UMA (UMA), wat staat voor Universal Market Access, is een protocol waarmee iedereen in staat is om een synthetisch token te ontwikkelen. En dat is helemaal niet zo moeilijk als dat in eerste instantie klinkt.
Door UMA kan DeFi weer een stap in de richting vooruitzetten. Steeds meer protocollen, producten en diensten zorgen ervoor dat DeFi een belangrijkere rol in onze huidige economische wereld gaat spelen.
De transitie van de gecentraliseerde economie en financiën zal dan wel gestaag voort moeten blijven bewegen richting de decentralisatie ervan. En daar draagt UMA een steentje aan bij, omdat het ervoor zorgt dat gecentraliseerde financiële producten ook op de blockchain gevolgd kunnen worden.
In dit artikel leggen we je uit wat UMA is, door wie het project is bedacht, hoe het project werkt en wat de belangrijkste voor- en nadelen zijn.
Bekijk snel
Wat zijn synthetische tokens?
In de inleiding gaven we al aan dat het met UMA mogelijk is om synthetische tokens te ontwikkelen. Laten we eerst even uitleggen wat een synthetisch token überhaupt is, voordat we vertellen wat je hier met UMA mee kunt doen.
Synthetische tokens zijn tokens die hun waarde ontlenen aan een ander financieel product, dat in veel gevallen gecentraliseerd is. Dit betekent dat de waarde van het synthetisch token is gebaseerd op de waarde van het onderliggend financieel product.
Mocht de waarde van dat externe product omhoog gaan, zal de waarde van het synthetisch token met precies dezelfde waardes omhoog gaan. Andersom gebeurt hetzelfde: wanneer de waarde van het onderliggend product daalt, zal ook de waarde van het synthetisch token met dezelfde waarde dalen.
Een synthetisch token is daarom vergelijkbaar met een ETF, zoals we die in de traditionele aandelenmarkt kennen. Een ETF ontleent zijn waarde namelijk ook aan een ander product, zoals een grondstof of een index. Zo is er bijvoorbeeld een ETF van goud. Deze ETF heeft altijd dezelfde waarde als de goudprijs.
In 2021 is er in Europa zelfs een Bitcoin ETF gekomen. Dit is een ETF die op de aandelenmarkt te koop is, en ten alle tijden dezelfde waarde als Bitcoin (BTC) heeft.
Een ETF en synthetisch token kan handig zijn, maar belangrijk is om te weten dat je als koper niet het daadwerkelijk onderliggend product koopt. De waarde is dus niet gebacked, maar puur en alleen gebaseerd op de prijs van een ander product. Daarom wordt ook wel eens gezegd dat een ETF of synthetisch token op 'lucht' is gebaseerd. In onderstaande video leer je meer over synthetische tokens.
Wat is UMA (UMA)?
UMA is een protocol waarmee gebruikers een synthetisch token kunnen maken. Het protocol draait op Ethereum (ETH), en hierdoor zijn alle synthetische tokens gemaakt met het ERC20-protocol. Deze tokens kunnen verhandeld worden met iedereen, maar de waarde ervan zal altijd gelijk zijn aan het onderliggende product.
De maker van het token kan zelf instellen welk onderliggend product er vertegenwoordigd moet worden. Dit wordt opgeslagen in een smart contract, waardoor het voor iedereen onmogelijk is om de waarde van het token te manipuleren. Het zal dus nooit onderhevig zijn aan de vraag en aanbod van het token zelf.
Het voordeel van UMA is dat het hiermee makkelijk is om producten die niet op Ethereum draaien, toch te verhandelen op Ethereum. Althans, de waarde ervan.
Mocht je bijvoorbeeld een aandeel van ASML willen kopen, maar maak je liever geen gebruik van een aandelen broker? Dan kun je een synthetisch token maken dat de waarde van het ASML-aandeel vertegenwoordigt. Zo profiteer je van mogelijke prijsstijgingen van het aandeel en kun je het token vervolgens met winst op Ethereum verkopen. Natuurlijk zal er dan wel een koper voor het token moeten zijn. Daarom is niet ieder product geschikt om als token te worden opgenomen.
Wil je meer te weten komen over wat UMA is? Bekijk dan onderstaande video van Exodus.
Door wie is UMA bedacht?
UMA is door onderstaande twee personen bedacht, en wordt ook door hen verder ontwikkeld:
- Hart Lambur (co-founder en CEO);
- Allison Lu (co-founder en COO).
Het team achter UMA bestaat uit nog 7 andere medewerkers. Ook wordt UMA ondersteunt door een aantal adviseurs:
- Jill Carlson;
- Prof. Christopher Tonetti;
- Noah Jessop.
Hoe werkt UMA?
Er zijn drie onderdelen van de technologie achter UMA die voor de werking van dit protocol zorgen. Dat zijn de volgende:
- Token Facility;
- DVM;
- Governance protocol.
Token Facility
De Token Facility is het smart contract dat ervoor zorgt dat gebruikers synthetische tokens kunnen maken. Degene die het smart contract maakt, wordt de 'Token Facility Owner' genoemd, en bij het maken van zo'n contract moet de Token Facility Owner het volgende opgeven:
- Hetgeen dat de prijs identificeert;
- Vervaldatum van het smart contract;
- Welke eisen de bezitter van het token moet naleven.
Nadat de Token Facility Owner het smart contract heeft gemaakt, kunnen ook andere gebruikers deel gaan nemen aan het contract. De Token Facility Owner heeft immers eisen gesteld waar gebruikers aan moeten voldoen voordat ze kunnen deelnemen.
Zo kan de Token Facility Owner bijvoorbeeld aangeven dat er een onderpand in de vorm van UMA tokens ingezet moet worden. Of dat ze een rente moeten betalen, om zo de Token Facility Owner te belonen voor het werk dat hij heeft geleverd.
In onderstaande illustratie zie je de structuur van het UMA smart contract.
DVM-orakel
De prijsdata van de onderliggende financiële producten moet ergens vandaan komen. Het is belangrijk dat deze gegevens van te voren goed gecontroleerd worden, omdat het anders mogelijk kan zijn om de prijzen te manipuleren. Daarom gebruikt UMA een DVM-orakel voor de verificatie van de gegevens.
UMA vraagt continu aan de tokenhouders om te controleren of de prijzen kloppen. Dit wordt gedaan door tevens te controleren wat het onderpand is dat gebruikers hebben ingezet om van de synthetische tokens gebruik te kunnen maken.
Dit kan dus vergeleken worden met de werking van verschillende orakels.
Wanneer iemand denkt dat het niet klopt, kan er een verzoek ingediend worden. Er zal vervolgens een controle plaatsvinden. Mocht het verzoek onjuist zijn, dan kan er een boete opgelegd worden die wordt betaald met het onderpand dat de gebruiker heeft ingezet. Dit is dus een beetje te vergelijken met de manier waarop validators in een Proof of Stake netwerk worden bestraft bij onterechte validatie van transacties.
Governance protocol
Het token van UMA wordt ook voor de governance gebruikt. Dit betekent dat tokenhouders kunnen meebepalen over de toekomst van het protocol. Ze gebruiken het UMA-token om te stemmen over welke richting UMA in de toekomst moet ingaan.
Deze UMA-tokens worden dus ook gebruikt om te stemmen over de prijs van een onderliggend financieel product, mochten ze denken dat de prijzen niet kloppen.
Zou je nog wat dieper in de technische werking van UMA willen duiken? Daar zou onderstaande video je bij kunnen helpen.
Waar kan UMA voor gebruikt worden?
UMA kan voor verschillende doeleinden gebruikt worden. Zoals eerder in dit artikel vermeld zal UMA voornamelijk binnen DeFi gebruikt kunnen worden om de waarde van andere financiële producten, die vaak gecentraliseerd zijn, op de Ethereum-blockchain te vertegenwoordigen.
Dit zorgt ervoor dat het mogelijk is om de waardes van deze producten uit te wisselen op de blockchain. Men hoeft niet per se een aandeel, stuk edelmetaal, of ander financieel product te kopen om geld te verdienen op een mogelijke prijsstijging. In plaats daarvan kunnen gebruikers deze tokens op dezelfde blockchain kopen, waardoor ze van minder verschillende platformen gebruik hoeven te maken.
Ondanks dat UMA een klein project lijkt, kan het van grote en onschatbare waarde zijn binnen de DeFi-wereld. Veel andere projecten kunnen UMA gebruiken waardoor hun eigen project nóg beter werkt en meer functionaliteiten heeft.
Synthetische tokens kunnen ook gebruikt worden door platformen die de dominantie van bepaalde cryptocurrencies willen analyseren. Door eerst de prijzen op te halen uit de cryptomunten kunnen deze worden gekoppeld aan eigen tokens. Hier kunnen ze vervolgens analyses op loslaten.
Wrapped tokens
Er zijn verschillende bekende cryptomunten die als synthetisch token op een andere blockchain draaien. Denk bijvoorbeeld aan Wrapped Bitcoin (WBTC), welke op de Ethereum-blockchain draait. De waarde van dit token is altijd gekoppeld aan de waarde van Bitcoin. Het is hierdoor mogelijk om als crypto handelaar te speculeren op de prijs van Bitcoin, terwijl je niet daadwerkelijk Bitcoin hoeft te kopen. Er zijn verschillende van dit soort wrapped tokens.
Een nadeel is dat je niet écht Bitcoin in je bezit hebt. Je kunt bijvoorbeeld niet betalen met WBTC wanneer een winkel betalingen in Bitcoin ondersteunt. Je hebt immers geen echte Bitcoin in bezit, maar gewoon een synthetisch token dat zijn waarde ontleent aan de waarde van een andere cryptocurrency.
Welke projecten gebruiken UMA?
Het UMA-protocol wordt door een groot aantal crypto applicaties en projecten gebruikt, waarvan onderstaande projecten het bekendst zijn:
- Yam Synths. Dit is een platform voor synthetische producten.
- Jarvis. Dit is platform dat op de blockchain liquiditeit biedt van producten uit de Forex markt.
- Domination Finance. Dit is een exchange platform waar handelaren dominance pairs kunnen traden.
- PieDAO. Zoals de naam al zegt, is dit een DAO die gebruik maakt van synthetische tokens.
De voor- en nadelen van UMA
Nu je hebt gelezen wat UMA is en hoe het werkt, heb je misschien wel een beeld over de belangrijkste voordelen van dit project. Om nog eens kort samen te vatten wat UMA is, zullen we de belangrijkste voor- en nadelen van UMA voor je opsommen.
Voordelen
- Iedereen kan met UMA snel en makkelijk een synthetisch token maken;
- UMA is erg veilig doordat het gebruik maakt van smart contracts, en daardoor kan het niet gemanipuleerd worden;
- De prijs van vrijwel alles kan gevolgd worden met een synthetisch token dat met UMA is gemaakt;
- UMA kan gebruikt worden tegen lage kosten.
Nadelen
- Iemand die een synthetisch token koopt, heeft uiteindelijk niet het daadwerkelijk onderliggend product in bezit. De gebruiker moet er dus vanuit gaan dat, wat er ook met de markt gebeurt, het synthetisch token ten alle tijden zijn waarde blijft ontlenen aan het onderliggend product;
- Er is veel concurrentie binnen de DeFi-ruimte, en daarom zal het voor UMA lastig kunnen zijn om tussen alle andere projecten op te vallen.
Conclusie
UMA is een protocol waarmee iedereen synthetische tokens kan maken. Een synthetisch token is een token dat zijn waarde ontleent aan de waarde van een ander, vaak gecentraliseerd, financieel product. Dat zou bijvoorbeeld een aandeel of edelmetaal kunnen zijn, al zou de waarde van een andere cryptomunt ook als synthetisch token kunnen worden opgeslagen. Hierdoor is het mogelijk om bijvoorbeeld een synthetische Bitcoin te kopen op Ethereum.
Het maken van een synthetisch token is niet lastig, en zal ook niet alleen door eindgebruikers worden gedaan. Veel projecten maken namelijk gebruikt van het UMA-protocol om zo gebruik te kunnen maken van de waardes die andere financiële producten hebben.
Dit brengt natuurlijk veel voordelen en mogelijkheden met zich mee, al kleeft er ook een nadeel aan. Het is belangrijk om jezelf hier bewust van te zijn. De waarde van een synthetisch token is namelijk puur en alleen gebaseerd op een ander product. Dat betekent dat je in feite niks bezit wanneer je zo'n token verkoopt. Je moet volledig vertrouwen op de werking van het smart contract dat voor het synthetisch token wordt gebruikt.
Na het lezen van dit artikel weet je hopelijk meer over wat UMA is en hoe het werkt. Wil je na het lezen van dit artikel nog meer weten over UMA, de UMA-cryptocurrency of andere projecten? Stel dan je vragen in onze AllesOverCrypto Facebookgroep en dan beantwoorden onze experts al jouw vragen.
Heb je andere crypto gerelateerde vragen? Het makkelijkste is om jouw vraag in onze FAQ op te zoeken. Wat je ook kan doen, is dat je jouw vraag + "AllesOverCrypto" googelt. Je zult dan snel uitkomen bij één van onze andere artikelen die over dat onderwerp gaan, zodat je weer snel meer kunt leren over dat onderwerp.
Headerfoto door Vladimir Kazakov