We noemen hem het kleine broertje van Bitcoin en ook het silver van de crypto. We hebben het over Litecoin (LTC), een van de oudste cryptocurrency in omloop. Waar hij aan het begin van 2017 nog voor zo'n 4 dollar werd verhandeld, kende 2017 veel groene cijfers voor de munt en noteert het nu een prijs van $250 op de cryptobeurs. Wat maakt deze cryptocurrency zo populair en is hij nog van deze tijd? Je leest het in dit artikel.
Allereerst, wat is Litecoin?
- Litecoin is een p2p-internetvaluta waarmee overal ter wereld betalingen gedaan kunnen worden. Deze betalingen kunnen tegen zeer lage transactiekosten worden uitgevoerd.
- Het is een decentraal betaalnetwerk dat niet wordt gecontroleerd door centrale autoriteiten.
- Het is gebouwd op dezelfde open-source code als die van Bitcoin, Litecoin is namelijk een afsplitsing (fork) van Bitcoin. Deze afsplitsing heeft op 13 oktober 2011 plaatsgevonden en daarmee is Litecoin ontstaan.
- Deze video legt Litecoin in 90 seconden uit:
Wie is de oprichter?
De oprichter van Litecoin is Charlie Lee, een voormalig Google-werknemer en Director of Engineering bij Coinbase. Deze Amerikaan is een publiek figuur en heeft een actieve rol in de verdere ontwikkeling van Litecoin. Dit, in tegenstelling tot de oprichter van Bitcoin , Satoshi Nakamoto, die na de ontwikkeling van de Bitcoin als sneeuw voor de zon verdween en tegenwoordig ook niet meer helpt bij de verdere ontwikkeling van de code.
Meneer Lee is actief op Twitter en werd er vaak van beschuldigd dat hij de markt zou beïnvloeden met zijn tweets. Hij bezat zelf Litecoins en men dacht dat hij de markt in zijn voordeel wilde beïnvloeden. Recentelijk heeft hij aangegeven dat hij genoeg heeft van de beschuldigingen en besloten heeft al zijn Litecoins te verkopen. Op deze manier wil hij objectief overkomen en een belangenconflict vermijden.
Er gaat in de rondte dat hij het heeft gedaan omdat het van Facebook en Amazon moest. Deze bedrijven zouden met LTC willen samenwerken. Charlie Lee geeft echter aan dat geen van deze geruchten op waarheid zijn gebaseerd.
Waarin verschilt Litecoin van zijn 'grote broer' Bitcoin?
Verschil op het gebied van transacties
Bitcoin werd door Satoshi Nakamoto gelanceerd als een open-source code. Hiermee gaf hij ontwikkelaars de optie om van de bestaande code te splitsen (fork) en hier extra features aan toe te voegen. Hierdoor kon Charlie Lee zijn eigen cryptocurrency beginnen zonder vanaf nul te hoeven beginnen.
Nog voordat Bitcoin drie jaar oud was liep het al tegen problemen aan. Een belangrijke daarvan was de lange transactietijd van het Bitcoinnetwerk. Charlie Lee zag een markt voor een cryptocurrency die dit probleem zou aanpakken en zodoende creëerde hij Litecoin.
Het Bitcoinnetwerk doet over ieder block gemiddeld 10 minuten waar Litecoin dit heeft weten te verlagen naar 2,5 minuten. Hierdoor gaan de transacties sneller en kan het netwerk meer transacties in een kortere tijd verwerken. Ook de kosten van een transactie zijn aanzienlijk lager. Met de huidige koers van Bitcoin en Litecoin zijn de gemiddelde transactiekosten respectievelijk $36,96 en $0,71.
Verschil op het gebied van mining
Litecoin heeft een andere algoritmische functie dan Bitcoin. Bitcoin gebruikt de SHA-256 algortime. Dit algoritme gebruikt processoren voor het minen van Bitcoins. Aan het begin kon je Bitcoins minen op de computer. Dit was mogelijk met zowel de GPU (videokaart) als de CPU (processor) van je computer. Tegenwoordig, door de toenemende concurrentie, is het miningproces een stuk lastiger geworden. Om nu nog winst te kunnen maken moeten mensen speciale miningapparatuur aanschaffen, zogenaamde ASIC-miners. Deze apparaten kunnen alleen gebruikt worden voor het minen van coins. Aangezien de apparaten erg duur zijn, zijn het voornamelijk de grote community's die deze ASIC-miners aanschaffen. Dit zorgt ervoor dat alleen zij de coins kunnen minen en hierdoor beschikken zij over een monopolie op het miningproces.
Charlie Lee wilde graag dat het miningproces van Litecoin op een andere manier zou gebeuren, zodat de vorming van een monopolie voorkomen kan worden. Om deze reden is het miningproces niet gebaseerd op processoren, maar op geheugen. Het is zo gecreëerd dat dure, processorintensieve apparaten niet in staat zijn de coin te minen. Iedereen kan Litecoins verdienen, ook zonder het bezit van speciale ASIC-miners. Hierdoor wordt de cryptocurrency meer toegankelijk voor iedereen en draagt het bij aan een decentraal systeem. Nu is het wel zo dat het heel lang kan duren voordat je met je computer een block zult vinden. Het wordt dan ook aangeraden om je aan te sluiten bij een miningpool. Hier werk je met een grote groep miners samen en deel je de opbrengst. Een van deze groepen is Litecoinpool. Wil je toch bekijken of het winstgevend is om zelf te minen? Bereken dan hier je kosten en opbrengsten.
Experts verwachten dat in 2142 de laatste Litecoin gemined zal worden. Je hebt dus nog even de tijd om ermee te beginnen.
Het Segwit-protocol
Litecoin heeft in april 2017 succesvol het Segregated Witness (SegWit) protocol geïmplementeerd. Hierdoor wordt het formaat van de transacties aangepast waardoor er minder opslagcapacitieit nodig is. Op het netwerk met SegWit kan een nieuwe technologie gebouwd worden, namelijk het Lightning Network. Deze technologie kan de litecointransacties met zo'n 1 miljoen keer versnellen. Dit zou dè doorslag kunnen zijn waardoor de cryptomunt gebruikt kan worden als betaalmiddel in de hele wereld.
De Lightning-Network-technologie is zowel beschikbaar voor Litecoin als voor Bitcoin. Binnen het Bitcoinnetwerk is het ecehter zo dat 95% van de miners het SegWit-protocol moeten activeren , terwijl dit bij Litecoin is ingesteld op 75%. De lagere drempel bij Litecoin en de actieve rol van Charlie Lee maken het makkelijker om deze veranderingen bij de cryptocurrency door te voeren.
Lightning Network
De technologie maakt het mogelijk dat transacties buiten een block om gedaan kunnen worden. Hierdoor hoeven niet alle transacties via het gedistribueerde register worden uitgevoerd. De Litecoin gaat van de verzender naar de ontvanger zonder dat de transactie wordt opgeslagen in de blockchain. Transacties die op de blockchain worden opgeslagen hebben last van langzame transacties en hoge transactiekosten. Door deze opslag over te slaan kunnen transacties direct worden uitgevoerd tegen lage kosten en een hogere mate van privacy.
Bij zowel Bitcoin als Litecoin zijn ze hard bezig met de ontwikkeling van het Lightning Network en de eerste testtransacties verlopen goed. 2018 zal hèt jaar worden waarin we kunnen genieten van de snelle transacties die deze technologie mogelijk gaat maken.
Waarom is LTC in 2017 zo hard gestegen?
Litecoin is hard gestegen in 2017 en dat heeft veel verschillende redenen gehad:
- Charlie Lee heeft aangegeven zijn positie bij Coinbase te laten vervallen, zodat hij zich volledig kan richten op de ontwikkeling van Litecoin
- Litecoin is aan meer exchanges toegevoegd, waaronder Bitstamp in juni
- De Aziatische markt stortte zich eerst vooral op Ripple. Nu is ook duidelijk te zien dat het volume in Litecoin toeneemt op de Aziatische markt
- De succesvolle implementatie van SegWit en de veelbelovende ontwikkelingen voor het Lightning Network zorgen voor veel aandacht van investeerders
- Doordat Bitcoin meer en meer gebruikt wordt, komen de tekortkomingen op het gebied van transactiesnelheid en hoge kosten aan het licht. Veel mensen kiezen er daarom voor om Litecoin te gebruiken voor hun overboekingen
- Het platform Coinbase wordt populairder en populairder en er registreren zich dagelijks 100,000 mensen. Het platform ondersteunt alleen Bitcoin, Litecoin en Ethereum. Het toenemende volume komt gedeeltelijk dus ook door de populariteit van Coinbase.
Wat is de toekomst van Litecoin?
Op dit moment staat Litecoin op #5 van de cryptocurrencylijst en is het al een van de meest geaccepteerde cryptocurrency's. Bijna alle crypto-exchanges verhandelen de cryptomunt en dagelijks komen er veel nieuwe winkels en e-commerce-platformen bij die Litecoin accepteren als betaalmiddel.
Doordat Charlie Lee zich erg focust op het verbeteren van de transactiesnelheid zal deze populariteit alleen maar toenemen. De currency die het schaalbaarheidprobleem van Bitcoin op de juiste manier kan aanpakken zal een prominente rol innemen in de wereld van crypto. Met de Segwit en het Lightning Network is LTC op de juiste weg. Wanneer het lukt om alles goed te implementeren, kan Litecoin rekenen op een nog hogere mate van adoptie en kan het zich ontwikkelen naar een volwassen cryptocurrency.
Naast het werken aan de transactiesnelheid is Litecoin in 2018 van plan om smart contracts te gaan implementeren. Deze zullen met name gebruikt worden voor het herstellen van wallets wanneer iemand zijn private key is kwijtgeraakt.
Met deze ontwikkelingen in gedachte, voorspelt de cryptoanalist George Tung dat LTC in 2018 de prijs van $1500 gaat aantikken.
Natuurlijk blijft dit een individuele voorspelling en kan het geen zekerheid bieden voor de toekomst.
Get in touch!
Wil je meer te weten komen over Litecoin? Klik dan door naar social media via de volgende links: