Bitcoin fork-segwitx2-cryptocurrency-hard fork-allesovercrypto.

Segwit 2X Hard Fork: een serieuze bedreiging?

Maandag 13 november is het zo ver. De zoveelste hard fork van Bitcoin. We hebben er nu al een aantal meegemaakt, maar toch is de aankomende Segwit2x fork weer een totaal nieuwe situatie. Waar de vorige hard forks vaak gratis geld betekende, lijkt deze fork een alles-of-niets situatie. Deze Segwit 2x Hard Fork wordt gezien als een aanval op het Bitcoinnetwerk. Waarom gebeurt deze hard fork? En waarom kan deze fork wel een serieuze bedreiging zijn voor de huidige Bitcoin?

Wat is een hard fork?

Laten we weer even helemaal beginnen bij het begin: wat is een hard fork? Als je hier al bekend mee bent, is het altijd goed om even je geheugen op te frissen. Of je kan hier verder lezen.

Soft Fork

Om een hard fork goed uit te kunnen leggen, dien je eerst te begrijpen wat een soft fork is. In de code van Bitcoin zijn verschillende ‘regels’ geïmplementeerd. Toen Bitcoin nog een klein muntje was, was een van deze regels bijvoorbeeld dat er geen limiet was op de grootte van een block in de blockchain van Bitcoin. Bij een soft fork worden deze regels ‘strenger’ gemaakt. In 2011 was er bijvoorbeeld zo'n soft fork: de developers besloten om een limiet op te leggen van 1MB. Deze verandering paste binnen de huidige regels van Bitcoin en daarom hoefde er geen rigoureuze aanpassingen te worden gedaan: er ontstonden geen conflicten voor gebruikers van Bitcoin, zoals nodes, miners, wallets, etc. 

Hard Fork

Bij een hard fork worden de regels niet strenger gemaakt, maar juist versoepeld. Als developers de limiet van 1MB juist willen verhogen, dan kan dit niet meer met een soft fork. Een versoepeling van de regels betekent namelijk dat alle software van nodes, miners, en wallets geüpdatet moet worden, omdat ze anders de nieuwe, soepelere code van Bitcoin niet kunnen verwerken. Hierdoor ontstaan er twee blockchains: de oude met de oude strengere regels en de nieuwe met de nieuwe soepelere regels. Het is aan de community welke blockchain ze willen ondersteunen. In het geval van Bitcoin Unlimited, Bitcoin Cash en Bitcoin Gold, was het in ieder geval vrij snel duidelijk dat de community trouw bleef aan de klassieke Bitcoin. 

 

Wat is de Segwit 2X Hard Fork? De Segwit 2x hard fork betekent een versoepeling van de regels van de huidige blockchain van Bitcoin. De belangrijkste reden hiervoor is het schalingsprobleem waar Bitcoin al jaren last van heeft. Tijdens de discussie om deze problemen op te lossen, zijn er twee oplossingen steeds naar voren gekomen waar de gemeenschap het niet over eens kon worden: de blockgrootte verhogen van 1MB naar 2MB of Segwit implementeren. Na jaren van discussies tussen de twee groepen is tijdens het New York Agreement (NYA) besloten om voor een tussenweg/combinatie van de twee te gaan en beide oplossingen te implementeren: Segwit 2x.

 

Wat is de Segwit 2X Hard Fork?

De Segwit 2x hard fork betekent een versoepeling van de regels van de huidige blockchain van Bitcoin. De belangrijkste reden hiervoor is het schalingsprobleem waar Bitcoin al jaren last van heeft. Tijdens de discussie om deze problemen op te lossen, zijn er twee oplossingen steeds naar voren gekomen waar de gemeenschap het niet over eens kon worden: de blockgrootte verhogen van 1MB naar 2MB of Segwit implementeren. Na jaren van discussies tussen de twee groepen is tijdens het New York Agreement (NYA) besloten om voor een tussenweg/combinatie van de twee te gaan en beide oplossingen te implementeren: Segwit 2x.

Waarom is de Segwit 2x Hard fork anders dan andere forks?

Dit kan eigenlijk heel kort samengevat worden: waar de vorige hard forks bedoeld waren om naast Bitcoin verder te leven, is de Segwit 2x hard fork bedoeld om het gehele Bitcoinnetwerk over te nemen en de plaats van Bitcoin over te nemen. De heersende Bitcoin die wij nu kennen is het originele exemplaar uit 2009 die verder gevormd is door allerlei soft forks (op een kleine hard fork na in de echte begindagen die noodzakelijk was om hackers tegen te houden). Dit is de eerste keer dat er een reële kans is dat de almachtige Bitcoin als nieuwe versie door zou kunnen gaan. 

Wie gaat er winnen?

Dit is natuurlijk de belangrijkste vraag en waarschijnlijk de reden dat jij dit artikel leest. Of de oude vertrouwde Bitcoin of de nieuwe geüpgrade Bitcoin dit gaat winnen weet alleen nog niemand. Wel kunnen we wat dieper ingaan op de verschillende groepen die de verschillende Bitcoins ondersteunen en kan je aan de hand daarvan zelf een voorspelling doen. Laten we voor het gemak de huidige vorm van Bitcoin BT1 noemen en de nieuwe vorm (waar 2x in geïmplementeerd is) BT2. 

De huidige situatie van Bitcoin

Het begin van deze fork is in feite ontstaan tijdens de NYA op 23 mei 2017. Bijna alle belangrijke bedrijven met betrekking tot Bitcoin waren bij deze bijeenkomst aanwezig: 95% van de miners en bijna alle grote exchanges. Zij zijn met z'n allen tot de compromis gekomen om zowel segwit als een grotere blocksize van 2MB te implementeren: Segwit 2X. Ze kwamen tot de conclusie om eerst Segwit te realiseren en vervolgens, een paar maanden later (november 2017), het 2x-gedeelte.

De Core Developers

Er was echter een klein probleempje: nul komma nul van de Bitcoinprogrammeurs waren aanwezig tijdens deze bijeenkomst. Core (zo wordt de belangrijkste groep programmeurs van Bitcoin genoemd, de groep die al sinds 2009 voor elkaar heeft gekregen wat Bitcoin nu is) was al jaren bezig met het programmeren van Segwit, dus zij vonden het geen enkel probleem om deze te implementeren. Het 2x-gedeelte hadden zij echter niks mee te maken gehad. Ze hadden er geen regel code voor geprogrammeerd en al helemaal niet de deal gemaakt om het onderdeel te maken van Bitcoin. Dat zorgde uiteraard voor conflicten.

De core developers vinden dat 2x véél te snel erdoorheen is gedrukt en dat het te onveilig is om deze zomaar toe te passen op Bitcoin. Tot nu toe is elke update zeer uitgebreid getest op veiligheid en of het niet voor conflicten zorgt (wat zeer logisch is als het een significante invloed heeft op een economie van op dit moment ruim 100 miljard euro), maar dit is niet het geval bij 2x. Daarnaast wordt er bij de Segwit 2x hard fork geen gebruikgemaakt van zogeheten “replay protection” (wat bijvoorbeeld bij Bitcoin Cash zeer goed geregeld was). Bij een hard fork is het namelijk zo dat wanneer jij een transactie doet op de oude blockchain, deze automatisch ook gedaan wordt op de nieuwe blockchain. Replay protection zorgt ervoor dat dit niet meer kan gebeuren. Bij de Segwit 2x hard fork is het dus goed mogelijk dat wanneer jij vlak na de fork BT1 overmaakt naar Jantje, de kans groot is dat Jantje ook dezelfde hoeveelheid BT2 van je krijgt, terwijl je daar helemaal niet om gevraagd hebt. 

Waarom 2x?

Toch wordt 2x gesteund momenteel gesteund door maar liefst 85% van de miners en de miners bepalen uiteindelijk welke richting Bitcoin opgaat. Zij keuren de transacties, zij gaan op zoek naar nieuwe Bitcoins en zij zorgen ervoor dat de veiligheid gegarandeerd kan blijven. De blockchain die de meeste ondersteuning krijgt van miners, zal daarom de blockchain zijn die van alle voordelen kan genieten die blockchain biedt. Daarnaast is het belangrijk om te realiseren dat het grootste gedeelte van de miners zich in China en de rest van Azië bevindt. Hier maken ze zich een stúk drukker om gezichtsverlies dan we gewend zijn in het Westen. Het zal voor hen daarom een extra grote stap zijn om zich niet aan de afspraken te houden van het NYA. 

Wat kan er gebeuren?

Wie goed heeft opgelet, heeft opgemerkt dat er iets niet helemaal leek te kloppen in bovenstaand verhaal. In het begin had ik het erover dat 95% van de miners akkoord was met de Segwit 2x Hard Fork, terwijl ik het hierboven heb over 85%. De reden hiervoor is dat ondertussen een van de grote mining pools zich heeft teruggetrokken uit het NYA en zegt nu BT1 te ondersteunen. Dit kan een teken zijn dat 2x ook voor de mining pools een te groot risico kan zijn.

Geld bepaalt uiteindelijk de winnaar

Uiteindelijk draait het allemaal om één ding: geld. SegWit 2x is afgesproken, omdat het uiteindelijk meer geld oplevert voor de grote mining pools. De grote mining pools lijken op dit moment de koers te bepalen, dus er is een aannemelijke kans dat BT1 overgenomen gaat worden door BT2. 

Maar dit is een veel te snelle conclusie! Op Bitfinex kan namelijk al gehandeld worden in futures van zowel BT1 als BT2 (soort toekomstige versie van de twee Bitcoins die uiteindelijk ingewisseld kunnen worden voor de echte versie als deze eenmaal geforkt zijn). BT2 is op dit moment maar 17% van de waarde van BT1. Dat betekent dat wanneer 85% van de miners BT2 gaat minen, dit veel minder oplevert dan wanneer een deel BT1 gaat minen. Speltheorie leert dat ze sneller geneigd zullen zijn om voor de Bitcoinversie te gaan die het meest voor ze oplevert. Als de miners inderdaad voor het geld kiezen, zal een groot gedeelte BT1 gaan minen en een gedeelte BT2. Het is dan nog maar de vraag welke uiteindelijk het meest gemined gaat worden en dus de 'winnaar' zal zijn. 

Het is dus nog in volle spanning afwachten de aankomende dagen. De koers van de futures kan nog flink gaan veranderen en daarnaast zou het kunnen zijn dat meerdere grote mining pools van mening veranderen en gaan aangeven dat ze af gaan stappen van het NYA. Via deze link kan je bijhouden hoeveel procent van de miners momenteel 2x ondersteunt. Het is allemaal dus nog erg onduidelijk en er kan geen zinnig woord over de toekomst gezegd worden. Één ding is echter wel zeker: het zijn spannende en mooie tijden in de wereld van crypto en het is een mooi verhaal voor onze kleinkinderen.

Overzicht voor- en nadelen 2x

Hieronder nog een klein overzicht van de voor- en tegenstanders van 2x:

Voorstanders van 2x zijn voor:

 • Lagere transactiekosten en snellere bevestigingen
 • Eindelijk een compromis voor jarenlange discussies
 • Wie een afspraak maakt, hoort zich daaraan te houden
 • Bitcoin Core moet het niet meer voor het zeggen hebben
 • Miners moeten het voor het zeggen krijgen

Tegenstanders van 2x zijn voor:

 • De veiligheid van Bitcoin is prioriteit nummer 1
 • Het is niet netjes om deals achter andermans rug om te sluiten
 • Bitcoin Core moet het voor het zeggen hebben
 • Miners moeten het niet voor het zeggen hebben
 • Omstreden hard forks moeten vermeden worden
 • Hard Forks moet je nooit overhaast doen
 • Replay Protection moet gebruikt worden tijdens een Hard Fork

Maar wat kunnen we het beste doen?

Heel verhaal, maar nu is het nog steeds niet duidelijk wat je het beste met je Bitcoin kan doen. Zoals gezegd zijn er nogal wat veiligheidissues met BT2. Het is bijvoorbeeld zeer belangrijk dat je geen Bitcointransacties doet vlak na de Segwit 2x Hard Fork, want je kan zomaar een dubbele transactie op beide blockchains uitvoeren. 

Daarnaast is het altijd verstandig je Bitcoin te bewaren in je eigen wallet. Het is nog niet duidelijk wat de exchanges ondersteunen en al helemaal niet welke versie van Bitcoin de naam Bitcoin krijgt en welke de andere-versie-naam.

Een andere optie kan zijn om je Bitcoin te investeren in altcoins. Er zullen waarschijnlijk meer mensen zijn met dit idee, dus dat kan ervoor zorgen dat de altcoins nog flinke stijgingen mee gaan maken vlak voor de split (puur speculatie, absoluut niet zeker of dit echt gaat gebeuren). Het zou wel kunnen verklaren waarom Bitcoin Cash de afgelopen dagen zo hard gestegen is. 

Als je er niet in zit voor het geld, maar voor de toekomst van blockchain, dan kan je nog een keer goed kijken naar de voor- en nadelen van 2x. Aan de hand hiervan kan je een beslissing maken welke blockchain je wilt ondersteunen.

Benieuwd hoe je cryptocurrencies kunt kopen? Hier staan de stappen voor je onder elkaar:


1.    Maak een account aan op Binance
2.    Druk rechtsboven op Funds -> Deposits Withdrawls
3.    Druk op Deposit bij BTC
4.    Genereer een eigen adres en kopieer deze
5.    Ga naar Bitonic
6.    Koop het aantal BTC dat je wilt en plak het gekopieerde adres
7.    Wacht totdat de bestelling binnen is gekomen
8.    Ga op Binance naar Exchange en klik op de coin/token die je wilt kopen
9.    Koop de gewenste hoeveelheid van deze coin/token


Hier vind je wat meer uitleg over hoe je crypto kunt kopen en hier vind je de handleiding van de Binance Exchange

Vergeet ons niet te volgen op Facebook, zodat jij als eerste op de hoogte bent van nieuwe artikelen!

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.
Profile picture for user Beardy

Hallo! Bedankt voor de uitleg. Ik heb nog maar net mijn eerste stappen gezet in de crypto wereld en heb vorige week een kleine hoeveelheid mbtc gekocht. Is het onverstandig om dit op hitbtc te laten staan? Ik meen te begrijpen dat zij de split ondersteunen. Wanneer ik het naar een wallet zou sturen, betaal ik daar relatief veel voor, en na de split moet ik het dan nog eens verplaatsen om de s2x te verkopen. 

Profile picture for user Derek Westra

Hi Beardy,

Als je er zeker van bent dat HitBTC de split steunt, dan kan je het daarop laten staan. Het is echter wel belangrijk om te beseffen dat de transacties die je vlak na de split doet fout kunnen gaan. Je neemt dan een risico dat je de transactie op beide blockchains uitvoert, zonder dat je dit wilt. Het zijn wat onzekere tijden dus een perfect advies kan ik je niet geven, behalve dat je waakzaam moet zijn met je Bitcoins.