Crypto scene jobs

Werken in de cryptoscene

Werken in de cryptoscene. Er heerst grote krapte op de arbeidsmarkt en ook in de wereld van web3, crypto, blockchain en metaverse is dit goed zichtbaar. Wat zijn jouw kansen als je geld wilt verdienen in deze branche en hoe kun je jezelf ontwikkelen? In dit artikel neem ik je mee in hoe jij je het beste kunt voorbereiden, waar je de juiste informatie vindt, wie handige contactpersonen zijn en welke keuzes je kunt maken.

Daarbij stippen we ook nog even aan, dat je naast het solliciteren, ook een carrière als trader kunt nastreven. Dan moet je uiteraard een iets ander pad bewandelen en daar gaan we verder in dit artikel niet te diep op in, maar ik geef je wel alvast wat starterstips. Are you ready to rumble? 

Bekijk snel

Werken in de cryptoscene

We schrijven dagelijks over hoe je crypto kunt kopen, wat voor blockchains er zijn, welke nieuwe coins er gelanceerd worden en hoe de technologie achter alle cryptoprojecten werkt. Je kunt geld verdienen als belegger, maar er is natuurlijk ook nog de andere kant van de tafel. Wat als je geïnteresseerd bent in het werken in de wereld van crypto, web3, metaverse, blockchain en NFT's? Dan heb ik goed nieuws voor je, want er kansen in overvloed. Maar hoe vind je nu de juiste baan in deze scene?  En hoe bereid jij je voor, zodat je geen flater slaat?

Bekijk hieronder een video over het krijgen van een job in crypto in 2022, dus lekker actueel!:

De crypto-industrie in een notendop

Bijna 15 jaar geleden werden de eerste stappen in de wereld van blockchain gezet. in 2008 kwam Satoshi Nakamoto met het idee van Bitcoin (BTC), de revolutionaire cryptocurrency. In de paper die destijds werd gepubliceerd, werd gesproken over een peer-to-peer systeem van elektronische valuta. Sinds die tijd heeft een vloedgolf aan ontwikkelingen plaatsgevonden, waardoor er inmiddels talloze projecten in de blockchain- en cryptowereld zijn ontstaan. 

Waar het voorheen echt innovatie was en een opvallend begin van een revolutie, begint het vandaag de dag al behoorlijk mainstream te worden. Hoewel veel mensen er nog niet bekend mee zijn, of mee werken, zijn er ook veel mensen én bedrijven die er wél volop in ontwikkelen. Steeds meer bedrijven maken deze digitale ontwikkelingen onderdeel van hun handel en financiën, waardoor het ook raakvlakken heeft en krijgt met het leven van de consument. En hoe meer het geïmplementeerd wordt, des te meer handjes we nodig hebben in deze scene. 

Bouw je netwerk uit

Omdat deze sector nog maar net om de hoek komt kijken, is netwerken heel belangrijk. Er zijn veel ervaringsdeskundigen en echte kenners te vinden op LinkedIn en Twitter, dus doe hier je voordeel mee. Ook op Youtube vind je trouwens informatieve filmpjes en worden er ook regelmatig webinars of meetings in de metaverse georganiseerd, dus de keuze is reuze! 

Om te beginnen zou ik echt Emily Landon gaan volgen op LinkedIn. Ze is onderdeel van 'The Crypto Recruiter' en ze deelt hele fijne tips, zodat je in no-time onder de pannen bent. Helemaal in deze krappe arbeidsmarkt worstelen bedrijven en projecten om de beste professional in te huren, dus een perfecte tijd om te starten. Als je op Emily haar profiel kijkt, dan heeft ze je direct al in haar greep met haar introductie:

Why should YOU get into crypto? 🤩
1. This is the technology of the future and it’s not going away.
2. You’ll work alongside some of the most brilliant minds in the space.
3. Because the industry is ever-changing, there’s always something to learn and a new skill to develop!

Naast het uitbreiden van je netwerk, zijn er ook met steeds grotere regelmaat meetups en conferenties die je kunt bezoeken. Denk aan de Blockchain Expo, de Crypto and DeFi summit of de Cryptocurrency Conference in New York. Een groot voordeel van deze onontgonnen sector is dat je eenvoudig in contact kunt komen met de grote bazen in de sector. Ideaal!

Gooi jezelf in het diepe!

Maar hoe raak je nu bedreven in alles wat deze sector aangaat, terwijl je nu nog met lege handen staat? Simpel! Alles speelt zich online af, dus maak tijd vrij en slinger jezelf achter je computer. Dit zijn een aantal acties die je direct kunt ondernemen, zodat je meer kennis vergaart:

 • Open een cryptowallet;
 • Koop je eerste coins en probeer wat te traden;
 • Schrijf je in voor wat nieuwsbrieven;
 • Ga influencers van deze scene volgen op Twitter, LinkedIn en Youtube;
 • Volg het crypto nieuws op de voet, zodat je op de hoogte blijft van actuele ontwikkelingen;
 • Raak bedreven in het taaltje, zodat je niet alles hoeft na te vragen;
 • Lees wat interessante boeken en artikelen op Medium.

Volg influencers

Je kunt ze eenvoudig vinden op social media, maar ik zal je alvast wat goede volgtips geven. Denk er trouwens om, dat je niet zomaar mensen klakkeloos volgt en dat je goed onderzoek doet. Er zijn ook veel scammers actief en je wilt niet direct, door onwetendheid, opgelicht worden. Dat zou zo'n nare nasmaak achterlaten! Hier komt mijn lijstje, speciaal voor jou:

Uiteraard is dit echt een heel klein beginnetje, want als ik alle inspirerende, informatieve en handige influencers hier zou moeten benoemen, dan komt er geen einde aan dit verhaal. Daarbij is het gewoon goed om zelf te kijken in welk deel je nu écht geïnteresseerd bent. Is het de marketing in deze scene? Of juist de crypto, blockchain, web3, mining, DeFi of ...

Bekijk voor de gein eens deze video over de opkomst van influencers in crypto:

Kies een crypto sector om in te werken

Dit klinkt een beetje alsof je in een snoepwinkel staat en het aan jou is om je favoriete snoepjes uit te zoeken. Er is zoveel mogelijk in de crypto scene, maar als je gaat voor alles dan eindig je gegarandeerd met niks. Er is veel behoefte aan kennis en expertise en je kunt niet op pak 'm beet 10 gebieden de beste zijn. Er zijn natuurlijk nog veel functies te bedenken, dan degene die ik hieronder heb neergezet.

Ben je geïnteresseerd in crypto, en alles eromheen, dan kun je sectorbreed wel terecht, inmiddels. De financiële wereld is booming, de verzekeringswereld staat in de startblokken, uiteraard IT, maar ook retail en overheden hebben startsein al een tijdje gegeven. Dus, wat zijn (enkele) van je opties?

Metaverse

Ik had hier ook web3 van kunnen maken, maar ik vond de Metaverse wel een interessant topic om mee te starten. Deze zomer kondigde Dubai aan, dat ze de komende jaren 40.000 Metaverse vacatures gaan uitzetten. De kroonprins van het land, Sheikh Hamdan bin Mohammed, hoopt door de ambitieuze strategie onderdeel uit te maken van de top 10 grootste, globale Metaverse economieën.

Als je ambities net zo hoog zijn als je wolkenkrabbers, dan zal er een brede variatie in vacatures ontstaan. Denk aan de volgende banen, wanneer je geïnteresseerd bent in de ontwikkeling van nieuwe werelden:

 • Metaverse event directors
 • NFT experts
 • Content developers
 • Copywriters & Marketeers
 • Designers 
 • Ecosystem developers

Blockchain Development

Blockchain Development is al volop in gang en veruit de meeste vacatures vind je op dit vlak. Omdat het nog lang geen mainstream is, en je dus veel specifieke kennis moet hebben, vind je relatief eenvoudig een baan én word je over het algemeen goed betaald. Je moet wel ijzersterk zijn in programmeren en ook diverse talen kennen. Denk aan C++, C#, Solidity GO, Python en Javascript. Afhankelijk van de sector en de bedoelingen van de organisatie kan hier uiteraard verschil in zitten, dus kijk vooral naar waar jij je nuttig wilt maken en wat je daar dan voor nodig hebt. 

Enkele voorbeeldvacatures:

 • Junior / Senior developers
 • Frontend developers
 • Full stack developers
 • Smart contract developers
 • Web3 game developer
 • Middle Node.js Developers
 • Mobile App developers

Journalism / Marketing

Juist doordat dit gebied voor veel mensen nog onduidelijk is, is er veel heldere communicatie nodig. Stappenplannen, educatie en uitleg van analyses en rapportages. Zelf vind ik natuurlijk de copywriter kant enorm interessant. Als schrijver voor deze nieuwe gebieden heb je niet alleen schrijfvaardigheden nodig, maar ook kennis van blockchains, web3, crypto, etc. Als je niet weet wat de werkwijze, pijnpunten en voordelen zijn, dan kun je ook de lezer niet overtuigen. Met de neus in de boeken dus!

Als marketeer is het soms (met een nadruk op soms) iets eenvoudiger om je weg te vinden. Ik merk uit mijn eigen werkzaamheden, dat de marketeers vooral campagnes uitzetten op basis van aangereikte materialen. Ze beheren de advertentiebudgetten en voeren zoekwoordenonderzoek uit, maken social mediacampagnes en monitoren de cijfers, maar de inhoudelijke input wordt veelal gepresenteerd door de rest van het team. Once again, dit verschilt per bedrijf, dus verdiep jezelf alsjeblieft wel in deze scene!

 • Contentwriters
 • Social media managers
 • Editors
 • Heads of Growth
 • NFT Marketing Managers
 • Community Leaders
 • Newsletter writers

Finance

Financiën, verzekeringen, DeFi, etc. De wereld van Finance heeft zoveel kennis nodig, het tekort hieraan is bijna verontrustend. Het traditionele financiële systeem is achterhaald en het nieuwe financiële systeem is nog lang niet klaar voor een definitieve uitrol. Natuurlijk zijn bepaalde facetten al in gebruik, maar de kennis van zowel eindgebruikers als de andere kant van de tafel is nog niet om over naar huis te schrijven. Dit zijn de jobs waar jij de wereld kunt openbreken:

 • Tokenomics Lead
 • Director of Finance
 • DeFi Copywriters
 • Research Analysts
 • Ops Managers
 • Trading Associates
 • Investments Analysts
 • Venture Capital Interns

Succes hebben als trader

Uiteraard kun je ook gewoon succes als trader nastreven. Dan ben je niet per se op zoek naar een nieuwe baan, maar vooral naar trading tips en informatie. Het is geen slecht idee om de tips in ieder geval op te volgen, dus breidt je netwerk uit, volg influencers, schrijf je in voor nieuwsbrieven en zet de eerste stappen in de wereld van crypto. Tools, zoals glassnode, kunnen je leren om fundamentele en technische analyse in de vingers te krijgen. Lees ook vooral eens onze blogs over crypto trading en houdt globale economische ontwikkelingen in de gaten. 

Uiteraard kun je ook deze video bekijken voor een degelijke uitleg, zodat je direct van start kunt gaan:

Conclusie

Zoals je ziet is er veel mogelijk op het gebied van crypto. Als jij een baan zoekt, en je hebt enige kennis van crypto of één van de zijtakken, dan heb je veel kansen. In dit artikel heb ik je wat basistips meegegeven, zoals: bouw je netwerk uit, volg de influencers en gooi jezelf in het diepe. Het is essentieel dat je van nature hier nieuwsgierig naar bent en dat je dus de scene gaat verkennen. Volg cursussen, open je eigen wallet, begin te traden of start met programmeren. Alleen door te ervaren kun je andere mensen ook meenemen op dit avontuur en je weet wat ze zeggen: kennis is macht!

Je kunt in verschillende sectoren terecht, waarvan ik er een paar heb toegelicht. Wil jij je eerste stappen zetten in de wereld van Finance, de Metaverse, Blockchain Development of Marketing, dan is dit jouw tijd! Bereid je goed voor, doe kennis op en kijk naar welke sector jou het meeste aanspreekt.  

Ben je op zoek naar meer informatie of heb je nog vragen over het werken in de cryptoscene? Of wil je graag andere cryptoliefhebbers ontmoeten? In de gratis Discordkanalen van ons product Money Mastery van AllesOverCrypto kun je vragen stellen en kom je in gesprek met duizenden andere liefhebbers van crypto. Heb je andere crypto gerelateerde vragen? Het makkelijkste is om jouw vraag in onze FAQ op te zoeken. Wat je ook kunt doen, is dat je jouw vraag + AllesOverCrypto googelt. Laat vooral weten wat jouw gedachten zijn over het werken in de wereld van crypto!

Foto door Andrea Piacquadio

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.