Cryptomunten
29/10/21

Eerste Bitcoin ETF gelanceerd in de VS | De complete uitleg voor beginners

Eerste Bitcoin ETF gelanceerd in de VS | De complete uitleg voor beginners
Bitcoin
btc

Snel €10 verdienen?

  1. Maak een account aan
  2. Stort 10 euro
  3. Je ontvangt direct €10 extra!
Start direct bij
Bitvavo

Bitcoin (BTC) heeft onlangs misschien wel zijn grootste en belangrijkste mijlpaal tot nu toe bereikt, want in de Verenigde Staten zijn nu de eerste twee Bitcoin ETFs gelanceerd. Eerder dit jaar zagen we al de adoptie van Bitcoin als betaalmiddel door meerdere grote bedrijven, waaronder Tesla. Maar toch denken wij bij AllesOverCrypto dat een Amerikaanse Bitcoin ETF nog een veel grotere impact zal hebben op de prijsontwikkeling, acceptatie en bekendheid van 's werelds grootste cryptocurrency.

Als cryptofanaat is het dan ook handig om te weten wat zo'n ETF precies inhoudt en wat het voor invloed heeft op Bitcoin en de altcoins. In dit artikel vind je gelukkig alle ins en outs over de lancering van de eerste Bitcoin ETFs in de VS, zodat jij zometeen weer wat belangrijke kennis rijker bent. Dus lees mee!

Bekijk snel

 

 

Wat is een Bitcoin ETF?

ETF is een afkorting voor exchange-traded fund. In het Nederlands wordt dit ook wel een indextracker genoemd. Een indextracker probeert de koers van een onderliggend product zo nauwkeurig mogelijk te volgen. Dit onderliggende product kan bijvoorbeeld een mandje aandelen zijn, zoals bij de S&P 500 het geval is. Maar in dit geval hebben we het dus over een Bitcoin ETF.

Een "normale" Bitcoin ETF zou dus de waarde moeten volgen van Bitcoin. Als jij bijvoorbeeld $10.000 dollar steekt in een Bitcoin ETF, wanneer de BTC-koers ook op $10.000 staat, en die koers omhoog schiet naar $50.000, dan is jouw investering ook $50.000 waard. Belangrijk om te weten is dat je in dit geval dus niet BTC zelf bezit, maar een ETF die de waarde nabootst.

Zo'n ETF kan handig zijn, omdat mensen die geen account hebben op een cryptocurrency exchange op deze manier toch mee kunnen profiteren van prijsstijgingen in Bitcoin. ETFs kan je namelijk gewoon op de beurs kopen. Ook loop je geen risico op het kwijtraken van je cryptovaluta. Bij zelfbeheer kan het namelijk voorkomen dat je om wat voor reden dan ook geen toegang meer hebt tot je wallet, en dan kan je gedag zeggen tegen je zuurverdiende centen.

Toch zijn de twee recent gelanceerde Bitcoin ETFs anders dan je zou denken ...

ETF gebaseerd op futures-contracten

Eerder hadden we het al over "normale" ETFs, waarbij de spot prijs van een onderliggend product wordt gevolgd. Dit is gewoon de prijs die het product op de markt ook heeft. De Bitcoin ETFs die recentelijk in de VS zijn gelanceerd door ProShares en Valkyrie zijn echter op futures-contracten gebaseerde ETFs. Maar wat houdt dat nou in?

Een futures-contract is een contract waarbij de koper van het contract een verplichting aangaat om het desbetreffende product te kopen tegen een voorafbepaalde prijs op een afgesproken datum. De uitgever van het contract gaat de verplichting aan om die afgesproken datum het product voor de afgesproken prijs te verkopen.

Zo kun je bijvoorbeeld een futures-contract kopen waarbij jij 1 BTC koopt voor $100.000 op 1 januari 2022. De uitgever van het contract zal dit dan ook moeten leveren. Futures-contracten zijn echter verhandelbaar en dus ook onderhevig aan prijsstijgingen en -dalingen.

De Bitcoin ETFs die zijn uitgebracht in de Verenigde Staten volgen dus niet de waarde van BTC, maar de waarde van futures-contracten met BTC als onderliggend product. Dit maakt het meteen al een stuk moeilijker voor onervaren beleggers, omdat zo'n futures-contract heel wat complexiteit met zich meebrengt en omdat winsten of verliezen heel anders kunnen uitvallen dan bij een spot-ETF.

Op het moment van schrijven mogen "normale" Bitcoin ETFs nog niet worden uitgegeven in de VS, maar de verwachting is dat dit in de toekomst wel komen gaat. Gelukkig is het voor de minder ervaren beleggers wel gewoon mogelijk om Bitcoin te kopen op een cryptocurrency exchange.

Eerste Amerikaanse aanbieders van Bitcoin ETFs

ProShares en Valkyrie zijn de eerste twee aanbieders van Bitcoin ETFs in de Verenigde Staten. Ze volgden elkaar dezelfde week nog op. ProShares' ETF werd op 19 oktober 2021 gelanceerd en Valkyrie's ETF kwam drie dagen later op 22 oktober 2021.

Hieronder vind je kort nog wat informatie over beide aanbieders:

ProShares

ProShares logo

 

ProShares is een Amerikaans bedrijf dat op de beurs verhandelde ETFs uitgeeft. Het totale activa onder beheer van ProShares heeft een waarde van meer dan $66 miljard en daarmee is het een van de grootste spelers in de VS.

ProShares is, zoals eerder gezegd, ook de eerste uitgever van een Amerikaanse Bitcoin ETF. Deze ETF gaat schuil onder de ticker $BITO en wordt verhandeld op de New York Stock Exchange (NYSE). Ook zijn er brokers waarbij je via een omweg $BITO kan aanschaffen.

De lancering van $BITO was zeer succesvol, want al op de eerste dag werd een volume van $1 miljard bereikt.

Valkyrie

Valkyrie logo

 

Valkyrie is net als ProShares een Amerikaans bedrijf dat ETFs uitgeeft, maar Valkyrie specialiseert zich op het gebied van digitale activa, oftewel cryptocurrencies.

Valkyrie is de tweede uitgever van een Amerikaanse Bitcoin ETF. Deze ETF gaat schuil onder de ticker $BTF, maar dit was eerst $BTFD (Buy The F*cking Dip). De Securities and Exchange Comission (SEC) ging echter niet akkoord met deze nogal hilarische ticker, helaas ...

$BTF staat genoteerd aan de NASDAQ en kan ook weer met een omweg via brokers aangeschaft worden. Ook de lancering van $BTF was succesvol, maar niet zo succesvol als die van $BITO. $BTF behaalde een volume van $80 miljoen op de eerste dag.

Wat doet een ETF met de prijs van Bitcoin (BTC)?

Nu vraag je je waarschijnlijk af: Wat voor invloed heeft zo'n ETF dan op de prijs van Bitcoin? Moeten we dit als bullish of bearish beschouwen? Of heeft het misschien helemaal geen invloed?

Wij zien het als iets positiefs en dus een bullish teken voor Bitcoin, en dat heeft één voornamelijke reden:

De ETFs van ProShares en Valkyrie dragen bij aan de bekendheid van Bitcoin. De NYSE en de NASDAQ zijn respectievelijk de twee grootste beurzen ter wereld. Heel de wereld kijkt naar deze beurzen als maatstaf voor de gezondheid van de economie.

Enorm veel mensen die dus nog niet zo bekend waren met Bitcoin (gek hè, dat dat kan), kunnen nu indirect beleggen in Bitcoin via deze beurzen. En ook al beleggen ze er niet in, er zal in ieder geval meer naar gekeken en over gepraat worden.

Die extra bekendheid zal bijdragen aan de prijsontwikkeling van Bitcoin, want er zullen genoeg mensen zijn die nu wél willen beleggen in Bitcoin. Of het nou via een ETF is of toch maar via de cryptocurrency exchange. De vraag stijgt, en dat heeft een positieve invloed op de prijs.

 De ETFs zelf zullen niet een enorme impact hebben op de prijs van Bitcoin, aangezien de ETFs gebaseerd zijn op futures. Het onderliggende product van deze ETFs zijn dus futures-contracten en niet Bitcoin, waardoor er dus ook geen Bitcoin gekocht wordt door ProShares en Valkyrie. 

De ETFs zullen uiteindelijk ook een positieve impact hebben op de prijs van altcoins, omdat mensen die nieuw zijn in de crypto-industrie vaak eerst naar Bitcoin kijken en daarna pas de rest van de mogelijkheden zien. Altcoins zullen indirect dus ook een bekendheidsboost krijgen!

Conclusie

Bitcoin heeft weer een nieuwe mijlpaal bereikt in 2021. Wie had dat een paar jaar geleden kunnen bedenken? Bitcoin ETFs die genoteerd staan aan niet alleen de grootste beurzen van de VS, maar van de hele wereld. Helaas zijn het nog maar ETFs gebaseerd op futures-contracten en niet spot, maar wij achten de kans groot dat ook een "normale" ETF nog zijn intrede zal maken in de VS.

Wij zien zelf liever een spot ETF, omdat dit ook direct invloed heeft op de prijs van Bitcoin, doordat het onderliggende product dan ook werkelijk BTC is. Maar voor nu mogen we in ieder geval niet klagen, want ook deze ETF zal zeker weten een heleboel nieuwe Bitcoin-beleggers met zich mee brengen.

Samen met het nieuws van autofabrikant Tesla is dit toch wel het grootste nieuwtje van 2021. Maar wie weet wat ons nog te wachten staat de rest van het jaar en in 2022. Wij kijken er in ieder geval naar uit!

Wil je na het lezen van dit artikel nog meer weten over Bitcoin ETFs? Stel dan je vragen in onze AllesOverCrypto Facebookgroep en dan beantwoorden onze experts al jouw vragen. 

Heb je andere crypto gerelateerde vragen? Het makkelijkste is om jouw vraag in onze FAQ op te zoeken. Wat je ook kan doen, is dat je jouw vraag + "AllesOverCrypto" googelt. Je zult dan snel uitkomen bij één van onze andere artikelen die over dat onderwerp gaan, zodat je weer snel meer kunt leren over dat onderwerp.

Headerfoto: K.unshu / shutterstock.com

 

Ontdek Alles Over Crypto

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang wekelijks de nieuwste inzichten in de cryptowereld.

Je bent succesvol ingeschreven!
Oeps! Er is iets fout gegaan!