De wereld verandert snel. Heel snel. Een paar maanden geleden hoorde je de term NFT misschien voor het eerst, nu knipper je met je ogen en hoor je ineens NFT 2.0 alweer voorbij komen. Nóg unieker, nog meer mogelijkheden. Net toen je dacht dat je de NFT's een beetje begon te snappen, staat het volgende dus alweer voor de deur. Je kunt wel stellen dat de NFT-wereld booming is op dit moment.
Wil jij meer weten over het verschil tussen NFT 1.0 en NFT 2.0? Benieuwd naar wat NFT 2.0 inhoudt en of dit iets is waar jij je ook in moet verdiepen? Wil je niet achterblijven? Lees dan dit artikel, zodat jij alles te weten komt en ook met de hype mee kunt.
Bekijk snel
Wat is NFT 2.0?
NFT 2.0 is een NFT waarbij één NFT meerdere NFT's kan bevatten. Wéér iets nieuws dus.
Maar laten we beginnen bij het begin, namelijk bij NFT 1.0. De NFT's zoals je ze kent zijn een - inmiddels niet meer zo - nieuwe hype binnen de cryptowereld, waarbij digitale kunst voor honderdduizendenen euro’s wordt verhandeld. Laten we eerst kijken wat NFT 1.0 is, alvorens we kijken naar NFT 2.0.
Wat is NFT 1.0?
Eerder schreven we al een uitgebreid artikel over NFT's. In het kort: NFT staat voor Non-Fungible Token. Als we dit vertalen staat er niet-vervangbare token. Dat zegt je waarschijnlijk nog niet zoveel. Het betekent dat NFT's 100% uniek zijn. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Ethereum (ETH). Als je vandaag één ETH koopt, dit verkoopt en over twee dagen weer opnieuw één ETH koopt, is de kans nihil dat dit dezelfde ETH is. Oftewel: ETH is vervangbaar. Dat geldt niet voor NFT's. Dit zijn unieke items, met als voorbeeld een digitaal kunstwerk of collectible. Als we het hebben over kunstwerk, gaat het dus wél om unieke digitale kunst. Niet een schilderij waarvan 1.000 exemplaren gemaakt zijn. Eigenlijk dus een originele, unieke van Gogh, maar dan digitaal.
Digitale verzamelobjecten dus. Interessant. Bezitters van deze digitale kunst hebben dit in hun wallet, zoals bijvoorbeeld Metamask, of op de blockchain staan om te verhandelen. Koper gevonden? Verkopen maar. Zo wordt er tegenwoordig geld verdiend met NFT's.
De NFT's waar we het hierboven over hebben zijn vooral populair in de kunst- en game-industrie. In de game-industrie zien we namelijk dat je de aangekochte kunst kunt gebruiken in verschillende games. Toen de NFT's net hip werden, spraken we over vrij ‘simpele’ kunst, zoals bijvoorbeeld afbeeldingen of kaarten. Je hebt het in je bezit, je kunt het showen of verkopen. Inmiddels zijn we alweer veel verder dan enkel de 'simpele' kunst. Tegenwoordig heb je ook muziekalbums als NFT's (Kings of Leon bracht bijvoorbeeld een muziekalbum uit als NFT) of kun je bijvoorbeeld een stukje unieke video kopen van evenementen.
Sinds het begin van NFT 1.0 hebben NFT's een enorme groei doorgemaakt, denk bijvoorbeeld aan de Bored Ape Yacht Club. Deze NFT's zijn voor verschrikkelijk hoge bedragen verkocht. In feite is de technologie achter NFT's net zoals andere technologieën nooit ‘af’ en er is altijd ruimte voor verbetering of voor een betere versie. Alleen zijn deze NFT's niet meer van het Bored Ape Yacht Club genre, maar van de “composable art legos”. Wat dit is, komt hieronder nog aan bod.
NFT 2.0: een geheel nieuwe dimensie met nested NFT's
En toen ontstond NFT 2.0. Hiermee kun je meer dan alleen ‘op de blockchain laten staan’.
Geen simpele kunst meer, maar add-ons. Met de add-ons kun je dus aan de NFT allerlei unieke dingen toevoegen. Je kunt meerdere items toevoegen zodat je jouw NFT nog persoonlijker en uitgebreider maakt. Add-ons ken je misschien wel uit de game wereld. Stel dat je in een vechtgame een bepaald personage hebt, kun je allerlei items toevoegen om sterker te worden, bijvoorbeeld een schild of pijl en boog. Zo werkt het met de NFTs 2.0 ook. Als voorbeeld met een personage. Eén personage (NFT 1.0) kan nu add-ons toevoegen (bijvoorbeeld een schild). Heb je deze toegevoegd? Dan kun je daarna weer nieuwe add-ons verzamelen.
Dit zijn de nested NFT's met ‘nested layers’. Mensen hebben niet meer genoeg aan één plaatje en willen meer.
Kenmerken van de versie 2.0
Om te mogen spreken van NFT 2.0 zijn er een aantal condities waaraan een NFT moet voldoen.
Een NFT moet ‘extensible’ zijn. Oftewel: het moet uit te breiden zijn, door verbinding te maken met andere projecten of NFT's. Je kunt dus bepaalde NFT's aan elkaar koppelen óf aan een andere dataset. Je NFT is niet ‘zo maar’ dat plaatje meer, maar is veel completer als je dat wil. Er zit geen limiet op het aantal nested layers, dus je kunt blijven creëren. Hieronder zie je een plaatje van hoe dit er in de praktijk uit ziet.
Een NFT moet te upgraden zijn. Dit houdt in dat er direct rekening gehouden wordt met de toekomst en dat NFT 2.0 bestand is tegen veranderingen die nu (nog) niet voorzien zijn. Een update kan plaatsvinden in de kunst zelf, maar kan ook bestaan uit nieuwe bronnen.
Een NFT moet dynamisch zijn. Deze is vrij logisch, omdat er dus elementen toe te voegen zijn aan de NFT's 2.0. De eigenaar kan dit toepassen zoveel hij of zij maar wil.
Deze drie kenmerken zijn nodig om te mogen spreken van de nieuwe dimensie: NFT 2.0. Véél meer dan NFT 1.0 dus.
Mogelijkheden van NFT 2.0: door RMRK
RMRK (spreek uit als: remark), een nóg geavanceerder NFT-protocol, is zo een project dat zich met NFT 2.0 bezighoudt. Hoe RMRK zichzelf omschrijft?
Dit vind je op hun website:
A set of NFT legos that are standalone but allow the NFT creator to build a system of arbitraty complexity when putting them together. A set of standards on the Kusama blockchain, making NFTs.
RMRK bouwt dus vanaf het Kusama blockchain. Je kunt het zien als legoblokjes, die oneindig uit te breiden zijn zonder dat hiervoor parachains of smart contracts nodig zijn.
De NFT's uit RMRK hebben vier overeenkomstige kenmerken of vaardigheden:
- Nested NFT's: zoals hierboven al staat uitgelegd, kunnen er dus verschillende NFT's in NFT's bestaan. De ketting kan oneindig doorgaan, met veel verschillende combinaties. Je ziet dit bijvoorbeeld terug in gaming of in metaverse.
- NFT DAO’s: hierbij wordt de DAO functionaliteit gebruikt. Als de NFT te duur is, kunnen geïnteresseerden geld verzamelen om toch de NFT aan te schaffen. Zo bestaat deze NFT dus uit tokens van meerdere mensen. Zijn er genoeg tokens verzameld en moeten er beslissingen gemaakt worden over de NFT? Dan kan iedereen met een aandeel in tokens mee beslissen. Dit geldt ook voor de winst. Samen wordt er geïnvesteerd in een NFT, omdat één persoon het bijvoorbeeld niet kan betalen. Wordt de NFT verkocht? Dan deelt iedereen ook mee in de winst. Dat geldt natuurlijk ook voor het verlies dat eventueel gedraaid kan worden. Er wordt gesproken over fractionalized NFT's.
- Reactieve NFT's: twee verschillende soorten NFT's, waar het verschil zit in de bron. Denk bijvoorbeeld aan een boom die in het daglicht staat tijdens de dag, maar in het donker komt te staan zodra de nacht valt. Er zijn dus twee bronnen aan codes voor deze NFT's, terwijl het eigenlijk dezelfde kunst is. Toch zit hier het verschil. Dit is met de eerdere NFT 1.0 niet mogelijk.
- Meerdere bronnen van NFT's: zoals eerder uitgelegd gaat 2.0 verder dan 1.0. Er wordt veel meer aan toegevoegd, denk aan de add-ons, muziek of andere bestanden. Het verschil is vooral dat je nu dus NFT's in een andere NFT bouwt. Bij versie 1.0 had je ook muziek, of video's, maar niet aan andere NFT toegevoegd.
Singular
Singular is de marktplaats of winkel van Remark voor nested NFT's. Je hebt hier dus de “NFTseption”, zoals hieronder in de video zo mooi gezegd wordt. De RMRK marktplaats is ontwikkeld voor Kusama NFT's (het netwerk waarop het beschikbaar is). Het voordeel van Singular? Het is duurzaam en het heeft lage fees. Een prima plek om je NFT's aan te schaffen dus.
In deze video wordt uitgelegd wat RMRK inhoudt, buiten dat het de meest geavanceerde implementatie van NFT 2.0 is.
Het team achter RMRK
Het team is openbaar en te vinden op de website, inclusief foto en biografie. De oprichter is Bruno Force. Hij heeft veel technische kennis, was altijd een webdeveloper, werkte in de computer science en heeft gewerkt aan ETH 2.0 en Polkadot. Met RMRK is hij nu voor zichzelf begonnen.
In de video hierboven wordt ook gesproken over de waarom-vraag van RMRK. Bruno Force spreekt dan over de ontelbare mogelijkheden. Je kunt op RMRK zóveel dat je als ontwikkelaar geen keuze kunt maken omdat er zoveel opties zijn. Hij wil RMRK vereenvoudigen met duidelijke papieren.
Het andere nadeel is dat er sprake is van een langzame synchronisatie van RMRK met verschillende blockchains. De verwachting is wel dat dit in de toekomst nog beter wordt, maar dat is natuurlijk nooit zeker.
De roadmap van RMRK
De roadmap is volledig te zien op de website. Er zijn mooie doelen gesteld, zoals een RMRK 2.0 lanceren, een veiling en RMRK richting de metaverse brengen.
Op 15 september 2021 is RMRK live gegaan en momenteel heeft een maximum van 10 miljoen tokens. RMRK staat op dit moment in de top 100 van de NFT coins. Je kunt er NFT's mee minten of maken, het wordt de valuta van Remark universe en het wordt gebruikt voor als governance token, waarmee je dus het beleid mee kunt bepalen.
De toekomst van NFT 2.0
NFT 2.0 wordt dus echt gezien als magie. Het heeft veel potentie, zeker als je beseft dat er door al deze combinaties eindeloos gecombineerd kan worden. Om dit duidelijk te maken, maken we nog een klein zijstapje naar Kanaria.
Kanaria
Het RMRK team heeft Kanaria ontwikkeld, vanuit een proof of concept. Beeld je in die eieren leggen, zie ook het plaatje hieronder.
Dit team heeft 9.999 eieren geproduceerd, welke twee maanden beschikbaar waren. Geïnteresseerden konden deze aanschaffen. Alles wat overbleef, is verbrand. Oftewel: het burnen van tokens. De eieren die over waren, werden uitgebroed door de kanaries.
Het unieke aan dit hele proces? De uitgekomen kanaries werden beïnvloed door emotes. Emotes zijn een soort emoticons die in Twitch worden gebruikt bij streamers en kijkers. Met emotes kun je bepaalde gevoelens uitdrukken. Een soort smileys dus. Er kon dus echte invloed uitgeoefend worden op de uitkomst van de kanaries. Dit kun je dus zien als een ‘voorwaardelijke’ reproductie van de vogels.
Zonder al teveel in detail te treden van dit NFT-project, gaat het er om dat iedere vogel items bezit. Dit zijn items die bij de nested NFT's horen. Deze items kun je verkopen, of je kunt andere items bijkopen. Oftewel: je kunt je eigen kanarie beïnvloeden door te spelen met de emotes. Door bepaalde emotes te verzamelen, kun je de 'outcome' van je kanarie bespelen, zodra de kanarie de eieren uitbroedt. Dit is geen garantie en er is geen limiet. Je vogel wordt hiermee steeds meer waard.
Interessant toch?
Dog Rescue NFT
Het klinkt bijna onwerkelijk dat je hiermee geld mee kunt verdienen misschien, maar inmiddels zijn er veel van dit soort projecten op de markt. Andere voorbeelden van applicaties of projecten die gebaseerd zijn op het NFT 2.0 principe zijn bijvoorbeeld Dog Rescue NFT. Met dit project koop je geen adoptiehond, maar zorg je online voor een puppie. Je draagt de zorg van een hond. Het is bijna te bizar om te geloven, maar anderen betalen voor medische kosten bijvoorbeeld. In ruil daarvoor stuur je foto’s, zoals je dan in het echte leven ook wel eens ziet met derdewereldlanden. Een soort sponsoring.
Door steeds items toe te voegen (dus de zogenaamde legoblokjes waar we we in dit artikel eerder over hadden) en steeds beter voor de pup te zorgen, kan jouw hond uiteindelijk geadopteerd worden. Resultaat? Jij verkoopt je hond, ontvangt geld en iemand anders draagt vanaf dat moment de digitale zorg voor de hond.
Het moet niet gekker worden.
“The only limit is your imagination
Bron: Medium artikel over RMRK
Conclusie
Terwijl NFT 1.0 eigenlijk nog maar net begonnen is, kom je NFT 2.0 al tegen. Meer mogelijkheden, meer uitbreidingen en nog meer nieuwe en veelbelovende projecten. We hebben nog niet half door hoeveel potentie er in de 2.0 versie zit en wat er allemaal mogelijk is. RMRK is een goed voorbeeld van een NFT 2.0 project. RMRK heeft de Kanaria NFT mogelijkheden gebouwd en daarin zijn meteen alle mogelijkheden en features te zien van de oneindige combinaties die de NFT's aankunnen. Dat geldt ook voor het Dog Rescue NFT project. Er is steeds meer mogelijk.
Zijn NFT's nog helemaal nieuw voor jou? Of denk je juist alweer een stap verder over NFT's met versie 2.0? Ben je benieuwd naar de mogelijkheden of heb je vragen over deze onderwerpen? Word lid van onze AllesOverCrypto Facebookgroep of Google je vraag + AllesOverCrypto. Zo word je vanzelf wijzer van alle onderwerpen die met NFT's te maken hebben.
Header: VOAR CC/ Shutterstock