Ether Rocks

Wat zijn Ether Rocks? Volledige uitleg voor beginners!

Non-fungible tokens, beter bekend als NFT’s, zijn geen nieuw gegeven meer voor de crypto markt. Elke dag komen er nieuwe NFT-collecties bij en breiden de mogelijkheden zich uit naar verschillende blockchains. Je kan deze unieke digitale assets inmiddels verhandelen op Ethereum, Solana, Radix en veel meer. Maar ze zijn niet allemaal even bijzonder of even veel geld waard. Dat kan niet gezegd worden over de haast ‘primitieve’ NFT-collecties. Ontdek in deze blog alles over Ether Rocks, hoeveel deze waard zijn en waarom ze zo bijzonder zijn.

Bekijk snel

Wat zijn Ether Rocks?

Ether Rocks is één van de eerste NFT-collecties op de blockchain van Ethereum. De collectie bestaat uit slechts 100 Ether Rocks die haast identiek zijn aan elkaar. Ze hebben dezelfde vormen en afmetingen, maar verschillen van elkaar dankzij hun unieke kleur. Geen gesofisticeerde kunst, geen masterpiece qua digitaal design, maar eenvoudige 2D-uitziende rotsen.  

Ether Rocks NFT’s

Misschien ben je al langer actief in de wereld van crypto en NFT’s en is deze term voor jou inmiddels onderdeel van je dagelijkse woordenschat. Maar begin 2017 waren NFT’s nog relatief onbekend. We hadden natuurlijk de lancering van CryptoPunks en CryptoKitties in 2017. Een unieke NFT-collectie, waarbij de CryptoKitties als het ware Tamagotchi-achtige wezens waren die jij in leven moest houden. Een crypto spel, op basis van NFT’s. In 2017 baanbrekend, anno 2022 zien we steeds meer NFT-collecties met een bepaalde utility zoals play-to-earn games. Deze Ether Rocks daarentegen hadden en hebben nog steeds géén enkele functie. Geen!

Wil je meer weten over NFT’s? Bekijk dan onderstaande video van collega tekstschrijver Matt:

De geschiedenis van Ether Rocks

De naam Ether Rocks komt van het populaire spel Pet Rock in de jaren ’70. Waarom deze zo populair waren? Zoals ze zelf zeggen: 

Pet Rock is the only pet you’ll own that you’ll never need to feed, walk, bath, groom or neuter! Pre-trained to ”sit” and “stay” and best of all your Pet Rock is the only pet that will never run away! Pet Rocks can be anything you want them to be as you are limited only by your imagination.

Een ‘huisdier’ hebben waar je eigenlijk niet naar moet omkijken, puur een hebbedingetje. Het enige wat jij nodig hebt voor deze Pet Rock is een sterk staaltje fantasie. Wel de lusten, maar niet de lasten. In hoeverre je hier kan spreken van ‘lusten’ natuurlijk. Waarom de founder deze collectie lanceerde? Als amateur programmeur wou hij zich verdiepen in de kunst van web 3.0 en Solidity. Dit laatste is een programmeertaal voor zowel het programmeren als het implementeren van smart contracts op verschillende blockchains, zoals in dit geval de blockchain van Ethereum. Een experiment met grootse gevolgen dus.

Mint price Ether Rocks

Elke NFT, een non-fungible token, moet je minten. Dit betekent dat je een bepaalde digitale asset, de afbeelding van deze steen in dit geval, gaat opslaan op de blockchain. Deze actie is (helaas) niet gratis. De kosten van deze minting price zijn verschillend per project. De mint price voor deze Ether Rocks was slechts 0.1 Eth. Dit stond op het moment van lancering gelijk aan 300 dollar. Destijds een flink bedrag voor een totaal nieuwe technologie. Enigszins merkwaardig is dat 3 jaar na lancering slechts 20 van deze digitale stenen werden verkocht. Met de stijgende populariteit van NFT’s duurde het nadien niet lang voor alle Ether Rocks werden verkocht. De overige Ether Rocks werden verkocht tussen 0.1 Eth en 0.36 Eth. Nog steeds een koopje, als je kijkt naar de huidige waarde van deze nietszeggende stenen.

Wat is de waarde van Ether Rocks?

Gary Vaynerchuck, beter gekend als GaryVee is geen onbekende. De Russisch-Amerikaanse ondernemer staat vrijwel vooraan in de ontwikkeling van deze NFT’s. Dit heeft hij bewezen met zijn eigen NFT-collectie genaamd VeeFriends. Met een zeer uitgesproken mening en een luide stem, heeft hij ook enigszins invloed op de markt. Dat is maar weer gebleken in augustus 2021. Na zijn tweet over Ether Rocks steeg de prijs naar ongekende hoogte waarbij de goedkoopste Ether Rock 300.000 dollar waard was. En dat bleek nog maar het begin. Later dat jaar werden 3 van deze Ether Rocks verkocht voor miljoenenbedragen:

  • 599 Ether - $ 2,268,832
  • 790 Ether - $ 2,607,584
  • 888 Ether - $ 2,872,733

Nog niet onder de indruk? Het hoogste bedrag ooit werd bereikt in oktober 2021. Met maar liefst 900 Ether, een equivalent van 3,7 miljoen dollar. Nogmaals: voor een digitaal plaatje van een steen zonder enige functie.

Ether Rock als store-of-value

Net zoals Bitcoin een store-of-value heeft, zien we dit ook gebeuren bij de eerste NFT-collecties, zoals Ether Rock. De vraag kan gesteld worden of investeerders echt interesse hebben in deze NFT. Als we kijken naar Bitcoin als store-of-value, zien we een hele technologische en financiële revolutie. Hoewel de technologie achter deze NFT’s ook de hele samenleving kan en gaat veranderen, kan de intrinsieke waarde van deze stenen betwist worden.

Deze Ether Rocks zijn dan ook veel meer dan deze stenen. Het is een store-of-value en geven een bepaalde status. Als één van de eerste grote NFT-collecties met slechts 100 unieke items. Tegenwoordig bestaan de NFT-collecties uit duizenden items. Eenvoudige stenen, waarvan sommige miljoenen dollars waard zijn. Hoe schaarser en unieker een collectie is, des te meer deze waarde ook gaat stijgen. Wie wil tenslotte nu niet één van de eerste NFT’s óóit bezitten? Jawel, ik zeg bewust ooit, want er komt een moment dat we haast bedolven worden onder NFT’s en dan is het wel zo uniek om één van de oudsten in jouw bezit te hebben.

 

EtherScan

Dankzij de blockchaintechnologie is alles decentraal én openbaar. Dit betekent dat we op basis van alle adressen inzage krijgen in wie wat bezit. Een tool om deze gegevens te achterhalen is EtherScan. Alle transacties op de blockchain van Ethereum, kan je hier opzoeken en bekijken. Zo ook zagen we dat op 16 februari van 2022 een Ether Rock is verkocht voor maar liefst 300 Ether, ter waarde van 922 920 dollar. Voor de optimistische lezer: voor één miljoen dollar.

Image
baby ether rock
OpenSea.io

Baby Ether Rock

Net zoals met veel dingen hebben we achteraf vaak het gevoel dat we de boot hebben gemist. Of dit nu met de Bored Ape Yacht Club is of met CryptoPunks, altijd zijn we te laat. Waarom geen nieuwe kans creëren? Zo dacht ook de creator van Baby Ether Rock. Jawel, een kopie van de Ether Rocks, maar dan in miniatuurversie. De collectie werd gelanceerd in 2021 voor iedereen die een Ether Rock wil bezitten, maar deze niet kan betalen. Net zoals de Ether Rocks, hebben deze kleine varianten ook geen enkel doel. Toch zijn deze kleine varianten minder indrukwekkend. Dat zien we aan zowel het handelsvolume als de floorprice op OpenSea.

OpenSea

OpenSea is hét handelsplatform voor NFT’s op de blockchain van Ethereum. Werkelijk álle non-fungible tokens die bestaan op de blockchain van Ethereum, kunnen hier aangeboden worden. Het is voor schattenjagers vaak dé plaats om op zoek te gaan naar parels. Of deze Baby Ether Rocks parels zijn? Dat valt te betwisten. De collectie van deze kleine Ether Rocks kunnen voorlopig het succes nog niet evenaren. De collectie heeft een floorprice van slechts 0.19 Ethereum, wat, op het moment van schrijven, gelijkstaat aan ongeveer 600 dollar.

Ether Rocks zélf daarentegen, zijn enkel verhandelbaar via hun eigen platform. Ben je benieuwd naar welke Rocks nog te koop zijn en tegen welke prijs? Verbind je MetaMask wallet met het platform en krijg meer informatie. We zien in onderstaand voorbeeld dat de meeste niet eens te koop zijn. Degene die wel te koop staan, worden verhandeld voor monsterbedragen. Als je zelf een Ether Rock wil kopen, zal je toch van goeden huizen moeten komen.

Image
Ether Rocks prijs
https://etherrock.com/

EtherRock voor paar cent?

Je moet weten dat in een decentrale omgeving niemand behalve jij verantwoordelijk is voor al je acties en al je uitgaven. Dit betekent dat je zelf waakzaam moet zijn over je MetaMask of andere software-wallets, voorzichtig moet zijn met het bewaren van je seed phrase en recovery seed phrase, maar dus ook de details van een transactie. Iemand die voortaan deze details met argusogen gaan bekijken is Rock Dust.

Bij elke sale bepaal je zelf voor hoeveel je jouw NFT wil verkopen. Dit gebeurt, in het geval van OpenSea, op basis van Ether. Elke transactie wordt gebundeld in een bepaald blok, dat wordt opgenomen op de blockchain. Afhankelijk van het netwerk, kan dit enige tijd duren. Daarom kan jij ervoor kiezen om je transactie te versnellen, indien je bereid bent een hogere transactiekost te betalen. Dit kan je doen door extra ‘Wei’ te betalen.

Eén Wei is een triljoenste van 1 Ether. Om het in cijfers uit te drukken: 1 Ether = 1. .000.000.000.000.000.000 wei. Rock Dust wou zijn Ether Rock verkopen voor een bescheiden bedrag van 444 Ether, zo een 1,14 miljoen dollar, maar in plaats daarvan liste hij zijn unieke en waardevolle Ether Rock voor 444 Wei. Voor de rekenkundige onder jullie: dat is minder dan één cent. We zien dat er verschillende bots aanwezig zijn op dergelijke NFT-marketplaces om deze unieken kansen op te merken en hier meteen naar te handelen. In enkele milliseconden werd zijn NFT dus gekocht voor wisselgeld. Minder dan wisselgeld zelfs.

Image
Rock Dust Ether Rock

NFT Sprites

Een nieuwe NFT-collectie door dezelfde developer werd gelanceerd in maart 2021. Wie deze mysterieuze developer is blijft onduidelijk, maar wel is duidelijk dat hij lekker zijn eigen ding doet. Deze NFT Sprites is een collectie van 100 NFT’s bestaande uit AI-gegenereerde personen. Geen echte personen, maar gerealiseerd en ontworpen op basis van kunstmatige intelligentie. Een dynamische NFT die zeer opmerkelijk is. De eerste NFT kost slechts 0.005 Ether, waarna de aankoopprijs gestaag toeneemt. Of deze NFT wel een doel heeft? Nee, absoluut niet. Een bewegend persoon die je hooguit virtueel gezelschap kan houden tijdens eenzame avonden. Net zoals Ether Rocks kunnen ook deze NFT Sprites enkel verhandeld worden op hun eigen website. En niet geheel verrassend, zien we ook hier fikse bedragen.

Image
NFT sprites Ether Rock
https://nftsprites.com/

Conclusie

De weg die Ether Rocks heeft afgelegd is indrukwekkend te noemen. Jaren waren er onvoldoende investeerders bereid om een digitale steen te kopen, kort daarna zijn deze maar liefst miljoenen waard. Maar blijft dit ook zo? Met de ontwikkeling van NFT’s en hun bijhorende utility, is het natuurlijk steeds moeilijker om puur digitale kunst te verkopen. Hoewel dit nog steeds gebeurt, zien we een groot verschil in kwaliteit tussen de kunstwerken. Indrukwekkende visuals, unieke aspecten of opvallende kledingdracht. In vergelijking met deze 2D-stenen veel interessanter natuurlijk.

Desondanks houden eigenaren van deze Ether Rocks deze NFT goed vast. Het gaat niet zozeer meer over deze digitale steen, maar deze Ether Rock is een symbool geworden voor het onstaan van deze technologie, voor de NFT-revolutie. Er zullen weinig mensen zijn die intrinsiek blij worden bij het zien van deze steen, maar het staat wel symbool voor een bepaalde status. Zowel voorloper van deze technische revolutie, maar ook het behoren tot een exclusieve groep die één van deze Ether Rocks bezit.

De vergelijking kan je maken met onder andere CryptoPunks, hoewel deze anarchistische en gepixelde wezens er toch nog iets interessanter uitzien. In principe heeft het geen nut, geen doel, maar is het gewoon een zeer waardevol hebbeding. Er zijn dan ook geen verdere plannen voor Ether Rocks, ze blijven lekker statistisch en doelloos, zoals ze altijd zijn geweest. Maar net zoals fans de jacht openen naar de eerste Pokemon kaarten en de oudste auto’s, zal deze NFT-collectie ook altijd zeer bijzonder blijven.

Heb jij nog vragen over NFT’s of over deze Ether Rocks in het specifiek? Vraag het in onze AllesOverCrypto Facebookgroep waar we inmiddels met meer dan 100.000 leden zijn! Het antwoord op een vraag over crypto vind je ook makkelijk bij onze FAQs. Verder kun je ook veel informatie vinden door je vraag + AllesOverCrypto te googelen.


Starten met NFT's en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze Gratis NFT Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Blogbanner NFT Training

 


Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.