Als investeerder heb je wellicht de laatste jaren gehoord over de term ‘digitale assets’ en dat dit de toekomst is. Je wilt natuurlijk een zo gunstig mogelijk rendement op je investering en één van deze manieren is om te gaan kijken naar de laatste ontwikkelingen. Waar liggen de grootste veranderingen in de toekomst en wat maakt het dat een investering rendabel genoeg is? De term digitale asset heeft laatste jaren aan populariteit gewonnen, maar wat is dit precies en hoe kan jij investeren in digitale assets?
Bekijk snel
In onderstaande video wordt alvast uitgelegd wat digital assets zijn en hoe deze betrekking hebben op crypto in het algemeen.
Wat zijn digitale assets
Een digitale asset is uiteraard een zeer breed begrip. Als we kijken naar de puurste vorm van de betekenis, is een digitale asset niets meer dan een digitaal bezit. Dit kan gaan van foto’s en video’s tot een simpel PDF-document met de meest onzinnige content.
In bovenstaande video zien we een korte introductie over digitale assets en waarom deze eigenlijk steeds populairder worden als investering. In deze blog gaan we kijken naar verschillende soorten digitale assets en hoe jij hier zelf ook in kan investeren.
Soorten digitale assets
Als we kijken naar de breedste zin van het woord, weten we dat het begrip 'digitale asset' een allesomvattend begrip is. Daarom maken we hier onderscheid tussen belegbare en niet-belegbare digitale assets
Niet-belegbaar
Het zal je niet verbazen, maar niet alle digitale assets zijn even waardevol. En met waardevol bedoel ik niet de sentimentele waarde, maar een bepaalde valutawaarde. Als we bijvoorbeeld kijken naar overheidsdocumenten, zijn deze waardevol maar een investeerder heeft hier weinig baat bij. Daarom maken we hier het onderscheid tussen belegbaar en niet belegbaar. Het grotendeel van deze assets zijn niet-belegbaar, denk bijvoorbeeld aan:
- Foto's
- Documenten
- Emails
- Presentaties
- Tekst documenten
Het is zelfs zo dat met de handgemaakte zaken zoals een schilderij ook een digitale asset kan worden, vanaf het moment dat je deze scant of er zelfs een foto van maakt en online zet. Uiteraard gaan we op zoek naar digitale assets met een bepaalde waarde en waarvan deze waarde in de toekomst alleen maar zal stijgen.
Belegbaar
Wanneer we praten over digitale assets, spreken we doorgaans over zaken die wel belegbaar zijn. Hierbij kunnen we investeren met als doel een mooi rendement verdienen. Doorheen de jaren is de aard van deze investering ook veranderd omdat er steeds meer mogelijkheden zijn bijgekomen. Elk hebben ze een ander rendement, dat ook gepaard gaat met een zeker risico. Hoe hoger het risico, des te hoger het rendement.
- Aandelen
- Obligaties
- Crypto
- NFT's
Crypto als digitale asset
We kunnen ons geen leven meer voorstellen zonder internet en het algehele digitale tijdperk. Maar met de komst van de blockchaintechnologie en crypto in het algemeen, krijgt de term ‘digitale assets’ een heel nieuwe dimensie. We kunnen dus stellen dat alle cryptocurrency’s digitale assets zijn, maar niet elke digitale asset heeft daarom betrekking op crypto.
Het gebeurt vaak dat verschillende termen door elkaar worden gebruikt, die toch elks een andere betekenis hebben. Het is belangrijk om het verschil te begrijpen tussen digitale asset en een cryptocurrency. Een digitale asset is dus iets niet-tastbaar, dat verhandeld en opgeslagen is op een digitaal netwerk. Als we kijken naar de blockchain, kunnen we zeggen dat cryptocurrency en cryptotokens dus een vorm zijn van digitale assets.
Blockchain
Als we kijken naar het begrip cryptocurrencies, zien we dat deze allemaal operationeel zijn op een blockchain. Inmiddels kennen we verschillende soorten blockchains, denk maar aan Bitcoin, Ethereum en Polkadot.
Wanneer we hier de vergelijking maken met reguliere digitale assets, zien we dat deze verhandeld worden via een ander kanaal. Denk bijvoorbeeld aan het doormailen van een document of het verspreiden van een afbeelding of gewoon de investering in aandelen of obligaties die ook weer op een andere manier plaatsvinden. Merk op dat hier onderscheid wordt gemaakt tussen het verhandelen van crypto op een centrale beurs en decentrale beurs (DEX). Het handelen van crypto op een centrale beurs zoals Binance, is in principe niet heel verschillend van het handelen in aandelen.
Een belangrijk aspect bij deze technologie is transparantie en het eigendomsrecht. We zien dat de rechtmatige eigenaar vaak verloren gaat bij het verspreiden en gebruiken van een asset. Heb jij een foto gemaakt en deze gepubliceerd op je website? Dan kan het zomaar zijn dat iemand anders deze gebruikt en verspreidt in zijn of haar netwerk, zonder dat dit netwerk de rechtmatige eigenaar weet. Bij de blockchaintechnologie bestaat deze mogelijkheid wel. Daardoor kunnen we het ook het succes van NFTs verklaren.
Indien je in het bezit bent van bepaalde crypto, kan je deze in eigen beheer houden door gebruik te maken van een wallet. Dit kunnen wallets zijn die rechtstreeks zijn verbonden met een exchange zoals Bitvavo of Binance, maar dit kan ook een software wallet zijn zoals MetaMask. De kanttekening die hierbij gemaakt kan worden is dat, wanneer een exchange ten prooi valt aan een hack, deze assets nog niet gegarandeerd beveiligd zijn. Wanneer je secuur omgaat met je assets en deze op een hardware wallet bewaart zoals Trezor of Ledger, dan weet je dat deze steeds je eigen eigendom zijn. Maak je gebruik van MetaMask? Lees dan even deze blog over hoe jij je MetaMask veilig houdt.
Het eigendomsrecht is een terugkerend onderwerp binnenin de laatste ontwikkelingen van de blockchaintechnologie. Mede daardoor, zijn Non-Fungible Tokens razend populair. Deze NFT’s zijn digitale assets van eender welke aard, die tegen recordprijzen worden behandeld. Los van de prijs, is het hierbij áltijd mogelijk de rechthebbende eigenaar te achterhalen. Heb jij een bepaald kunstwerk gemaakt en gemint als NFT? Dan heeft de toekomstige eigenaar wel jouw werk in zijn of haar bezit, maar jij zal altijd de maker zijn van dit werk.
Intrinsieke waarde
Maar al te vaak wordt de effectieve waarde van crypto in vraag gesteld, omdat digitale assets in de businesswereld een meer tastbare waarde hebben. Deze intrinsieke waarde wordt gebaseerd op de onderliggende successen van een bedrijf. Waarbij de cryptomarkt eerder volatiel is, is het investeren in aandelen voor verschillende mensen een tastbaarder gegeven, dat gebaseerd is op succesvolle ondernemingen.
Digitale assets kunnen vaak ook op elk moment ingeruild worden voor een bepaald bedrag. Een voorbeeld is de prijs een bepaald aandeel. Je kan ook meteen één aandeel inruilen voor een bepaald geldbedrag. Crypto assets hebben uiteraard ook een real-time waarde, maar deze is vele malen volatieler.
Voorraad
Als we kijken naar verschillende protocollen op CoinGecko of CoinMarketCap, zien we dat bijna elk project een bepaalde maximale voorraad heeft. Bij Bitcoin (BTC) is dit voorbeeld 21 miljoen. Deze is zo vastgelegd in de broncode dat er nooit meer dan 21 miljoen Bitcoins beschikbaar zullen zijn. Deze aantallen verschillen per protocol. Er zijn bijvoorbeeld wel coins die geen limiet hebben maar bijvoorbeeld een inflatie van maximaal 5% per jaar aanhouden.
Als we kijken naar traditionele digitale assets, is dit een ander verhaal. Puur in theorie, kunnen er oneindig veel bestaan. Als we het eerdere voorbeeld aanhalen van de foto, kan iedereen die toegang heeft tot internet een print screen nemen van deze foto en zo blijft deze in circulatie. Het zal je dan ook niet verbazen dat sommige foto’s of video’s op verschillende platformen te zien zijn, die door verschillende personen -onterecht- worden gebruikt.
Met het begrip schaarste en intrinsieke waarde, komen we in de wereld van crypto al snel terecht bij de Non-Fungible Tokens. Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze aan populariteit wint en dat velen ook beweren dat er een mooie toekomst wacht voor deze NFT-projecten.
NFT’s
Herinner jij je nog dat Beeple een NFT verkocht voor 69 miljoen dollar begin 2021? Het werk an sich is geen meesterwerk maar eerder een drukke, nietszeggende collage, maar hoe komt het dat zoiets toch verkocht wordt voor miljoenen? Hier komen we al zeer snel bij het begrip schaarste en het unieke aspect van dit object.
Als we kijken naar geld en de waarde van het geld zien we dat er een ontzettende geldcreatie is, wat een directe impact heeft op de waarde van het geld. Door net schaarste te creëren en het unieke karakter te benadrukken, gaat een bepaalde asset stijgen in waarde. Herinner jij je nog de zeldzame Pokemon-kaarten die nog steeds voor monsterlijke bedragen worden verkocht? Ondanks dat Pokemon-kaarten geen NFT's zijn, is de zeldzaamheid hierbij ook de kracht die van toepassing is bij NFT's. Beide winnen ze aan populariteit door het principe van schaarste.
Via OpenSea, wat een openbaar platform is voor het handelen met NFT’s, zien we dat er duizenden creaties dagelijks worden gekocht en verkocht voor aardige bedragen. Als we kijken naar de statistieken van OpenSea, zien we dat de populaire CryptoPunks een volume hebben van maar liefst 34 994 Ethereum in de afgelopen 7 dagen. Dit staat, op het moment van schrijven, gelijk aan een 100 miljoen dollar. Het project van GaryVee scoort ook behoorlijk met 3 000 Ethereum en een waarde van 9 miljoen dollar. We kunnen dus stellen dat NFT's een belangrijk onderdeel zijn van digitale assets binnen de wereld van crypto. Ontdek hier de top 10 duurste NFT's ooit verkocht, je zal versteld staan!
Deze NFT’s kunnen individueel bestaan, maar kunnen ook onderdeel zijn van een reeks waarbij het doel van veel investeerders om zoveel mogelijk collectibles in hun bezit te hebben. Een voorbeeld in het crypto ecosysteem is Polkamon. Dit zijn geanimeerde digitale verzamelobjecten die gemaakt zijn op blockchaintechnologie. Elke Polkamon is hierbij een NFT en deze hebben een hoog collectible-gehalte waarbij de prijs ook flink de hoogte in kan gaan.
Heb jij nog nooit gehoord van een Non-Fungible Token? Ontdek in deze blog alles wat jij moet weten over deze, wel zeer unieke digitale asset.
Digital assetmanagement
Wanneer we praten over digital assets, komen we al snel terecht bij digital assetmanagement. Net zoals het begrip digital asset, is dit ook vrij open voor interpretatie. In principe is het niets meer dan het ordenen van je digitale bestanden. Denk hierbij voorbeeld aan verschillende mappen op de server waarbij een onderscheid wordt gemaakt tussen afbeeldingen en offertes. Maar zelfs de manier waarop jij afbeelding opslaat, kan gezien worden als het managen van deze digitale asset.
Om het overzicht te bewaren op een oneindig grote server, krijgen bestanden vaak een bepaald type naam. Zo kunnen ze snel opgezocht worden, maar zo worden documenten bijvoorbeeld ook gerangschikt op datum. Zonder dat je het hier beseft, doe je ook aan digital assetmanagement.
In de praktijk gaat dit gepaard met softwareprogramma’s die op regelmatige basis back-up maken om te allen tijde je digitale assets te beveiligen tegen verlies en/of diefstal. Denk hierbij aan Dropbox of iCloud. Zelfs dit, is ook een vorm van management.
Digital assetmanagement bij crypto
In het crypto ecosysteem is deze vorm van management zeer gelijkaardig. Als investeerder ben je normaliter ook bezig met actief te denken hoe jij je crypto kan beveiligen en ervoor kan zorgen dat er tijdig back-up worden gemaakt of dat je aan risicomanagement doet. Kenmerkend aan crypto is decentralisatie, wat impliceert dat ook jij zelf verantwoordelijk bent voor je eigen assets. Net daarom is een goed management essentieel om je valuta steeds te beschermen tegen hackers of aanvallen. En dit kan je al doen aan de hand van kleine dingen. Heb jij op exchanges een anti-phishing code geactiveerd of maak je gebruik van een Google Authenticator? Dan doe je in principe al aan management. Maar denk bijvoorbeeld ook aan het tijdig overzetten van je crypto naar je hardware wallet.
Investeer jij op regelmatige basis in crypto door middel van de Dollar Cost Average-methode? Dan doe jij ook onbewust aan management. Op vaste tijdstippen investeer je consequent een bepaald bedrag om een gemiddeld inlegbedrag te bekomen én zo minimaliseer je je risico.
Conclusie
Crypto en digitale assets worden vaak door elkaar gebruikt maar is dat wel terecht? Een digitale asset wordt gezien als eender welke asset in zijn of digitale vorm. Je kan dus begrijpen dat dit een zeer breed begrip is en dat hier veel ruimte is voor interpretatie. Daarom wordt ook gezegd dat crypto-activa digitale assets zijn, die in hun specifiek voorbeeld gebruikmaken van de blockchaintechnologie. Alle crypto zijn dus digitale assets. De laatste jaren is Bitcoin hierbij de koploper als dé digital asset die het traditionele financiële systeem helemaal onderuit kan halen. Gebaseerd op bovenstaande criteria is Bitcoin zeer geschikt als een digitale asset, maar heeft het ook een goede store-of-value.
Ben jij benieuwd naar de toekomst van digitale assets? Bezoek zeker onze AllesOverCrypto Facebook waarbij we dagelijks de laatste trends delen.
Heb je andere cryptogerelateerde vragen? We staan klaar met onze kennis en expertise! Het makkelijkste is om jouw vraag in onze FAQ op te zoeken. Wat je ook kan doen, is dat je jouw vraag + AllesOverCrypto googelt.
Image header: Rawpixel.com/Shutterstock.com