vector fashion

Digitale wearables: zijn deze NFTs de nieuwste fashion trend? Ontdek het hier!

De mode-industrie is een miljardenbusiness waar elk jaar opnieuw collector's items worden verkocht tegen hallucinante bedragen. Fashion gaat in de eerste instantie om het esthetische aspect, waarbij we investeren in items die we mooi vinden. Maar steeds meer wordt het ook een manier om je status te uiten. Als welvarend persoon word je wellicht graag opgemerkt door je duurdere kleding stijl. Denk hierbij aan dure horloges die maar al te graag getoond worden op sociale media.

Maar hoe moet dat met de ontwikkeling van de Metaverse? We willen tenslotte ook in de Metaverse schitteren met onze uitstekende kledingdracht die onze financiële status weergeeft. En meer zelfs: door middel van deze digitale wearables, kunnen we zelf een inkomen genereren door te handelen met deze collector's item. Zijn digitale wearables en wear-to-earn de nieuwste fashion trend? Ontdek het in deze blog!

Bekijk snel

In onderstaande video zie je een introductie van deze digitale wearables:

Wat is de Metaverse?

De Metaverse is dé digitale omgeving die hoopt een perfecte weerspiegeling te worden van de huidige samenleving. In deze virtuele 3D-ruimtes kan jij door middel van je unieke avatar je eigen economie creëren en dus op verschillende manieren geld verdienen. Het moederbedrijf van Facebook kondigde in 2021 een naamsverandering aan, namelijk Meta. Dit is een directe indicatie dat grote namen, zoals Zuckerberg, het volste vertrouwen hebben in deze nieuwe ontwikkeling naar de Metaverse.

In onderstaande video van AllesOverCrypto legt Matt uit wat de metaverse is en wat de belangrijkste metaverse crypto’s zijn.

Wat is Wear-To-Earn?

De Metaverse bestaat uit verschillende unieke avatars die elk gepersonaliseerd kunnen worden met een reeks vooraf bepaalde items. Door kledij te integreren als non-fungible tokens (NFTs) krijgen avatars een geheel nieuwe dimensie en heb je de mogelijkheid om je volledig te onderscheiden van andere avatars. Momenteel heb je al verschillende mogelijkheden om kleding te kopen als NFT. Denk hierbij aan ICE Poker in Decentraland (MANA). Hier geeft deze NFT Wearable je naast status ook een hogere rank en verdien je op deze manier dus meer tokens tijdens het spel. Tot op heden is kleding vooral een in-game toepassing.

Wear-to-earn is het principe waarbij je met jouw unieke kleding een inkomen kan genereren door deze digitale wearables, in de vorm van NFTs, te verhandelen in de Metaverse. Gebruikers kunnen hun favoriete items shoppen in digitale winkels om deze vervolgens te dragen. Net zoals elke NFT kunnen ze deze kledingstukken vervolgens ook weer verhandelen en hier geld mee verdienen. Met deze gerealiseerde winsten kan je dan weer duurdere items aankopen, waarbij je jouw omgeving je financiële status laat zien.

Het belang van kleding

We staan er vaak niet bij stil, maar kleding zegt veel meer over een persoon dan we denken. De uitdrukking ‘de kleren maken de man’ wordt dan ook regelmatig gebruikt. Ieder persoon is uniek, waarbij hij of zij ook bewust kiest voor een bepaalde kledingstijl. Denk hierbij aan subculturen die zich houden aan een bepaalde dresscode om hun emoties en voorkeuren te uiten. Maar ook schooluniformen en jeugdverenigingen maken hier gebruik van. Maar naast expressie, is kleding ook een manier om je (financiële) status te tonen.

Mensen met een goed gevulde bankrekening maken maar al te graag indruk met dure horloges en glinsterende accessoires, waar een doorsnee persoon een jaar voor moet werken. Kleding is een manier om je status te tonen aan de medemens. Het is dan ook niet verwonderlijk dat vooral jonge kinderen merkkleding willen om het gevoel te krijgen erbij te horen en niet onder te doen.

Kleding is dus een onderscheidende factor. Deze kunnen bepalend zijn of mensen al dan niet worden aangenomen bij een bepaalde functie, maar ook is dit een indirect signaal naar de omgeving toe. Maar verdwijnt dit aspect dan met de komst van de Metaverse? Laten we kijken naar het belang van wear-to-earn.

Augmented Reality (AR)

Augmented Reality is een weerspiegeling van de werkelijkheid, waarbij andere factoren toegevoegd kunnen worden door computergestuurde programma’s. Denk hierbij aan een meubelwinkel, waarbij je een foto kan maken van je woonkamer en dan probleemloos van hun website bepaalde accessoires kan uploaden op je foto. Op deze manier kan je één oogopslag zien of het nieuwe kunstwerk, of je nieuwe bank, mooi staat in je woonkamer.

Maar deze technologie is dus ook van toepassing wanneer we het hebben over kleding. Momenteel worden er nog avatars gebruikt in de Metaverse, maar de toekomst evolueert zich zo dat jouw avatar een perfect kopie is van jou als persoon. Dit wil zeggen dezelfde fysieke kenmerken zoals haarkleur, kleur ogen en dergelijke. En hierbij wordt kleding ook steeds vaker een belangrijke factor. Momenteel kan je kiezen tussen een beperkt aantal kledingsstukken, die allesbehalve uniek zijn. Het is dan ook niet verwonderlijk dat, naast aparte fysieke eigenschappen, een groot deel van de Metaverse dezelfde kleding aanheeft. Dit bij gebrek aan aanbod en gebrek aan huidige technologie.

Toch staan we aan de vooravond van een zeer belangrijke ontwikkeling die de Metaverse naar een hoger niveau kan tillen, namelijk het wear-to-earn principe. Hierbij zal het mogelijk worden om unieke kleding te kopen en te verhandelen, zoals het mogelijk is in de realiteit. Hierbij is elk kledingstuk een non-fungible token die je onderscheidt van de rest.

Red DAO

Red DAO is een Decentralized Autonomous Oganisation die gericht is op de wereld van mode. Megan Kaspar, lid van Red DAO en tevens directeur van Magnetic Capital, vertelde zelfs aan Cointelegraph dat ze gelooft dat mode-NFTs de grootste NFT-categorie van Web 3.0 zullen worden in de toekomst.

NFTs

Momenteel zien we al verschillende kledingaspecten als NFTs, maar deze worden vooral gebruikt in de gamingindustrie. Deze hebben een bepaalde functie in het spel en is niet zozeer een esthetische accessoire. Zo zien we bijvoorbeeld bij ICE Poker, het pokertoernooi in Decentraland, dat gebruikers NFT Wearables moeten hebben alvorens ze kunnen deelnemen. Hoe unieker de keuze, des te meer ze verdienen. Dit staat geheel los van de esthetische keuze en heeft alleen een in-game toepassing.

Ontwikkelaars praten dan ook van digitale kasten waarbij je in de toekomst kan gaan winkelen, zoals je het nu doet bij je favoriete kledingwinkel. Kaspar zegt ook dat er reeds verschillende bedrijven bezig zijn met het creëren van deze digitale kledingkasten.

Dolce & Gabbana NFT Collection

Voor de mode-kenners is het geen verrassing dat Dolce & Gabbana pionier is in innovatie en steeds inspeelt op de laatste trends. Eerder dit jaar in 2021 kwam Dolce & Gabbana al met hun eigen NFT-collectie, om zo een signaal te geven dat ook zij deelnemen aan de revolutie van crypto.

Via UNDX, een NFT marketplace voor digital culture, heeft het modehuis een eigen collectie gelanceerd met de naam “Collezione Genesi“. De reeks, bestaande uit 9 unieke verschillende stukken, is exclusief ontworpen voor UNXD. De collectie bevat naast de fysieke items, ook digitale items in de vorm van NFTs. Deze zijn tevens excclusief ontworpen door Stefano Gabbana en Domenico Dolce zelf. De collectie bevat dus zowel digitale als fysieke werken en is hiermee de eerste luxe NFT-collectie die de brug slaat tussen de fysieke wereld en de wereld van NFTs.

Je bent offline
 
 
 
Je bent offline
 
 
 
Image
mozaiek jas 1
Image
Mozaiek jas Dolce and Gabbana

Bron: https://unxd.com/drops/dolce-gabbana-collezione-genesi/the-mosaic-impossible-jacket

Bovenstaand werk is genaamd “The Mosaic Impossible Jacket“ en komt voort uit het idee dat de enige beperking in digitaal ontwerp iemands verbeelding is, aldus Dolce & Gabbana. Deze unieke items worden dus verkocht in fysieke vorm, alsook als NFT. Dit collector's item werd verkocht voor maar liefst 97.4359 wETH, wat op dat moment een equivalent was van $ 419.465,13.

Je bent offline
 
 
 
Je bent offline
 
 
 
Image
The Doge Crown Dolce & Gabbana
Image
The Doge Crown Dolce & Gabbana Detail

Bron: https://unxd.com/drops/dolce-gabbana-collezione-genesi/the-doge-crown

Opmerkelijk in de collectie is deze ‘Doge Crown’. Deze glinsterende kroon is niet alleen een eyecatcher, maar meteen ook een item dat tegen een recordbedrag is verkocht via UNXD. Het winnende bod bedroeg maar liefst 423.5 wETH, wat met een straatwaarde van 1,82 miljoen dollar enorm waardevol is. Ben je zelf een Dolce & Gabbana fan en heb je wat te besteden? Bekijk hier de gehele collectie.

UNXD is zelf druk bezig om een eigen markplaats te ontwerpen, waarin alle high-fashion items gekocht en vervolgens verhandeld kunnen worden. Deze unieke stukken kunnen vervolgens via alle portalen in de Metaverse gedragen worden. Op deze manier toon jij ook aan je digitale medemens dat je van een bepaalde klasse komt en/of dat je erg modebewust bent. Op deze manier verkrijg je ook een bepaalde status in de Metaverse.

Utility

Naast de esthetische functie van deze mooie en unieke items, heeft het ook een bepaalde utility functie. Zo geeft elke NFT je toegang tot hun exclusieve evenementen. Zo krijg je voorrang op het kopen van tickets voor hun modeshows en krijg je meer privileges bij het aankopen van collector's items.  

Gravity Footwear

Via het NFT tradingplatform van OpenSea zien we steeds meer wearable NFTs verschijnen. Zo zien we de zeer succesvolle collectie van Gravity Footwear, gemaakt door JoeyKhamis. De collectie bestaat uit 25 unieke 3D ontwerpen met elk hun eigen stijl. De verzameling van slechts 25 items hebben een reeds verhandeld volume van 53,9 Ethereum met een bodemprijs van 1,099 Ethereum.

Image
Gravity Footwear
Opensea.io/JoeyKhamis
Je bent offline
 
 
 

De toekomst van digitale wearables

Mode en innovatie zijn twee termen die vaak hand-in-hand gaan. Grote merken maken grote indruk bij elke nieuwe modeshow en willen dan ook een onmiskenbaar onderdeel zijn van de toekomst. Momenteel is het play-to-earn principe erg populair en ziet de blockchaintechnologie ook een aanzienlijke toename in het aantal gamers. Om de toegang tot DeFi en blockchain te vergroten, hopen ze door middel van het wear-to-earn principe een heel nieuwe doelgroep aan te spreken.

Ethiek en duurzaamheid

Wanneer we aan mode denken, denken we ook vaak aan fast-fashion. Dit is het principe, waarbij kleding wordt gemaakt in ontzettend slechte omstandigheden. In lagelonenlanden worden kinderen ingeschakeld om tegen een hongerloon kleding te maken, die vervolgens geëxporteerd wordt naar het Westen. Ondanks dat er in het verleden al meerdere maatregelen zijn genomen, blijft dit een pijnpunt in de mode-industrie. Door deze items te digitaliseren, hopen optimisten dat dit effect heeft op de fast-fashionindustrie en er dus ook minder kleding geproduceerd zal worden onder erbarmelijke omstandigheden.

Duurzaamheid is echter een ander belangrijk aspect. Kleding heeft een bepaalde levensduur en jaarlijks kopen we dan ook telkens nieuwe kleding. Door principe van kleding als NFTs hebben deze een oneindige duurzaamheid. Er is geen sprake van slijtage of dergelijk. En sterker nog: ben je toe aan nieuwe items? Dan kan je jouw NFT verhandelen en hier in het beste geval ook nog flink aan verdienen. Je verdient dus als het ware door kleding te verhandelen, dit op een ethische en duurzame manier!

Decentraland

Pioneer in de ontwikkeling van Metaverse is Decentraland (MANA); het virtuele platform waar jij grond kan kopen om vervolgens een geheel nieuw leven kan opbouwen. Eén van de laatste ontwikkelingen hierbij is Decentral Games die reeds gebruikmaken van kleding als utility. Tot voorheen was dit vooral een in-game toepassing, waarbij kleding je een bepaald privilege bood.

Maar Decentraland is veel meer dan dat. Zo kan je virtueel op bezoek bij vrienden en kan je events bijwonen. Tijdens deze gebeurtenissen zijn deze digital wearabales onmisbaar, omdat je op deze manier aan je omgeving wil tonen dat jij een echte fashionista ben. We tonen graag onze status door middel van kleding en dit is niet anders in de Metaverse.

Conclusie

De afgelopen jaren hebben ons geleerd hoeveel belang we hechten aan het internet en hoeveel mogelijk is online. Dit in combinatie met de ontwikkeling van Metaverse opent de wegen naar een geheel nieuwe, en vooral digitale toekomst. Naast in-game toepassingen, wat explosief toenam in 2021, zien we nu ook het belang van mode.

In de realiteit spenderen we graag geld aan aan collector's items om onszelf te onderscheiden aan de hand van kleding. Denk hierbij aan dure juwelen, limited edition collecties en exclusieve schoenen. Naast het esthetische aspect, wordt dit ook steeds meer een statussymbool. En met de ontwikkeling naar de Metaverse, is dit niet anders. Via onze digitale avatar willen we ons ook onderscheiden en hoe kunnen we dit beter doen dan via kleding? Zelfs grote merken zoals Dolce & Gabbana komen met hun eigen digital wearable collectie waarbij jij ook in de Metaverse kan shinen met je peperdure kroon.

Ben jij als fashion-expert op zoek naar de meest unieke NFT-wearables of heb je hier nog vragen over? Vraag het in onze AllesOverCrypto Facebookgroep waar we inmiddels met meer dan 100.000 leden zijn! Het antwoord op een vraag over crypto vind je ook makkelijk bij onze FAQs. Verder kun je ook veel informatie vinden door je vraag + AlllesOverCrypto te googelen.

Header image: anttoniart/Shutterstock.com


Als eerste de nieuwste crypto trends vinden?

Word een Crypto Master en maximaliseer je winst!

Ontdek hier de nieuwste trends!

 

Image
Money Mastery blogbanner

 

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.