Bitcoin investeren lange termijn

Wat is de beste cryptomunt voor de lange termijn? - Lange termijn investeringen in crypto

Cryptomunten, en dan vooral altcoins, staan bekend om het feit dat je er veel geld mee kunt verdienen in een korte termijn. Helaas staat crypto ook bekend om snel geld te verliezen in een korte termijn. Maar wat nou als je echt achter de ontwikkelingen binnen de crypto-markt en de blockchain-wereld staat? Dan ben je misschien niet zo erg op zoek naar de nieuwste 'low cap' altcoin die je snel geld kan opleveren (of geld kan verliezen), maar ben je misschien eerder op zoek naar de cryptomunt waar je het beste voor de lange termijn in kan investeren.

In dit artikel nemen we een stapje terug en laten we jou zien welke cryptomunten goed zijn om te investeren voor de lange termijn. Enjoy!

Bekijk snel:

Investeren versus handelen

Een investering is een opoffering in geld met als doel dat de waarde van je investering op de lange termijn groter wordt. Je kunt bijvoorbeeld investeren in aandelen, maar ook in vastgoed of in producten die je later voor meer geld gaat verkopen. In crypto kun je investeren door bepaalde cryptomunten te kopen waarbij je denkt dat de prijs in de toekomst omhoog gaat, bijvoorbeeld omdat deze meer gebruikt gaat worden. Een investering is een passieve vorm van inkomen wat betekent dat de investeerder na de aanschaf er nauwelijks nog naar omkijkt.

Investeren is in dat opzicht dus eigenlijk al iets voor de langere termijn. Als je op zoek bent naar de nieuwste en 'hotste' cryptomunten van het moment, ben je dus eigenlijk niet echt aan het investeren, maar meer aan het speculeren op de korte termijn.

Handelen, oftewel traden, verschilt daar ook weer compleet van. Bij handelen wordt er niet gekeken naar de fundamentele aspecten van een crypto, maar wordt er alleen gekeken naar de grafiek. Op basis van technische analyse, waarbij wordt gekeken naar trendlijnen, patronen en weerstanden, worden vervolgens instap- en uitstapmomenten bepaald. Dit gaat dus echt om winst op de korte termijn.

Lange termijn investeringen

Okey, back on topic. Als je in crypto wilt investeren voor de lange termijn dan is een hoog rendement op korte termijn niet zo belangrijk, maar gaat het er vooral om dat je meer zekerheid hebt dat je op de lange termijn goed rendement pakt. Het is bij lange termijn investeren dus belangrijk dat je minder risico neemt in een markt waar al meer dan genoeg risico is. 

Dus hoe vind je de cryptomunten die relatief weinig risico hebben, maar daarnaast ook een goede zekerheid van rendement op de lange termijn? Dit doe je door te kijken naar crypto-projecten die al een bewezen use-case hebben en die de zogenaamde 'test of time' hebben doorstaan.

Test of time

Nou hoor ik je denken: "de test of time, wat is dat?". Een crypto die de test of time heeft doorstaan die heeft bewezen, of is aan het bewijzen, dat hij sterk en waardevol genoeg is om relevant te blijven.

Het perfecte voorbeeld? Bitcoin (BTC). Bitcoin heeft sinds het begin van het crypto-tijdperk altijd op nummer één gestaan en dit zal volgens velen ook nooit veranderen. Bitcoin is op dit moment misschien niet de meest snelle cryptomunt of de munt waar het makkelijkste DApps op gebouwd kunnen worden, maar wat Bitcoin wel heeft doorstaan is de test of time. Daarmee heeft Bitcoin een gigantisch netwerk opgebouwd. Want wees nou eerlijk; wie kent crypto, maar kent Bitcoin niet? Precies, niemand.

Het is minder moeilijk dan je denkt om te checken welke cryptomunten de test of time hebben doorstaan. Een perfecte website hiervoor is namelijk CoinMarketCap, en dan in het specifiek de "historical" pagina. Hier kun je namelijk in één overzicht de top 10 cryptocurrency zien van een bepaald jaar. Met één klik op de knop kun je de top 10 cryptocurrency van 7 mei 2017 inzien.

Image
CoinMarketCap mei 2017 weergeven

Je kunt zelfs zo ver teruggaan als april 2013 toen er nog maar 7 verschillende cryptocurrency bestonden! Wel leuk om te zien hoeveel de crypto-markt sindsdien gegroeid is: een Bitcoin prijs van 134$!

In onderstaande afbeeldingen hebben we de top 10 cryptocurrency van zes jaren naast elkaar gezet. Wat valt je op als je hier naar kijkt?

Cryptomunten komen en gaan. Een hoop cryptomunten die het jaren geleden voor een jaartje goed doen zijn nu niet meer zo relevant.

Bij een aantal van de cryptomunten kun je zien dat ze de test of time hebben doorstaan. Zij staan immers na een aantal jaar nog steeds in de top 10. Dit zijn munten als Bitcoin (BTC), Litecoin (LTC), Ripple (XRP) en Ethereum (ETH).

Natuurlijk is het geen garantie dat deze crypto-projecten relevant blijven, maar de kans dat een cryptomunt relevant blijft, wordt naarmate ze langer bestaan wel groter. De cryptomunten bewijzen zichzelf als het ware als ze de test of time doorstaan. 

Image
CoinMarketCap top 10 over de jaren heen

Fundamentele aspecten

Munten die de test of time hebben doorstaan die hebben dat niet zomaar gedaan. De grootste reden dat sommigen crypto-projecten voor een lange tijd relevant blijven terwijl andere cryptomunten dat niet meer zo erg zijn, is omdat de fundamentele aspecten van die crypto goed zijn. 

Wat we de laatste maanden gemerkt hebben is dat Bitcoin steeds minder als een betaalmiddel wordt gezien, maar steeds meer als een oppotmiddel, een 'store of value'. Dit is waarschijnlijk de reden voor de recente koersstijging van Bitcoin. Volgens velen is het onwaarschijnlijk dat er ooit een betere 'store of value' in de vorm van een cryptocurrency komt als Bitcoin.

Onder fundamentele aspecten kunnen ook andere aspecten vallen zoals een uniek consensusalgoritme, een unieke use-case of een razendsnel netwerk. Maar onthoudt altijd wel dat het grof van de altcoins nog niet de test of time hebben doorstaan. Veel van deze projecten beloven veel, maar hebben nog niet echt veel waargemaakt; het moet nog blijken of ze aan de verwachtingen kunnen voldoen.

Als je kijkt investeren voor de lange termijn, dan is het naar mijn mening niet verstandig om te investeren in een project dat nog in ontwikkelingsfase zit.

Adoptie

Onder fundamentele aspecten valt ook het kopje 'adoptie'. Onder adoptie verstaan we in de crypto-wereld hoe vaak een crypto daadwerkelijk gebruikt wordt.

De use-cases van crypto verschillen enorm. Eén van de grootste use-cases die crypto kan hebben, naast een digitaal oppotmiddel zijn, is DeFi.

De DeFi markt is hard aan het groeien. De onderliggende blockchain van deze markt is vooralsnog grotendeels Ethereum. Maar het is alles behalve zeker dat dit zo blijft. Schaalbaarheid blijft vooralsnog een grote uitdaging voor Ethereum.

Om die reden zijn er een aantal andere crypto-projecten die concurreren met Ethereum, waar ook DApps en smart contracts op gemaakt kunnen worden. De grootste concurrenten van Ethereum zijn Polkadot (DOT), Binance Smart Chain (BNB) en Cardano (ADA).

DeFi is here to stay! Maar welke crypto of crypto's uiteindelijk deze markt zullen bedienen is nog verre van zeker.

Wat zijn de beste cryptomunten voor de lange termijn?

We weten nu dat bij het uitkiezen van cryptomunten het verstandig is om te kijken naar de test of time, de fundamentele aspecten van een crypto en de mate van adoptie. Aan de hand van deze aspecten kun je je eigen onderzoek doen zodat jij weet in welke cryptomunten jij vertrouwen hebt.

In deze paragraaf gaan we langs de cryptomunten waarvan ik denk dat ze het beste zijn voor investeringen op de lange termijn.

Bitcoin

De 'king of all crypto' kan niet ontbreken in dit lijstje naar mijn mening. Er zijn een aantal dingen die Bitcoin uniek en onmisbaar maken voor iemand die zoekt naar een lange termijn investering in cryptocurrency.

Ten eerste heeft Bitcoin de test of time doorstaan. Zoals eerder al vermeld: Bitcoin heeft sinds het begin van het crypto-tijdperk altijd op nummer één gestaan en dit zal volgens velen ook nooit veranderen. 

First mover advantage

Bovendien heeft Bitcoin ook een 'first mover advantage'. Een first mover advantage wilt zeggen dat een bedrijf, of in dit geval een crypto, dat als eerste iets unieks doet, daar voordeel aan heeft omdat ze dat als eerste doen.

Decentraal

Ten derde is Bitcoin uniek omdat er geen founder of CEO de baas van Bitcoin is. Je kent vast wel het verhaal van de mysterieuze Satoshi Nakamoto die in 2009 Bitcoin op de kaart zette. Doordat er geen founder of team achter Bitcoin zit, zorgt dit ervoor dat Bitcoin meer decentraal dan andere cryptomunten is.

Institutionele instellingen

Als laatste wil ik benadrukken dat steeds meer institutionele bedrijven waarde zien in Bitcoin. Tesla en Microstrategy investeren niet voor niks in Bitcoin en niet in Shitcoin ABC. Bitcoin is schaars en decentraal en heeft daarom de mogelijkheid om het digitale goud van de toekomst te worden.

Ethereum

Een tweede cryptocurrency die naar mijn mening en volgens velen andere niet kan ontbreken in een portfolio dat gericht is op de lange termijn, is Ethereum (ETH).

DeFi, ICO & NFT katalysator 

Ethereum is dé katalysator van de DeFi-beweging, de ICO-beweging en de NFT-beweging. Het overgrote deel van de crypto-markt loopt op de Ethereum blockchain.

Schaalbaarheid

Daaruit vloeit vervolgens wel de grootste uitdaging voor Ethereum. Ethereum heeft moeite met schaalbaarheid. De snelle groei van de DeFi en NFT sector zorgt ervoor dat het Ethereum-netwerk vol raakt en dat zorgt voor trage en dure transacties. Momenteel is Ethereum hard aan het werk aan Layer 2 Solutions om de schaalbaarheid van Ethereum te vergroten.

Netwerkeffect

Net als Bitcoin, heeft Ethereum een 'first mover advantage' als het neerkomt op het bouwen van DApps bovenop een layer 1 protocol. Dit zorgt ervoor dat Ethereum niet meer weg te denken is in de crypto-wereld.

Ethereum concurrenten

Naast Ethereum strijden er nog een flink aantal andere cryptocurrency om hét platform te worden waar alle DApps en smart contracts van de toekomst op gebouwd zullen worden. Cardano (ADA), Binance Smart Chain en Polkadot (DOT) zijn de grootste Ethereum concurrenten.

Toch heb ik gekozen voor Ethereum als lange termijn investering. Dit komt omdat ik denk dat Etheruem dankzij zijn first mover advantage en zijn grote netwerkeffect altijd de grootste zal blijven.

Dat betekent overigens niet dat Cardano en Polkadot het slecht zullen doen. Maar vooralsnog moeten de concurrenten van Ethereum zich nog bewijzen. Dat brengt risico met zich mee en bij het uitkiezen van cryptomunten op de lange termijn wil je het risico zo veel mogelijk beperken.

Litecoin

Voor sommigen is Litecoin (LTC) misschien een controversiële keuze als lange termijn investering. Zij zullen snel de vraag stellen: "Waarom zou je Litecoin willen hebben als je ook Bitcoin kan kopen?".

Goud en zilver

Misschien een terechte vraag, maar diezelfde vraag zou je kunnen stellen aan de kopers van zilver. Waarom zou je zilver kopen als je ook goud kunt kopen? Litecoin is erg vergelijkbaar met zilver in dat opzicht. Het totaal aantal coins ligt hoger dan Bitcoin, net als dat er meer zilver op de wereld is dan goud.

Litecoin en Bitcoin kunnen perfect naast elkaar leven zonder dat ze elkaar tegenzitten, net als goud en zilver dat doen.

Decentraal

Verder heeft Litecoin nog een paar andere eigenschappen waardoor ik denk dat Litecoin een goede lange termijn investering is. Ten eerste is Litecoin een decentraal project waarin het ontwikkelaarsteam geen grote zakken met Litecoins achterhouden zoals bij vele crypto-projecten het geval is.

Test of time

Scroll even iets omhoog naar de afbeelding met daarop de top 10 cryptocurrency over de jaren heen. Litecoin is één van de weinige cryptocurrency die de 'test of time' heeft doorstaan.

Fungibilty

Ten derde is Litecoin als één van de weinige crypto-projecten bezig met het 'fungible' maken van crypto. Fungibiliteit is de kwaliteit van een item waardoor het identiek is aan een ander van dezelfde soort. Dus precies het tegenovergestelde van NFTs. Eén van de voordelen van normaal cashgeld ten opzichte van crypto is dat normaal geld 'fungible' is. Een vijfeurobiljet is gelijk aan ieder willekeurig ander vijfeurobiljet.

Dat is vooralsnog nog niet het geval bij cryptocurrency volgens Charlie Lee, founder van Litecoin. Dat komt omdat blockchains openbaar zijn. Bitcoins die in het verleden gebruikt zijn voor criminele activiteiten zijn minder waard dan 'schone' Bitcoins. Nu crypto steeds groter en belangrijker wordt, neemt de mate van bemoeienis door de overheid ook toe. Dit aspect wordt daarom naar mijn mening in de toekomst steeds belangrijker.

Image
Charlee Lee tweet over fungibility

Er zijn een flink aantal crypto-projecten die concurreren met Ethereum om hét platform voor DeFi te worden. Chainlink (LINK) doet niet mee aan die concurrentie.

Data oracle

Chainlink richt zijn peilen namelijk op iets compleet anders. De cryptomunt is namelijk een data oracle. Chainlink wilt zowel verschillende blockchains als externe systemen met elkaar verbinden. Dit doen ze door de smart contracts toegang te geven tot tot middelen zoals data feeds, web API's en traditionele bankgegevens.

Een oracle verzorgt de externe data die nodig is om een smart contract uit te voeren. Het houdt de gebeurtenissen uit de echte wereld in de gaten en stuurt de informatie hiervan naar de blockchain zodat deze data gebruikt kan worden. 

Image
Chainlink data oracle in werking

Concurrentie

Chainlink zet iets unieks neer in de crypto-markt. Vergelijkbaar met Ethereum, heeft Chainlink een first mover advantage op het gebied van decentrale data oracles. Hierdoor heeft het nu een plekje veroverd als één van de grootste cryptocurrency. Daarnaast zijn er weinig andere cryptocurrency die concurreren met Chainlink. De kans is dus groot dat Chainlink de grootste blijft.

Conclusie

Crypto is nog steeds een jonge en super dynamische markt waar binnen een jaar heel veel kan gebeuren. Veel mensen zitten in crypto om snel geld te kunnen verdienen. De keerzijde hiervan is dat het net zo snel de andere kant op kan gaan.

Met investeren in de lange termijn is het daarom verstandig om je risico zo veel mogelijk te beperken. Het laatste wat je wilt is dat je investeert in een project met grote beloftes dat vervolgens de beloftes niet na kan komen.

Om die reden hebben we in dit artikel een aantal aspecten besproken die jou kunnen helpen bij het zoeken van een geschikte cryptomunt voor de lange termijn. Op social media hoor je weinig over de 'test of time' en over risicomanagement, maar bij een lange termijn portfolio is dit naar mijn mening een belangrijk aspect.

Tot slot heb ik je ook een aantal cryptomunten gegeven waarvan ik denk dat de kans groot is dat ze over een paar jaar nog relevant zijn. Deze keuzes zijn gebaseerd op de test of time, de fundamentele aspecten van de cryptomunten en de bijbehorende adoptie.

Er zijn veel best ingewikkelde onderwerpen in dit artikel aan bod gekomen. Hopelijk is dit artikel duidelijk en eenvoudig genoeg uitgelegd zodat je het kunt begrijpen. Als je toch nog vragen hebt, nodigen we je graag uit om in onze AllesOverCrypto Facebook groep een balletje op te gooien. Daar zijn AOC’ers en leden van de groep altijd bereid om je vragen te beantwoorden. Zie je daar dan!


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Met dank aan Ruslan Sitarchuk/Shutterstock voor de bannerafbeelding.

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.