Zakelijk investeren in crypto

Zo investeer jij zakelijk in crypto in 2022

Investeren in crypto wordt steeds bekender onder consumenten, maar ook bedrijven weten de weg naar de beurs te vinden. Een organisatie moet echter wel aan andere voorwaarden voldoen en een streng verificatieproces ondergaan. Houd ook rekening met het feit dat je belasting moet afdragen én dat je soms je cryptovermogen moet omrekenen naar euro's, zodat de juiste winst of verliesbalans kan worden vastgesteld. In dit artikel neem ik je mee in hoe je als bedrijf investeert in cryptocurrency's en wat dit voor gevolgen heeft. 

Bekijk snel

Investeren in crypto in 2022

Jij wilt graag met je zakelijke vermogen investeren in crypto. In dit artikel ga ik je vertellen hoe, maar laten we beginnen bij het begin. Wat investeren in crypto in 2022, is dat eigenlijk wel slim? 

We verkeren momenteel in een bijzondere situatie, want er is van alles aan de hand op de wereld. We leven in sneltreinvaart toe naar een nieuw financieel stelsel, er is ontzettend veel schaarste op de grondstoffenmarkt, er breken oorlogen uit en ons klimaat is allesbehalve stabiel. Dat het een chaos is, dat is een understatement. 

Wispelturige koersen op de cryptomarkt zijn gelukkig heel normaal. We noemen het niet voor niets een 'volatiele' markt; grove schommelingen zijn niet vreemd en hier moet je dus ook op voorbereid zijn. Uiteindelijk is iedere daling of stijging een reactie op een gebeurtenis of een trend op de markt, wat dus heel logisch is. Je kunt niet van de ups profiteren als er geen downs zijn, zo werkt het nu eenmaal.

Afgelopen week schreef ik ook een artikel over wat je met je geld kunt doen in onzekere tijden en mijn collega Christiaan schreef over hoe je jouw vermogen investeert in goud. Goud doet het namelijk ook goed in tijden, wanneer de dollar aan het zakken is. 

In onderstaande video kun je meer inzicht krijgen in de huidige economische markt, uitgelegd door niemand minder dan Warren Buffet:

https://youtu.be/dhsPVqyU5Wc

De markt op dit moment (maart 2022)

In bovenstaande video heb je het al kunnen bekijken, maar er ligt een moeilijke periode voor ons. In tijdens van schaarste, gaan overheden extra geld produceren. Er staat echter geen productiviteit tegenover die gelddrukkerij, waardoor de valuta minder waard wordt.

Hierdoor gaan mensen op zoek naar alternatieven om hun geld in te investeren en worden goud, grondstoffen en bijvoorbeeld crypto meer waard. Dit is een simpele marktwerking, maar dat betekent absoluut geen garantie. Je moet altijd je eigen onderzoek doen en zorgen dat je weet waar je mee bezig bent. 

Volgens Warren Buffet is het essentieel dat jij je bewust bent van je eigen 'earning power'. Als jij ergens de beste in bent, dus bijvoorbeeld de beste ontwikkelaar, de beste leraar, de beste programmeur of de beste tekstschrijver, dan krijg jij jouw deel van de economische taart wel. De andere optie is een goedlopend bedrijf, want dan zorg je voor een goede inkomstenstroom en kun je de nodige investeringen maken. 

En wat ga je dan doen? Je kunt investeren in aandelen, maar in dit artikel gaan we het hebben over zakelijk investeren in crypto.

Is zakelijk beleggen fiscaal interessant?

Als je gaat investeren, dan komt helaas ook de Belastingdienst om de hoek kijken. Als privépersoon wordt je vermogen belast in box 3, maar als ondernemer ligt dit iets anders. 

Als je zakelijk belegt in cryptocurrency's, dan hoop je natuurlijk jouw winst te maximaliseren. Als je belegt in diverse digitale coins, dan kunnen deze dalen of stijgen, dus investeer alleen met geld wat je echt kan missen. Doe je eigen onderzoek en vertrouw niet op het oordeel van iemand anders!

Maak je winst op de cryptomarkt? Dan is het even afhankelijk van jouw rechtsvorm, hoe dit belast wordt. Ben je een VOF of een eenmanszaak, dan wordt jouw vermogen eveneens in box 3 belast. Het geldt dan namelijk als een privé-investering. Ga je handelen met kapitaal uit je BV of NV, dan plaats je ze op de balans als vlottende activa. 

De fiscus gaat altijd uit van het omrekenen van cryptovaluta naar euro's, zodat er een bepaald winst of verlies opgeleverd gaat worden. Dit heeft niet alleen de maken met de hoogte van dit bedrag, maar ook met het doel van je beleggingen en hoeveel risico je neemt. Ook wanneer je in crypto wordt uitbetaald, is het essentieel dat je de meest gebruikte koers toepast bij de omrekening naar euro's. 

Waarom zou je als bedrijf in crypto investeren?

We hebben het belangrijkste punt nu achter de rug: de Belastingdienst. Maar hoe zit het nu met je kansen, je motieven en je langetermijndoelen? Als we de bekendste coin van allemaal even als uitgangspunt nemen, de Bitcoin (BTC), dan kan ik daar het volgende over zeggen.

De Bitcoin wordt steeds meer omarmd door het grote publiek en is hard op weg om mainstream te worden. Er ligt inmiddels al een behoorlijke koersgeschiedenis en we kunnen steeds beter monitoren welke kanten de koers opschiet. Het is en blijft een volatiele markt, maar de cycli zijn toch enigszins voorspelbaar.

Veel investeerders negeren de cryptomarkt niet langer meer en zien het als een welkome aanvulling op hun fiatgeld. Daarbij is het zakelijk vermogen vasthouden duur in de huidige tijdsgeest, vanwege de negatieve rentetarieven. Investeren in Bitcoin en andere crypto's zijn daarom een steeds meer voor de hand liggende optie geworden voor ondernemers. 

Zo koop jij crypto als een bedrijf

Als je ook privé nog nooit crypto hebt gekocht en verkocht, dan zal deze informatie je wellicht overvallen. Ik zal het proces zo duidelijk mogen doorlopen, maar mocht je vragen houden, dan kun je in onze Facebook community veel informatie krijgen. Nou, tijd om de stappen te doorlopen. Are you ready?

1. Maak een zakelijke crypto account

Een bedrijfsaccount is complexer dan een account voor een particulier, want aan bedrijven worden strengere eisen gesteld. Je gegevens worden geverifieerd, voordat je aan de slag kunt. Dit betekent dat je diverse gegevens moet aanleveren, zoals een uittreksel van je KvK en bepaalde persoonlijke gegevens van de eigenaar, om maar wat te noemen.

Ook zul je een bankrekening moeten laten controleren, dus al met al is het een tijdrovend proces. Per organisatie zit er een verschil in de aan te leveren gegevens, dus houd dit goed in de gaten. Waar kun je o.a. zakelijke accounts aanvragen? 

2. Koop cryptocurrency's naar keuze

Als je een account hebt, dan is het tijd om de valuta naar keuze te kopen. Dit doe je door eerst geld op je account te zetten. Laten we zeggen dat je € 1.000 wilt investeren, dan boek je dit bedrag over van je zakelijke bankrekening naar je business acount op de beurs. 

Hoe je deze order uitvoert kan verschillen, maar mijn collega Derek schreef hier een uitvoerige blog over. Wil je direct overgaan naar investeren in Bitcoin, dan kun je het stappenplan hieronder volgen:

Hoe koop ik Bitcoin?

Bitcoin kopen op Bitvavo is een fluitje van een cent. Binnen enkele minuten en voor minder dan een euro kan je al de trotse eigenaar zijn van BTC.

  1. Meld je hier gratis aan bij Bitvavo
  2. Verifieer jezelf door rechtsboven op je naam te klikken en dan naar "Verificatie" te gaan.
  3. Maak geld over via iDeal. Dit doe je door op "Euro's storten" te klikken.
  4. Vul vervolgens het bedrag en kies iDeal als betaalkeuze zodat het geld binnen een minuut op je Bitvavo-rekening staat. Klik hierna op "Betalen".
  5. Als je hierna op "Overzicht" klikt, zie je het geld staan.
  6. Zoek BTC op, klik erop en druk vervolgens op "Kopen".
  7. Investeer het bedrag dat je in gedachten hebt in BTC. 
  8. Gefeliciteerd! Je hebt BTC gekocht!
    Vergeet niet je gebruikersnaam en wachtwoord goed te bewaren

3. Sla je digital coins veilig op

Heb je ze eenmaal aangeschaft, dan staan je coins op de beurs. Dat is niet een veilige plaats om ze te bewaren, want bij een hack of een crash, ben je alles kwijt. Dat is natuurlijk niet wat je wilt voor jouw bedrijfsvermogen. Dit zijn de opties die je hebt:

  • Hosted wallet - Dit is een wallet die vaak door de exchange zelf al wordt aangemaakt, wanneer je jouw valuta's koopt. Als je bijvoorbeeld Ethereum (ETH) koopt via Bitvavo, dan komen jouw gelden rechtstreeks in zo'n wallet terecht. Dit is uiteraard beveiligd, maar bij lange na niet de veiligste optie;
  • Software wallet - Een software wallet is een online omgeving, waarin je jouw crypto's bewaart. Deze wallet download je als het ware op je computer, of in een app op je device. Jij bent de enige die deze inloggegevens hebt, en er is geen derdenpartij bij betrokken, maar toch is het niet de veiligste optie;
  • Hardware wallet - Dit is een optie die ik zelf zou aanbevelen. Via een hardware wallet, zoals de Ledger, ben je ervan verzekerd dat alles ook daadwerkelijk in jouw beheer is. Dit scheelt een zorg en voorkomt dat jij je coins kwijtraakt door een hack of crash. 

Hoe vind je de juiste coins?

Let op: dit is een kanttekening om je zoektocht naar de juiste digital coins eenvoudiger te maken. Het is geen financieel advies en absoluut geen manier om jou te zeggen, waarin je zou moeten investeren. Het is geheel aan jou om te bepalen waar je in investeert en hoe je dat aanpakt. Do your own research!

Dit zijn richtlijnen voor het vinden van de juiste investeringsoptie voor jou:

  • Gebruik een betrouwbare, veilige exchange, die aansluit bij jouw behoeften;
  • Geniet van het feit dat je met crypto vaak (let op: niet altijd) rendementen kunt behalen, die je met sparen absoluut niet behaalt;
  • Je kunt gaan voor een bepaald aantal coins of juist een breed portfolio samenstellen. Ga je voor van alles wat, ga je specifiek voor DeFi of houd je het bij enkele altcoins?;
  • Kijk goed naar wat je opties zijn. Ga je kopen en HODL-en, dus bewaren voor de lange termijn? Wil je kopen in een dip en verkopen in een piek? Wil je staken?; 
  • Sommige exchanges bieden ondernemers speciale bonussen, pre-sale offers of aanbiedingen aan, zodat ze meer en vaker in crypto gaan investeren. Mocht dit in je straatje passen, maak er dan dankbaar gebruik van!

Als bedrijf profiteren van de huidige cryptotrends

Wil je als bedrijf meer doen dan enkel investeren in de cryptocurrency's? Misschien wil je zelfs wel een bedrijf of project runnen, dat geheel actief is in deze branche! Of wil je weten hoe je zo weinig belast betaalt over jouw cryptovermogen, op een legale manier natuurlijk. 

Deze video is leuk om te bekijken, wanneer je geïnteresseerd bent in internationaal ondernemen, crypto & belastingen:


Deze video is interessant als je zelf een schaalbaar cryptobedrijf wilt starten:

 

 

Conclusie

Tja, wat is nu de conclusie? Zakelijk investeren in crypto kan dus absoluut de moeite waard zijn. Ja, je moet weten waar je mee bezig bent en ja, je moet ook een goede administratie bijhouden. Maar dat is zonder crypto investeringen ook het geval. Als je gebruikmaakt van een betrouwbare exchange, een zakelijk account aanmaakt en je aangekochte digital coins veilig opslaat, dan kan dit je een mooi rendement opleveren. 

In dit artikel heb je richtlijnen gegeven, zodat je weet waar je een business account kun aanmaken, hoe je vervolgens crypto kunt kopen en waar je deze kunt bewaren. Je hebt verschillende soorten wallets, waarvan de hardware wallet het beste is. Deze biedt jou de meeste veiligheid. 

Daarbij is het goed om te weten dat je naast het investeren in crypto, ook een bedrijf kunt oprichten in de wereld van crypto. Denk aan het maken van NFT's, het adviseren van mensen of het oprichten van een project op de blockchain. Wat je ook van plan bent, en wat je ambities ook zijn, de cryptowereld ligt aan je voeten. Ik wens je veel succes en plezier!

Heb je nog vragen over zakelijk investeren in crypto of andere begrippen die in dit verhaal voorbij kwamen? In onze FAQ vind je makkelijk en snel de antwoorden. Wat ook handig werkt, is om je vraag + 'AllesOverCrypto' te googelen. De kans is namelijk groot dat we in het verleden al een artikel hebben geschreven over het onderwerp waar je graag meer vanaf wilt weten. Wil je verder praten over de economische ontwikkelingen en de verschillende toepassingen of verwachtingen? Meld je dan snel aan bij onze AllesOverCrypto Facebook groep! Hier staan onze crypto- en blockchainexperts klaar om jouw vragen te beantwoorden. Zie ik je daar?

Foto door AlphaTradeZone via Pexels


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.