Immutable X dashboard

Wat is Immutable X NFT’s? Ethereum NFT’s zonder gas fees!

Er gaat geen dag voorbij of we hebben het over NFT’s. Sommige denken dat het een bubbel is, anderen mensen investeren voor exorbitante bedragen in digitale kunst. Jimmy Fallon van The Tonight Show zei in januari 2022 nog dat hij een Bored Ape Yacht Club-NFT had, net als Paris Hilton en inmiddels ook Justin Bieber. Over de toekomst van deze digitale kunst als NFT’s valt te twisten, maar wat zeker is, is dat NFT’s kopen in het netwerk gepaard gaat met torenhoge transactiekosten.

Een paar honderd dollar betalen om een NFT te kopen, los van de effectieve aankoopprijs, is helaas geen uitzondering. Daarom zijn er steeds meer protocollen die hier oplossingen voor willen bieden. Immutable X is een layer 2 blockchainprotocol dat de handel van NFT’s in het netwerk van Ethereum mogelijk maakt, zónder gas fees. Ontdek in deze blog alles over Immutable NFT’s!

Bekijk snel

Bekijk in onderstaande video alvast een introductie en ontdek hoe jij NFT’s kan verhandelen in het netwerk van Ethereum zonder gas fees te betalen:

Beperkingen NFT’s Ethereum

Ethereum is het grootste netwerk waar NFT's op draaien en wordt ook het vaakst gebruikt voor de handel ervan. Inmiddels zijn er verschillende NFT-marketplaces in andere netwerken, zoals NFTb op de Binance Smart Chain, maar desondanks blijft Ethereum onoverwinnelijk. Toch, kent Ethereum ook een reeks beperkingen. Steeds meer ontstaan er protocollen die deze problematiek willen verbeteren, om de handel in NFT’s in stand te houden. Laten we eerst kijken naar de twee voornaamste beperkingen:

  • Schaalbaarheid
  • Gebruikerservaring

Schaalbaarheid

Door de aard van de blockchain en het netwerk van Ethereum is schaalbaarheid het grootste probleem waar Ethereum mee te kampen heeft. Zeker met de ontwikkeling van DeFi en de opkomst van NFT's is het netwerk steeds vaker overbelast en gaat handel hier gepaard met lage transactiesnelheden en hoge transactiekosten, die we kennen als gas fees.

Traditionele databases kunnen tussen de 5 en 15 transacties per seconde (TPS) voltooien. Deze beperking heeft geleid tot een congestie van het netwerk. Zelfs wanneer Ethereum 2.0 live zal gaan, zal het netwerk volgens sommige nog steeds kampen met problemen omtrent schaalbaarheid.

Gebruikerservaring

Ondanks dat januari 2022 opnieuw een record was qua handelsvolume op het NFT-platform van OpenSea, zijn er toch een aantal opmerkingen wat betreft de gebruikerservaring. Transacties kunnen onnodig langzaam verlopen wat een impact heeft op de zowel de gebruikerservaring als de prijsontwikkeling. Handelaren willen snel kunnen schakelen en willen niet onnodig lang wachten.

Er bestaan oplossingen, maar deze focussen zich exclusief op het verbeteren van deze gebruikerservaring. Dit gaat, volgens het team van Immutable X, ten koste van het decentrale netwerk en de veiligheid. Dit is dus een gerichte oplossing om de handel in NFT te schalen in een veilige omgeving.

Image
Immutable X ecosysteem
immutable.com

Wat is Immutable X?

Immutable X is een layer 2 protocol dat is gebouwd op het netwerk van Ethereum voor het verhandelen van NFT’s en is gelanceerd in april 2021. Doordat deze unieke tokens bestaan in het netwerk van Ethereum, zijn ze allemaal EC721-tokens. Dit is de tokenstandaard voor NFT's op Ethereum.

Het platform is gemaakt door een Australische game developer Immutable in samenwerking met StarkWare, een startup voor blockchain-scaling. Samen willen ze het terugkerend probleem van schaalbaarheid oplossen om zo de handel in NFT’s op grote schaal mogelijk maken.

Ethereum is de grootste blockchain dat gebruikmaakt van smart contracts. Hierdoor is het voor ontwikkelaars het ideale platform voor het bouwen van decentrale applicaties (dApps) en zelfs andere blockchains.

Een dergelijk ecosysteem bouwen vanaf niets, is vaak tijdrovend en onnodig. Daarom is het beter en vooral efficiënter om te beginnen van een bestaand protocol, en deze te wijzigen naar eigen wensen. Daarom zijn heel veel tokens in het landschap ook ERC20-tokens, en zijn veel NFT’s verhandelbaar met Ethereum, zoals op OpenSea of RaribleDankzij Immutable X kan je projecten ontwikkelen in het netwerk van Ethereum, waarbij je dankzij onder andere ZK-Rollups inzet op de schaalbaarheid en de gas fees.

Blockchain layers

De blockchaintechnologie kent verschillende blockchain layers. De eerste laag, is de netwerk laag, zoals Ethereum. Deze zorgt voor de communicatie tussen alle individuele deelnemers van het netwerk zodat alle transacties en informatieoverdracht keurig verloopt. Denk hierbij aan de communicatie tussen nodes in het netwerk, maar ook om smart contracts te implementeren en decentrale applicaties te laten werken.

Het is dus mogelijk om een extra laag te bouwen, zo heb je in totaal 4 blockchain layers. In dit artikel bespreken we enkel kort de tweede blockchain layer. Binnen deze laag valt onder andere het consensusalgoritme die gebruikt wordt om te kijken naar de schaalbaarheid van het netwerk. Door een extra laag te bouwen op het fundament, kunnen ze deze problematiek verhelpen. Dit door het werk van de blockchain af te halen door middel van bijvoorbeeld side chains om zo te kunnen schalen.

Image
blockchain layers
phive/shutterstock.com

IMX-chain

Belangrijk om te weten dat deze NFT's dus op de IMX-chain staan, die is gebouwd bovenop Ethereum. Het zijn dus gewoon ERC721-tokens in het netwerk van Ethereum, maar op een andere laag op het mainnet. Je kan dit zien als twee aparte snelwegen waarbij je auto over beide banen kan rijden. Op de ene baan rijdt hij elektrisch, op de andere baan rijdt hij op benzine. Je kan dus op beide snelwegen rijden, maar de snelwegen zijn niet verbonden met elkaar.

Dus als je jouw NFT wil verhandelen in het netwerk van Ethereum zelf, zoals bijvoorbeeld op OpenSea, zal je deze moeten overzetten naar het juiste netwerk. Vanaf dit moment betaal je wel gas fees. Controleer op voorhand altijd even of de NFT's die op IMX ook aangeboden kunnen worden op OpenSea.

Wil je meer weten over blockchain layers? Ontdek in deze blog welke layers er bestaan en hoe deze werken. Wil je meer weten over layer 2 scaling solutions? In onderstaande video, gemaakt door AllesOverCrypto, leggen we meer uit over dit type schaalbaarheidsoplossing.

Hoe werkt Immutable X?

Immutable X is dus de eerste layer 2 voor NFT’s in het netwerk van Ethereum. Door het gebruik van ZK-Rollups gebeurt NFT-handel op Immutable X zonder lange transactietijden, maar ook zonder gas fees. Dit alleen al, is een geheel nieuwe ontwikkeling.

ZK-Rollup

ZK-Rollup, Zero-Knowledge Rollups, zijn smart contracts in layer 1 die het netwerk van Ethereum schaalbaar maken door transacties te verwerken off-chain. Transactiegegevens worden wel verwerkt in het main netwerk.

Omdat deze transactiegegevens zich dus op de mainchain bevinden, worden deze rollups beveiligd door layer 1. Concreet? De veiligheid van Ethereum wordt overgenomen voor de transactiegegevens, terwijl de effectieve uitvoering ervan buiten deze blockchain plaatsvindt. De vraag wordt vaker gesteld waarom er geen gebruik wordt gemaakt van side chains. Het probleem met side chains is dat deze niet erg decentraal zijn. Veel hebben slechts enkele centrale nodes met hun eigen consensusalgoritme. Het laat dus wel voldoende informatie en transacties door, maar vormen hier een gevaar voor het decentrale karakter.

Image
ZK rollups

Ethereum-wallets

Immutable X heeft een geïntegreerde wallet die je kan verbinden met elke Ethereum-wallet. Het voordeel is dat het protocol een tussenlaag biedt. Zo kan Immutable X ook externe ecosystemen ondersteunen, zonder dat veiligheid hier een probleem vormt. Deze vormt zich op de layer 1.

Immutable X ondersteunt volgende wallets:

Nadat je jouw wallet hebt geconnecteerd, moet je een extra smart contract ondertekenen om deze verbinding te maken. Let altijd goed op wát je tekent. Lees goed het bericht door en weet waar jij goedkeuring voor geeft. In een decentrale omgeving draag je te allen tijde zelf de verantwoordelijkheid.

Voordelen Immutable X

Om het mogelijkheden te bekijken van Immutable X, is het handig om te kijken naar alle voordelen:

  • Geen gas kosten
  • Bepaal zelf trading fees
  • Schaalbaarheid tot 9 000 transacties per seconde
  • Beveiligd door Ethereum

In feite neemt het alle gunstige eigenschappen over en verbetert de kritische punten. Beveiliging is altijd essentieel in een decentraal netwerk. Het feit dat Immutable X wordt beveiligd door Ethereum zelf, is een zeer groot voordeel. Daarnaast kunnen ze van 30 transactie per seconde naar maar liefst 9 000 transacties gaan. Dit zorgt voor een ongekende schaalbaarheid in de handel van NFT’s. En om het nog beter te maken: zeg vaarwel tegen gas fees.

Image
IMX token earn
Immutable.com

IMX-token

$IMX is een ERC-20 utility token dat gebruikers van Immutable X beloont. Verhand je NFT’s op het platform, zorg je voor liquiditeit of bouw je applicaties op Immutable X? Dan ontvang jij hiervoor IMX-tokens. Geen enkel teamlid ontvangt zelf IMX-tokens voor hun werkzaamheden, het token is uitsluitend voor de community.

Transaction Fees

Het token wordt gebruikt als protocolvergoeding. Immutable X neemt een 2% fee op alle primaire sales. Dit is gelijkaardig met OpenSea, die dezelfde structuur hebben maar hier 2,5% hanteren. 20% van deze vergoeding wordt betaald in het native token. Dit kan ofwel rechtstreeks in IMX-tokens, of het platform zal automatisch een deel van de aankoopcurrency, Ethereum in dit geval, swappen naar IMX. Dit betekent dat gebruikers zelf niet IMX-tokens moeten bezitten om transacties te kunnen uitvoeren.

Immutable geeft je dus de vrijheid om zelf je trading fees te bepalen, maar 20% hiervan wordt dus betaald in het native token. Dit verandert niets aan de zero gas fees.

Rewards

Gebruikers die het IMX-token bezitten en deze staken in het protocol, worden hiervoor beloond. Deze hoeveelheid is proportioneel met het je aandeel in de totale hoeveelheid. Maar er is meer. Gebruikers kunnen IMX-rewards verdienen door NFT’s op het platform te gaan handelen. Hiervoor ontvangen ze punten die welke 24 uur verdeeld wordt onder de gebruikers.

Immutable X NFT-marketplace

De NFT-marketplace van Immutable X wil dus de toekomst van NFT-handel zijn met alle voordelen, zonder dat gebruikers hier honderden dollars gas fee moeten betalen.  In het dashboard krijg je meteen een overzicht van alle collecties. Gelukkig kan jij ook zoeken op een bepaald keywords.

Gebruikerservaring

Wat meteen opvalt, is dat er hier geen breakdown-menu is zoals bij Rarible of OpenSea. Immutable X focust zich momenteel exclusief op digital art en niet op andere soorten NFT’s zoals muziek of fotografie.

Daarnaast is het handig om een overzicht te krijgen van een gehele NFT-collectie. Zo weet jij hoeveel NFT’s er zijn, wat ook bepalend kan zijn voor je aankoop. Naast populariteit, is schaarste natuurlijk een interessante factor die de prijs kan bepalen. Bij Immutable X zie je enkel specificaties over de huidige NFT, maar er is geen overzichtspagina van de gehele NFT-collectie.

In onderstaand overzicht zie je de Nifty Nuggets-collectie waarbij je links kan filteren op uiterlijke kernmerken. Echter krijg je hier geen specificaties over hoeveel Nifty Nuggets er bestaan of wie het team erachter is.

Image
Nifty Nuggets Immutable X
market.x.immutable.com

Partners

Niemand minder dan OpenSea kondigde in maart 2021 aan dat het Immutable X zou integreren in zijn NTF-marketplace. Daarnaast wordt er ook gespeculeerd dat Coinbase de schaalbare NFT’s van Immutable X willen integreren met de lancering met hun eigen langverwachte NTF-marketplace.

Conclusie

De handel in NFT’s nam explosief toe in 2021 en in januari van 2022 werd er opnieuw een record gevestigd. In januari 2021 alleen al werd er voor bijna 5 miljard dollar aan NFT’s verhandeld alleen al op OpenSea. Naast deze astronomische bedragen, zijn er nog tal van handelsplatformen die zich ook verder ontwikkelen en waar ook steeds meer handel plaatsvindt.

Het interessante hier is dat we nog maar aan de start staan van alle NFT-toepassingen en de toepassingen in de wereld van DeFi. We zien nu al dat verschillende artiesten hun eigen NFT-collecties lanceren, waaronder Adidas en Dolce&Gabanna. Maar vooralsnog blijven veel mensen weg van NFT’s, met één simpele reden: gas fees. Een groot deel wordt hierdoor uitgesloten omdat ze simpelweg of het risico niet willen nemen, of niet kapitaalkrachtig zijn om honderden dollars aan gas fee te betalen.

Immutable X biedt hier oplossingen voor de problematiek. Maar is dit de heilige graal? Het succes van een NFT-marketplace is afhankelijk van verschillende factoren. Populariteit en het aantal gebruikers zijn hier een belangrijk onderdeel. Je wil natuurlijk handelen op een platform dat veel gebruikers kent, om jouw NFT vervolgen te verhandelen met mooie winsten. Daarnaast is gebruikersgemak ook belangrijk. We zien dat hier nog veel te halen valt bij Immutable X. Ondanks dat het aanbod ook minder is, kan je als gebruiker niet filteren. OpenSea is en blijft pionier als NFT-marketplace, ondanks de hoge gas fees.

Heb jij nog vragen over het Immutable X, blockchain layers of ZK-rollups? Vraag het in onze AllesOverCrypto Facebookgroep waar we inmiddels met meer dan 100.000 leden zijn! Het antwoord op een vraag over crypto vind je ook makkelijk bij onze FAQs. Verder kun je ook veel informatie vinden door je vraag + AllesOverCrypto te googelen.


Geld verdienen met NFT's?

Start direct met onze NFT Blueprint!

 

Download de NFT Blueprint

 

Image
Blogbanner NFT Blueprint

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.