten over CryptoKitties en andere NFTs? Je bent van harte welkom in onze AllesOverCrypto Facebook groep! Een vraag over crypto kun je ook makkelijk en snel opzoeken in onze FAQ. Als je jouw vraag + AllesOverCrypto googelt, vind je snel de artikelen met informatie die jou op weg helpt in de wereld van crypto.


Starten met NFT's en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze Gratis NFT Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Blogbanner NFT Training

 


 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.