NFT digitale kunst

Wat is een fractionalized NFT? (F-NFT) - Complete uitleg voor beginners

Wanneer we denken aan NFT’s, denken we wellicht aan de torenhoge prijzen die betaald worden voor een digitaal verzamelplaatje. De hele wereld was dan ook met stomheid geslagen toen Beeple zijn digitaal kunstwerk verkocht voor 69 miljoen dollar. En dit is geen uitzondering. Iedere keer opnieuw worden er waanzinnige bedragen betaald voor één digitaal kunstwerk die we kennen als een NFT.

Maar door deze monsterbedragen, heeft de doorsnee investeerder geen kans meer. Vrijwel niemand heeft een paar miljoen om te investeren, laat staan in digitale kunst. En daarom is het vanaf nu mogelijk om fractioneel te investeren in een NFT. Je investeert, samen met anderen, in je favoriete kunst en bezit dus allemaal een deel van het eigendomscertificaat. Op deze manier kan iedereen investeren in NFT’s! Ontdek in deze blog wat een fractionalized NFT (F-NFT) is en hoe deze werken.

Bekijk snel

Bekijk in onderstaande video een korte introductie over fractionalized NFT's:

https://youtu.be/kMrVE-s84ow

Beperkingen NFT’s

De non-fungible tokens (NFT) zijn populairder dan ooit, maar ook zij hebben nog een hoop beperkingen. Beperkingen die invloed hebben op de verdere groei van deze NFT’s. Laten we hier een aantal bespreken:

Speculatieve waarde

Door het digitale karakter, is de waarde van deze NFT volledig speculatief en afhankelijk van het marktsentiment. Dit sentiment kan keren, of de hype kan gedaan zijn, wat direct invloed heeft op de prijs. Hierdoor zeggen critici dat investeren in NFT's geen verstandige keuze is op lange termijn.

Zoals het in een decentrale markt gaat, is er geen regulatie. Daarom is investeren in deze speculatieve assets, gebaseerd op vertrouwen. Het gebeurt wel eens dat er een digitaal exemplaar wordt gemint van een bestaand kunstwerk. Dit is in feite een duplicaat van het origineel en is daarom niet geheel vrij van auteursrechten. Doe daarom altijd goed je onderzoek alvorens je besluit te investeren.

Opslag

Decentraal betekent dat je niet afhankelijk bent van een centrale exchange en handelt op basis van software-wallet. De handel in NFT’s vindt ook plaats in een decentrale omgeving, echter heb je wel netwerken als OpenSea en Rarible nodig om je NFT’s te minten en te verhandelen. Wanneer deze platformen, om wat voor reden dan ook, verdwijnen, kan jij op geen enkele manier jouw NFT nog verhandelen omdat het desbetreffende platform hiervoor niet beschikbaar is.

Wil je nog meer te weten komen over normale NFT's? Bekijk dan onderstaande video van AllesOverCrypto waarin we meer uitleg geven over wat NFT's zijn.

Wat is een fractionalized NFT (F-NFT)?

Een fractionalized NFT (F-NFT) is een NFT waarbij je slechts een gedeelte van deze non-fungible token bezit. Je deelt als het ware het digitaal eigendomsbewijs met anderen. Fractionalizing betekent hierbij dat je één geheel gaat opdelen in verschillende onderdelen. We zien dat ook terugkomen in ‘traditionele’ crypto, in hoeverre we dit traditioneel kunnen noemen.

In tegenstelling tot wat sommige mensen denken, kunnen we investeren in crypto zonder hiervoor een hele munt of token te kopen. Je hoort wel eens vaker mensen zeggen dat ze niet de financiële middelen hebben om te investeren in Bitcoin (BTC), omdat ze niet zomaar het gehele bedrag beschikbaar hebben. Gelukkig kan je een fractie kopen van dit geheel, zo kan je bijvoorbeeld 0.00001 Bitcoin kopen naargelang je eigen wensen en financiële mogelijkheden.

Image
Mona lisa NFT
GavrBY/Shutterstock.com

 

Door een NFT op te gaan delen in verschillende delen, kunnen steeds meer mensen investeren in een NFT en dus ook deelnemen aan deze trend waarbij digitale kunst wordt verhandeld tegen exorbitante bedragen. Laten we dit bekijken aan de hand van een voorbeeld:

De Mona Lisa is wellicht het populairste schilderij wereldwijd met een geschatte waarde van om en nabij 800 miljoen dollar. Nu is er maar één persoon die eigenaar kan zijn van de Mona Lisa. Maar wat als jij zou kunnen investeren in enkele centimeters van het schilderij, zodat ook jij investeert in kunst die hopelijk een mooi rendement geeft in de toekomst? Door deze NFT’s, gaande van digitale kunst tot muziek, op te delen in kleinere gehelen, kan iedereen een deel van een non-fungible token bezitten.

Hoe werkt een fractionalized NFT?

Alvorens we kunnen uitleggen hoe dit precies werkt, moeten we even terug naar de kern van de ontwikkeling. Een NFT is dus een niet-verwisselbare token met een eigendomscertificaat. In tegenstelling tot crypto zoals Bitcoin (BTC) of Ethereum (ETH), wat verwisselbaar is tegen elkaar zonder dat de waarde op dat moment wijzigt, is dat bij NFT’s niet zo. Deze tokens, ongeacht van welke aard, bestaan op een bepaalde blockchain en krijgen dus een token-standaard. Op moment van schrijven is het netwerk van Ethereum het grootste. De tokens die hier bestaan, zijn allemaal ERC20-tokens. Deze afkorting kenmerkt de aard van het token.

Nu kunnen deze unieke tokens ook bestaan in het ecosysteem van Ethereum, maar dan zijn het ERC721-tokens. Op de blockchain van de Binance Smart Chain, zijn deze NFT’s dus een BEP721-token. Het principe is hetzelfde, maar ze bestaan op een verschillend netwerk. Tot op heden is het fractioneel investeren in NFT's nog beperkt tot de blockchain van Ethereum.

Het gebruik van smart contracts is hierbij essentieel. Deze slimme contracten maken transacties mogelijk op basis van verschillende eigenschappen en criteria. Wanneer je dus een NFT koopt, zal je het x-bedrag moeten kopen in een bepaalde munt, waarna je jouw NFT kan claimen inclusief het digitale eigendomsbewijs. Deze smart contracts kunnen in de code ook specificaties bevatten over het verdelen van een bepaalde NFT. Zo kunnen verschillende onderdelen van elkaar gescheiden én beveiligd worden. Deze NFT wordt dus ook vergrendeld in een smart contract op de blockchain.

Image
NFT BAYC
Fractional.art
Image
Fractional Art
Fractional.art

 

De handel in NFT’s in het netwerk van Ethereum wordt dit gedaan op basis van Ether. Je betaalt de vraagprijs en hiervoor ontvang je jouw unieke NFT in je software-wallet. Nu kan je een ERC721-token niet opdelen, dus wordt er gebruikgemaakt van bepaalde ERC20-tokens die garant staan voor jouw aandeel van deze NFT. Elke NFT heeft een individuele token, die jij kan aankopen. Er is hierbij altijd een bepaalde voorraad, die totale voorraad is dus je hele NFT. Na elke bieding krijgt elke investeerder zijn of haar aandeel van de NFT, op basis van deze unieke tokens. Dit is jouw portie, jouw gedeeld eigendomscertificaat.

In bovenstaand voorbeeld zien we Mutant Ape Yacht Club 18026 als onderdeel van Mutant Cats. Dit is de eerste DAO die NFT’s gaat onderverdelen in gedeelde eigendom. Hieronder vallen onder andere CryptoPunks en Bored Ape Yacht Club. Je kan dus fractioneel investeren op basis van FISH-tokens. Dit is het unieke token dat fractionele handel in specifiek deze NFT mogelijk maakt. Na aankoop, krijg je deze van origine ERC20-tokens in je wallet, in dit voorbeeld FISH-tokens. Deze FISH-tokens zijn jouw fractioneel eigendomsbewijs voor deze NFT.

ERC-1155

ERC-1155 is meer dan alleen een tokens-standaard. Deze staat centraal in de ontwikkeling van NFT’s. Het is het begin van multi-tokenbeheer. Met deze tokenstandaard kunnen smart contracts verschillende combinaties hebben, zoals die van niet-fungible, fungible en semi-fungible. Om het NFT-ecosysteem en de aantal bijhorende toepassingen te laten groeien, was het duidelijk dat er nood was aan een nieuw soort token. Dit om problemen omtrent transactievolume en inefficiëntie tegen te gaan. Hierdoor ontstaan de nieuwe tokenstandaard ERC-1155.

Merk dus op dat wanneer je individueel investeert in een NFT, je dus een ERC721-token ontvangt, terwijl je bij het fractioneel investeren je dus in de basis ERC20-tokens krijgt. Maar omdat deze ERC20-tokens een aandeel van een fractionele NFT voorstellen, vallen ze onder de tokenstandaard ERC-1155.

Image
crypto art
archy13/Shutterstock.com

Liquiditeitspool

De prijs van de fractie wordt bepaald de creator zelf. Ze maken deze fracties mogelijk in een liquiditeitspool waarbij ze als tradingpair het native token gebruiken ten opzichte van Ethereum. Dit is mogelijk dankzij de laatste ontwikkelingen van Uniswap V3. Vanaf de officiële veiling begint, is de prijs per fractie dynamisch en wordt deze bepaald door onder andere vraag en aanbod.

Waar kan je fractionalized NFT’s kopen?

Nu je weet dat je ook fractioneel kan investeren, is het misschien ook interessant om te kijken waar jij vanaf nu dan ook een deel van een NFT kan kopen:

DAOfi

DAOfi is een decentrale exchange dat het mogelijk maakt om zelf je tokens te lanceren waarbij je ook zelf de bonding-curve bepaalt. Dit betekent dat de prijs dus zal fluctueren op basis van een bepaalde formule die op voorhand is bepaald. De decentrale exchange (DEX) is populair bij fractionalized art, DAO-tokens, Defi-project tokens en ook meme-coins.

Fractional.art

Fractional.art is op moment van schrijven hét decentrale platform bij uitstek om te investeren in een fractionalized NFT. Koop, verkoop of handel tokens die gedeeltelijk eigendom zijn van een populaire of unieke NFT. Je kan hier ook probleemloos je eigen NFT minten. Fractional.art ondersteunt volgende wallets:

Voordelen van fractionalized NFT’s (F-NFT)

Door fractioneel investeren in NFT’s mogelijk te maken, zullen steeds meer mensen de mogelijkheid hebben om ook hun kans te wagen. Populaire collecties zijn momenteel enkel weggelegd voor kapitaalkrachtige investeerders. Vanaf nu kan iedereen investeren in zijn favoriete digitale kunst en dus ook slechts een deel van een NFT bezitten. Gezien de populariteit van NFT’s, kan dit de adoptie ook versnellen.

Curatorschap

We weten inmiddels dat je ook in de toekomst nog geld kan verdienen met je eigen NFT. Zo kan een creator bepalen dat bij elke sale hij een bepaald percentage krijgt. Stel dat hij zijn NFT verkoopt voor 10.000 dollar en hij een percentage oplegt van 5% bij elke sale. Dit betekent dat hij iedere keer opnieuw 500 dollar krijgt bij elke transactie. Niet gek, toch? Maar als je een fractionalized NFT hebt, kan je dit ook toepassen op iedereen die gedeelde eigendom heeft van jouw NFT.

Image
Fractional.art
Fractional.art

Nadelen van fractionalized NFT’s (F-NFT)

Waar er voordelen zijn, zijn er vaak ook nadelen. Het grootste nadeel van fractionalized NFT’s is de complexiteit rondom publiciteitsrechten en intellectueel eigendom. Momenteel zien we deze toepassing enkel in digitale kunst, maar als we intellectueel eigendom zoals foto’s of geschreven teksten gaan verdelen in verschillende eigenaars. Hoe gaat dit juridisch vorm krijgen wanneer één investeerder deze content gebruikt voor publicatie, wat zijn de gevolgen en dergelijke.

Momenteel zijn deze fractionalized NFT’s enkel nog maar mogelijk in het netwerk van Ethereum. Dit gaat, zoals je verwacht, dan ook nog steeds gepaard met vaak veel te hoge gas fees. In de toekomst, wanneer dit zich zal uitbreiden naar andere netwerken, zal deze investeringsdrempel nogmaals verlaagd worden.

Het investeren in NFT’s is niet zonder risico’s. De waarde van je investering kan stijgen, maar ook dalen. Wees je hiervan bewust dat niet elke vorm van digitale kunst zijn waarde zal behouden. Doe daarom ook altijd goed onderzoek in welke NFT je investeert. Het fractioneel investeren heeft logischerwijs dezelfde risico’s.

Conclusie

De kans is vrij groot dat jij eerder hebt gehoord van NFT’s zonder dat je weet wat deze eigenlijk zijn. We zien dat bijvoorbeeld de mainstream media het nu ook hebben over NFT’s, en met name over de torenhoge bedragen die hiermee gepaard gaan. Het feit dat het een markt is, waar veel mensen heel veel geld kunnen verdienen werkt motiverend. Maar de huidige prijzen voor één NFT maakt het onmogelijk voor de modale man om te investeren in digitale kunst, of welke vorm van NFT dan ook. Vanaf heden kunnen we nu allemaal, voor een minimaal bedrag al investeren in onze favoriete digitale kunst. Door een gedeelde eigendom, kunnen we samen eigenaar zijn van een unieke NFT die hopelijk in de toekomst zal stijgen in waarde!

De markt van NFT’s is nog steeds erg jong, terwijl de fractionalized NFT’s alweer een volgende ontwikkeling is. Het is daarom noodzakelijk om de ontwikkeling van NFT’s voldoende tijd te geven, alleen zo bouwen we aan een solide toekomst waarin deze fractionalized NFT’s, in welke vorm dan ook, tot hun recht kunnen komen.

Heb jij nog vragen over deze fractionalized NFT’s of heb je andere NFT-gerelateerde vragen? Vraag het in onze AllesOverCrypto Facebookgroep waar we inmiddels met meer dan 100.000 leden zijn! Het antwoord op een vraag over crypto vind je ook makkelijk bij onze FAQs. Verder kun je ook veel informatie vinden door je vraag + AllesOverCrypto te googelen.

Header image: archy13/Shutterstock.com


Geld verdienen met NFT's?

Start direct met onze NFT Blueprint!

 

Download de NFT Blueprint

 

Image
Blogbanner NFT Blueprint

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.