Solanart header

Solanart - De nieuwe NFT marktplaats op Solana Blockchain

Wat is Solanart? Je hoort in ieder geval Solana in het woord doorklinken, en dat is voor de cryptokenners onder ons een goed teken. 2021 is het jaar waarin het Solana ecosysteem tot bloei is gekomen met verscheidene spectaculaire stijgingen op de beurs als gevolg.  Solanart kan wellicht één van die projecten worden die aan het verdere succes van Solana kan bijdragen. Het is een recent gelanceerd NFT platform. Solanart is daarmee de eerste en grootste NFT marktplaats op het Solana netwerk. 

NFTs, not-fungible tokens, zijn in 2021 dé trend in de cryptowereld. Er worden inmiddels al NFTs verkocht voor miljoenen dollars. Het overgrote deel van de NFTs zijn gecreëerd op het Ethereum netwerk en hebben als basis de ERC-21 token. Maar er worden er nu ook NFT projecten gebouwd, die "concurrerende" ecosystemen van Ethereum gebruiken. Binance Smart Chain is bijvoorbeeld een bekend netwerk, waarop NFTs worden gebouwd. Solana volgde ook al snel met een aantal eigen NFT collecties.

Het was dus ook geen verrassing dat Solana in juli 2021 de NFT marktplaats Solanart opende. Hiermee lijkt Solana nu een eigen marktplaats te creëren die de concurrentie aangaat met andere NFT marktplaatsen en zich ook zo wil positioneren.

Tijd voor een analyse van deze NFT marktplaats! In dit artikel gaan we uitvoerig in op wat Solanart is, wat zoal wordt aangeboden op deze NFT markt, waarin Solanart zich onderscheidt en wat de voordelen hiervan zijn.

Bekijk snel

In deze video wordt uitgelegd wat de NFTs op Solana aan mogelijkheden bieden:

De opkomst van NFTs en NFT marketplaces in 2021

Zoals je al in de inleiding hebt kunnen lezen, is 2021 het jaar van de grote NFT opkomst geworden. Merken, kunstenaars, muzikanten brachten NFT collecties uit of gingen deze promoten. Fashion Label Burberry kleedt NFT figuurtjes in de Blockchain game Blankos Block Party, kunstenaar Damien Hirst bracht al een art collectie uit en celeb Paris Hilton is groot promoter van NFTs.

Waarom zijn NFTs nu zo hot? Drie dingen maken een NFT een interessant handelsobject: Een NFT is uniek, onvervalsbaar en multifunctioneel. In de eerste plaats zijn ze uniek, hierdoor kunnen NFTs ook waardevol worden. Door hun unieke token wordt het eigenaarschap en creatorschap vastgelegd. Een NFT kan niet gedupliceerd worden en daarmee ben je dus ook de eigenaar van de echte NFT. Dit is met name voor het verzamelen van NFTs binnen een blockchain game een onderscheidende factor. Je kunt de NFT namelijk buiten het spel om verhandelen of bewaren. Bij een kunstwerk is de maker van de NFT vastgelegd en krijgt hierdoor ook fees als een kunstwerk wordt doorverkocht. Dit is in de kunsthandel een belangrijke verbetering voor de makers van kunst.

Tenslotte wordt een NFT steeds multifunctioneler en voor verschillende doelen inzetbaar. Waar het eerst met name een leuk plaatje was, wat je kon verzamelen, worden NFTs nu in veel meer opzichten gebruikt. Een NFT kan ook als een sleutel dienen, die jou toegang geeft tot een game, community met deelname aan airdrops en wedstrijden. In het snel groeiende metaversum, de virtuele werkelijkheid, krijgen utility NFTs met deze multifunctionaliteit zo een belangrijke functie. 

De markt en marktplaatsen in NFTs zijn door de toenemende multifunctionaliteit van NFTs aan het veranderen. OpenSea is de grootste NFT markt. Deze is op Ethereum gebouwd en je kunt hier uitsluitend met Ethereum NFTs aanschaffen. In de begindagen van deze marktplaats werden er vooral art en collectibles gedropt en verhandeld. Met name door de opkomst van blockchain games, en het groeiende metaversum, is nu de handel in utility NFTs aan het toenemen. 

Niet alleen de NFTs veranderen, er komen steeds meer verschillende markten. Deze markten worden op andere netwerken gebouwd dan Ethereum (ETH). Het grote nadeel van Ethereum, blijft vooralsnog de hoge gasfees. Deze fees, die nodig zijn om een transactie via het netwerk mogelijk te maken, worden ook hoger naarmate het netwerk drukker is en transacties langer duren. Met de hysterische taferelen die zich momenteel soms op een NFT marktplaats voordoen, kun je je voorstellen dat deze gasfees behoorlijk oplopen. Te midden van al deze turbulente ontwikkelingen rond NFTs in de zomer van 2021, opende Solana haar eigen NFT marktplaats: Solanart.

2021: het jaar van NFTs en Solana?

Op moment van schrijven, eind 2021, ontstaat er al een aardig rijtje van blockchainprojecten en tokens die dit jaar als mogelijke winnaars uit de bus komen. Solana is zeker kanshebber op de titel “Meest succesvolle Ethereum killer.” Dit netwerk biedt namelijk dezelfde mogelijkheden voor developers als Ethereum. Deze is natuurlijk nog steeds met vlag en wimpel het grootste ontwikkelingsplatform, maar heeft inmiddels een aantal geduchte concurrenten gekregen. Solana is er daar eentje van. Dit platform heeft namelijk een snelle en betrouwbare methode gevonden, om transacties en data te verwerken en aan de blocks toe te voegen. 

Image
solana.com
solana.com

De methode om tot consensus te komen, of een transactie kan worden goedgekeurd, heet Proof of History. Hierdoor kan Solana supersnel transacties verwerken en zijn de gasfees voor het belasten van het netwerk bijzonder laag. Verder heeft Solana een handig werkbare ontwikkelingsomgeving waar developers relatief makkelijk dApps en smart contracts op kunnen ontwikkelen. Daardoor heeft Solana ook veel partners en projecten die van het netwerk gebruik maken of een samenwerking willen aangaan. 

In 2021 is een stroom van blockchainprojecten op het Solana netwerk opgestart, met hele diverse doeleinden. Dit maakt dat SOL, de token die binnen het netwerk wordt gebruikt voor staken en gasfees, flink is gestegen in prijs en marktcapaciteit door het jaar heen. Begin november 2021 staat het token op de 4de plaats in de ranking van Coingecko. All Time High is behaald met ruim 259,96 USD. Dat is een flinke stijging als je bedenkt dat de token 2021 begon met een prijs van ongeveer anderhalve dollar.

In onderstaande video, van AllesOverCrypto zelf, vertellen we je meer over wat Solana is.

Wat is Solonart?

Solanart is nu de NFT marktplaats die gebruikt wordt voor het handelen in NFTs gebouwd op het Solana netwerk. Je betaalt daarom ook in SOL voor de NFTs. Hiervoor kun je een wallet, geschikt voor SOL koppelen aan de site.

De site maakt gebruik van een combinatie van on-chain en off-chain opslag van data. Data van de main site wordt off-chain opgeslagen. On-chain opslag wordt gebruikt wanneer een individuele NFT wordt getoond. Hoewel Solana zoveel mogelijk on-chain en decentraal wil opereren is het om momenteel nog niet mogelijk om de site met veel gebruikers alleen op het solana netwerk te laten draaien. Om goede werking van de site te garanderen is daarom voor deze combi oplossing gekozen. De site wordt verder ondersteunt door Medianetwerk.

NFTs worden op Solanart verhandeld van verkoper naar koper, zonder dat hier een persoon tussen zit. Wanneer je een NFT te koop aanbiedt wordt deze automatisch in een tijdelijk verkoopaccount geplaatst. Wordt de juiste betaling voor de NFT gedaan aan de verkoper, dan wordt de NFT vanuit het tijdelijk verkoop account getransporteerd naar de koper.

Momenteel wordt alleen een marktplaats systeem aageboden om NFTs te verkopen. Wellicht dat in de toekomst ook via een veiling NFTs worden verkochten of ook een launch kan plaatsvinden via Solanart.

Bij een verkoop worden een aantal fees gerekend. In de eerste plaats is dat een marketplace fee van 3% over de verkoopprijs. De maker van de NFT kan bij het aanbrengen van de NFT op Solanart een creator fee instellen. Dit kan de maker zelf bepalen. Bij elke doorverkoop gaat dit percentage van de verkoopprijs naar de oorspronkelijke maker van de NFT. Daarnaast zijn er nog de transactiekosten voor het gebruik van het Solana netwerk. Als je een NFT te koop gaat zetten, dan moet je dus altijd zorgen, genoeg SOL in je wallet hebt voor deze transactie fees. 

Image
solanart.io
solanart.io

 

De lancering van Solanart

Solanart is gelanceerd op 5 juli 2021. De eerste 2 collecties die verkocht werden, waren SolPunks en SBBxSolpunks. Het platform maakte een goede eerste periode door. In 54 dagen werd een totaal volume van 1 miljoen SOL behaald.

In de eerste dagen waren er wel wat kleine tegenslagen. Zo was het oplichters gelukt valse Degenarte Ape Academy NFTs toe te voegen. The Apes zijn van één van de eerst gelanceerde collecties en ook een van de meeste winstgevende. De valse NFTs werden snel opgespoord en verwijderd. Als je de tijdlijn op Twitter analyseert van de eerste 2 maanden kom je nog al eens een melding van een storing tegen. Dit lijken een beetje de haperingen van een vliegende start te zijn, want in de recente berichten is niets meer te vinden van storingen of miscommunicaties.

Als je Solanart vergelijkt met de ontwikkeling van de NFT markt dit jaar, valt op dat Solanart zeker meeging in augustus en september toen op de NFT markt record op record werd gebroken. Ook via Solanart werd flink gehandeld en het project ging niet ten onder in de stroom van NFT projecten op andere blockchains. 

Doet men goede zaken op Solanart op dit moment, november 2021? Ja, op zich wordt er goed gehandeld. Of prijzen nu stijgen of dalen, een goed handelsvolume is natuurlijk net zo belangrijk. Op 4 november worden er dagelijks gemiddeld 2300 transacties verricht op het platform. Het dagelijks volume in SOL is net iets meer dan 7700 SOL (ongeveer een kleine 1900.000 USD op dit moment.)

Top 7 ICO, een twitteraccount wat verschillende statistieken in de NFT en crypto industrie bijhoudt, plaatste 4 november 2021 een overzicht van de top NFT marktplaatsen van DappRadar op basis van het handelsvolume in van de afgelopen 30 dagen. Solanart stond op de derde plaats met 139 miljoen USD. Nummer 1 en 2 waren OpenSea en Axie Infinity.

Image
Solanart statestieken van Top ICO
twitter.com

Het bestuur van Solanart

Solanart lijkt vanuit Solana ontwikkeld. Ook het verdere bestuur van het platform lijkt hier te liggen. Er is namelijk nog niets bekend over bijvoorbeeld een DAO (Decentralized Autonomous Organization), vanuit de community die het platform gaat besturen. Op de site kun je verder niet een team ontdekken of een roadmap met plannen. Dit maakt het platform wat vaag en ongrijpbaar. Nu is het niet geheel ongebruikelijk bij exchanges en NFT marktplaatsen dat dit niet uitvoerig gecommuniceerd word. Via Discord en Twitter wordt iedereen wel op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen van het platform.

Collecties

Wat heeft Solanart zoal te bieden? Dit zijn voornamelijk NFTs van complete collecties die worden aangeboden. Enkele kunstwerken zie je hier minder vaak. Het zijn verzamelitems, waarbij de verschillende NFTs verschillen in zeldzame kenmerken en daardoor in vraag. 

Hierin verschilt Solanart van OpenSea waar het aanbod diverser is, met collecties en enkele stukken. Veel collecties op Solanart moeten het vooral hebben van het leuke plaatje en een community die deze NFTs wil verzamelen. Als je kijkt naar de artistieke waarde, zijn de graphics van een kwaliteit die niet onderdoet van wat op andere netwerken wordt gebouwd. Het is echter ook nog niet onderscheidend. De dingen die je op Solana ziet heb je met net een andere naam ook wel op OpenSea voorbij zien komen. Zo heb je bijvoorbeeld diverse series met apen of hondjes. 

Dit gebrek aan originaliteit hoeft overigens niet perse verkeerd te zijn. De prijzen met gasfees op Solanart zijn zeer laag vergeleken bij OpenSea. Dit maakt de collectibles op Solana veel aantrekkelijker om in te handelen. Kun je een CryptoPunk niet betalen? Koop dan een SolPunk! De punks van Solana lijken inderdaad verdacht veel op Cryptopunks. Dit was één van de eerste NFT collecties, op dit moment wordt soms voor een enkele CryptoPunk al miljoenen dollars neergeteld.

De sterke vergelijking van SolPunks met deze collectie wordt verder ook niet ontkend. De SolPunks zijn namelijk een "Solana parody of the Ethereum 10.000 collectible characters."  De NFT verzamelaar ziet hier vooralsnog de humor wel van in, en klaarblijkelijk ook de waarde. Want de bodemprijs van SolPunk ligt boven de 6 SOL (in november 2021 een slordige 1400 USD).

Image
SolPunks
solanart.io

 

Om zich echter te profileren zullen ook NFT collecties nodig zijn op Solana die zich echt onderscheiden. Nu lijkt deze trend ook in gang te zijn gezet met het uitbrengen van utility NFTs, die naast een leuk plaatje ook toegang bieden tot een community en investeringsmogelijkheden. Een voorbeeld hiervan is The Tower. Een NFT project waar je NFT appartementen kunt bezitten in een metaversum The Tower. 

Hoe koop je een NFT op Solanart? 

Om een NFT op Solanart aan te schaffen heb je SOL, de token van Solana, nodig. Deze is nodig om de NFTs te betalen. Daarnaast heb je SOL ook nodig voor de gas fees, dit is voor het gebruik maken van het netwerk. Zoals al eerder vermeld zijn deze gasfees op Solana laag, wat scheelt in de kosten. SOL is verkrijgbaar op veel verschillende beurzen, bijvoorbeeld Binance of Bitvavo.

Om met je SOL op Solanart te kunnen betalen en je NFT te ontvangen, heb je een wallet nodig die geschikt is voor SOL tokens en NFTs. Solana is een compleet ecosysteem met ook eigen ontwikkelde wallets. Sollet.io, Sollet extension kunnen hiervoor gebruikt worden. Verder behoren Solflare en Phantom ook tot de mogelijkheden. Als je op Solanart bent kun je op Connect wallet klikken en dan kom je vanzelf bij een klein pop-up scherm waar je een wallet kan koppelen of aanmaken.

Als je jouw wallet hebt gekoppeld, kun je klikken op de NFT die je wilt aanschaffen en deze aanschaffen. Als de transactie is goedgekeurd, wordt de NFT naar je wallet verplaatst.

Hoe verkoop je je eigen collectie NFTs via Solanart?

Wil je zelf een collectie NFTs via Solana aanmaken en verkopen via Solanart? Dit kan. Onder de FAQ op de Solanart vind je de werkwijze. Je kunt hiervoor een formulier invullen met de gegevens, het idee achter het project en voorbeelden van je NFTs. Het team van Solanart kijkt dan of de collectie past binnen het aanbod op Solanart. Hiervoor is dus wel een selectie en dit verschilt met andere marktplaatsen, zoals OpenSea, waar je zelf je NFT kan aanmaken en verkopen.

De meest succesvolle collecties op Solanart

In november 2021 worden er 135 verschillende collecties verhandeld op Solanart. Dit is met wisselend succes. De actuele statistieken kun je allemaal vinden op Solanart. We bespreken hieronder even kort een aantal van de succesvolste NFT collecties van dit moment.

Degenerate Ape Academy

Apen zijn een bekend verschijnsel in de NFT wereld en natuurlijk is een NFT marktplaats dan ook niet compleet zonder een collectie verveeld kijkende apen. De Degen Ape Academy is één van de eerste collecties op het handelsplatform. De bodemprijs van een Degenerate Ape Acedemy is in november 2021 bijna 50 SOL.

Image
Solanart marktplaats Degenerate Ape Academy
solanart.io

Galactic Geckos

Deze collectie staat begin november 2021 op de tweede plaats in de top van NFT projecten. De collectie bestaat uit ruim 12.000 nfts. De space hagedissen maken onderdeel uit van een social adventure club. Hier kan je socializen en aan games meedoen.  De gemiddelde prijs is 13.4 SOL.

Image
Solanart Marktplaats Galectic Gecko
solanart.io

Aurory 

Dit is de NFT collectie van één van de grootste blockchain games op het Solana netwerk. Solanart is de marktplaats van NFT speelkaarten voor deze game. De gemiddelde prijs is 20 sol. Er zijn in totaal 10.000 nfts gemaakt.

Image
Solanart marktplaats Aurory
solanart.io

Bold Badger Squad

Speciale collectie om te noemen is the Bold Badger Squad. Dit is een op NFT gebouwde collectie die misschien het beste te omschrijven als de huiscollectie van Solanart. Deze collectie bestaat uit 10.000 NFTs. Het zijn collectibles met verschillende mate van zeldzaamheid. De collectie is recent gelanceerd en de Bold Badger NFT werden voor de vaste prijs van 5 SOL gemint. 

Deze NFTs zijn naast collectible, ook utility NFTs en geeft voordeel met het handelen op Solanart. Je bent hiermee lid van de Bold Badgers Squad. Als je jouw Bold Badger NFT staked heb je korting op de marketplace fees van NFTs, die je aankoopt op Solanart. Deze is normaal 3% van de koopprijs. Met 1 Bold Badger is dit gereduceerd naar 1.99% van de koopprijs. Met 20 Bold Badgers in je bezit, hoef je geen marketplace fee meer te betalen. Bij staking wordt een Bold Badger voor 15 dagen gelocked. 

Image
Solanart Bold Badgers Squad Websiste
boldbadgers.com

Wat zijn de voordelen en nadelen van Solanart?

Solanart blijkt in een korte periode uitgegroeid tot een succesvol platform wat het succes ook lijkt vast te houden. Dit heeft onder andere te maken te met de zeer lage gasfees en goede transactiesnelheid, die het handelen op het platform zeer aantrekkelijk maakt tegenover bijvoorbeeld platforms met NFTs gebouwd op Ethereum.

Van orginaliteit moest Solanart het in eerste instantie niet hebben. De collecties zijn niet onderscheidend van hetgeen wat op andere marktplaatsen wordt aangeboden. Maar door dat veel NFTs tevens toegang bieden tot een community met kansen, of winstgevend kunnen zijn in blockchain games, maakt dat Solanart wellicht zijn succes kan blijven vasthouden en verder uitbreiden.

Conclusie

Solana is een van sterkst groeiende ecosystemen van 2021 en Solanart is hier een voorbeeld van. NFT handelaren lijken het platform te hebben gevonden en kan daarom al een succesvol eerste half jaar gaan afsluiten. Het platform lijkt een interssant alternatief te worden voor bestaande NFT marktplaatsen. Het is afwachten of Solanart deze aandacht en de groeiende handelsvolumes kan vasthouden.

Heb je nog vragen over Solanart of Solana? In onze AllesOverCrypto Facebook groep zitten onze experts voor je klaar! Verder kun je antwoorden op vragen snel vinden in onze FAQs. Als je jouw vraag + AllesOverCrypto googelt, leer je snel alles wat je moet weten over crypto.


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.