NFT's verschillende soorten

Verschillende soorten NFT’s - Complete handleiding voor beginners

De kans is vrij klein dat jij nog niét hebt gehoord over NFT’s. Deze unieke tokens veroveren zelfs het nieuws, dan weet je dat er iets groots aan het gebeuren is. Vaak denken we dat deze non-fungible tokens gelijkstaan aan digitale kunst. Niets is minder waar. De technologie achter deze unieke tokens is een revolutie die invloed kan hebben op verschillende aspecten in het leven.

Bekijk snel

Bekijk in onderstaande video de top 10 soorten NFT's:

 

Wat zijn NFT’s?

NFT’s zijn niet allemaal maar digitale verzamelplaatjes of digitale kunst. NFT is een technologie die mogelijkheden biedt in de verdere ontwikkeling van de blockchaintechnologie. Alvorens we de verschillende soorten NFT’s en hun impact bekijken, gaan we eerst terug naar de basis: wat is een NFT?

Kort gezegd is een NFT een non-fungible token met een digitaal eigendomsbewijs. Non-fungible betekent hier niet-verwisselbaar. Wanneer je Bitcoin verkoopt en hele tijd later weer aankoopt, is de kans heel klein dat dit dezelfde token is. Er is namelijk geen eigendomscertificaat die kan bewijzen van wie dit token eerst was. NFT’s zijn unieke tokens, waarbij je als eigenaar een certificaat hebt. Zo weet de hele blockchain dat jij deze NFT bezit.

Verschillende soorten NFT’s

Doorgaans kennen we NFT’s uitsluitend als digitale kunst die tegen monsterbedragen worden verhandeld, maar gelukkig biedt de technologie van deze NFT’s veel meer en kan dit de toekomst van crypto positief veranderen:

Digitale kunst

Ben je nieuw in de wereld van NFT’s? Dan denk je waarschijnlijk meteen aan de digitale kunst. Dit is ook niet verwonderlijk, aangezien deze digitale objecten verhandeld worden tegen recordbedragen en meerdere 18-jarigen in één klap miljonair worden. NFT-collecties zijn vaak gecreëerd met een vast aantal, zo heeft de Bored Ape Yacht Club exact 10.000 items, net zoals CryptoPunks. Deze schaarste en ijzersterke community drijft de prijs, waarbij zelfs bekende Hollywood-sterren zoals Justin Bieber, Jimmy Fallon en Paris Hilton allemaal een eigen Bored Ape hebben.

Net zoals fysieke kunst, is er verder weinig tot geen toepassingsmogelijkheden bij deze digitale kunst. Het gaat hier louter om het esthetische aspect en de waarde wordt bepaald door vraag en aanbod. Sommige NFT-collecties bieden wel extra’s, zoals toegang tot een gesloten community.

Sport

Kom jij uit het tijdperk, waarin Pokémonkaarten erg populair waren? Deze populaire, maar schaarse NFT’s zijn ook de reden waarom liefhebbers deze willen verzamelen. Een NFT kan in alle vormen komen. Zolang iets uniek is met een eigendomsbewijs, is het namelijk een non-fungible token. Een voorbeeld van zo’n sport-NFT is NBA Top Shot, waarbij de meest legendarische basketbalmomenten verhandeld worden in de vorm van NFT’s. Fans kunnen hierbij video’s verzamelen van hun favoriete basketbalteam.

Image
NBA Top Shot
nbatopshot.com

Dit hangt natuurlijk nauw samen met social tokens die sportclubs lanceren om de community op te bouwen met hun fans. De technologie hier is echter anders. Hierbij maken ze gebruik van een governance-functie van het token om de toekomst van een team mee te bepalen. Maar deze social tokens zijn geen NFT, omdat ze geen digitaal eigendomsbewijs hebben.

Games

De gaming-industrie is een miljardenindustrie waarbij technologie centraal staat. In de ‘traditionele’ gaming, zijn spelers onderworpen aan regels van het spel. Zo bepaalt de maker welke wapens er voor handen zijn en welke kleding jij jouw avatar kan geven. Door het gebruik van NFT’s kunnen spelers zélf mee het spel gaan bepalen. Hoe?

Door wapens en/of andere attributen te verhandelen als NFT’s, kunnen spelers sneller rewards krijgen door het spel of kunnen ze dankzij play-to-earn sneller geld verdienen. Deze attributen zijn eigendom van de speler. Dankzij de blockchaintechnologie en de toepassingen van decentrale applicaties (dApps) kan je deze items ook nog eens gebruiken in verschillende games op dezelfde blockchain.

Naast dat deze NFT’s zorgen voor snellere en/of betere rewards in het spel, is dit ook een extra bron van inkomsten. Gamers kunnen deze NFT’s ook gaan verhandelen op verschillende NFT-marketplaces, zoals OpenSea of Rarible en hierdoor een extra inkomen genereren. Stel dat spelers een bepaald wapen nodig hebben om een level vrij te spelen, kunnen spelers die dit reeds gedaan hebben, hun wapen verhandelen tegen interessante prijzen. Dit is een voorbeeld van hoe in-game assets gebruikt worden als NFT-toepassingen.

Image
Axie Infinity OpenSea
Opensea.io/collection/axie

Een populaire play-to-earn game op moment van schrijven is Axie Inifity. In bovenstaand voorbeeld zie je dat er maar liefst 283.000 items te koop zijn die elke speler kan gebruiken in het spel.

Muziek

Het gebruik van NFT’s in de muziekindustrie biedt tal van mogelijkheden voor de artiest. Momenteel worden artiesten groot doordat hun muziek beschikbaar is op grote streamingsplatformen, zoals Youtube en Spotify. Wat mensen vaak niet weten, is dat de artiest slechts een klein deel van deze opbrengsten krijgt. Het grootste deel gaat naar het platform zelf, maar ook naar andere tussenpartijen. Deze grote partijen verdienen dus nagenoeg dag en nacht geld, dankzij deze artiesten.

Daarnaast hebben deze artiesten ook een grote community opgebouwd via deze platformen. Laten we niet vergeten dat Youtube te allen tijde een account offline kan halen, met alle nodige (monetaire) gevolgen van dien. Hierdoor is er in de muziekindustrie nood aan deze decentrale ontwikkeling, zodat muzikanten hun eigen werk weer kunnen monetariseren waarbij ze zelf het beslissingsrecht hebben.

Dankzij NFT’s kunnen tracks en videogames ook opgenomen worden op de blockchain, inclusief dit eigendomsbewijs. Hierdoor kunnen artiesten niet alleen zelf hun werk monetariseren, maar ook zo, op een decentrale manier, een community opbouwen. Naar verluidt verdienen artiesten hierbij tot 85% van hun omzet, waarbij dit slechts 15% bedraagt bij het gebruik van streamingsplatformen.

Het mooie van NFT’s is de mogelijkheid op royalties. Artiesten kunnen tracks verkopen, waarbij ze bij elke sale daaropvolgend, een percentage krijgen. Niet alleen grote artiesten hebben nu volledige vrijheid, ook kleinere artiesten krijgen nu een eerlijke kans om ontdekt te worden en hun inkomstenstroom te bepalen!

Tickets

Elk jaar opnieuw belanden veel tickets op de zwarte markt. Denk hierbij aan tickets voor exclusieve tentoonstellingen, concerten en evenementen. Zulke tickets worden aangekocht voor een bepaald bedrag, en weer verkocht voor het dubbele of zelfs meer. Dankzij de blockchaintechnologie en de wereld van NFT, kan jij tickets kopen die uitsluitend op jouw naam staan. Niemand anders kan jouw ticket gebruiken als toegangsbewijs.

Niemand minder dan Coachella, het grootste muziekfestival in Amerika, heeft haar eigen NFT-collectie gelanceerd, waarbij je in eerste instantie NFT’s kan kopen die je toegang geven tot het festival. Maar ook waarbij je unieke on-site experiences kan kopen.

Image
Coachella NFT
nft.coachella.com

Wearables

De metaverse ontwikkelt zich snel en net zoals in de fysieke wereld, willen we in de virtuele wereld ook indruk maken met onze vestimentaire keuzes. Wil je net die exclusieve schoenen of wil je die buitengewone jas? Ook kleding, beter bekend als digital wearables, zijn NFT’s. Eerder lanceerde Dolce & Gabbana hun Genesis Collection voor meer dan 6 miljoen dollar. Ieder uniek exemplaar ging gepaard met een digitale versie voor in de metaverse. Het account van Decentraland Wearables op OpenSea heeft maar liefst meer dan 71.000 items te koop staan, waarmee jij jouw persoonlijke avatar kan aankleden.  

Naast het esthetische aspect, kunnen deze digitale wearables ook een bepaalde in-game utility hebben. Dankzij Decentral Games kan je nu deelnemen aan Pokertoernooien in Decentraland, waarbij jij extra rewards ontvangt als jij een bepaald jasje aanhebt. Met dit jasje verdien je 3x zo snel rewards, waarbij het principe van play-to-earn erg interessant wordt, alleen maar op basis van je vestimentaire keuze.

Real-estate

Met de opkomst van de metaverse, zien we dat veel mensen een investering maken door middel van real-estate. In plaats van een fysiek huis te kopen, bezitten ze een virtueel stuk grond en/of huis. Afhankelijk van de locatie, betaal je meer of minder per oppervlakte grond of voor je huis. Net zoals een huis in Amsterdam veel duurder is dan in Brabant, betaal je in de metaverse voor een stuk grond in het centrum ook meer.

Veel liefhebbers geloven dat we binnen x-aantal jaren ons massaal begeven naar de metaverse en dat de vraag naar real-estate ook zal toenemen. Met die reden is de handel in real-estate NFT als investering ook toegenomen. In december 2021 betaalde iemand maar liefst 450.000 dollar voor een virtueel stuk grond, om de digitale buurman te zijn van rapper Snoop Dogg.

Varia

De wereld van NFT is vaak het wilde westen van het internet, waarbij we op regelmatige basis verbaasd zijn van de activiteiten. Naast het verhandelen van digitale kunst of andere toepassingen, gebeurt het ook dat verschillende, op het eerste gezicht zinloze, digitale items worden verkocht. Jack Dorsey, mede-oprichter van Twitter, verkocht eerder zijn allereerste tweet als NFT voor maar liefst 2.0 miljoen dollar. Waarom? Gewoon omdat het kan.

Image
Jack Dorsey first tweet

Vanuit deze ideologie en gedachtegang, kan werkelijk álles verhandeld worden als NFT. Denk aan Facebook statussen, Snapchat stories en TikToks, maar ook blogpost. In principe kunnen we dit artikel als NFT creëren op de blockchain en deze ook verhandelen. Hierbij blijft AllesOverCrypto wel eigenaar van het artikel, maar kan een extern bedrijf ons artikel gebruiken. Een gek idee? Het is wel mogelijk!

Denk hierbij aan intellectueel eigendom van alles wat we online vinden. De kans is vrij groot dat jij dezelfde video of afbeelding ziet op sociale media, telkens van andere bronnen. Maar wie is nu de eigenaar van deze bron? Maar al te vaak worden afbeeldingen onrechtmatig gebruikt, wordt er plagiaat gepleegd door het overnemen van bestaande teksten. Wanneer we al deze eigendommen op de blockchain zouden overdragen als NFT, kunnen we hier meteen een eigendomscertificaat aan toevoegen. Zo is plagiaat verleden tijd. Denk ook wat dit kan betekenen in de medische wereld en de zakelijke wereld, wanneer patenten als eigendomsrecht gaan toekennen door middel van NFT’s.

De toekomst van NFT’s

De non-fungible tokens veroveren de wereld. Zelfs in het nieuws horen we steeds vaker NFT’s en ondanks de explosieve toename in handel in 2021, ziet het er naar uit dat deze trend zich verderzet in 2022. Dankzij de unieke technologie, zijn de mogelijkheden eindeloos. Begin januari 2022 is zelfs een fysiek huis verkocht in Miami door het gebruik van de technologie van NFT’s. Werkelijk alles, wat een uniek karakter heeft en op de blockchain bestaat, is een NFT. Daarmee is deze technologie ook een ware revolutie.

Fractionialized NFT’s

Momenteel zien we dat, ondanks het aanhoudende succes, er nog veel mensen niet handelen in NFT’s. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Eén van deze oorzaken is dat investeren in NFT’s en met name in digitale kunst, een dure aangelegenheid is. Een paar duizend dollar betalen voor een digitaal plaatje is geen uitzondering. Hierdoor sluit je een deel van de markt uit en wordt deze technologie enkel voor de rijkere.

Dankzij Fractionalized NFT’s kan je samen met andere een deel van deze kunst kopen. Hierdoor zullen hopelijk meer investeerders de weg vinden naar NFT’s. Momenteel is het gebruik van deze F-NFT alleen nog maar mogelijk bij bepaalde digitale art.

NFT’s 2.0

De ontwikkeling van NFT komt nog maar net kijken, of NFT 2.0 staat alweer voor de deur. Deze toepassing maakt het mogelijk dat jouw unieke NFT, namelijk meerdere NFT’s kan bevatten. Het is een soort van compound-principe, waarop je verder bouwt op je eerste NFT. Hoe kan dit vorm krijgen?

Stel je hebt geïnvesteerd in een life-time pass voor Coachella, in de vorm van een NFT. Pas na aankoop van deze NFT, krijg je de mogelijkheden om bijkomende NFT’s te kopen. Denk hierbij aan meet & greets met artiesten of aan backstage rondleidingen. Hierdoor wordt het des te interessanter om te investeren in de basis NFT, omdat je nadien nog meer mogelijkheden hebt.

Voor de gamingindustrie is dit ook van toepassing, alsook in de metaverse. Bijvoorbeeld: je wil dolgraag de laatste nieuwe exclusieve sneakers. Zo kan het zijn dat je enkel deze NFT-wearable kan kopen, wanneer je een ander item hebt uit een voorafgaande limited-edition collectie. Het bouwt verder op elkaar, waardoor deze NFT’s nóg exclusiever worden, wat zich ook zal vertalen naar een hogere prijszetting.

Conclusie

Vaak wordt de vraag gesteld over NFT een hype of een bubbel is. In principe ligt de focus, onterecht, steeds weer op de digitale kunst, terwijl deze unieke tokens veel meer facetten en toepassingen heeft dan velen denken. Het nadeel van deze digitale kunst is dat de waarde vrij speculatief is. Deze wordt bepaald door vaag en aanbod en de populariteit van deze NFT-collectie op een bepaald moment in de tijd.

Naast collectibles en kunst zien we dat de NFT’s heel veel voordelen en mogelijkheden bieden in de muziekindustrie. Beginnende artiesten worden nauwelijks ontdekt, omdat ze worden ondergesneeuwd door grote artiesten, mede door het streamingsdiensten. Door het gebruik van de blockchaintechnologie en NFT’s kunnen artiesten en muzikanten hun eigen inkomsten weer gaan bepalen, terwijl ze zelf op een decentrale manier een community opbouwen.

Heb jij nog vragen over NFT’s? Vraag het in onze AllesOverCrypto Facebookgroep waar we inmiddels met meer dan 100.000 leden zijn! Het antwoord op een vraag over crypto vind je ook makkelijk bij onze FAQs. Verder kun je ook veel informatie vinden door je vraag + AllesOverCrypto te googelen.

Header image: whitehoune/Shutterstock.com


Geld verdienen met NFT's?

Start direct met onze NFT Blueprint!

 

Download de NFT Blueprint

 

Image
Blogbanner NFT Blueprint

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.