Vermogen
19/3/22

Wat te doen met je geld in onzekere tijden?

Wat te doen met je geld in onzekere tijden?

Snel €10 verdienen?

 1. Klik op de knop
 2. Maak een account aan
 3. Stort 10 euro

Je ontvangt direct €10 extra!

Start direct bij Bitvavo!

Ook in onzekere tijden wil je graag je vermogen beschermen. Misschien zelfs meer dan hiervoor. Het heeft best wat voeten in de aarde, want je moet je onderzoek doen, maar er zijn zelfs in oorlogstijden kansen om slim te beleggen. In dit artikel behandel ik een stukje achtergrond en een aantal tips, maar denk erom: doe altijd jouw eigen onderzoek. Investeren brengt risico's met zich mee; ga nooit op de mening of een onderbuikgevoel van een ander af!

In onderstaande video van AllesOverCrypto legt Matt meer uit over vermogensbescherming. Dit is een interessante video om te bekijken voordat je mijn artikel verder gaat lezen.

Bekijk snel

Hoe de historie zich herhaalt

Je kunt niet altijd pieken en zo is het ook met de economie. Sommige events maak je maar eens in je leven mee, zoals een globale pandemie, een wereldoorlog of een gigantische revolutie op het gebied van geld en privacy. Als je mazzel hebt maak je één van die gebeurtenissen mee en als je pech hebt, dan win je de big-happenings-lottery. 

Volgens Ray Dalio, succesvol ondernemer en investeerder, maken wij deze milestones eenmalig mee, maar zijn ze in het verleden wel vaker voorgekomen. Er is een patroon zichtbaar en als je deze rode draad weet te ontcijferen, dan kun jij daaruit opmaken wat jij met je geld kunt doen in onzekere tijden. 

Bekijk in onderstaande Youtube-video een analyse van Ray Dalio, met de titel  "The Principles for Dealing with the Changing World Order":

Over Ray Dalio

Ray Dalio (Raymond Thomas Dalio), is een succesvolle Amerikaanse investeerder en hedgefonds manager. Hij is geboren in 1949 in New York en richt zich volledig op het informeren en onderwijzen van mensen. Hij is founder van Bridgewater Associates en dit was in 2013 het grootste hedgefonds in de wereld. 

De ene crisis na de andere

De armste mensen hebben momenteel (begin 2022) moeite om rond te komen, vanwege exorbitant stijgende gasprijzen, benzineprijzen en duurder wordend voedsel. Mensen met een buffer - of groot vermogen - hebben juist het probleem dat hun spaargeld alleen maar minder waard wordt, dus dat levert ook stress op. 

En dan nog maar niet te spreken van alle bijkomstige uitdagingen in deze moderne wereld, zoals klimaatverandering, spanningen tussen wereldmachten, instortende financiële markten en de pandemie die voor het eerst in twee jaar in de sluimerstand lijkt terechtgekomen. 

Hoewel het soms voelt alsof het einde van de wereld aan het naderen is, is de realiteit vooralsnog geruststellender. Als we het over de financiën hebben dan... Ray Dalio vond namelijk uit dat de economie een terugkerend patroon laat zien. Alles wat nu gebeurt op de financiële markt, gebeurde in het verleden meerdere keren en is eigenlijk heel logisch. Naast dat het logisch is, is het ook verklaarbaar, dus misschien stelt dat je gerust. 

To understand what is coming at you, you need to understand what happened before you.

The economic cycle

De wereldeconomie gaat al honderden jaren met ups en downs, maar altijd in een cyclus. Zo'n cyclus duurt rond de 75 jaar en de start na onzekere tijden, zoals een oorlog. Hierna breekt er een optimistische periode aan met heel veel geluk, brede en dus ook economische voorspoed. We verkeren op dit moment aan het einde van de cyclus, waardoor er grote onzekerheid heerst op de markt.

Nadelen van onrust op de markt, bijvoorbeeld in tijden van oorlog, zijn onder andere:

 • Aandelenbeurzen die niet open gaan, waardoor je niet bij je vermogen kunt;
 • Een verbod op de handel in goud, want de overheid heeft dit zelf nodig;
 • Onze valuta verliezen hun waarde;
 • Duurdere producten, vanwege handelsrestricties.

Dat is natuurlijk flink balen, maar hoe zorg je ervoor dat je dan tóch resultaten boekt met je vermogen? Want het is mogelijk, maar eenvoudig is het niet. 

Bekijk in dit filmpje over hoe de Economie werkt:

Is dit 'The Great Reset'?

We verkeren zeker in een periode, waarna een zekere reset zal plaatsvinden. Of dit 'The Great Reset' is, zoals het World Economic Forum (WEF) als doel is, dat is nog maar de vraag. Als je niet weet waar dit over gaat: The Great Reset is een initiatief van WEF om na de pandemie de wereldeconomie nieuw leven in te blazen, maar dan op duurzame wijze.

De vijf belangrijkste pijlers van dit plan zijn:

 • Maatschappelijk
 • Geopolitiek
 • Economisch
 • Ecologisch
 • Technologisch

Je vindt meer informatie op de speciale pagina over The Great Reset

Wat kun je leren van Ray Dalio?

In 1971 werkte de beste man op de beurs, toen de Nixon-schok plaatsvondt. De toenmalige president Richard Nixon kondigde aan dat eenzijdige omwisseling van goud naar Amerikaanse Dollars niet langer mogelijk was. Waarom hij dit deed? Om een run op de dollar te komen en de economie te stabiliseren. Hij hoopte de werkloosheid en de inflatie te dempen, dankzij een pakket economische maatregelen, die bekendstaan als 'The New Economic Policy.'

Hij verwachtte dat de volgende dag de markt zou crashen, vanwege de onrust en paniek, maar niets was minder waar. De koersen stegen met zo'n 25%, want mensen gingen juist kopen. 

Ray ging op onderzoek uit en ontdekte dat hetzelfde gebeurde in 1933, toen President Roosevelt op de radio aankondigde dat hij de belofte om Amerikaanse dollars om te wisselen voor goud moest verbreken. Door de link met goud door te knippen, was de overheid in staat om nog meer geld uit te geven dan het verdiende. Dit kan een land doen door simpelweg met papiergeld te drukken. 

Door al dit geld op de markt te laten circuleren, zonder de productiviteit omhoog te brengen, waren mensen in staat om geld, aandelen en commodities te kopen. Hierdoor stegen de prijzen van de deze assets juist. Als je terugbladert door de geschiedenis, dan zie je dat dit fenomeen veel vaker voorkomt. In 1650, 1850, 1960, etc. 

Changing orders

Er waren drie opvallende zaken die uit zijn onderzoek naar voren kwamen, namelijk:

 1. Landen hadden niet genoeg geld om hun schulden te betalen, dus er werd meer geld gedrukt;
 2. Grote interne conflicten zorgden voor een grote kloof tussen welvaart en waarden, waardoor er politieke kampen ontstaan;
 3. Externe conflicten tussen de opkomende wereldmacht en de leidende wereldmacht, zoals nu tussen de USA en China.

Deze gebeurtenissen zijn de oorzaak van de changing orders, dus dat er een verschuiving plaatsvindt op wereldniveau. De laatste keer dat dit gebeurde was tussen 1930 en 1945; de Tweede Wereldoorlog.

Een order is een overheidssysteem, dat er voor zorgt dat mensen met elkaar overweg kunnen. Je hebt dus nationale systemen en internationale systemen, die meestal worden aangepast na een burgeroorlog of een wereldoorlog. 

De huidige wereldorde noemen we ook wel 'The American World Order', die is gevormd na WOII. In 1944 werd het nieuwe, wereldwijde monetaire systeem vastgelegd in de Bretton Woods Agreement. De Amerikaanse dollar is dus leidend op de wereld; internationaal geaccepteerd. 

Op het moment verkeren we in spannende tijden en zou er wel eens een verschuiving plaats kunnen gaan vinden. 

In onderstaande afbeelding zie je de overlappende cycli van de Dutch, British en US Empires. Als laatste zie je het Chinese rijk, dat nu in opkomst is. Dit beeld is afkomstig van het Youtube-kanaal van Ray Dalio.

Image
World orders

Don't give up without a fight

Je kunt je voorstellen dat landen hun status en macht niet graag willen verliezen, dus als de ene natie in opkomst is, dan gaat de andere neer. Er vindt hier een conflict plaats, waar dus veelal een oorlog voorkomt. 

Er zijn volgens Dalio 8 factoren die ons vertellen hoe krachtig een rijk is op elk moment in de cyclus:

 1. Educatie;
 2. Innovativiteit & technische ontwikkeling;
 3. Concurrerend vermogen op de wereldmarkt;
 4. Economische output;
 5. Aandeel in de wereldhandel;
 6. Militaire kracht;
 7. De kracht van het financiële stelsel;
 8. De waarde van de valuta als reservemunt.

Door deze factoren in een grafiek te verwerken, kun je dus heel goed monitoren op welk punt in de cyclus de natie zich bevindt. En dus ook wanneer de piek geweest en de kracht gestaag afneemt. Het is dan tijd voor een nieuwe wereldorde. 

Wat je met je geld kan doen in deze onzekere tijden? 

Het mooie van het werk van Ray Dalio is, dat je afhankelijk van de economische status van een wereldmacht, kunt aflezen in welke fase we verkeren. Hierdoor weet je wat er zit aan te komen en welke acties je moet ondernemen.

Er zijn een aantal assets die het goed doen in tijden van crisis, zoals:

 • Zilver & Goud;
 • Aandelen die gespecialiseerd zijn in basisbehoeften;
 • Juwelen;
 • Grondstoffen;
 • Valuta van de sterkste landen;
 • Mogelijkerwijs Bitcoin (BTC) en andere cryptovaluta.

Ray Dalio zegt in zijn boek dan ook:

When central banks print a lot of money, buy stocks, gold, and commodities.

In onderstaande video van AllesOverCrypto vertelt Matt jou meer over wat risicomanagement is en waarom het belangrijk is om ales belegger het risico op verlies van geld zo klein mogelijk te houden. Ook wordt uitleg gegeven over hoe crypto trading experts omgaan met risicomanagement.

Stappenplan sterker uit de (corona)crisis

Zoals hierboven te lezen valt, kun je investeren in diverse zaken. Denk aan aandelen, juwelen en if you wish, cryptocurrency. Doe altijd je eigen onderzoek en ga niet af op de mening van een ander. Alleen jij bent verantwoordelijk voor jouw eigen vermogen. Beleggen brengt risico's met zich mee, dus zet geen geld in, dat je eigenlijk niet kunt missen. 

Ik heb een aantal stappen voor je bij elkaar gesprokkeld, waardoor je jezelf in slechte tijden kunt voorbereiden op betere tijden. Let op: dit is geen financieel advies, maar een richtlijn!

1 - Schulden afbetalen

Heb je nog schulden? Betaal ze af! Het zou best kunnen dat je jouw baan kwijtraakt of dat je als ondernemer tegenvallers te verduren krijgt en dan is het fijn dat je met een relatief klein budget kunt rondkomen.

2 - Noodbudget opbouwen

Soms gaan er dingen kapot in en om huis of heb je een hoge rekening van de autogarage gekregen. Dan is het goed om geld achter de hand te hebben. Dit noodbudget, laten we zeggen €1.000,-, is dan enkel bedoeld voor noodgevallen, wat een gevoel van vrijheid geeft.

3 - Houd je aan je budget

Waar het vaak fout gaat, is dat mensen de lifestyle van een vermogend persoon hanteren, terwijl ze minimaal verdienen. Hierdoor leef je boven je macht en dat is niet gunstig voor je portemonnee. Vooral in economisch spannende tijden, is het essentieel dat je voldoende middelen hebt om je basisbehoeften te bekostigen, zonder ervan wakker te liggen.

4 - Focus op de lange termijn

Zoals Ray Dalio hierboven ook aangeeft, is dat je 'overtollig' vermogen kunt investeren in bepaalde assets. Deze zullen in moeilijke tijden zomaar 30 tot 40% de diepte in duiken, waardoor het echt een kwestie van de lange adem is. Verkies de lange termijn boven de korte termijn, want je wilt je resultaten voor later niet op het spel zetten.

5 - Onderwijs jezelf

Zorg ervoor dat je jouw skills blijft ontwikkelen. In moeilijke tijden kun je dan in ieder geval inkomen blijven genereren. Daarbij is het goed om je financieel te onderwijzen, zodat je weet waar je kansen liggen. 

Conclusie

Er zullen altijd pieken en dalen in de economie voorkomen. De vraag is alleen: hoe ga jij hiermee om? Jij hebt de kans om je voor te bereiden en te investeren in jouw toekomst. Zaak is dat je jezelf onderwijst en zelf onderzoek doet, zodat je zelfverzekerd door de crisis heen komt. 

Heb je nog vragen over jouw geld in onzekere tijden of andere begrippen die in dit verhaal voorbij kwamen? In onze FAQ vind je makkelijk en snel de antwoorden. Wat ook handig werkt, is om je vraag + 'AllesOverCrypto' te googelen. De kans is namelijk groot dat we in het verleden al een artikel hebben geschreven over het onderwerp waar je graag meer vanaf wilt weten. Wil je verder praten over de economische ontwikkelingen en de verschillende toepassingen of verwachtingen? Meld je dan snel aan bij onze AllesOverCrypto Facebook groep! Hier staan onze crypto- en blockchainexperts klaar om jouw vragen te beantwoorden. Zie ik je daar?

Header image: Pexels

Ontdek Alles Over Crypto

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang wekelijks de nieuwste inzichten in de cryptowereld.

Je bent succesvol ingeschreven!
Oeps! Er is iets fout gegaan!