Nebulas coin achtergrond

Nebulas - Google voor blockchain

Nebulas (NAS) is het nieuwe project van de founders van NEO waarmee ze de Google van blockchain willen worden. Toen het internet uitkwam, loste Google het probleem op om tussen al die miljoenen websites de beste voor jouw zoekopdracht te vinden. Nebulas wil nu dit probleem oplossen om tussen alle DApps precies de goede te vinden. In dit artikel leggen we je uit wat de potentie van Nebulas is, hoe je Nebulas kan kopen en wat de huidige koers is. 

Meer geld verdienen met crypto? Download het gratis ebook met 12 tips!

Ja, ik ga akkoord. Hiermee ontvang ik ook regelmatig waardevolle tips!

Bekijk snel

Wat is Nebulas (NAS)?

In de whitepaper geeft Nebulas aan dat het hun missie is om "ons naar een beter leven te leiden met meer vrijheid en gelijkheid". Hiermee willen ze bijvoorbeeld publieke data volledig te elimineren. Dit betekent dat grootmachten als Google, Amazon en Facebook niet meer als enige van onze data kunnen profiteren. De whitepaper van Nebulas is een van de meest indrukwekkende whitepapers die wij gezien hebben en is maar liefst 60 pagina's lang. In het filmpje van hieronder geeft CEO Hitters Xu een korte speech over zijn grote trots.

De zoekmachine

Momenteel zijn er honderden verschillende DApps op Ethereum gebouwd. Daarbij zijn er nog honderden andere DApps op basis van bijvoorbeeld NEO, Waves en Qtum. De verwachting is dat dit er nog tien- tot honderdduizenden kunnen worden. Daar komen ook nog een hoop extra platformen waarop deze gebouwd kunnen worden bij, zoals EOS en Zilliqa. Dit kan een enorm probleem veroorzaken als je straks op zoek bent naar een specifieke app. In de Apple Store heb je bijvoorbeeld de zoekfunctie van Apple om gemakkelijk je app te vinden met hun eigen manier van ranken. Op het internet hebben we nu Google, maar voor het blockchainnetwerk van DApps is er nog geen oplossing. Hier komt Nebulas Rank (NR) om de hoek kijken.

Nebulas Rank

Waar Google de zoekmachine voor websites op het internet is, wil Nebulas Rank dit worden voor DApps op de blockchain. In feite is dit een open-source algoritme. Met andere woorden, een stuk code dat voor iedereen is in te zien. Dit algoritme rankt de DApps op basis van:

 • De liquiditeit. Hierbij kijken ze naar voor hoeveel dollar er op een dag in de DApp gehandeld wordt. 
 • De verspreiding van gebruikers. Hierbij wordt gekeken naar hoeveel mensen de DApp gebruiken en hoeveel erover gesproken wordt op social media.
 • Interoperabiliteit. Dit wordt grotendeels bepaald door het gemak waarmee de DApp kan communiceren met andere DApps.

Het plaatje hieronder laat zien hoe ze dit bij Nebulas zelf voor ogen hebben. Als je niet zo technisch of wiskundig bent, kan dit eruit zien abacadabra. 

Image
Nebulas Rank hoe ze het zelf voor ogen hebben

Nebulas Force

Een andere revolutionaire functie van het cryptoproject is Nebulas Force. Het project is begonnen met een paar basisprotocollen als NR, PoD en DIP. Dit zegt je wellicht helemaal niks, maar het gaat erom dat deze basisprotocollen automatisch geüpgrade kunnen worden. Dit is een prachtige stap voor blockchainbedrijven.

Het komt erop neer dat Nebulas zichzelf kan ontwikkelen zonder dat hier hard forks voor nodig zijn. We hebben met Bitcoin al meegemaakt dat een hard fork niet altijd even prettig kan verlopen. Dit soort problemen hoeven met Nebulas in de toekomst niet meer voor te komen. Bovendien kan de gemeenschap op deze manier gemakkelijk mee ontwikkelen. Met behulp van stemmen bepalen zij welke upgrades wel of niet worden ingevoerd en daarmee bepalen ze dus de richting die Nebulas opgroeit. De Nebulas Force zorgt er in essentie voor dat Nebulas voor altijd door kan groeien, wat het een project maakt met oneindig potentieel.

Nebulas Cluster Polymorphous Evolution

Daarnaast is het team achter de cryptomunt hard aan het werk om een toekomstgericht mechanisme te ontwerpen waarbij verschillende sidechains (zijketens) kunnen worden geïmplementeerd. Deze kunnen dan de belangrijkste technische innovaties verifiëren voordat het definitief aan Nebulas wordt toegevoegd. Denk hierbij aan een nieuw consensus algoritme of een lightning network. In de afbeelding hieronder kan je een idee krijgen hoe ze dit binnen de Nebulas Force technisch hebben ingericht.

Image
Technische inrichting van de Nebulas Force

Developer Incentive Protocol (DIP)

Daarbij hebben ze het voor developers zo interessant mogelijk gemaakt om voor het platform te ontwikkelen. Hiervoor hebben ze een beloningssysteem ontwikkeld onder de naam Developer Incentive Protocol (DIP). In de tweede week dat het mainnet live stond is hier al voor 250.000 dollar aan NAS-beloningen uitgeloofd aan in totaal 226 mensen. De hoofdprijs ging naar een game developer die binnen tien dagen een decentraal spel had ontwikkeld genaamd "Cell Evolution". Hiermee won hij 10.000 NAS. 

Ondertussen zijn er al 2100 DApps ontwikkeld op het platform in de eerste twee maanden dat het mainnet live is. Dat zijn er nu al meer dan op Ethereum(!). Dit is een zeer belangrijke eigenschap van Nebulas, want normaliter geldt dat het (crypto-)platform dat de meeste en beste developers aan zich kan trekken het platform is  dat het meest succesvol zal zijn. Voorbeelden hiervan zijn Apple en Microsoft. 

Samenvatting

Kort samengevat bestaat Nebulas dus uit:

 • Nebulas Rank (NR)
  • Op een goede manier ranken van DApps.
 • Nebulas Force (NF)
  • De mogelijkheid op oneindige zelfonwtikkeling.
 • Een zoekmachine
  • De mogelijkheid om DApps op te zoeken die gerankt worden op basis van NR.
 • Developer Incentive Protocol (DIP)
  • Een beloningssysteem voor developers, zodat ze gemotiveerd zijn om goede applicaties te ontwikkelen.
Image
Nebulas samenvatting

De Token van Nebulas: NAS

De token van Nebulas gaat door het leven onder de tickernaam NAS. Toen de token voor het eerst het levenslicht zag, was het nog een ERC20-token. Ondertussen is het echter al uitgegroeid tot een coin met zijn eigen blockchain toen het mainnet in mei live is gegaan. De token wordt vooral gebruikt als:

 1. Een 'in-app' currency of
 2. Als een currency binnen de Nebulas economie.

Het is de intentie om een gehele economie te bouwen rondom Nebulas en haar token, zoals Ethereum dat heeft gedaan met Ether. 

Het team geeft wel aan dat ze de mogelijkheid bestaat dat ze in de toekomst extra NAS gaan genereren. Ze denken dat dit jaarlijks ongeveer 3% zal zijn. Het is echter niet te zeggen of dit ook daadwerkelijk zal gebeuren, omdat NAS-bezitters hier eerst mee zouden moeten instemmen.

Token Verspreiding

Tijdens de ICO in december heeft Nebulas 60 miljoen dollar opgehaald. In de afbeelding hieronder kan je zien hoe de NAS tokenverspreiding is.

 • 35% gereserveerd voor de gemeenschap.
 • 30% verkocht tijdens de private sale en ICO.
 • 20% naar adviseurs en partners.
 • 10% voor initiële funding.
 • 5% in het Nebulas fonds.
Image
Nebulas NAS Tokenverspreiding
Kenmerken NAS
Token symbool NAS
Totaal aantal tokens 100 miljoen
Aantal tokens in omloop 45,5 miljoen
Prijs tijdens ICO $2,-
Token type ERC-20 (gebaseerd op het Ethereum-protocol)
Hardcap verkoop van tokens $60 miljoen
Opgehaald vermogen tijdens ICO $60 miljoen

Team, adviseurs en partners

Als je de ambitie hebt om de Google te worden van de nieuwe economie, moet je dat ook kunnen ondersteunen met een all-star team. Hierin stelt Nebulas zeker niet teleur. De founders bestaan uit bijna exact dezelfde founders als NEO. Zowel de CEO (Hitters Xu) als COO (Aero Wang) hebben ook het toenmalige AntShares ontworpen. Ze hebben een schat aan ervaring, vooral als je kijkt naar hoe jong de cryptowereld nog is. Hitters Xu is bijvoorbeeld een echte blockchain pionier in China. Al in 2013 heeft hij BitsClub opgericht, wat de allereerste blockchaingemeenschap is van China. Daarnaast is hij de founder van ICO365 (een van de grootste ICO-platformen) en FBG Capital (een van de eerste cryptofondsen). Het gehele team kan je via deze link op hun website vinden en hieronder vind je de drie belangrijkste namen met hun ervaring.

Naam Functie Ervaring
Hitters Xu CEO
 • Founder van AntShares (NEO).
 • Directeur geweest van Ant Financial's Blockchain Platform.
 • Was onderdeel van Google's Search & Anti-fraud team.
 • Oprichter van:
  • BitsClub
  • ICO365
  • FBG Capital
Robin Zhong CTO
 • Architect geweest van Ant Financial's Blockchain Platform bij Alibiba.
 • Senior Development Directeur bij Dolphin Browser.
 • Founder van Tongxinclub, het eerste Blockchainsupportplatform van China.
Aero Wang COO
 • Co-Founder AntShares (NEO).
 • Initiatiefniemer van OpenIP & IP gemeenschap.
 • Serie-ondernemer binnen de blockchianindustrie.

Adviseurs

Om een all-star team advies te kunnen geven, moet je van goede huizen komen. De adviseurs waar Nebulas over beschikt zijn daarom niet de minste. Ze hebben voornamelijk ervaring in samenwerkingen met startups of corporates met innovatieve technologieën als AR, VR, Artificial Intelligence en machine learning. De twee belangrijkste namen kan je in onderstaande tabel bekijken.

Naam Ervaring
Edith Yeung
 • Geselecteerd door Inc's Magazine als een van de Silicon Valley investeerders die je moet kennen.
 • Al in 40 verschillende startups geïnvesteerd, waaronder Hooked, DayDayCook, Human en Fleksy (overgekocht door Pinterest).
 • Adviseur bij Dolphin Browser.
 • Founding Partner bij RightVentures.
Chris McCann
 • Leidt het programma bij Greylock Partners (investeerder in Facebook, AirBnB, Dropbox, Linkedin, Coinbase, etc.).
 • Co-founder StartupDigest.
 • Een van de eerste mentors bij het Thiel Fellowship.

Meer geld verdienen met crypto? Download het gratis ebook met 12 tips!

Ja, ik ga akkoord. Hiermee ontvang ik ook regelmatig waardevolle tips!

Roadmap

De roadmap van Nebulas is begonnen in juni 2017. Ze hebben toen binnen een half jaar al het mainnet weten te lanceren zonder enige vertraging. Ondertussen zijn ze hard bezig met de verdere ontwikkeling van het platform.

 •  

  V2.0 Nova Release

  2018 Q4

  • Nebulas Rank wordt toegevoegd aan alle adressen.
  • Implementatie van het Developer Incentive Protocol (DIP).
 •  

  Green Paper - NF

  2019 Q2

  Hier zijn nog geen verdere uitspraken over gedaan.

 •  

  V3.0 Release

  2019 Q4

  • Implementatie Nebulas Force.
  • Transitie naar DoP.

Populariteit en gemeenschap

Nebulas is op social media nog niet heel populair. Een van de grootste kritieken die het dan ook krijgt is dat ze te weinig aan marketing doen en te weinig support leveren. Dit verwijt kwam vooral tot leven tijdens de harde daling van de cryptomarkt in januari 2018.

Populariteit Nebulas (juli 2018)
Twitter 24k volgers
Telegram 13k volgers
Facebook 2k volgers
Reddit 5,2k lezers

 

Kritiek

Zoals hierboven al werd aangegeven, is de grootste kritiek die Nebulas momenteel krijgt dat het te weinig actief is op social media. Doordat crypto decentraal en dus van iedereen is, is de gemeenschap een van de belangrijkste onderdelen van een project. Dit lijken ze helaas bij Nebulas nog niet goed genoeg te beseffen, waardoor veel mensen het vertrouwen erin zijn verloren tijdens de marktcrash. 

Een ander puntje van kritiek is de huidige manier waarom Nebulas Rank werkt. De criteria die hiervoor gebruikt worden, worden nog centraal bepaald. Dat betekent dat het project dus (nog) niet volledig decentraal is en er nog altijd kans is op manipulatie. Ze laten in hun whitepaper wel weten dat ze ervoor open staan om dit in de toekomst te veranderen, maar dat betekent niet dat ze het daadwerkelijk gaan doen.

Conclusie

Wij zijn erg onder de indruk van Nebulas. Het is misschien wel een van de sterkste teams in de cryptogemeenschap en ook het probleem dat ze willen oplossen is in onze ogen iets waar (in de toekomst) veel vraag naar is. Bovendien is het een van de beste whitepapers die we tot nu toe gezien hebben en de technologie erachter is van zeer hoog niveau. Het enige grote nadeel dat genoemd kan worden is dat ze onderschatten hoe belangrijk hun eigen community is. Een project kan nog zo goed zijn, zonder gemeenschap ben je nergens in de cryptowereld. Als ze dit ook op de rit krijgen, dan kan Nebulas ons nog weleens zeer positief verrassen. 

Hoe koop ik Nebulas?

Nebulas kopen op Bitvavo is een fluitje van een cent. Binnen enkele minuten en voor minder dan een euro kan je al de trotse eigenaar zijn van NAS.

 1. Meld je hier gratis aan bij Bitvavo
 2. Verifieer jezelf door rechtsboven op je naam te klikken en dan naar "Verificatie" te gaan.
 3. Maak geld over via iDeal. Dit doe je door op "Euro's storten" te klikken.
 4. Vul vervolgens het bedrag en kies iDeal als betaalkeuze zodat het geld binnen een minuut op je Bitvavo-rekening staat. Klik hierna op "Betalen".
 5. Als je hierna op "Overzicht" klikt, zie je het geld staan.
 6. Zoek NAS op, klik erop en druk vervolgens op "Kopen".
 7. Investeer het bedrag dat je in gedachten hebt in NAS. 
 8. Gefeliciteerd! Je hebt NAS gekocht!
  Vergeet niet je gebruikersnaam en wachtwoord goed te bewaren

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.