WalletConnect

Wat is WalletConnect? - complete uitleg voor beginners

We kunnen wel zeggen dat 2021 het jaar is dat DeFi het grote publiek bereikt en dat er steeds meer protocollen bijkomen die handig inspelen op de trend van decentralized finance. Op het moment van schrijven, april 2021, betreft de marktkapitalisatie van het DeFi-ecosysteem naar liefst 111 miljard dollar wat goed is voor 5,1% dominantie van de hele cryto-industrie. Lijkt je misschien niet veel, maar wetende dat DeFi een zeer jonge markt is, stijgt dit aandeel zeer snel. Met de komst van meer projecten, zien we ook verschillende manieren om toegang te krijgen tot deze dApps, ieder op hun eigen manier. We missen dan ook interoperabiliteit in deze universele toegang. Dit is waar WalletConnect de brug slaat en zorgt voor een verbinding tussen verschillende dApps en verschillende Wallets.

Foto header: 3Dsculptor/Shutterstock.com

Bekijk snel

Wat is DeFi

Waar de blockchaintechnologie een repliek is op de huidige centrale monetaire beleid, is de tendens van DeFi op haar beurt weer tegenbeweging van de centrale entiteit die veel organisaties nog steeds hebben in de wereld van crypto en blockchain. Als we kijken naar de grootste exchanges zoals onder ander Binance, moeten we concluderen dat deze ook centraal bestuurd wordt. Het team achter Binance kan elk moment besluiten om de exchange offline te halen en aan de haal te gaan met alle munten op het netwerk. In de praktijk is de kans redelijk klein dat dit ook daadwerkelijk gebeurt, maar in het verleden zijn er meerdere exchanges aan de haal gegaan met alle tokens die op dat moment circuleerden op het platform. Wees hier dan ook steeds bewust van.

DEX’en of decentrale exchanges ontwikkelen zich dan ook tegen een recordtempo. Als we kijken naar het aandeel van UniSwap of PancakeSwap zien we een exponentiële toename in zowel het gebruik van de exchange, als de investeringen die gedaan worden in hun native tokens.

De zeer snelle ontwikkelingen van het DeFi-ecosysteem gingen dan ook niet voorbij aan Binance en zo introduceerde ze zelf de Binance DEX op de Binance Smart Chain. Dit is een dual-chain systeem waarbij je zelf de vrijheid hebt om dApps te bouwen op een veilige manier. Op deze manier kan Binance ook een belangrijke rol spelen in de wereld van DeFi.

Geschiedenis toegang DeFi

De toegang tot DeFi was voorheen een eerder complex proces waardoor de modale investeerder zich hier niet aan durfden wagen. De eerste dApps werden gebouwd op de blockchain van Ethereum (ETH) door middel van smart contract. In de beginjaren was er MIST, dit was de allereerste browser voor Ethereum en omvatte de eerste nodes van de Ethereum-blockchain om toegang te krijgen tot alle dApps. Alvorens je volledige toegang zou hebben, zou je deze volledige blockchain moeten downloaden en zelf een node zijn in het netwerk.

In theorie was dit een geweldig idee, want dan krijg je een grootschalig peer-to-peer netwerk en veel kopieën van de blockchain wat hierdoor fraudebestendig en veilig was. Maar in de praktijk was deze toepassing minder realistisch. Het downloaden van deze applicatie was tijdrovend en naarmate de blockchain groeide, was het voor veel mensen steeds moeilijk om aan boord te komen. Je zou al een uitstekende computer moeten hebben die voldoende geheugen en capaciteit heeft om grote programma’s te laten draaien.

Naast het feit dat dat het bouwen van een nieuwe browser een moeilijke opdracht was, lukte het de ontwikkelaars niet om veel gebruikers toegang te geven tot deze dApps. Er was duidelijk nood aan innovatie en een nieuwe aanpak.

MetaMask

MetaMask is Ethereum-wallet en een browserextensie voor Google Chrome die je toegang geeft tot dApps en de blockchain infrastructuur. De extensie is in de basis een verdere ontwikkeling van MIST. MetaMask kent veel gebruikers omdat het de toegangspoort is tot vele DeFi-protocollen, maar Pedro Gomez, hoofdontwikkelaar van Wallet Connect, vindt de toepassingen van MetaMask onvoldoende. Bij het aanmelden en verbinden van je wallet moet je je wachtwoord ingeven. Het verhullen van wachtwoorden op een openbaar netwerk is nooit zonder gevaar.

Afgelopen periode hebben we meer diversiteit gezien in ontwikkeling van deze soorten wallets met vergelijkbare functionaliteiten, met name het gebruik van een browser extensie of een gelijkaardige interface. Als je eerder gebruik hebt gemaakt van dApps op de blockchain van Ethereum, dan heb je wellicht eerder dezelfde handelingen verricht.

Wat is WalletConnect?

Het aantal protocollen en cryptoprojecten stijgt aanzienlijk en vooral met name in het DeFi-ecosysteem. Door de snelle ontwikkeling zien we dat helaas ook de complexiteit hierbij een drempel kan zijn voor investeerders. Het is een jonge markt en de verdere ontwikkeling van DeFi is hier nog steeds een nieuwe trend.

We zien in de praktijk dat veel protocollen worden gebouwd op de blockchain van Ethereum, de zogenaamde ERC20-tokens en dat hier ook verschillende wallet-toepassingen voor gebouwd zijn. Zo is MetaMask een wallet die compatibel is met ERC20-tokens. Het is dan ook standaard niet mogelijk om andere tokens in je wallets te bewaren, hoewel hier ook steeds meer alternatieven voor komen.

WalletConnect is een open protocol om veilige verbinding mogelijk te maken tussen verschillende mobiele wallets en desktopapplicaties zoals dApps. Transacties worden gedaan via een gecodeerde verbinding aan de hand van een QR-code. Door het scannen van deze QR-code, maak je geen gebruik van persoonlijke wachtwoorden en wordt hierdoor ook vele male veiliger geacht dan onder andere MetaMask. Het project werd in 2018 geïntroduceerd aan het grote publiek door Richard Burton.

Het doel van WalletConnect is het voor mensen gemakkelijker maken om de interactie en communicatie aan te gaan met gecentraliseerde applicaties die draaien op verschillende protocollen zoals Ethereum. WalletConnect is op deze manier een open toepassing die interoperabiliteit voor dApps-ontwikkelaars mogelijk maakt.

Momenteel ondersteunen al meer dan 50 individuele software-wallets de toepassing van WalletConnect en werkt het team nog steeds hard aan verdere samenwerkingen. Door deze integratie kan je door het gebruik van WalletConnect gaan handelen op alle platformen die je huidige wallet, zoals bijvoorbeeld MetaMask, ondersteunt.

Image
WalletConnect
Bron: WalletConnect.org

Hoe werkt WalletConnect?

Connect

Wanneer je gaat handelen op een Defi-netwerk zoals UniSwap of PancakeSwap, wordt er gevraagd om je wallet te verbinden. Dit is uiteraard noodzakelijk om tokens te verzenden, ontvangen of te gaan swappen. Heb je nog geen software wallet? Download dan één van de wallets die WalletConnect ondersteunt. Ontdek hier welke wallet WalletConnect ondersteunt. We hebben eerder een handleiding geschreven over TrustWallet en MetaMask.

Image
Connect WalletConnect
Image
MetaMask

Maak je connectie door rechtsboven ‘connect to a wallet’ te klikken. Hierbij krijg je toegang tot de mogelijke connecties die jij kan maken. In bovenstaand voorbeeld zien we dat we rechtstreeks kunnen gaan verbinden met zowel MetaMask als WalletConnect. Als we kiezen voor MetaMask, opent de browser extensie en worden we gevraagd om een persoonlijk wachtwoord in te geven om onze aanmelding te voltooien. Het is precies het delen van deze persoonlijke en gevoelige informatie op een openbaar netwerk dat WalletConnect ziet als schadelijk voor je privacy.

WalletConnect zorgt voor interoperabiliteit door hun toepassing te gebruiken bij de meer dan 50 ondersteunde wallets. Op deze manier ben je niet meer genoodzaakt om je persoonlijke wachtwoorden te delen met de kans op hacking. Daarnaast zorgt dit er ook voor dat je toegang hebt tot verschillende dApps in verschillende netwerken. Hierdoor is het gebruik van dApps en de toegang tot decentralized finance minder complex als voorheen.

Transacties

Je kan er ook voor kiezen om te verbinden aan de hand van WalletConnect. In plaats van te kiezen voor MetaMask, kies je in het scherm voor WalletConnect. Hierbij krijg je een meteen een QR-code te zien die je vervolgens moet scannen met de camera van je eigen wallet. In deze blog maken we gebruik van MetaMask om de verbinding aan te gaan.

Image
QR WalletConnect

 

  1. Open je persoonlijke MetaMask wallet op je mobiel
  2. Rechtsboven zie je toegang tot de camera
  3. Scan de QR-code en je krijgt meteen verzoek om te connecten met de site. In huidig voorbeeld is dit UniSwap, maar dit kan ook PancakeSwap zijn of andere.

Vanaf nu heb je toegang tot UniSwap. Rechtsboven zie je dan nu ook je unieke adres staan met je huidige balans. Heb je een transactie gedaan? Dan kan je meteen de status raadplegen via EtherScan. Hierbij is het belangrijk te melden dat adres, identiek is aan het adres van je MetaMask wallet.

Eenmaal je de QR-code hebt gescand, zal de mobiele app vragen voor een bevestiging om je wallet-adres te delen met de dApp. Zodra dit bevestigd is, kan de dApp geen transacties meer verzenden vanaf het adres dat zojuist zelf was verbonden. Hiervoor moet je zelf, aanvullend, een bevestiging maken voor elke transactie die wordt uitgevoerd vanuit de dApp-interface vanaf je mobiel. Op deze manier worden de private keys altijd veilig op je apparaat opgeslagen en heb je volledig controle over welke transacties naar het netwerk worden uitgezonden.

Veiligheid

Ondanks dat extensies zoals MetaMask hun nut al hebben bewezen en ze een groot aantal gebruikers hebben, benadrukt WalletConnect dat er ook hier nog verbeteringen zijn zoals de veiligheid. De seed-phrase is dan wel private en heel erg moeilijk te achterhalen, bij elke connectie die je maakt met een DEX, moet je je MetaMask verbinden en je uniek wachtwoord ingeven.

Het probleem met toepassingen zoals MetaMask is dat munten en investeringen over het algemeen ‘vastzitten’ op één platform en het moeilijk is om te schakelen tussen desktop en mobiel, tenzij de recovery phrase geëxporteerd wordt, wat enorm schadelijk kan zijn voor de veiligheid.

Wanneer bepaalde kwaadwillige weten dat je handelt in crypto en gebruikmaakt van software wallets, kunnen ze toegang krijgen tot al je digitale assets door je internet te hacken. Door het gebruik van QR-codes die enkel te gebruiken zijn in de app-omgeving minimaliseren ze hier de kans op fraude en hacking. MetaMask heeft de toepassing om toegang te krijgen door middel van face ID en vervolgens kan je transacties doen door het scannen van een QR-code. Deze combinatie maak van WalletConnect een veilige manier om te gaan handelen en swappen met crypto.

Image
Wallet WalletConnect
Bron: WalletConnect.org

Ontwikkelingen

In de toekomst wil WalletConnect nog meer gaan samenwerken met bestaande wallets om de veiligheid en interoperabiliteit te garanderen. WalletConnect kan je een soort van firewall bieden voor het online gebruik. Ze willen zich nog meer focussen op de flexibiliteit en veiligheid van het protocol met het oog op de infrastructuur. Een belangrijk aspect hierbij is dat WalletConnect gedecentraliseerd blijft.

Mobiele wallets

 

Het gebruikersgemak waarmee WalletConnect de connectie legt tussen het gebruik van verschillende dApps en alle ondersteunde wallets is voor veel investeerders een enorme stap vooruit. Er wordt een bepaalde drempel weggenomen door de hoge mate van interoperabiliteit en de gebruiksvriendelijke interface. WalletConnect wordt het meest gebruikt in de mobiele versie van je MetaMask-wallet door de QR-code te scannen, en dit laatste is wel een belangrijk kanttekening die we hierbij willen maken.

In een cryptowereld waar decentralisatie onderdeel is van de technologie, ben jij als investeerder altijd verantwoordelijk voor de veiligheid van je eigen investeringen. Wees bewust dat MetaMask een software wallet is die kwaadwillige kunnen hacken om je tokens te verzenden naar andere wallets. Zeker wanneer je op verschillende plaatsen gebruikt maak van de mobiele versie van je wallet, gebruik je verschillende openbare netwerken. Dit is niet zonder gevaar. Zeker openbare netwerken zijn gevoelig voor hackers en malafide praktijken. De veiligste manier om je tokens te bewaren is om ze meteen na het verhandelen te versturen naar een hardware wallet en de recovery phrase offline te bewaren.

Conclusie

Het is natuurlijk mogelijk om WalletConnect te gaan bekijken vanaf verschillende invalshoeken. Als we kijken naar de standpunten die zij aanhalen, hebben ze een goed punt dat veiligheid meer centraal moet staan in de cryptomarkt en dat transacties ook steeds veilig moeten verlopen. Hoewel MetaMask een veilige manier is, zijn er inderdaad een aantal verbeterpunten mogelijk waaronder het exporteren van recovery phrase en het manueel aanmelden wanneer je deze gebruikt op een decentrale exchange. Wees dus altijd voorzichtig wanneer je gebruik maakt van mobiele wallets.

Onze AllesOverCrypto Facebookgroep telt inmiddels al meer dan 44.000 leden waar we dagelijks nieuwe inzichten krijgen in de ontwikkelingen over de wereld van crypto. Heb je vragen over WalletConnect of wil je meer informatie over andere onderwerpen? Vraag het in onze Facebook community en krijg antwoord op al je vragen!


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.