Wat zijn Curio Cards? Curio Cards was in 2017 het eerste NFT art project gebouwd op Ethereum, deze collectie maakt bovendien anno 2022 al weer een revival.
Stel je voor: Het is 2117 en we staan in het virtuele museum in de zaal "van eerste keer kunst." Zo zie je hier de eerste rotstekening, de Venus van Milo, een Picasso en daar een digitale pictografische afbeelding van een appel. Al deze kunstwerken hebben gemeen dat ze een nieuwe stap en vorm in de kunst introduceren. #1 Apple van Curio Cards past hier tussen als eerste blockchain kunstwerk.
De eerste exemplaren, en ook nog in een beperkte oplage: dat klinkt als NFT art wat gewild kan zijn op de beurzen. Als je naar de handel in Curio Cards in 2021 kijkt, kun je dit alleen maar beamen. Toch leek dit project aanvankelijk een beetje vergeten in de hypes rond collecties als CryptoPunks en Bored Ape Yacht Club. Hoe komt dit en wat kunnen we nog meer van dit project verwachten? Lees hier alles over de eerste NFT collectie Curio Cards.
Bekijk snel
Hier wordt uitgelegd waarom de Curio Card NFTs zo bijzonder zijn:
Een NFT; wat is dat ook al weer?
NFT staat voor Non-Fungible Token en is daarmee het speciale broertje van de fungible token. Fungible tokens zijn namelijk, net als bijvoorbeeld een euro biljet, allemaal hetzelfde en verwisselbaar voor een ander euro biljet. Van een Non-Fungible Token bestaat er maar 1. Dit maakt de token natuurlijk uitermate geschikt om als smart contract te verbinden aan een asset waarvan je er maar 1 uniek exemplaar wilt vastleggen en waarbij je zo de authenticiteit ook kunt garanderen.
Daarom is een NFT handig als sleutel die toegang geeft tot services binnen een blockchain platform, zoals bijvoorbeeld de NFTs van Tom Bilyeu. Voor een kunstwerk of verzamelobject is een NFT natuurlijk ook ideaal, want zo kun je een verkoop digitaal regelen en weet je zeker dat het om de verkoop van een origineel authentiek exemplaar gaat. De kunstenaars achter Curio Cards hebben deze mogelijkheden van een NFT voor het eerst gebruikt om een collectie kunstwerken uit te brengen.
Wat zijn nu Curio Cards?
We gaan nu even terug in tijd en mogelijkheden met NFTs. Het was het jaar 2017. De hele blockchaintechnologie stond nog in de kinderschoenen als je deze vergelijkt met de mogelijkheden op het moment dat NFT markt echt ontplofte in 2021.
Het idee achter Curio Cards was meer een experiment dan een kunstcollectie en is ontstaan vanuit de gedachte om kunst en blockchain te verbinden. Curio Cards is bedacht door een groep kunstenaars die elk een aantal NFT kunstwerken maakten. Er hebben in totaal 7 kunstenaars aan de collectie van 30 verschillende kaartsoorten gewerkt. Van iedere kaartsoort is in een verschillende oplage gemaakt. Het aantal in de oplages kan variëren van 111 stuks tot en met 2000 stuks kaarten. In totaal waren er 29.7000 NFT Curio Cards gemaakt. Hiervan zijn er voor zover bekend 4000 vernietigd, verdwenen, of staan ergens op een wallet waarvan iemand vergeten was dat hij hem had.
Van #26 Education, een handgemaakt werk van Daniel Friedman, zijn er zo maar 106 exemplaren op dit moment. Grootste oplage is van kunstwerk #8 Painting van grafisch designer Phneep. Hierop is de Mona Lisa te zien.
30 curio cards
Elke van de 30 curio card types heeft een eigen thema en titel. Hieronder staan de verschillende titels
#1 Apple | #11 BTC Keys | #21 The Wizard |
#2 Nuts | #12 Mine Bitcoin | #22 The Bard |
#3 Berries | #13 BTC | #23 The Barbarian |
#4 Clay | #14 CryptoCurrency | #24 Complexity |
#5 Paint | #15 DigitalCash | #25 Passion |
#6 Ink | #16 Original Coin | #26 Education |
#7 Sculpture | #17 UASF | #27 Blue |
#8 Painting | #18 To The Moon | #28 Pink |
#9 Book | #19 Dogs Trading | #29 Yellow |
#10 Future | #20 MadBitcoins | #30 Eclipse |
In de video hierboven vertelt Kev, NFT-analist, een mooie theorie die hij heeft over het verhaal achter de 30 kaarten. Kaartnummers 1 t/m 10 vertellen in pictogrammen de geschiedenis van de mensheid. Kaartnummers 11 t/m 20 vertellen over de introductie van cryptocurrency en de laatste 10 vertellen over de toekomst van cryptocurrency en de mensheid. Gezien de idealen van de kunstenaars als crypto pioniers, zou deze theorie heel goed kunnen kloppen.
Curio Card 17b
Curio Card 17b is specialer dan speciaal. Dit is namelijk een soort misdruk. Op de NFT staat een Bitcoin bull dog die met een teentje in het water voelt. Het symboliseert volgens de maker “ready to dip our toes in the waters of Bitcoin’s first user-activated soft fork”. De makers noemen de vergissing zelf ook “a soft fork” van kaart #17.
Voorbeeld voor de eerste generatie NFTs
Curio Cards zijn op een eigen manier van invloed geweest op de ontwikkeling van NFTs. Het ontwerp van het smart contract was een blauwdruk voor de latere standaard ERC721 en ERC1155 tokens voor NFTs die op Ethereum werden gebouwd. Zo was dit de eerste collectie waarbij het werkelijke kunstwerk direct in een smart contract was ingebed. De IPFS hash van het kunstwerk is als een vingerafdruk en ingebed in het smart contract.
De wrapper: de oplossing voor de verouderde NFT
Dat de collectie de eerste was, maakt dit bijzonder, maar het had ook een groot nadeel. De NFTs waren niet compatibel op de nieuwe marktplaatsen. Het was dus een beetje alsof je een zeldzame opname van de Beatles hebt opgenomen op een recorder, maar niemand heeft meer een recorder om de opname af te spelen. Dit was de voornaamste reden waarom de Curio Cards ook een beetje lagen weg te stoffen begin 2021, terwijl de NFT markt juist op gang kwam.
Er is echter wat op dit probleem gevonden: een wrapper. Dit wrap-systeem wordt bij normale tokens ook gebruikt om tokens interoperabel te maken met andere blockchains. Door een token in te pakken in een andere token, kan de gewrapte token binnen een ander ecosysteem functioneren. Ditzelfde kan natuurlijk met een NFTs, tenslotte is dit ook in opbouw een token.
Vanaf 2021 werd het mogelijk de Curio Card NFTs te wrappen. Het team van Curio Cards heeft hiervoor zelf een wrapper contract ontwikkeld. Maar er zijn inmiddels ook andere developers die dit hebben ontwikkeld, of je kan dit ook zelf doen. Er is geen toestemming van het Curio Cards team nodig om een wrapper te maken voor een Curio Card die in je bezit is.
Het team geeft wel aan dat sommige wrappers prima te gebruiken zijn, maar dat door het team alleen ondersteuning wordt geboden voor de officiële Curio Card wrap contracts. Het is dus raadzaam dat je weet welke wrapper je gebruikt. Een wrapper met een bug zou ervoor kunnen zorgen dat je de Curio Card niet meer kunt unwrappen. Via de Discord van Curio Cards is over wrappers meer informatie te vinden.
Zeven kunstenaars
Zoals al eerder genoemd zijn de kunstwerken door 7 kunstenaars gemaakt:
Daniel Friedman - Deze kunstenaar is nog steeds betrokken bij het bestuur van het project en lijkt ook één van de grote initiatiefnemers achter Curio Cards te zijn geweest.
Phneep - Dit is een graphic designer die in Bitcoin de toekomst ziet voor kunst. Van zijn hand is bijvoorbeeld de #1 Apple.
Cryptograffiti - Cryptograffiti is de kunstenaar achter de serie MineBitcoin. Hierbij verwerkt hij de woorden Mine Bitcoin in het logo van Mastercard. Het combineren van een symbool uit de bankenwereld met Bitcoin heeft een diepere betekenis: Bitcoin is de toekomst voor de financiële wereld.
Cryptopop - Deze Filipijnse crypto artiest en schrijver heeft weer een andere missie en wil dieren naar de blockchain brengen. Zijn Curio Card is #19 Dog Trading is gebaseerd op het bekende schilderij van de kaartspelende honden. Deze Curio Card wordt nu als voorspelling beschouwd voor de opkomst van Doge en Shiba Inu.
Robek World - Staat voor Responsible Online Behavior and Electronic Kinship en Robek en is een soort schrijvers-/kunstenaarscollectief die “marketing voor de toekomst” levert. De Curio Cards van Robek World bevatten comic achtige figuren. Bijvoorbeeld The Wizard, die een treffende gelijkenis vertoont met “An Ancient mad bitcoiner,” is door Robek World gemaakt.
Thoros of Myr - Bij de bio van de kunstenaar staat enkel dat er weinig bekend is over de kunstenaar. De kunstenaar heeft het werk Eclips toegevoegd aan de collectie Curio Cards om de eclipse die in augustus 2017 voor de Amerikanen te zien was te eren. Dit was tevens de laatste kaart die toegevoegd is aan de Curio Cards collectie. Het is een gifje van een wasbeertje, het symbool van Curio Cards, die voor de zon langs schuift.
Marysol Vengas - Dit is een collectief van anonieme kunstenaars ergens in Noord-Californië, die je volgens het collectief het best kan beschouwen als een decentraal kunstenares. Het werk van Marysol is te zien van de straten van Bangladesh tot de musea van Parijs en dus ook in een aantal Curio Cards. Pink is één van de werken van Marysol in de collectie, een zeefdruk achtige foto van een flatgebouw in neonkleuren waarbij, niet zo heel verrassend, roze de boventoon voert.
Dao en ecosysteem
De Curio Cards collectie is meer dan een serie kaarten die ooit is een keer is uitgebracht en "dat was het dan". Het is de bedoeling dat dit de kern van een Curio Cards ecosysteem wordt, wat de basis legt voor nieuwe NFT Art projecten. Dit ecosysteem en daarmee de verdere ontwikkelingen rond de Curio Cards, zoals bijvoorbeeld de wrapper, worden bestuurd vanuit een DAO, een Decentraal Automated Organization.
Houders van een Curio Card kunnen plaatsnemen in de DAO raad die de ontwikkeling van de collectie beheert. Hiermee is Curio Card goed beschouwd ook één van de oudste utility NFTs. Want het is zo niet alleen een kunstwerk, maar ook een stem in de zeggenschap over het bestuur van de collectie. Tegenwoordig zijn utility NFTs steeds meer de norm dan een uitzondering, doordat ze toegang verschaffen tot het metaverse of blockchain games.
In principe kan iedereen een voorstel doen voor het bestuur van Curio Cards, ook als je geen card houder bent. Een voorstel kan in de Discord groep gedaan worden. Vanuit hier kan een officieel voorstel gevormd worden en deze kan alleen door een card holder worden ingediend.
Team
Besluiten vanuit de DAO worden uitgevoerd door het team. Deze bestaat op het moment in 2022 uit 13 personen. In het team zitten developers, kunstenaars en marketingmensen. Daniel Friedman, één van de kunstenaars die ook aan de collectie heeft bijgedragen, maakt deel uit van het team.
Voornaamste doel van de DAO is het beheer van de collectie. Daarnaast worden vanuit de Curio Cards DAO de guilds aangestuurd. Deze guilds, of gilden, moeten een soort creatieve communities worden waarin kunstenaars elkaar ondersteunen en ideeën kunnen ontwikkelen voor het Curio Cards ecosysteem. Via Discord kun je jezelf introduceren bij de verschillende guilds en je hiervoor aanmelden.
De guilds die al gevormd zijn:
- Outreach Guild - Voor communicatie, samenwerkingen, merch en marketing.
- Writers Guild - Voor het schrijven van documentatie, blogs, newsletters etc.
- Mint Guild - Hierin worden nieuwe NFTs ontwikkeld en helpen bij airdrops van nieuwe kunstenaars.
De NFT revival van 2021
De Curio Cards en het feit dat dit de eerste NFT art collectie ooit was op Ethereum, was eigenlijk een beetje in de vergetelheid geraakt. Begin 2021 groeide de belangstelling voor NFTs, maar het leek nog steeds of iedereen de Curio Cards een beetje over het hoofd zag. Toch hebben de curio kaarten gaandeweg 2021 hun plekje in de galerij der groten van de NFT geschiedenis weer terug gewonnen. De Cards staan nu naast de eerste generatie NFTs zoals CryptoPunks en Crypto Kitties weer volop in de belangstelling.
De wrapper die geïntroduceerd werd in 2021, heeft hier zeker aan bijgedragen. Want hierna is voor 120 miljoen dollar verhandeld op OpenSea aan Curio Cards. In de tweede helft van 2021 zag je ook een revival trend in "oude" NFTs. Dit klinkt misschien een beetje raar als je het hebt over kunst wat nog geen 4 jaar oud is, maar in de crypto wereld gaat alles natuurlijk in lichtjaren. Hierdoor kregen de kaarten opnieuw de belangstelling en natuurlijk was daar ook de grote NFT veiling in Christie’s.
Curio Cards en Christie's
Want dat Curio Cards nog steeds verhandelbaar zijn, bleek in oktober 2021. Het beroemde veilinghuis Christie's in Londen veilde toen de volledige collectie van 30 kaarten plus de infameuze card 17b. De veiling van de collectie, op 1 oktober 2021 gehouden, bracht in totaal 1.2 miljoen USD op. Bijzonder was dat de cards voor ETH verkocht werden en er in Ethereum (ETH) geboden werd. Dit was de eerste keer voor veilinghuis Christies dat het cryptocurrency als betaalmiddel accepteerde.
Huidige prijzen van Curio Cards
Het aantal Curio Card houders is in het najaar van 2021 explosief gestegen en het handelsvolume daarmee ook. Momenteel kun je op OpenSea diverse Curio Cards kopen. Begin 2022 liggen de prijzen voor de kaarten behoorlijk ver uiteen. De vraagprijs varieert van 0.58 ETH voor BTC Keys tot 88 ETH voor Yellow van Marysol. Het gemiddelde bedrag wat momenteel betaald wordt, is 0.9 ETH.
Conclusie
Curios Cards is de eerste NFT collectie op ETH gebouwd en daarmee antiek te noemen. Uit de winsten van afgelopen jaar kun je concluderen dat het voorlopig nog niet voorbij is met de aandacht voor deze collectie.
Hoe 2022 er voor Curio Cards uit gaat zien, kan natuurlijk niemand met zekerheid zeggen. Het is zeker een NFT collectie waar nog aardig in gehandeld wordt. De veiling bij Christie's kun je beschouwen als een soort waarde keurmerk. Hiermee heeft de collectie de status van volwaardig kunstwerk bereikt. Het wachten is tot een museum tot aankoop van een Curio Card overgaat om bij hun collectie te voegen.
Wil je graag verder praten over Curio Cards of NFTs? Bij onze AllesOverCrypto Facebook groep zijn inmiddels meer dan 100.000 leden die je van harte welkom heten. Het antwoord op een vraag over NFTs of blockchain vind je in onze FAQ. Ook vind je snel een antwoord door je vraag + AllesOverCrypto te googelen.