Web3

Wat is een Web3-browser? Complete uitleg voor beginners!

Heb je het over de ontwikkeling van het internet? Dan kan het niet lang duren alvorens je de term ‘Web3.0’ gebruikt. We denken hierbij meteen aan decentrale applicaties (dApps) waar we in-game assets bezitten en waar we NFT’s gaan flippen tegen een zo hoog mogelijk rendement. Momenteel gebruiken we nog de huidige browsers en betreden we deze dApps met behulp van software-wallets zoals MetaMask en Trust Wallet.

Maar zijn we klaar met het swappen en traden in DeFi? Dan keren we weer ‘veilig’ terug naar onze vertrouwde webbrowsers. Even snel Facebook checken, mails nalezen en misschien toch nog die ene broek online bestellen. En voor we het weten vervallen we terug in het grootste probleem van Web2.0. Onze data ligt voor het grijpen, er is nood aan Web3-browsers om op een veilige manier het internet te betreden. Ontdek in deze blog wat een Web3-browser is en hoe jij deze kan gebruiken.

Bekijk snel

Heb je geen flauw idee wat Web3 is? Bekijk dan onderstaande video voor een spoedcursus: 

Wat is een Web3.0-browser?

Een Web3.0 browser is een internetbrowser die jij toegang geeft tot decentrale applicaties en smart contracts. Het zorgt voor een integratie van crypto waarbij de nadruk ligt op decentraliteit en veiligheid van gebruikers. Web3 browsers hebben een blockchain integratie waarbij gebruikers bestanden ook peer-to-peer kunnen hosten. Om dit mogelijk te maken, heeft elke Web3-browser een eigen geïntegreerde Web3-wallet.

Ontwikkeling van Web3.0

Een Web3-browser komt natuurlijk niet uit de lucht gevallen. De laatste jaren vindt er een fundamentele verschuiving plaats. Met de komst van de blockchaintechnologie ontstaat ook de noodzaak om ons hele digitale bestaan te decentraliseren. Met Web3 kunnen we ook digitale items bezitten, maar dat moeten we zo goed mogelijk kunnen organiseren. Zowel in de gaming industrie bij tal van play-to-earn games, als bij het bezitten van NFT’s. Er zijn steeds meer voorbeelden waarom het bezitten van digitale items zeer lucratief kan zijn.

En ondanks dat we met Web2-browsers ook verschillende dApps kunnen raadplegen, kan het zomaar de moeite zijn om je te verdiepen in Web3.0-browsers. Maar laten we eerst kijken naar de korte geschiedenis van het web.

Web1.0

De beginjaren van het internet kenmerken zich aan ellendig lange wachttijden maar vooral het éénrichtingsverkeer van informatie. Iets stond online en jij kan dit raadplegen, that's it. Als gebruikers gingen we op het internet op zoek naar informatie die werd geschreven door een beperkt aantal content creators. Hier was een duidelijk onderscheid tussen gebruiker en maker. Een hoop statische en vaak saaie pagina’s.

Image
Web3 typmachine
Dmitry Demidovich/Shutterstock.com

Web2.0

Web 2.0 staat bekend om ‘user-generated content’. Met het ontstaan van sociale media, zoals Facebook en Youtube, vond er een heuse verschuiving plaats van informatievoorziening. Gebruikers konden zélf een account aanmaken en zelf bijdragen aan het leveren van deze content. Web 2.0 wordt daarom ook het participerende sociale web genoemd. Reageren op blogberichten, vragen stellen tijdens live-sessies en toch maar even die favoriete video delen? Van een saai éénrichtingsverkeer naar een dynamische uitwisseling van informatie en content.

Het was nog nooit zo makkelijk om onszelf van content te voorzien. Met de komst van laptops en smartphones zijn we waar ter wereld maar enkele seconde verwijderd van de informatie die we zoeken. De ontwikkeling van 2.0 was vooral voor millenials een heuse innovatie. Jongeren konden zichzelf positioneren als influencer, online cursussen werden gemaakt en het lijkt wel alsof hierdoor een gemiddelde 18-jarige een groter vermogen had dan een gemiddelde pensionado.

Dit was de start van een nieuwe inkomstenstroom voor deze creators. Niet zozeer mét hun content, maar door het gebruik van deze streamingsplatformen. Want nog steeds hebben deze grote giganten jou in een wurggreep. Ze kunnen zo jouw account offline halen en je bron van inkomsten wegnemen. 

Web3.0

Web3.0 is de laatste nieuwe ontwikkeling, een transformatie van het internet door het gebruik van gedecentraliseerde blockchains en smart contracts. Waarbij in Web2.0 je data en persoonlijke informatie nog in handen was van grote centrale partijen, zoals Youtube en Facebook, is dit niet langer het geval bij Web3.0. Vaker wordt gezegd dat Web2.0 gecontroleerd wordt door grote tech-bedrijven die misbruik maken van jouw data. Je gedrag online wordt geanalyseerd en vervolgens gebruikt en verkocht aan advertentiepartijen en dergelijke.

Met de ontwikkeling van Web3 staat al deze informatie volledig decentraal in een openbaar netwerk. En die nieuwe inkomstenstroom in Web2.0? Die is hier grenzeloos. Doordat je digitale items kan bezitten, ontstaat er een hele nieuwe digitale economie voor en door iedere gebruiker. Maar wat zijn de eigenschappen van Web3 en zijn ze aanwezig in een Web3-browser?

Wallets

In een decentrale wereld waar jij digitale items kan bezitten, heb je natuurlijk een wallet nodig. In de wereld van DeFi en het gebruik van ‘reguliere’ browsers zijn MetaMask en Trust Wallet veelgebruikte software wallets.

dApps

Web3.0 kenmerkt zich door decentrale applicaties (dApps) waar jij gebruik van kan maken op basis van je software wallet. Verbind je persoonlijke wallet en krijg toegang tot deze dApp. Dit kunnen zowel handelsplatformen zijn zoals OpenSea of games zoals DeFi Kingdoms, maar ook decentrale socialemediakanalen. Deze websites zijn niet in handen van één team, maar onderdeel van een peer-to-peer netwerk.

Blockchain

Alle informatie en transacties die plaatsvinden, gebeuren op basis van de blockchaintechnologie. Volledig decentraal en peer-to-peer. Dit is noodzakelijk om de evolutie te maken van het dominante Web2 naar het innovatieve en decentrale Web3.

Smart Contracts

Een smart contract is een geprogrammeerd contract waarbij alle afspraken zijn opgenomen in de broncode. Door deze te automatiseren zijn tussenpartijen niet langer nodig en draagt het bij aan het decentrale karakter van zowel de blockchaintechnologie als de ontwikkeling van Web3.0. Wil je meer weten? Bekijk dan deze uitgebreide blog over smart contracts.

Hoe werkt een Web3.0 browser?

Het doel van Web3.0 is om gecentraliseerde partijen buiten spel te zetten en de macht en controle terug te geven aan gebruikers. Dit dankzij het gebruik van openbare blockchains en versleutelde dApps. Een Web3.0 is op het eerste zicht niet anders dan een internetbrowser zoals Firefox of Google Chrome. Je kan het vergelijken met incognito zoeken, waarbij je data niet wordt gebruikt, maar zonder een Web3-wallet natuurlijk. Het is met Web2.0 ook al mogelijk om dApps te gebruiken, maar enkel door het gebruik van software wallets zoals MetaMask. Web3.0 browsers hebben een ingebouwde wallet, hetzelfde principe maar geen aparte Chrome-extensies maar dan online surfen met behoud van je eigen privacy. De gebruikerservaring blijft dus gelijk aan die van Web2.0, maar met de voordelen van Web3.0.

De beste Web3-browsers

Deze Web3 browsers danken hun populariteit omdat ze snel en efficiënt zijn en hierbij jouw privacy waarborgen. Word niet meer overspoeld door zinloze advertenties, maar gebruik de ingebouwde advertentie blocker. Terug op een rustige en gebalanceerde manier gebruikmaken van het internet, heerlijk!

Brave

Brave is wellicht de grootste Web3-browser met meer dan 30 miljoen gebruikers wereldwijd. Op het eerste zicht is Brave een willekeurige variant van de Web2-browsers, maar het biedt tal van functionaliteiten. Zo heeft het naast een geïntegreerde wallet ook een standaard adblocker. Maar voor veel gebruikers wellicht het interessantste: je kan een passief inkomen verdienen door Brave te gebruiken.

Door er bewust voor te kiezen om advertenties toe te staan, verdien jij BAT-tokens. Wil je het aantal advertenties beperken? Je kan alles aanpassen naar eigen wens. Maar niet alleen dat, gebruikers hebben ook de vrijheid en de flexibiliteit om zélf te kiezen welke soort advertenties ze te zien krijgen. Brave Web3-browser heeft ook een IPFS-ondersteuning, wat zorgt voor een gedecentraliseerde opslag van bestanden.  

Image
brave web3-browser home
brave.com

Opera Web3-browser

Opera is geen onbekende speler in Web2.0. Maar hun Web3-browser sluit naadloos aan bij alle vereisten om een goede Web3-browser te zijn. Naast een geïntegreerde advertentie blocker biedt Opera ook een ingebouwde cross-chain wallet aan. Geen complexe crypto bridges, maar één decentrale wallet.

Puma Web3-browser

Puma is een veelgebruikte Web3-browser voor al je mobiele zoekopdrachten. Het hosten en verzenden van bestanden gebeurt ook hier volledig peer-to-peer. Naast privacy staat veiligheid ook centraal en hebben ze extra beveiliging tegen hackers én trackers. Maar wat wat Puma Web3-browser uniek maakt ten opzichte van de concurrenten? De integratie van een tool waarmee iedere gebruiker geld kan verdienen, op basis van Coil. Dit is een ‘monetized content’ browser waarbij jij de favoriete content ziet van je favoriete creator op basis van een membership. Als maker kan jij dus jouw werk ook monetariseren door gebruik te maken van Puma Web3-browser. En advertenties? Vergeet het maar, lekker uitschakelen.

Geen schunnige OnlyFans-accounts, maar het openbare internet gebruiken waarbij je data en je privacy centraal staat én waarbij je als maker beloond wordt voor jouw creaties. Dit kunnen blogs, video’s of foto’s zijn. Eender wat jouw community graag ziet. Het is dan ook een platform voor verschillende soorten dApps.

Osiris Browser

De web3-browser van Osiris is een innovatieve browser om toegang te krijgen met verschillende centrale applicaties (dApps). De browser ondersteunt verschillende blockchain netwerken waarbij telkens het waarborgen van je privacy centraal staat. Net zoals andere Web3-browsers maakt het gebruik van een geïntegreerde wallet. Osiris Browser gebruikt hier Metawallet. Deze wallet werkt ook als een cross-chain bridge. Hierdoor kan je met deze browser handelen op verschillende platformen, op verschillende netwerken. Schaalbaarheid en interoperabiliteit gegarandeerd bij Osirisi Web3.-Browser. En nee, geen App store, maar een dAppStore. Een dApp-marketplace voor al je blockchain applicaties.

Image
Osiris home Web3
browseosiris.com

Wat is de toekomst van Web3-browsers?

Er gebeuren zoveel veranderingen dat we het haast niet kunnen bijhouden. We kunnen nog maar ‘net’ digitale items bezitten dankzij software-wallets of de ontwikkeling van Web3-browsers staan al voor de deur. Voor velen is dan ook de vraag: waarom zouden we een Web3-browser gebruiken als we ook met een MetaMask-wallet onze favoriete digitale kunst of in-game assets kunnen kopen via verschillende NFT-marktplaatsen?

Het belang van data

De ontwikkeling van Web3 gaat veel verder dan het kunnen bezitten van deze assets. Het is natuurlijk revolutionair dat we digitaal items kunnen bezitten en in de toekomst zullen de toepassingen hier alleen nog maar groeien. Maar web3.0 gaat met name over het volledig decentraliseren van het internet. Van grote multinationals naar een peer-to-peer netwerk waar alle gegevens- en informatieoverdracht volledig decentraal plaatsvindt.

We zijn inmiddels zo gewend aan de honderden advertenties die we elke dag zien. En niet geheel toevallig zien we altijd advertenties van dingen die we net hebben opgezocht. Al deze informatie wordt verzameld en vervolgens vrijgegeven aan grote webshopmonsters. Toch, Bol.com? Via deze Web3-browsers kunnen we terug onze privacy claimen en zonder spam gewoon het internet betreden. Vaarwel tegen grote centrale datamonsters die miljoenen euro’s verdienen op basis van jouw data.

Conclusie

We evolueren naar een compleet nieuw digitaal tijdperk. Niet alleen gebruiken we de blockchaintechnologie voor het verhandelen van je favoriete cryptomunten, maar deze techniek is baanbrekend voor vrijwel alle aspecten van onze samenleving. Zo zeker ook voor het web.

Web3 is een nieuwe innovatieve manier om onszelf online te begeven, een nieuwe manier om toegang te krijgen tot websites en dApps. Gebruikers krijgen weer controle over hun data, hun gegevens en in dit geval ook volledige controle op hun investeringen en digitale activa. Waarbij de huidige internetbrowsers een toegangspoort zijn naar het internet, zijn web3-browser een toegangspoort naar een groot decentraal netwerk van gedecentraliseerde applicaties (dApps) en een digitale economie.

Heb jij nog vragen over Web3-browsers of andere Web3.0-ontwikkelingen? Vraag het in onze AllesOverCrypto Facebookgroep waar we inmiddels met meer dan 100.000 leden zijn! Het antwoord op een vraag over crypto vind je ook makkelijk bij onze FAQs. Verder kun je ook veel informatie vinden door je vraag + AllesOverCrypto te googelen.

Header image: Black Salmon/Shutterstock.com


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.