Nebulas (NAS) is het nieuwe project van de founders van NEO waarmee ze de Google van blockchain willen worden. Toen het internet uitkwam, loste Google het probleem op om tussen al die miljoenen websites de beste voor jouw zoekopdracht te vinden. Nebulas wil nu dit probleem oplossen om tussen alle DApps precies de goede te vinden. In dit artikel leggen we je uit wat de potentie van Nebulas is, hoe je Nebulas kan kopen en wat de huidige koers is.
Bekijk snel
- Wat is Nebulas?
- Kenmerken NAS
- Team en adviseurs
- Roadmap
- Populariteit
- Kritiek
- Geschikte wallet voor de coin
- Conclusie
- Nebulas kopen
Wat is Nebulas (NAS)?
In de whitepaper geeft Nebulas aan dat het hun missie is om "ons naar een beter leven te leiden met meer vrijheid en gelijkheid". Hiermee willen ze bijvoorbeeld publieke data volledig te elimineren. Dit betekent dat grootmachten als Google, Amazon en Facebook niet meer als enige van onze data kunnen profiteren. De whitepaper van Nebulas is een van de meest indrukwekkende whitepapers die wij gezien hebben en is maar liefst 60 pagina's lang. In het filmpje van hieronder geeft CEO Hitters Xu een korte speech over zijn grote trots.
De zoekmachine
Momenteel zijn er honderden verschillende DApps op Ethereum gebouwd. Daarbij zijn er nog honderden andere DApps op basis van bijvoorbeeld NEO, Waves en Qtum. De verwachting is dat dit er nog tien- tot honderdduizenden kunnen worden. Daar komen ook nog een hoop extra platformen waarop deze gebouwd kunnen worden bij, zoals EOS en Zilliqa. Dit kan een enorm probleem veroorzaken als je straks op zoek bent naar een specifieke app. In de Apple Store heb je bijvoorbeeld de zoekfunctie van Apple om gemakkelijk je app te vinden met hun eigen manier van ranken. Op het internet hebben we nu Google, maar voor het blockchainnetwerk van DApps is er nog geen oplossing. Hier komt Nebulas Rank (NR) om de hoek kijken.
Nebulas Rank
Waar Google de zoekmachine voor websites op het internet is, wil Nebulas Rank dit worden voor DApps op de blockchain. In feite is dit een open-source algoritme. Met andere woorden, een stuk code dat voor iedereen is in te zien. Dit algoritme rankt de DApps op basis van:
- De liquiditeit. Hierbij kijken ze naar voor hoeveel dollar er op een dag in de DApp gehandeld wordt.
- De verspreiding van gebruikers. Hierbij wordt gekeken naar hoeveel mensen de DApp gebruiken en hoeveel erover gesproken wordt op social media.
- Interoperabiliteit. Dit wordt grotendeels bepaald door het gemak waarmee de DApp kan communiceren met andere DApps.
Het plaatje hieronder laat zien hoe ze dit bij Nebulas zelf voor ogen hebben. Als je niet zo technisch of wiskundig bent, kan dit eruit zien abacadabra.
Nebulas Force
Een andere revolutionaire functie van het cryptoproject is Nebulas Force. Het project is begonnen met een paar basisprotocollen als NR, PoD en DIP. Dit zegt je wellicht helemaal niks, maar het gaat erom dat deze basisprotocollen automatisch geüpgrade kunnen worden. Dit is een prachtige stap voor blockchainbedrijven.
Het komt erop neer dat Nebulas zichzelf kan ontwikkelen zonder dat hier hard forks voor nodig zijn. We hebben met Bitcoin al meegemaakt dat een hard fork niet altijd even prettig kan verlopen. Dit soort problemen hoeven met Nebulas in de toekomst niet meer voor te komen. Bovendien kan de gemeenschap op deze manier gemakkelijk mee ontwikkelen. Met behulp van stemmen bepalen zij welke upgrades wel of niet worden ingevoerd en daarmee bepalen ze dus de richting die Nebulas opgroeit. De Nebulas Force zorgt er in essentie voor dat Nebulas voor altijd door kan groeien, wat het een project maakt met oneindig potentieel.
Nebulas Cluster Polymorphous Evolution
Daarnaast is het team achter de cryptomunt hard aan het werk om een toekomstgericht mechanisme te ontwerpen waarbij verschillende sidechains (zijketens) kunnen worden geïmplementeerd. Deze kunnen dan de belangrijkste technische innovaties verifiëren voordat het definitief aan Nebulas wordt toegevoegd. Denk hierbij aan een nieuw consensus algoritme of een lightning network. In de afbeelding hieronder kan je een idee krijgen hoe ze dit binnen de Nebulas Force technisch hebben ingericht.
Developer Incentive Protocol (DIP)
Daarbij hebben ze het voor developers zo interessant mogelijk gemaakt om voor het platform te ontwikkelen. Hiervoor hebben ze een beloningssysteem ontwikkeld onder de naam Developer Incentive Protocol (DIP). In de tweede week dat het mainnet live stond is hier al voor 250.000 dollar aan NAS-beloningen uitgeloofd aan in totaal 226 mensen. De hoofdprijs ging naar een game developer die binnen tien dagen een decentraal spel had ontwikkeld genaamd "Cell Evolution". Hiermee won hij 10.000 NAS.
Ondertussen zijn er al 2100 DApps ontwikkeld op het platform in de eerste twee maanden dat het mainnet live is. Dat zijn er nu al meer dan op Ethereum (!). Dit is een zeer belangrijke eigenschap van Nebulas, want normaliter geldt dat het (crypto-)platform dat de meeste en beste developers aan zich kan trekken het platform is dat het meest succesvol zal zijn. Voorbeelden hiervan zijn Apple en Microsoft.
Samenvatting
Kort samengevat bestaat Nebulas dus uit:
- Nebulas Rank (NR)
- Op een goede manier ranken van DApps.
- Nebulas Force (NF)
- De mogelijkheid op oneindige zelfonwtikkeling.
- Een zoekmachine
- De mogelijkheid om DApps op te zoeken die gerankt worden op basis van NR.
- Developer Incentive Protocol (DIP)
- Een beloningssysteem voor developers, zodat ze gemotiveerd zijn om goede applicaties te ontwikkelen.
De Token van Nebulas: NAS
De token van Nebulas gaat door het leven onder de tickernaam NAS. Toen de token voor het eerst het levenslicht zag, was het nog een ERC20-token. Ondertussen is het echter al uitgegroeid tot een coin met zijn eigen blockchain toen het mainnet in mei live is gegaan. De token wordt vooral gebruikt als:
- Een 'in-app' currency of
- Als een currency binnen de Nebulas economie.
Het is de intentie om een gehele economie te bouwen rondom Nebulas en haar token, zoals Ethereum dat heeft gedaan met Ether.
Het team geeft wel aan dat ze de mogelijkheid bestaat dat ze in de toekomst extra NAS gaan genereren. Ze denken dat dit jaarlijks ongeveer 3% zal zijn. Het is echter niet te zeggen of dit ook daadwerkelijk zal gebeuren, omdat NAS-bezitters hier eerst mee zouden moeten instemmen.
Token Verspreiding
Tijdens de ICO in december heeft Nebulas 60 miljoen dollar opgehaald. In de afbeelding hieronder kan je zien hoe de NAS tokenverspreiding is.
- 35% gereserveerd voor de gemeenschap.
- 30% verkocht tijdens de private sale en ICO.
- 20% naar adviseurs en partners.
- 10% voor initiële funding.
- 5% in het Nebulas fonds.
Token symbool | NAS |
Totaal aantal tokens | 100 miljoen |
Aantal tokens in omloop | 45,5 miljoen |
Prijs tijdens ICO | $2,- |
Token type | ERC-20 (gebaseerd op het Ethereum-protocol) |
Hardcap verkoop van tokens | $60 miljoen |
Opgehaald vermogen tijdens ICO | $60 miljoen |
Team, adviseurs en partners
Als je de ambitie hebt om de Google te worden van de nieuwe economie, moet je dat ook kunnen ondersteunen met een all-star team. Hierin stelt Nebulas zeker niet teleur. De founders bestaan uit bijna exact dezelfde founders als NEO. Zowel de CEO (Hitters Xu) als COO (Aero Wang) hebben ook het toenmalige AntShares ontworpen. Ze hebben een schat aan ervaring, vooral als je kijkt naar hoe jong de cryptowereld nog is. Hitters Xu is bijvoorbeeld een echte blockchain pionier in China. Al in 2013 heeft hij BitsClub opgericht, wat de allereerste blockchaingemeenschap is van China. Daarnaast is hij de founder van ICO365 (een van de grootste ICO-platformen) en FBG Capital (een van de eerste cryptofondsen). Het gehele team kan je via deze link op hun website vinden en hieronder vind je de drie belangrijkste namen met hun ervaring.
Naam | Functie | Ervaring |
Hitters Xu | CEO |
|
Robin Zhong | CTO |
|
Aero Wang | COO |
|
Adviseurs
Om een all-star team advies te kunnen geven, moet je van goede huizen komen. De adviseurs waar Nebulas over beschikt zijn daarom niet de minste. Ze hebben voornamelijk ervaring in samenwerkingen met startups of corporates met innovatieve technologieën als AR, VR, Artificial Intelligence en machine learning. De twee belangrijkste namen kan je in onderstaande tabel bekijken.
Naam | Ervaring |
Edith Yeung |
|
Chris McCann |
|
Roadmap
De roadmap van Nebulas is begonnen in juni 2017. Ze hebben toen binnen een half jaar al het mainnet weten te lanceren zonder enige vertraging. Ondertussen zijn ze hard bezig met de verdere ontwikkeling van het platform.
-
V2.0 Nova Release
2018 Q4
- Nebulas Rank wordt toegevoegd aan alle adressen.
- Implementatie van het Developer Incentive Protocol (DIP).
-
Green Paper - NF
2019 Q2
Hier zijn nog geen verdere uitspraken over gedaan.
-
V3.0 Release
2019 Q4
- Implementatie Nebulas Force.
- Transitie naar DoP.
Populariteit en gemeenschap
Nebulas is op social media nog niet heel populair. Een van de grootste kritieken die het dan ook krijgt is dat ze te weinig aan marketing doen en te weinig support leveren. Dit verwijt kwam vooral tot leven tijdens de harde daling van de cryptomarkt in januari 2018.
24k volgers | |
Telegram | 13k volgers |
2k volgers | |
5,2k lezers |
Kritiek
Zoals hierboven al werd aangegeven, is de grootste kritiek die Nebulas momenteel krijgt dat het te weinig actief is op social media. Doordat crypto decentraal en dus van iedereen is, is de gemeenschap een van de belangrijkste onderdelen van een project. Dit lijken ze helaas bij Nebulas nog niet goed genoeg te beseffen, waardoor veel mensen het vertrouwen erin zijn verloren tijdens de marktcrash.
Een ander puntje van kritiek is de huidige manier waarom Nebulas Rank werkt. De criteria die hiervoor gebruikt worden, worden nog centraal bepaald. Dat betekent dat het project dus (nog) niet volledig decentraal is en er nog altijd kans is op manipulatie. Ze laten in hun whitepaper wel weten dat ze ervoor open staan om dit in de toekomst te veranderen, maar dat betekent niet dat ze het daadwerkelijk gaan doen.
Conclusie
Wij zijn erg onder de indruk van Nebulas. Het is misschien wel een van de sterkste teams in de cryptogemeenschap en ook het probleem dat ze willen oplossen is in onze ogen iets waar (in de toekomst) veel vraag naar is. Bovendien is het een van de beste whitepapers die we tot nu toe gezien hebben en de technologie erachter is van zeer hoog niveau. Het enige grote nadeel dat genoemd kan worden is dat ze onderschatten hoe belangrijk hun eigen community is. Een project kan nog zo goed zijn, zonder gemeenschap ben je nergens in de cryptowereld. Als ze dit ook op de rit krijgen, dan kan Nebulas ons nog weleens zeer positief verrassen.