NFTs
25/1/22

Wat is NBA Top Shot? – Complete uitleg voor beginners!

Wat is NBA Top Shot? – Complete uitleg voor beginners!

Snel €10 verdienen?

 1. Klik op de knop
 2. Maak een account aan
 3. Stort 10 euro

Je ontvangt direct €10 extra!

Start direct bij Bitvavo!

Non fungible tokens, beter bekend als NFT's komen in allerlei vormen en maten. Dankzij de technologie kan werkelijk elke asset op de blockchain een NFT worden. We kennen inmiddels allemaal de plaatjes zoals CryptoPunks of de Bored Aped Yacht Club, maar er is veel meer mogelijk. De explosieve groei van NFT’s toont ons dat we massaal hunkeren naar een unieke asset op de blockchain en dat we ook bereid zijn om hier, al dan niet monsterbedragen, voor te betalen.

In de sportindustrie is deze ontwikkeling niet anders. Sportclubs zien steeds meer de mogelijkheden van crypto, zoals het gebruik van social tokens, maar ook NFT’s veroveren hier hun positie. Wat is NBA Top Shot en wat zijn NFT’s in de sportwereld? Ontdek het in deze blog!

Bekijk snel

Bekijk in onderstaande video alvast een inleiding over NBA Top Shot:

Sport en crypto

De acceptatie van crypto groeit, het zal jou wellicht niet ontgaan zijn. In steeds meer grote wedstrijden duikt reclame op van verschillende exchanges en/of cryptovaluta. In 2021 zagen we nog hoe Max Verstappen wereldkampioen Formule 1 werd terwijl er op de achtergrond reclame was te zien van crypto.com.

Social tokens

Steeds meer clubs omarmen het gebruik van crypto en lanceren ook hun eigen social token. Dit om dankzij de blockchaintechnologie hun community op te bouwen en fans aan zich te binden. Deze tokens, die overigens fungible zijn, geven tokenhouders stemrecht in de toekomst van de club. Maar dankzij de technologie van deze non-fungible tokens, gaan we nog een stapje verder.

Wat is NBA?

Eén van de grootste sporten in Amerika is uiteraard basketbal. Ieder jaar opnieuw leeft heel dribbelend Amerika weer toe naar de meest prestigieuze basketbalcompetitie ter wereld, namelijk de National Basketball Association (NBA). De NBA bestaat uit 30 teams, die volgens verschillende bronnen samen meer dan 50 miljard dollar waard zijn.

Dat zo een grote industrie besluit om de NFT-market te betreden, is een goed teken. Dankzij de vrijheid van het begrip NFT, kan ook de NBA deelnemen aan deze nieuwe ontwikkeling. Dit doen ze dankzij, wat zij noemen ‘top shot’.

Wat is NBA Top Shot?

NBA Top Shot is een NFT-marketplace, gelanceerd in oktober 2020, waar jij jouw favoriete videofragmenten uit de basketbalgeschiedenis kan kopen als digitale collectible, deze NFT’s noemen ze ‘Moments’. Verzamel Moments van je favoriete speler en/of club en ontvang hiervoor als beloning nog meer waardevolle NFT’s. Laten we kijken hoe NBA Top Shot precies werkt.

Flow blockchain

NBA Top Shot is een NFT-marketplace dat is gebouwd op de blockchain van Flow. Het team heeft hier bewust voor gekozen omdat Flow een developer gebaseerde blockchain is met het oog op ontwikkelingen voor dApps en digitale assets. De blockchain is ontworpen zodat hij gemakkelijk schaalbaarheid is voor miljoenen gebruikers zodat iedereen op een gemakkelijke en efficiënte manier toegang krijgt tot NFT’s.

De blockchain is ontworpen door Dapper Labs, wat tevens ook het team is achter NBA Top Shot. Het is dus geen verrassing dat ze hebben gekozen voor Flow. Desondanks, kan je ook handelen op basis van Ether én op basis van dollars. Dit laatste zien we ook niet vaak terugkomen bij NFT marketplaces.

Image
nba top shots NFT
nbatopshots.com

NBA Top Shot Marketplace

De NFT marketplace van NBA Top Shot is de kern van het platform. Hierbij kan je op zoek gaan naar jouw favoriete momenten van verschillende basketbalspelers. Bij elk moment, krijg je details over het videofragment. Denk bijvoorbeeld aan de uitslag van die desbetreffende match, maar ook gegevens over de speler.

Zo zien we dat Jordin Canada geboren is op 11 augustus 1995 in Los Angeles en dat hij 5’6” groot is en 135 lb weegt, maar ook zijn sportresultaten in eerdere wedstrijden. Allemaal verzameld bij deze NFT.

Tiers

NBA Top Shot heeft verschillende tiers. Dit is een categorie in de zeldzaamheid van de NFT. Ze hebben hier volgende tiers, gebaseerd op het aantal verzamelobjecten dat kan bestaat. De edition size bepaalt hoeveel mensen deze NFT kunnen kopen en bezitten.

 • Common: + 10.000 minuten aan videomateriaal
 • Fandom: dynamisch aanbod
 • Rare tier: 150 minuten aan videomateriaal
 • Legendary: 25 minuten aan videomateriaal

De Common NFT’s zijn erg toegankelijk en voor een aantal dollar heb je al je eigen NBA NFT ter beschikking. Bij Legendary is dit een ander verhaal. De duurste die op dit moment te koop staat, is die van Zion Williamson met een gemiddelde verkoopprijs van bijna 70.000 dollar.

Image
nba top shots tiers
nbatopshots.com

Moments

Elk moment is opgedeeld in verschillende categorieën. Zo kan je filteren per speler, maar je kan ook zoeken per set. Bijvoorbeeld specifiek op 2020 NBA finals. Je kan verder ook zoeken per speler of per team. Zo kan jij je favoriete moments verzamelen van enkel jouw favoriete team. Elk moment komt voort uit een pack. En elk pakket maakt deel uit van een bepaalde set. Op die manier kan jij hele packs of zelfs series verzamelen.

Packs

Een pack is een verzameling van 3 onbekende moments die jij kan aankopen tegen een bepaalde prijs. Het goedkoopste pack is momenteel 9 dollar, maar de duurste is die van Holo Icon, die koop je voor 999 dollar. Deze kan je vergelijken met de packs van Pokémon-kaarten die jij kan kopen. Je betaalt een bepaalde prijs, maar je weet niet precies wat erin zit. Het is mogelijk dat jij voor deze prijs een zeer zeldzame NBA Top Shot hebt, die zomaar véél meer waard is dan je aankoopprijs. Op deze manier wil het platform de handel in hun NFT’s stimuleren.

Starter Pack – 8$ Holo Icon – 999$ Premium 89$
4 Common 7 Common 5 Common
  1 Rare 1 Rare
  1 Legendary  

Wanneer je verschillende moments of zelfs packs bezit, kan je hier een eigen collectie van maken en deze showcasen op het platform. Dit als pronkstuk om aan de community te tonen welke NFT’s jij bezit. Dit kunnen we vergelijken met de trends van Pokémon. Iedereen weet welke unieke kaarten er bestaan, maar eentje in je bezit hebben is wel het doel. Ook hier gaat het om het verzamelen en bemachtigen van de uiterste unieke collectibles.

Sets

Een set is een verzameling van bepaalde packs. Dit kan gaan over verschillende Top Shots uit één wedstrijd, of spelers uit één team. Tussen sets is ook nog een onderscheid tussen een base set en een non-base set.

Base

Deze base sets hebben grote oplages, worden met enige regelmaat uitgebracht en zijn te koop tegen zeer betaalbare prijzen. Zo heb je voor slechts 8 dollar al een starter pack. Deze komen ook in volgorde van serie en release. Serie 1 had 12 releases, serie 2 heeft er maar liefst meer dan 40. Deze vallen altijd in de categorie ‘Common’ en bevatten 3 of 4 basis top shots.

Non-base

Non-base Top Shots zijn veel diverser. Packs die onderdeel zijn van een non-base set bevatten zowel Common top shots maar ook NFT’s uit de categorie Legendary. Deze zijn ook duurder in aankoop, maar de kans dat je hiervoor waardevolle NFT’s krijgt, is dan ook groter.

Challenges

Dankzij deze challenges kan je nog meer NBA Top Shots momenten verzamelen. Hierbij moet je verschillende taken voltooien in een bepaalde tijdsperiode om extra NFT’s te ontvangen. Voorbeelden hiervan zijn dat je een showcase moet maken met 5 spelers die de meest pogingen hebben gedaan om te scoren op een bepaalde dag of in een bepaalde wedstrijd. Maar als beloning ontvang je daar bepaalde Moments voor. In onderstaand voorbeeld ontvang je hiervoor een Series 2 Base Set Pack.

Image
NBA challenge 2
https://nbatopshot.com

Hoe koop je een NFT op NBA Top Shots?

In tegenstelling tot NFT-marketplaces zoals OpenSea, maakt NBA Top Shot geen gebruik van een software wallet. Alvorens je kan handelen in deze NFT’s, heb je een account nodig. Dit kan je aanmaken via je g-mailaccount, of je Dapper-account.  Je hebt verschillende opties om jouw NBA Top Shot te kopen:

 • Creditcard
 • Crypto
 • Dapper balance
Image
buy with crypto
nbatopshot.com

Dapper wallet

NBA Top Shot bestaat op de blockchain van Flow, gemaakt door Dapper Labs en maakt dus gebruik van een Dapper wallet. Dapper wallet is een smart wallet dat zowel ERC721-tokens ondersteunt, de tokenstandaard van NFT’s op het netwerkvan Ethereum, alsook een reeks ERC20-tokens.  Dit is een software wallet zoals we die kennen bij Metamask, op basis van een chrome extensie. Verschillende NFT marketplaces zijn toegankelijk dankzij je privé software wallet, wat decentraal is en waarbij je zelf meer controle hebt.

Dapper wallet heeft als doel om de blockchaintechnologie toegankelijk te maken voor iedereen. Hierdoor is het aanmeldproces eenvoudiger dan bij bijvoorbeeld MetaMask, waar je meteen de seed phrases moet noteren en bijhouden. Bij Dapper Wallet maak jij gewoon je eigen account aan dankzij een e-mail en een wachtwoord. Het heeft zo wel de voordelen van decentralisatie waarbij je de controle hebt over je eigen persoonlijke data, maar het gebruikersgemak van andere standaard aanmeldprocedures.

Statistieken

Alvorens we NBA Top Shot NFT marketplace succesvol kunnen noemen, is het altijd aangewezen om te kijken naar statistieken. Via statisa.com kunnen we het aantal kopers raadplegen en het daarbij horende volume van juli 2020 tot december 2021. We zien hierbij dat het eerste kwartaal van 2021 erg succesvol was. Tijdens de maanden februari en maart zat het totale volume boven de 200.000 dollar en waren er nooit zoveel kopers als in maart 2021.

Image
NBA top shot volume
Statisa.com

 

Wanneer we dit gaan vergelijken met concurrenten zoals OpenSea, zien we dat dit slechts een fractie is van het totale handelsvolume in die periode. En dit is heel logisch te verklaren. Een doorsnee NFT-marketplace zoals wij die kennen, heeft een breed aanbod van verschillende soorten NFT’s. Denk hierbij aan:

 • Collectibles
 • Digital art
 • Fotografie
 • Muziek
 • Game NFT’s

Kritische noot

NBA Top Shot Marketplace bestaat uitsluitend rondom de historische videofragmenten van de Amerikaanse NBA. Hierdoor heb je een zeer duidelijke niche. Het aantal gebruikers is hierdoor eerder beperkt. Denk hierbij dat slechts een fractie van NBA-liefhebbers nog maar heeft gehoord over crypto en/of NFT's, laat staan dat zij hier massaal in gaan handelen. Want als je het belang van NFT niet snapt, zijn het willekeurige videofragmenten die verhandeld worden voor duizenden dollars.

Conclusie

Met de ontwikkeling en de toepassingen van NFT’s, zien we ook meer mogelijkheden. Nog steeds is de crypto markt erg jong, maar door de toenemende interesse, komen er ook steeds nieuwe mogelijkheden. De sportindustrie is een miljardenindustrie waarbij spelers niet alleen miljoenen verdienen, maar ook een ijzersterke community hebben opgebouwd. Dit zien we aan het succes van social tokens bij onder andere voetbalclubs.

Het gebruik van een NFT-marketplace dat uitsluitend is gebouwd op één specifieke sport, is echter wel nieuw. NBA Top Shot is uniek in zijn soort. Trouwe supporters die reeds aanwezig zijn in de cryptomarkt, en het belang van NFT’s snappen, zullen hierdoor investeren in NBA Top Shot NFT’s.

De keerzijde van de medaille is dat, dankzij de uitgesproken niche, de marketplace aanzienlijk minder gebruikers heeft dan concurrenten zoals OpenSea en Rarible. We zien dat op moment van schrijven de hype rond NFT’s zich vooral bevindt in de excentrieke verzamelplaatjes die verhandeld worden tegen recordbedragen. Dit is een heel andere invalshoek dan de NFT’s van NBA Top Shot. Dit zien we ook terug aan de statistieken en het handelsvolume. Desondanks mogen we de kracht van de sportindustrie niet onderschatten en kan het zomaar zijn, dat binnen een aantal jaar, NBA-liefhebbers in de rij staan om te investeren in deze historische videofragmenten.

Heb jij nog vragen over NFT’s of NBA Top Shot? Vraag het in onze AllesOverCrypto Facebookgroep waar we inmiddels met meer dan 100.000 leden zijn! Het antwoord op een vraag over crypto vind je ook makkelijk bij onze FAQs. Verder kun je ook veel informatie vinden door je vraag + AllesOverCrypto te googelen.

Header image: Zero99/Shutterstock.com

Ontdek Alles Over Crypto

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang wekelijks de nieuwste inzichten in de cryptowereld.

Je bent succesvol ingeschreven!
Oeps! Er is iets fout gegaan!