Cryptomunten in een rijtje naast elkaar

Welke kosten heb je als je in crypto handelt?

Als je van plan was om op vakantie te gaan, in de dagen voordat het internet zijn kop opstak, ging je meestal naar een reisorganisatie om je reis te boeken. Je vlucht, de accommodatie en nog andere facetten van je reis werden geboekt voor je. Heel handig dus. Deze tussenpersoon, de reisagent, moest ook ergens van kunnen eten, dus die kregen een commissie of werden op een andere manier gecompenseerd voor zijn werk. Maar jij, de klant, betaalde daar uiteindelijk voor.

Je kon als alternatief je duim gebruiken, en al liftend Europa of de wereld doortrekken. Dan spaarde je al die kosten van een tussenpersoon, maar je wist ook nooit precies waar je terechtkwam of waar je zou slapen als het donker werd. Ook spannend, interessant en hip in die tijd. Met je duim en je rugzak kon je ook behoorlijk ver komen. Zolang je maar geen Ted Bundy tegenkwam.

Tegenwoordig, met het internet, kun je eenzelfde soort reis die een reisorganisatie voor je boekte, nu ook helemaal zelf boeken. Het kost iets meer werk, maar het kan je een behoorlijk aantal slokken op een borrel schelen.

In verschillende omstandigheden zijn we intussen gewend geraakt om commissies aan tussenpersonen te betalen. Denk maar eens aan banken. Voor zo ongeveer elke handeling die je  bij hun verricht, moet je wel de een of andere commissie betalen. 

Toen kwam Satoshi-san in 2009 op de proppen met zijn Bitcoin en de blockchain. Deze technologie is transparant en gedecentraliseerd. Prachtig allemachtig, en intussen 12 jaar verder, is de cryptomunt zich aan het inburgeren. Langzaam, stapje voor stapje, zijn ze zich aan het opmaken om de sprong naar de mainstream te maken.

Het is mooi om te zien hoe banken min of meer uitgeschakeld worden in dit proces, en je P2P kunt handelen, peer to peer. Van persoon naar persoon, zonder tussenkomst van een derde partij. 

Lekker goedkoop zou je denken. Zeker als je bedenkt dat het handelen op een aandelenbeurs intussen bijna gratis is. Maar helaas, dat valt even vies tegen. Het blijkt dat handelen in cryptomunten relatief duur is of kan zijn.

Dat gaan we in dit artikel eens goed bekijken, wat deze kosten dan wel zijn en hoe we deze kosten kunnen drukken. Als je veelt handelt, kan het namelijk behoorlijk oplopen, die kosten. Ook bij kleinere en meer geïsoleerde transacties, kunnen de kosten hoog zijn.

Dus, pak er een lekkere stoel bij, laptop, pc of mobieltje in de aanslag, dan gaan we beginnen.

Voordat we echter beginnen, eerst deze disclaimer;

Let op: hou er rekening mee dat de volgende uitleg en toelichting op geen enkele manier als advies opgevat mogen worden. De keuze voor óf en op welke manier je crypto wilt traden en welke keuzes je maakt qua in- en verkoop ligt bij jou en bij jou alleen. Wij zijn geen financieel adviseurs.

Bekijk snel

 

Begrijp het risico!

Image
Kopen en verkopen button op computer scherm
Foto van Open Studio/Shutterstock

Voordat je gaat investeren in cryptomunten, is het wel goed om te beseffen welke risico's dit met zich mee kan brengen. De koers van cryptomunten kan omhoog- of omlaaggaan, net zoals bij een aandelenbeurs. 

Je kunt dus geld verdienen door met crypto te handelen, maar je kunt net zo goed geld verliezen. Dat is belangrijk om te begrijpen.

In 2017 ging de koers van Bitcoin, en in zijn kielzog, zo een beetje de hele cryptomarkt, als een speer omhoog. In 2018 kwam echter de domper, en daalde de koers, niet alleen van BTC, maar ook van heel veel andere munten.

In februari 2021 is de Bitcoin naar een sensationele hoogte geschoten. Een BTC was zelfs heel eventjes 57,000 USD waard. Dit kwam onder andere door een bull aankoop van Tesla en Elon Musk van 1.5 miljard dollar aan BTC.
Op het moment van schrijven zijn er alweer een paar duizend dollar afgegaan van de BTC-waarde. Het is echter nog steeds een sensationele koers. Het kan echter zomaar zijn dat die neerwaartse trend nog even doorzet.

Begrijp dus dat het niet alleen maar vreugdedansjes om het kampvuur zijn, maar dat er ook echte en dikke tranen kunnen vallen bij het handelen in crypto. Handel daarom ook nooit met meer geld dan je bereid bent om te verliezen.  

Wat voor soort kosten zijn er bij het handelen van crypto?

Image
Man achter scherm met grafieken
Foto door SFIO CRACHO/Shutterstock

De kosten bij het handelen van cryptomunten zijn de wisselkoerskosten en de netwerkkosten. Die gaan we nu een beetje beter en in detail bekijken.

Wisselkoerskosten

Handelskosten 

De kosten voor het kopen of verkopen op de crypto exchange. Deze transactiekosten betaal je aan de exchange waarop je handelt.

Maker 

Dit zijn de kosten voor het plaatsen van een cryptocurrency order die niet meteen wordt uitgevoerd, zoals een limietorder. Dus als je de aankoop alleen doet als de cryptomunt die je wilt kopen onder een bepaalde prijslimiet daalt die je hebt aangegeven.

Taker

Nu hebben we het over de kosten voor het plaatsen van een cryptomunt order die meteen wordt uitgevoerd. Dit kan een marktorder zijn, wat betekent dat je de cryptocurrency onmiddellijk koopt. Je hebt dan geen controle over de prijs waar je munten voor gekocht worden.

Miner kosten

Cryptomunten worden "gedolven", dus deze vergoeding gaat naar de mensen (en computers) die de munten minen.

Netwerkkosten

GAS kosten

Deze Gas kosten zijn betalingen die door gebruikers worden gedaan om miners te compenseren voor de rekenkracht die nodig is om transacties op een blockchain te verwerken en te controleren. 

GAS limit

Deze limiet of limit, verwijst naar de maximale hoeveelheid gas (of energie) die je bereid bent te besteden aan een bepaalde transactie. Hoe hoger je GAS limit, hoe sneller je transactie verwerkt wordt.

4 punten om op te letten als je op een crypto exchange handelt

Image
Scherm met koersen van cryptomunten
Foto door pedrosek/Shutterstock

De 4 punten om op te letten bij het handelen op een crypto exchange gaan we nu bespreken.

Even goed opletten, want dit zijn belangrijke punten, en ze hebben ook invloed op de kosten voor je trading.

Crypto exchanges zijn niet gereguleerd

In de meeste landen trekken de respectievelijke regeringen tot nu toe de handen af van crypto. Ja, je moet belasting betalen, maar daar stopt het ook wel zo een beetje. In China werd het handelen in crypto helemaal verboden in 2017. Dat was tot op dat moment toch wel even 90% van de omzet in crypto handel.

Handelskosten worden goedkoper bij grote omzetten 

De kosten schema's op cryptocurrency exchanges zijn zo ontworpen dat ze frequente handel in grote transactiebedragen ter waarde van duizenden dollars aanmoedigen. Hoe minder transacties je hebt en hoe kleiner ze zijn, hoe hoger je kosten worden. Ze zijn een stuk minder kostenefficiënt.

Het wordt aangemoedigd om in cryptomunten te handelen en niet in fiat

Voor fiat-valuta's worden over het algemeen stortings- en opnamekosten in rekening gebracht bij exchanges, afhankelijk van de betalingswijze. Maar het kopen van crypto's met andere munten is voor het grootste deel gratis. In sommige gevallen kan een kleine vergoeding in rekening worden gebracht voor het opzetten van een wallet voor de vereiste cryptocurrency.

Je kunt niet alle munten op een bepaalde exchange vinden

Daar tegenover staat dat in veel gevallen je als handelaar geld van de ene wallet naar de andere kunt overboeken en je handelsaccounts kunt financieren met fiat valuta's of cryptocurrencies.

De Cardano munt (ADA), toch in de top 10 van cryptomunten op dit moment, is bijvoorbeeld niet verhandelbaar op de populaire Coinbase exchange. 

Binance, een andere exchange, bied je als gebruiker aan om munten uit andere wallets te importeren. Zodra je Bitcoin in je Binance-account hebt, kun je het gebruiken om ADA te kopen die op deze exchange vermeld staat. De overdracht tussen meerdere wallets op verschillende beurzen brengt dan wel aan elk uiteinde kleine kosten met zich mee.

Moet je belastingen betalen over cryptocurrencies in Nederland en België?

Image
Cryptomunten en belastingen
Foto door Wit Olszewski/Shutterstock

Ja, in Nederland en België moet je inderdaad belastingen betalen over inkomsten uit crypto handel. Dat is wel iets om niet te vergeten.

Je vermogen in cryptocurrencies wordt opgeteld bij je huidige vermogen in Euro's. Vermogensbelasting wordt verplicht boven de 30.000, - Euro (in Nederland). Dit soort informatie en meer kun je terugvinden in de handige en gratis AllesOverCrypto belasting gids die je als e-boek kunt downloaden.

Hoe kun je kosten besparen tijdens het handelen in crypto?

Je kunt op een paar verschillende manieren kosten sparen bij het handelen in crypto. Dat gaan we nu bekijken.

Ten eerste, voor niets gaat de zon op! Alle grote exchanges vragen kosten voor je transacties. Om redenen van veiligheid wil je ook het liefst op een grote exchange handelen. Op deze manier is er minder kans is dat je account óf gehackt wordt óf dat de exchange de poorten sluit en met de buit ervandoor gaat.

Er zijn echter mogelijkheden om korting op al je trades te krijgen bij exchanges. Zo kun je op Binance extra korting op je transacties krijgen als je mensen doorverwijst. Tot wel 40% korting op elke trade.

Haast nog beter is je eerste account aanmaken bij Binance via deze link en je krijgt altijd 20% korting op al je transacties. 

Verder biedt Binance de Binance coin aan, of de BNB. Als je met deze munt betaalt voor je kosten op Binance, krijg je betere handelskosten berekend. BNB kan ook worden ingewisseld of verhandeld voor andere cryptocurrencies, zoals Bitcoin. Je kunt deze munt gebruiken op Binance, maar het hoeft niet.

Elke exchange heeft ook zijn eigen beleid als het aankomt op transactiekosten. Twee grote, populaire exchanges, Binance en Kraken, vragen tussen de 0.1 en 0.2% van elke trade. Een andere bekende exchange, coinbase vraagt echter al 1,49% en dat kan omhoog tot 3.99% als je met een creditcard betaald.

De goedkoopste exchange in Nederland is Bitvavo. Hun hoogste percentage is 0.25%. Er zijn dan nog andere kosten zoals de kosten van betaalmethodes en opnamekosten. Ook voor Bitvavo, bij het aanmelden, kun je via AllesOverCrypto een interessant aanbod krijgen, de eerste week dat je handelt op Bitvavo is gratis, tot 1000 euro.

Conclusie

Image
Vallende of zwevende crypto munten
Foto door Sittipong Phokawattana/Shutterstock

We zien dat de kosten voor het handelen op crypto exchanges relatief duur kan zijn. Hoe meer je handelt, hoe goedkoper het wordt. Dat is echter een schrale troost als je maar sporadisch handelt of als je af en toe wilt gaan handelen in crypto.

De exchanges zijn ook niet onderling met elkaar verbonden. De prijzen variëren afhankelijk van de koop- en verkoopactiviteit op elk van deze beurzen. Elke exchange berekent de prijs van Bitcoin op basis van zijn eigen handelsvolume, evenals vraag en aanbod van zijn gebruikers.

Aan de andere kant, er zijn diverse opties om op je handelskosten te besparen. Je kunt beginnen om gebruik te maken van de kortingen die je via AOC kunt krijgen. Verder is het belangrijk om goed onderzoek te verrichten naar welke exchange het beste bij je past. Welke munten kun je verhandelen, wat zijn de kosten, hoe veel omzet is er, hoe is hun reputatie? Allemaal vragen die invloed (moeten) hebben op je besluit om voor een, of meerdere exchanges te kiezen die je wilt gaan gebruiken.  

Als je cryptocurrency beschouwt als een andere vorm van beleggen, kun je slimme beslissingen nemen over het kopen, verkopen en diversifiëren van je wallet.

Vergeet niet dat je zowel geld kunt verdienen als verliezen met cryptocurrency. Kies ook een exchange die een hoge beveiliging en lage kosten heeft. En vergeet ook niet dat de belastingen ook nog een graantje willen of kunnen meepikken over je winst(en).

Aan het eind van de dag is het echter echt aan jezelf om te beslissen welke vergoedingen volgens jou redelijk zijn. Zodra je dat naar tevredenheid hebt uitgezocht, handel dienovereenkomstig.

We zijn weer aangekomen aan het eindpunt van deze rit of blog. Als je nog vragen hebt over dit thema, kom naar onze AllesOverCrypto Facebook groep. Hier krijg je antwoord op je vragen, onder andere van AOC’ers maar ook van mensen die al in de groep zitten. De Masterclass cursus besteed ook aandacht aan de kosten van exchanges.

Cover foto door Ryzhi/Shutterstock


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis online crypto training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.