De beste crypto-exchanges

Crypto-exchanges - wat zijn de beste en waarom?

Voordat je gaat beginnen met crypto is het belangrijk dat je, naast het goed onderzoeken in welke cryptovaluta je gaat investeren, ook goed gaat onderzoeken via welke exchange je deze cryptovaluta aan gaat kopen.

Kortgezegd is een crypto-exchange het platform via waar je cryptomunten kunt kopen en verkopen. Het is vergelijkbaar met een stock-exchange. Elke crypto-exchange heeft zijn eigen kenmerken. De ene exchange heeft bijvoorbeeld erg lage transactiekosten, waar een andere exchange een heel breed assortiment met verschillende munten heeft.

Voor iedereen zijn andere kenmerken belangrijk. Dit is bijvoorbeeld afhankelijk van je persoonlijke voordelen, maar ook je ervaring in de crypto-wereld.

In dit artikel vergelijken we verschillende crypto-exchanges met elkaar, zodat jij de beste keuze kunt maken! Onthoud altijd, doe eerst goed je onderzoek, voordat je investeert. Zo geldt ook: doe eerst goed je onderzoek, voordat je je keuze maakt voor een exchange.

Foto header: Energepic.com/Pexels.com

Lees snel

Wat is een crypto-exchange?

Allereerst is het belangrijk duidelijk te hebben wat een crypto-exchange nou precies is. Een crypto-exchange is een bedrijf dat klanten de kans biedt cryptocurrency’s te ruilen voor andere middelen. In bijna alle gevallen zijn deze andere middelen geld, zoals euro’s of dollars.

Kortgezegd is een crypto-exchange eigenlijk de plek waar de vraag naar en het aanbod van cryptocurrency’s samenkomen.

Wat zijn de beste crypto-exchanges?

Nu gaan we de beste crypto-exchanges op een rijtje zetten. We kijken hierbij naar alle factoren. We kijken bijvoorbeeld zowel naar de transactiekosten en het assortiment, als naar de overzichtelijkheid van het platform en de missie erachter.

Tevens kijken we zowel naar Nederlandse platformen als naar internationale crypto-exchanges. Het is niet zo dat je als Nederlander per se gebruik moet maken van een exchange van Nederlandse bodem, maar weet jij van jezelf dat je niet zo goed in Engels bent kan het in sommige gevallen handig uitkomen dat het team achter de exchange Nederlandstalig is.

Het is belangrijk om te vermelden dat wij niet voor jou kunnen bepalen wat dé beste crypto-exchange is. Daarvoor is dit artikel dan ook niet. We benoemen alleen enkele exchanges die er goed uitzien en vergelijken deze met elkaar. Natuurlijk zijn er ook exchanges die niet in dit lijstje staan, maar wel goed zijn.

Het is dan ook uiterst belangrijk dat je zelf je onderzoek goed doet, voordat je een keuze maakt en begint te investeren. Onthoud dit altijd!

Coinmerce

De crypto-exchange Coinmerce werd in 2017 opgericht door een klein team dat het aankopen van crypto wilde vereenvoudigen. Coinmerce komt uit Nederland, maar is ook in het buitenland beschikbaar.

Op Coinmerce zijn er ontzettend veel verschillende crypto-valuta te koop, bijna 150 zelfs. De transactiekosten op Coinmerce zijn niet duur. De transactiekosten liggen tussen de 0,45% en 2% per transactie, afhankelijk van de hoeveelheid die je aankoopt. Hoe hoger de hoeveelheid, hoe lager het percentage.

Coinmerce biedt een erg overzichtelijke interface en het is dan ook eenvoudig te gebruiken voor beginners. De klantenservice is ook een pluspunt. De klantenservice van Coinmerce is goed te bereiken en ze proberen je daadwerkelijk te helpen.

Image
De Bitcoin-pagina op Coinmerce
Coinmerce.io

Bitcoin Meester

Bitcoin Meester is een Nederlandse crypto-exchange dat werd opgericht in augustus van het jaar 2017.

Het grote pluspunt aan Bitcoin Meester is het grote assortiment. Er zijn enorm veel coins aan te schaffen via Bitcoin Meester. In totaal zijn dit er 216 verschillende munten aan te kopen. Het varieert echt van de grote coins als Bitcoin (BTC) of Ethereum (ETH), tot kleine coins als V Systems (VSYS) of Loom Network (LOOM).

De eerste €1000 zijn op Bitcoin Meester commissievrij te verhandelen. Daarna wordt er een gemiddeld tarief van 1,50% per transactie gerekend. Echter, wanneer je in de hoge volumes zit kan dit percentage lager worden.

De klantenservice van Bitcoin Meester is goed. Ze begeleiden je goed en snel. Tevens zijn er op Bitcoin Meester 15 munten waarbij je de mogelijkheid heb te staken. Staken is het vasthouden van crypto in een wallet voor een onbepaalde tijd, hier tegenover staat een uiteraard een vergoeding. Meer over staken lees je hier.

Image
Het koersenoverzicht van Bitcoin Meester
BitcoinMeester.nl

Binance

Binance is erg betrouwbaar. Binance is in korte tijd uitgegroeid tot één van de grootste exchanges ter wereld. De exchange werd in 2017 opgericht in de Kaaimaneilanden.

Dagelijks wordt er op Binance gemiddeld voor $2 miljard aan crypto verhandeld, per seconde vinden er gemiddeld meer dan 1.400.000 transacties plaats en tevens staat de klantenservice 24 uur per dag, 7 dagen in de week voor je klaar.

Op dit moment zijn er op Binance meer dan 150 verschillende cryptomunten beschikbaar, waaronder Bitcoin  en Ethereum (ETH), maar ook Shiba Inu (SHIB) en Dogecoin (DOGE). De transactiekosten zijn op Binance maximaal 0,10% per transactie.

Het enige wat misschien een minpuntje is aan Binance, is dat het een beetje ingewikkeld in elkaar steekt. Bitvavo is iets beter geschikt voor beginners. Bitvavo is veel overzichtelijker dan Binance. Ben jij een ervaren trader en is het voor jou geen probleem tijd te investeren in het leren van de exchange? Dan is Binance zeker een aanrader voor jou!

Image
De website van Binance
Binance.com

Bitvavo

Ook Bitvavo brengt veel voordelen met zich mee. Het is zeker een optie die je moet onderzoeken wanneer je een keuze voor een exchange moet maken. De Nederlandse crypto-exchange Bitvavo werd gestart in 2018. Hun doel is de kloof tussen traditionele en digitale valuta te overbruggen.

Bitvavo maakt het voor iedereen eenvoudig cryptocurrency te kopen. De gebruiksvriendelijkheid is top én de kosten zijn laag. Bitvavo is de goedkoopste crypto-exchange van Nederland. Mede hierdoor kiezen veel traders voor Bitvavo.

Op Bitvavo worden maar liefst 58 cryptomunten verhandeld. De transactiekosten liggen erg laag. De maximale fee die doorberekend wordt is 0,25% per transactie, lager dan bij welke exchange dan ook in Nederland.

Daarnaast is Bitvavo erg makkelijk te gebruiken. Het ziet er simpel en overzichtelijk uit, maar je kunt er bijna alles mee. Zo kun je bijvoorbeeld staken en heeft Bitvavo een built-in wallet. Ideaal voor zowel beginners als ervaren handelaren dus!

Image
Het dashboard van Bitvavo
Bitvavo.com

LiteBit

Ook LiteBit is een Nederlandse cryptocurrency-exchange. Het werd in 2017 opgericht door twee Nederlandse crypto-enthousiastelingen, maar het team groeide al snel uit door het snel groeiende aantal gebruikers.

De focus van LiteBit ligt, zoals zij zelf aangeven, op het zijn van een veilig, eenvoudig en persoonlijk platform. Een leuk feitje over LiteBit is dat zijn één van de eerdere Nederlandse cryptoplatformen was die meerdere cryptomunten op één platform aanbood.

In totaal zijn er op LiteBit 42 verschillende cryptomunten te verhandelen. Deze munten variëren van de grote welbekende munten, maar ook kleinere munten. Graph (GRT) en The Sandbox (SAND) zijn er bijvoorbeeld aan te kopen.

De transactiekosten zijn op LiteBit tussen de 1% en 2%. Dit is dan ook waar LiteBit de meeste klachten over krijgt, veel mensen vinden dit te hoog. De klantenservice is goed, ze reageren snel en doen goed hun best je te helpen. Tevens oogt het platform eenvoudig en overzichtelijk, een voordeel voor beginners.

Image
Het transactiehistorie-scherm in Litebit
Litebit.eu

SATOS

Ook SATOS is een optie waarop je uit zou kunnen komen in je zoektocht naar een crypto-exchange. Het werd in 2012 opgericht, nadat de oprichters zelf erg geïnteresseerd raakten in Bitcoin. Satos was één van de eerste exchanges van Nederland waar cryptocurrency’s verhandeld werden. De missie was vanaf dag 1, zoals ze zelf aangeven, Bitcoin kopen en verkopen zo eenvoudig mogelijk maken voor iedereen.

Op SATOS zijn ‘maar’ 5 verschillende cryptovaluta te kopen en te verkopen. Dit zijn Bitcoin, Ethereum, Ripple (XRP), Litecoin (LTC) en Bitcoin Cash (BCH). Velen zullen dit misschien als een nadeel zien, maar voor beginners hoeft het niet per se een probleem te zijn. Dit voornamelijk omdat beginners over deze projecten vrij makkelijk veel te weten kunnen komen, omdat er heel veel informatie over beschikbaar is.

De transactiekosten liggen tussen de 1,5% en 2,5%. Deze kosten zijn afhankelijk van de grootte van de transactie. Hoe groter het bedrag, hoe kleiner het transactiekostenpercentage en hoe kleiner het bedrag, hoe hoger het transactiekostenpercentage. De meeste klachten die SATOS krijgt gaan over de transactiekosten, veel mensen vinden deze te hoog. 

De klantenservice van SATOS kun je van maandag tot en met vrijdag bereiken tussen 10 uur in de ochtend en 6 uur in de avond. Wel kun je 24 uur per dag een contactformulier invullen. De klantenservice zal je dan binnen 1 werkdag voorzien van hulp.

Image
Het aankoopscherm in Satos
SATOS.eu

Bitonic

Bitonic is de allereerste crypto-exchange van Nederland. De exchange werd opgericht in 2012.

Op Bitonic is enkel Bitcoin te koop. Ook in de toekomst gaat dit niet veranderen. Dit omdat zij als bedrijf enkel achter Bitcoin staan, en achter geen enkele andere cryptovaluta. Je hoeft op Bitonic geen hele Bitcoin ineens te kopen.

De transactiekosten bij Bitonic staan niet vast, maar komen meestal rond de 1% uit. De transactiekosten zijn, zoals bij vele exchanges, afhankelijk van de grootte van de transactie. Hoe groter de transactie, hoe lager de transactiekosten en hoe kleiner de transactie, hoe groter de transactiekosten.

Voordat je van start gaat met Bitonic is het belangrijk om te weten dat je een eigen wallet móet hebben. De klantenservice van Bitonic is over het algemeen goed. Ze zijn snel te bereiken en helpen je goed.

Image
De website van Bitonic
Bitonic.nl

Anycoin Direct

Al sinds 2014 kun je via Anycoin Direct cryptovaluta aankopen. Het bedrijf werd ooit opgericht door een groepje vrienden, maar is inmiddels uitgegroeid tot een serieuze exchange. Door de jaren heen heeft Anycoin Direct al meer dan 400.000 klanten geholpen.

In totaal zijn er op Anycoin Direct 27 cryptovaluta te verhandelen. Deze valuta variëren van grote coins tot de wat kleinere coins.

Ook bij Anycoin Direct staan de transactiekosten niet vast. Ze variëren tussen de 1% en de 2%. Bij Anycoin Direct geldt, evenals bij de meeste eerder genoemde exchanges, dat deze transactiekosten afhankelijk zijn van de grootte van de transactie.

Bij Anycoin Direct heb je een eigen wallet nodig om je crypto in te bewaren. Dit kun je dus niet op het platform van Anycoin Direct doen. De klantenservice van Anycoin Direct is over het algemeen erg goed, ze zijn goed en snel te bereiken.

Image
Een deel van het assortiment van Anycoin Direct
AnycoinDirect.eu

Coinbase

Misschien wel één van de bekendste en grootste crypto-exchanges die er bestaan. Coinbase werd in 2012 opgericht en heeft in 2021 al meer dan 56 miljoen gebruikers, die per kwartaal meer dan $335 miljard verhandelen. Coinbase is beschikbaar in 100 landen en heeft meer dan 1700 werknemers.

Op Coinbase zijn 63 cryptovaluta te koop, maar kun je tevens meer dan 5000 valuta bekijken en in de gaten houden. Coinbase is erg overzichtelijk, en mede hiervoor zeker geschikt voor beginners.

De transactiekosten staan bij Coinbase vast. Deze zijn 1,49% per transactie. De klantenservice van Coinbase is snel en ze helpen je goed. Een nadeel zou echter kunnen zijn dat deze (nog) niet beschikbaar is in het Nederlands.

Image
De website van Coinbase
Coinbase.com

BTC Direct

BTC Direct is een Nederlandse crypto-exchange die werd opgericht in 2013. Het bedrijf werd opgericht omdat de oprichters vonden dat het verhandelen van cryptovaluta eenvoudiger moest worden.

Op BTC Direct zijn 5 verschillende cryptovaluta te koop. Dit zijn dezelfde als op SATOS, namelijk Bitcoin, Ethereum, Litecoin, Ripple en Bitcoin Cash. 

Naast het kopen en verkopen van cryptocurrency, biedt BTC Direct ook Private Trading aan. Gebruikers kunnen hierdoor vanaf €50.000 investeren via een persoonlijke accountmanager. Daarnaast verkoopt het platform via hun webshop ook hardware wallets en valt de app Blox onder BTC Direct.

Voor beginners is BTC Direct prima geschikt. Het platform is erg overzichtelijk. Wel moet je een eigen wallet hebben, hardware wallets zijn daarom ook te koop via het platform van BTC Direct.

De transactiekosten variëren tussen de 1% en de 3% per transactie. Deze zijn, zoals bij bijna alle exchanges, afhankelijk van de grootte van de transactie. De klantenservice is goed te bereiken en je krijgt snel antwoord.

Afhankelijk van je voorkeuren is BTC Direct zeker een prima platform voor beginnende handelaren.

Image
Het aankopen van Bitcoin op BTC Direct
BTCDirect.eu

Conclusie

Zoals met bijna alles, moet je bij het kiezen van een crypto-exchange een keuze maken afhankelijk van je voorkeuren. Elk platform heeft zijn voordelen en elk platform heeft zijn nadelen.

Vind je overzichtelijkheid belangrijk? Of kies je liever voor de laagste transactiekosten? Vind je het belangrijk dat de exchange zo veel mogelijk cryptovaluta aanbiedt? Of ben je toch enkel van plan de grootste, bekendste crypto’s te kopen of verkopen?

Zoals bij elke zaak rondom investeringen, is het enorm belangrijk dat je goed je onderzoek doet. Kijk goed naar alles wat met de exchange te maken heeft voor dat je een keuze maakt. Zoals altijd: leer eerst en investeer dan pas.

Heb jij ideeën over crypto-exchanges of wil je er simpelweg meer over weten? Meld je aan bij onze AllesOverCrypto Facebookgroep! We spreken daar dagelijks over de toekomst van cryptocurrency's en de blockchain en delen er ook praktische informatie. Hopelijk zien we je daar!


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.