Cointracker

CoinTracker – de volledige handleiding

Er zijn steeds meer mogelijkheden waarbij je jouw geld kan laten werken voor jou. Vroeger waren investeringen alleen mogelijk voor kapitaalkrachtige ondernemers, maar gelukkig kan nu iedereen voor minimale bedragen al investeren. Maar wanneer je een investering hebt gedaan, wil je natuurlijk weten hoeveel winst je hebt en wat jouw return on investment is. Om dit bij te houden, bestaan er applicaties zoals CoinTracker waarbij je te allen tijde op de hoogte blijft van je gehele portfolio.

Daarnaast krijg je ook meteen een overzicht van de te betalen belastingen over deze winsten. Hoeveel belasting je moet betalen is afhankelijk van je huidige situatie. Hoeveel transacties heb je gedaan, hoelang heb je je assets vastgehouden en uiteraard hoeveel winst heb je genomen op deze investering? Deze vragen hebben een verschillend antwoord per land en daarom zijn steeds meer investeerders op zoek naar een betrouwbare bron die hen meer kan vertellen over hoeveel belastingen ze moeten betalen over hun investering. Wil je meer weten? Ontdek alles in deze volledige handleiding over CoinTracker.

Bekijk snel

In onderstaande video krijg je een demo van CoinTracker zelf. Chandan Lodha, Co-Founder van CoinTracker, neemt je mee vanaf het aanmeldingsproces tot aan het genereren van je belastingsdocumenten.

Wat is CoinTracker?

CoinTracker is, zoals het woord al doet vermoeden, een trackingapplicatie om je investeringen bij te houden. Er zijn steeds meer investeerders die de weg vinden naar de wereld van cryptocurrency. Maar we zien dat niet elke coin verhandelbaar is op zomaar elke exchange. Naarmate een protocol groter wordt, zien we dat deze vaak gelist worden op de grotere exchanges zoals Binance en/of Bitvavo. Maar wat als je door de maanden of jaren heen op verschillende exchanges hebt geïnvesteerd en je het overzicht dreigt te verliezen?

Wallet tracker

Door het gebruik van CoinTracker kan je verschillende exchanges en wallets gaan verbinden met CoinTracker om al deze investeringen te bundelen in één overzicht. Je kan meer dan 300 exchanges linken met CoinTracker om zo meer dan 8000 verschillende crypto te tracken. En met succes, want er wordt inmiddels meer dan 20 miljard dollar aan crypto getracked door meer dan 500.000 gebruikers. Tijdens het aanmelden, krijg je de uitnodiging om je wallet(s) en/of exchange te gaan verbinden. Dit gebeurt op basis van een API-verbinding waardoor je transacties automatisch bijgewerkt worden in CoinTracker.

Het voordeel is dat je allerlei verschillende soorten wallets kan verbinden, waaronder ook je hardware wallet zoals je Ledger of Trezor. Heb je in het verleden een investering gedaan die je voor langere periode wil vasthouden? Dan kan je door middel van je publiek adres deze investering ook verbinden met CoinTracker. Let op dat je nooit je private keys deelt!

CoinTracker ondersteunt volgende exchanges:

Image
CoinTracker exchange en wallet connect
www.cointracker.io

CoinTracker is slechts gedeeltelijk gratis. Dit betekent dat je tot maximaal 5 wallets kosteloos kan verbinden om je investeringen bij te houden. Hierbij krijg je dagelijkse portfolio updates en een breakdown van je portfolio assets.

Maak je gebruik van meerdere exchanges en/of wallets? Dan zijn er betaalde abonnementen, te beginnen bij ‘enthusiast’. Dit kost 14 euro per maand en geeft je meer inzicht in zowel je portfolio, alsook kan je tot 30 verschillende wallets gaan verbinden. De meerwaarde hierbij is dat je de ontwikkeling per crypto ziet. Bij het gratis abonnement is dit enkel een overzicht van je gehele portfolio.

De meerwaarde van CoinTracker zit vooral in de functionaliteit dat het gaat kijken naar belastingen die je betaalt over je investeringen en welke winsten jij daarbij kan halen. Echter, dit overzicht krijg je pas wanneer je een pro-abonnement hebt. Hiervoor betaal je 99 euro per maand en is al meteen een forse investering. Voor deze prijs krijg je ook een overzicht hoe jij minder belasting kan betalen over je crypto dankzij tax loss harvesting. Wat dit precies is, lees je verder in deze blog.

Image
abonnementen cointracker tax loss harvesting
www.cointracker.io

Manueel toevoegen

We hebben net de kostprijzen gezien van CoinTracker, maar je kan er ook voor kiezen om manueel transacties te gaan toevoegen. Het nadeel hiervan is dat het vaak een tijdrovende besteding is, maar hierdoor kan je mogelijke kosten besparen. Door manueel je transacties toe te voegen, ben je niet afhankelijk van het aantal exchanges of wallets. Hou hierbij enkel rekening dat je slechts een algemeen overzicht ziet van je portfolio en dus geen breakdown per crypto.

CoinTracker Dashboard

Het dashboard is de voornaamste pagina van je CoinTracker. Hierbij krijg je een simplistisch overzicht van je geheel portfolio. Hierbij zie je de prijsfluctuaties van de afgelopen periode. Dit betreft dus je gehele portfolio. Voor een gedetailleerd overzicht van je investeringen, zal je moeten upgraden naar een betaald abonnement.

Koers crypto

Net zoals bij CoinGecko en CoinMarketCap krijg je hier een overzicht van verschillende crypto. CoinTracker maakt gebruik van enkel de top 100 waarbij je een de huidige prijs ziet, inclusief de totale marktkapitalisatie en prijsfluctuatie van de afgelopen 24 uur. Zo blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Hier kan je ook kiezen om een bepaalde crypto toe te voegen aan je wachtlist om deze nauwlettend in de gaten te houden.

Crypto belastingen

Alle investeringen en transacties die gedaan worden met crypto zijn onderhevig aan belastingen. Dit betekent dat we jaarlijks betalen aan deze winsten. Hoeveel dit is en onder welk protocol dit valt, is afhankelijk per land. Steeds meer investeerders vinden de weg naar crypto, maar er heerst nog steeds onduidelijkheid over hoe deze precies belast zullen worden.

In landen zoals Amerika wordt crypto belast als onderdeel van je eigendom. Dus als je assets stijgen in waarde en als je deze vervolgens verhandelt, worden deze winsten belast als vermogenswinst. Als deze daalt en je deze verkoopt of verhandelt, kan je deze potentiële verliezen aftrekken van je vermogenswinsten om net zo je belastingen te verlagen. Dit laatste is een zeer interessante invalshoek waar CoinTracker een heel handige tool voor heeft.

Tax loss harvesting

Zoals eerder vermeld, kan je ook belastingvoordeel halen uit potentiële verliezen van je crypto assets. Dit noemen we ook tax-loss harvesting. Dit houdt in dat je bepaalde investeringen die zijn gedaald in waarde, kan verkopen en vervangen door vergelijkbare investeringen. Deze gerealiseerde winsten worden dan verrekend met de eerdere verliezen. Dit betekent dat er minder van je geld naar de belastingen gaat en meer geïnvesteerd kan blijven om je return on investment te maximaliseren.

Verkopen van een investering met verlies wordt over het algemeen gezien als een onverstandige keuze, maar om fiscale redenen kan dit toch interessant zijn. Het bedrag is uiteraard afhankelijk van je vermogenswinst of -verlies en hoelang je deze digitale assets in je bezit hebt gehad én afhankelijk van de regelgeving. Om dit proces transparant en overzichtelijk te maken, gebruikt CoinTracker een tax center.

Image
abonnement cointracker transacties
www.cointracker.io

CoinTracker biedt deze dienst gratis aan met een maximum van 25 transacties die automatisch gesynchroniseerd worden. Je krijgt hier een overzicht op basis van verschillende methodes waaronder First-In-First-Out (FIFO) vs. Last-In-First-Out (LIFO). Dit gaat slechts over 25 transacties, waardoor de mogelijkheden eerder beperkt zijn.

Ben je meer gedreven met crypto en wil je weten waar jij belastingvoordeel kan doen of waar jij kosten kan drukken? Dan zijn er verschillende betaalde abonnementen beschikbaar. Voor het unlimited abonnement hebben ze een berekening gemaakt tot 1 miljoen transacties per jaar, waarvoor je dan zo een 2300 euro per jaar betaalt.

Genereer je eigen taks form met alle noodzakelijke informatie op jouw jaarlijkse belastingen te doen. Dit document kan jij opgeven bij je accountant waardoor ze snel een overzicht krijgen van je investeringen. Wereldwijd wordt die ondersteund door Turbotax, maar in Nederland en België is niemand minder dan Wolters Kluwer hiervoor de aangewezen partij.

Image
save money cointracker
www.cointracker.io

NFT center

We kunnen ook niet meer ontkennen dat non-fungible tokens, beter bekend als NFTs, een ongeziene groei hebben doorgemaakt in 2021. En met de snel ontwikkelde Metaverse en GameFi zullen NFTs alleen maar groeien in populariteit. Maar net zoals met andere crypto investeringen, is het handig om een overzicht te hebben van je assets. En hierbij horen ook je in-game assets of digitale kunst in de vorm van NFTs.

CoinTracker laat je toe om je NFTs te tracken door simpelweg je wallet adres te koppelen. Zo koppel jij je NFT aan je portfolio en kan je deze ook gaan tracken zoals je andere crypto investeringen.

DeFi integratie

Tracking applicaties hebben de mogelijkheid om via een API-verbinding een exchange te verbinden. Alle transacties en handel die wordt gedaan via een exchange, is in feite onderdeel van CeDeFi. Deze Centralized Decentralized Finance kenmerkt zich aan een centrale exchange zoals Binance of KuCoin. Volledige DeFi daarentegen, wordt gedaan door het gebruik van software wallets zoals MetaMask.

CoinTracker wil een algehele overkoepelende trackingapplicatie zijn die daarnaast je belastingen berekent op je gehele crypto investering en -transacties. Daarom kan je door het gebruik van publieke keys alle wallets integreren, zo ook je DeFi-wallets zoals TrustWallet en MetaMask. Door je publieke keys te delen, synchroniseert het automatisch alle transacties die worden gedaan en blijf je via je persoonlijke dashboard op de hoogte van je gehele portfolio.

Andere trackingportfolio’s hebben ook de optie om dit allemaal te tracken, maar dan op basis van manuele toevoegingen. Dit is vaak tijdrovend en minder accuraat dan een automatische connectie. Let hier wel op dat CoinTracker maar een gratis programma heeft tot 5 exchanges/wallets, nadien betaal je een maandelijkse fee om al je transacties te synchroniseren en te tracken.

Kritiek CoinTracker

CoinTracker heeft sterke eigenschappen waaronder de berekeningen van je belastingen over je crypto en Bitcoin, maar toch zijn er ook punten van kritiek. Het is gratis te gebruiken, maar de gratis versie is eerder gelimiteerd. Zo kan je maar tot 5 verschillende wallets/exchanges verbinden met je account. Je kan ervoor kiezen om vervolgens manueel transacties te gaan toevoegen, maar wanneer we kijken naar concurrenten, zien we dat deze minder gelimiteerd zijn.

Het ander nadeel is dat je enkel een samenvatting krijgt van je portfolio. Je ziet de actuele waarde van je gehele portfolio, zonder hierbij een breakdown te hebben van je aparte crypto's. Je wil tenslotte weten hoe elke investering individueel presteert. Enkel zo kan je bepaalde keuzes maken om bijvoorbeeld te verkopen of net meer te investeren.

Als we CoinTracker op basis van deze punten gaan vergelijken met andere tracking applicaties, krijgen ze serieuze concurrentie van onder andere FTX (voorheen Blockfolio) en Delta. Elk zijn ze uniek en hebben ze een unique selling point. Zo kan je met Delta verschillende investeringen tracken zoals ook aandelen, terwijl FTX zich focust op cryptocurrency’s. Waarin CoinTracker zich onderscheidt van andere is ongetwijfeld de meerwaarde om je belastingen te berekenen over je crypto. Maar alvorens je hier gebruik van kan maken, zal je ook een relatief duur abonnement moeten afsluiten.

Conclusie

CoinTracker is niet de enige applicatie die je in staat stelt om je crypto te tracken. Iedereen wil tenslotte weten hoe zijn of haar investering het doet en om zo je winsten te maximaliseren. Wat we echter wel zien, is dat er steeds meer vraag is naar het belastingtechnische aspect van crypto. Investeerders willen weten hoeveel belastingen ze moeten betalen, mits er nog veel onduidelijkheid heerst en dit per land enorm kan verschillen.

Naast de mogelijkheid om je crypto te tracken, is het tracken van deze belastingen ook hun unique selling point, wat CoinTracker verschillend maakt van hun concurrent. Door de tax-loss harvesting kan je zelfs tot honderden of duizenden euro’s per jaar besparen dankzij deze experts. De keerzijde is uiteraard dat je pas toegang hebt tot deze dienst wanneer je een abonnement afsluit van bijna 100 euro per maand. Dit is wederom een investering die moet willen doen. Wanneer deze kost voor jou te groot is, zijn concurrenten zoals Blockfolio en Delta dan weer enorm interessant omdat deze gratis in gebruik zijn.

Wil je meer weten over andere cointracking applicaties of heb je andere crypto gerelateerde vragen? Stel ze in onze AllesOverCrypto Facebookcommunity waar we inmiddels met bijna 100.000 leden zijn! Benieuwd of we al geschreven hebben over jouw favoriete onderwerp? Stel je vraag in Google, gevolgd door AllesOverCrypto!

Header image: www.cointracker.io


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.