Blogafbeelding bij het artikel Trendlijnen en Patronen

Trendlijnen en patronen - uitleg voor beginners

Trendlijnen en patronen zijn een cruciaal onderdeel van je crypto trading handelsstrategie en je technische analyse. Als jij serieus geld wilt gaan verdienen met crypto trading, dan is het belangrijk dat je trendlijnen en de meest voorkomende patronen kunt dromen.

Maar waarom is dat zo? Wat is technische analyse precies? En hoe relateren de begrippen ‘trendlijnen’ en ‘patronen’ aan de cryptocurrency-industrie?

Het antwoord op deze vragen, en natuurlijk nog véél meer, lees je allemaal in dit artikel. Maak je dus geen zorgen, want binnen no-time weet jij hoe je trends kunt herkennen en patronen kunt voorspellen. Je kunt dit dan meteen inzetten voor je eigen crypto trading strategie, zodat jij op jouw beurt weer een betere crypto trader wordt. 

Jij blij, wij blij. 

Let op: hou er rekening mee dat de volgende uitleg over trendlijnen en patronen én de toelichting hierop op geen enkele manier als advies opgevat mogen worden. De keuze voor óf en op welke manier je crypto wilt traden en welke keuzes je maakt qua in- en verkoop ligt bij jou en bij jou alleen. Wij zijn geen financieel adviseurs.

Bekijk snel

De termen trendlijnen en patronen behoeven over het algemeen niet enorm veel uitleg. Iedereen snapt het concept van een patroon. Maar wanneer het in de context van crypto trading wordt geplaatst, is het waarschijnlijk een heel ander verhaal. Trendlijnen en patronen vormen een ontzettend belangrijk onderdeel van je technische analyse. Mocht je nog zoekende zijn naar wat je precies kunt met technische analyse, bekijk dan eerst even deze video.

Wat is Technische Analyse?

Voordat we in de trendlijnen en patronen duiken, kijken we eerst even naar het concept ‘Technische Analyse’. Want wat is Technische Analyse precies? Onder technische analyse verstaan wij het raadplegen van historische koersdata om op basis daarvan te voorspellen welke kant een toekomstige koers op zal gaan.

Dat klinkt misschien een beetje als koffiedik kijken en we moeten toegeven dat je nooit 100% zekerheid hebt dat een koers precies zal doen wat je ervan verwacht. Maar toch geeft technische analyse je een bepaald inzicht en fundament wat bepalend is om beslissingen te kunnen nemen op basis van inzicht, in plaats van te hopen op een gezond portie geluk.

Wat zijn trends?

Met een trend bedoelen we in deze context niet een bepaalde artiest, een kledingkeuze die helemaal hip is of die vette auto waar iedereen kwijlend langs loopt. Nee, een trend in de cryptocurrency-industrie is meestal gerelateerd aan de koers van een crypto. We onderscheiden even drie verschillende trends (om het even makkelijk te houden):

  1. Een dalende trend (Downtrend)
  2. Een zijwaartse trend (Sideways trend)
  3. Een stijgende trend (Uptrend)

We zetten de eigenschappen (alhoewel ze een beetje voor zichzelf sprekend zijn) even onder elkaar.

Een dalende trend (Downtrend)

Een dalend trend herken je aan een koersbeweging waarin de koers een prijsdaling laat zien. Wanneer er sprake is van meerdere prijsverlagingen in een bepaalde periode, spreken we van een neerwaartse of dalende trend. 

Een zijwaartse trend (Sideways trend)

Dit is meestal de ‘rustige’ periode tijdens het handelen. Er gebeurt namelijk ogenschijnlijk niet zoveel. De prijs stijgt nauwelijks, de prijs daalt nauwelijks. De prijs beweegt zich feitelijk continu rondom hetzelfde niveau. Omdat in de prijsgrafieken een periode wordt beëindigt en er vervolgens weer een nieuwe periode begint, noemen we dat fenomeen ook wel een zijwaartse trend.

Een stijgende trend (Uptrend)

Dit is voor veel traders de favoriete trend. Dingen worden namelijk meer waard. En wanneer dingen meer waard worden, zorgt dat over het algemeen voor blije gezichten en meer waarde in de wereld. Natuurlijk gaat dat niet voor iedereen en voor elk moment op, maar doorgaans gaat de volgende vuistregel wel op: Uptrend = happy trend.

We zetten de drie verschillende type trends eventjes in een afbeelding uiteen. 

Image
Verschillende trends

 
Afbeelding: Een dalende trend (rood), zijwaartse trend (oranje) en stijgende trend (groen) naast elkaar.

Wat zijn trendlijnen?

Trendlijnen zijn lijnen die handmatig getrokken kunnen worden langs de de lokale highs of lows van candles (of langs 'wicks') op een historische koers. Logischerwijs heb je altijd tenminste twee verschillende punten nodig waartussen je een lijn kunt trekken. Anderzijds geldt ook hier: hoe meer punten je tot je beschikking hebt, hoe meer een trendlijn iets zegt. Laten we het schetsen met een voorbeeld:

Image
Voorbeeld van trendlijnen

 

Zoals je in de afbeelding kunt zien is er een stijgende trend te zien. De lijn die is getekent valt op maar liefst 8 plaatsen tegen een lokale low. Trendlijnen hebben de volgende eigenschappen:

  • Een trendlijn is een lijn die je kan tekenen langs verschillende lokale highs en lows 
  • Hetzelfde als support & resistance
  • Alleen dan niet gebonden aan horizontaal, maar ook diagonaal
  • De lijnen kunnen zo schuin/stijl zijn als mogelijk
  • Trendlijnen geven een duidelijk beeld van de trend
  • En ze laten zien waar de trend dreigt om te keren

Het zetten van trendlijnen helpt dus niet alleen om zelf inzicht te krijgen in de trendrichting, maar ook om te bepalen wat de kracht van een trend is en wanneer deze dreigt om te keren.

Wat zijn patronen?

Je kent vast wel het Engelse spreekwoord: “What goes up, must come down”. Of de Nederlandse variant ervan. “Na regen komt zonneschijn.”. Patronen zijn merkbaar en onmerkbaar een onuitwisbaar onderdeel van ons bestaan. 

Denk aan patronen als eb en vloed, dag en nacht of de jaargetijden. Je weet dat je, zonder er iets voor hoeft te doen, altijd een soort van garantie hebt dat je na een dag weer een nacht krijgt. En na een nacht weer een dag. 

Patronen zijn dan ook situaties die zich herhaaldelijk voordoen. Je komt deze ook tegen in de wondere wereld van cryptocurrency-trading. Koersen stijgen, koersen dalen en volgen vaak ook bepaalde patronen. We komen straks terug op waarom dit belangrijk is en hoe je patronen en trendlijnen kunt inzetten bij je crypto trading, maar eerst is het volgende nog van belang.

Wat is de relatie met timeframes?

Timeframes kun je zien als de afstand waarvanaf je naar een bepaalde koers kijkt. Hoe verder je van ‘de koers’ af staat, hoe meer je de grote lijnen ervan kunt zien, maar tegelijkertijd vervagen de details. Klinkt logisch toch? Dat is het ook. 

Wanneer je naar de koers op een dag kijkt, zul je gedurende die dag verschillende bewegingen omhoog en omlaag zien. Plaats je exact diezelfde dag in een grafiek van een jaar, dan zullen die bewegingen naar boven en naar beneden zo goed als verdwijnen. Een grafiek over een jaar is dus niet volatieler dan die van een dag, het valt alleen minder op. Feitelijk laat het nog steeds dezelfde data zien. Maar wat is de relatie tussen timeframes en trends? Of tussen timeframes en patronen?

Relatie tussen timeframes en trends

Wanneer je voor jezelf op zoek wilt gaan naar een trend en dus wilt bepalen of een trend een stijgende of dalende trend laat zien, dan zijn timeframes erg belangrijk. Wanneer je een stijgende trend ziet op de chart met timeframes van 1 minuut, is dat natuurlijk prachtig. Echter, wanneer je naar dezelfde grafiek kijkt, maar dan met de timeframe van een dag of een week, kan het zijn dat het een miniscule opleving is in een verder dalende trend die al dagen of weken aan de gang is.

Als vuistregel hanteer je dus altijd: hoe GROTER het timeframe, hoe BETROUWBAARDER de trend.

Relatie tussen timeframes en patronen

Feitelijk geldt hier een beetje hetzelfde voor als de relatie tussen timeframes en trends. Patronen zijn ook te herkennen in timeframes van een minuut, net zoals ze te herkennen zijn bij timeframes van een jaar. En ook hiervoor geldt: hoe groter het timeframe, hoe betrouwbaarder het patroon.

Traden met trendlines en patronen

Je vraagt je misschien af waarom patronen voorkomen en werken binnen crypto trading. Eigenlijk is het antwoord daarop zowel simpel als tweeledig.
Patronen werken en komen voor door:

  • Self-fulfilling prophecy
  • Support & resistant-levels

We zullen beide begrippen even kort uitleggen.

Self-fulfilling prophecy

Een self-fulfilling prophecy is in principe heel erg simpel. Het concept werkt, omdat mensen willen dat het concept werkt. Laat ons dit even kort toelichten met een voorbeeld.

Wanneer de koers een bepaalde trend laat zien, verwachten heel veel traders op een gegeven moment een bepaalde bodemprijs zal bereiken en dat de prijs daarna écht wel weer zal gaan stijgen. Juist omdat zoveel traders dat geloven, zullen ze dat specifieke moment of die ‘range’ aangrijpen om flink in te kopen. Hierdoor stijgt de prijs een beetje, stappen er meer kopers in omdat ze een omslagpunt herkennen en voila: de trend is gewijzigd van dalend naar stijgend.

Hetzelfde geldt natuurlijk ook met een stijgende trend die een dalende trend wordt.

Support- & Resistance-levels

Dit hangt eigenlijk heel erg samen met de self-fulfilling prophecy. Vaak lijkt een koers een vaste bodemprijs (support level) te hebben en een vaste piekprijs (resistance level). Hier breekt de koers vaak erg lastig doorheen, tenzij een trend zó sterk is, dat hij de bodem of het plafond zonder enige vorm van tegenstand aan gruzelementen (mooi woord blijft dat toch, hè?) slaat. 

Het zijn vaak barrières waar een koers het moeilijk mee heeft en waarbij je regelmatig een trendwijziging kunt voorspellen. Er zijn verschillende patronen die je kunt herkennen. We zetten wat patronen voor je op een rij die je kunt herkennen.

Welke patronen behandelen we?

We pakken even een aantal belangrijke patronen erbij. Daarbij geven we je een korte omschrijving en een visueel voorbeeld van zo’n patroon. We zullen de volgende patronen behandelen:

•    Double Top / Bottom
•    Head & Shoulders
•    Wedges
•    Triangles
•    Flags

Double Top / Bottom

De Double Top (hij bestaat ook in de Double Bottom-variant) is een reversal pattern. Daarmee bedoelen we dat het een indicatie geeft dat de stijgende trend door de double top een dalende trend zal inluiden.

Door de uptrend komt de prijs tegen een belangrijke en zware resistance aan. Omdat de resistance niet wordt doorbroken, daalt de prijs naar een belangrijke supportlijn. We noemen dit begrip ook wel neckline en in onderstaande figuur wordt dit afgebeeld als stippellijn.

Na de support doet de prijs een nieuwe poging om de resistance te doorbreken. Wanneer dit ook een tweede keer faalt, ontstaat de dubbele top. Wanneer de neckline hierna doorbroken wordt, is dit een belangrijke indicatie en bevestiging van een trend reversal.

Image
Double top

 
Je trade hier de ‘breakouts’. Dus wanneer het support- óf het resistance-level wordt doorbroken, acteer je daarop door de breakout te koppelen aan een koop of verkoop. Hoe hoger het volume bij de break-out, hoe groter de kans dat deze betrouwbaar is.

 

Traden op de Double Top

1.    Je kijkt waar de neckline is. Dat is de support die in eerste instantie stand houdt en de tweede top inluidt.
2.    Wanneer deze doorbroken wordt, heb je een break-out te pakken
3.    De meest veilige trade is wanneer de neckline opnieuw getest wordt, daar zet je je limit order
4.    Realiseer je wel dat je deze entry echt niet altijd krijgt. 
5.    Soms kan je hem lager inzetten als je risicomanagement dit toelaat
6.    Hierboven zet je je stop-loss
7.    Voor je target kijk je naar de afstand tussen de highs en de neckline
8.    Precies diezelfde afstand wordt jouw target om uit te betalen

Head & Shoulders

Nee, we hebben het hier natuurlijk niet over de welbekende shampoo, maar over een crypto trading patroon. De head & shoulders lijkt in zekere zin op de double top, maar dan met nog een wat hogere piek tussendoor. De H&S ziet er als volgt uit in een grafiek:
 

Image
Head en shoulders

Ook de Head & Shoulders is een reversal pattern die een trendwijziging inluidt. Verder kent de head & shoulders de volgende kenmerken:

  • Hoge high (head), met daaromheen lagere highs (shoulders)
  • Support-lijn hieronder is de “neckline”
  • Prijs stijgt tot een belangrijke resistance waarna hij daalt naar support (neckline)
  • Vanaf support nieuwe poging en resistance wordt doorbroken!
  • Prijs keert om en vindt opnieuw support op de neckline voor nieuwe poging
  • Nieuwe poging wordt opnieuw tegengehouden door de oude resistance
  • Prijs zakt door support (neckline), en trend reversal wordt bevestigd

Ook de Head & Shoulders kent een omgekeerde variant, de Inversal Head & Shoulders genoemd die uiteraard op precies de omgekeerde manier precies hetzelfde werkt.

Wedges

Zoals je bij de Double Top ook een Double Bottom hebt en bij de Head & Shoulders ook een Inversal Head & Shoulders hebt, bestaat er bij Wedges een Rising Wedge en een Falling Wedge. We laten ze beiden even zien.

Rising Wedge

Kenmerken van een Rising Wedge:

  • Je kan een duidelijke trendlijn langs de lows tekenen
  • Je kan een duidelijke trendlijn langs de highs tekenen
  • Deze twee lijnen convergeren naar elkaar toe
  • Wanneer een van deze trendlijnen doorbroken wordt, zal de trend diezelfde kant op gaan
  • Grootste kans dat support doorbroken wordt bij rising wedge bovenaan stijgende trend

Image
Rising wedge

Falling Wedge

Kenmerken van een Falling Wedge:

  • Je kan een duidelijke trendlijn langs de lows tekenen
  • Je kan een duidelijke trendlijn langs de highs tekenen
  • Deze twee lijnen convergeren naar elkaar toe
  • Wanneer een van deze trendlijnen doorbroken wordt, zal de trend diezelfde kant op gaan
  • Grootste kans dat resistance doorbroken wordt bij falling wedge onderaan dalende trend

Image
Falling wedge

Triangles

Binnen de triangles hanteren we drie verschillende soorten triangles, namelijk:

  1. Descending triangle
  2. Ascending triangle
  3. Symmetrical triangle

Descending triangle

Kenmerken van de descending triangle:

  • Een uptrend wordt gemarkeerd door higher highs en higher lows
  • Maar: we krijgen geen higher highs
  • Support houdt zich wel sterk
  • Alleen, reacties vanaf support steeds minder sterk
  • Support blijft keer op keer getest worden → wordt zwakker
  • Traders raken het vertrouwen kwijt om door de resistance-trendlijn te breken
  • Wanneer support doorbroken wordt, grote kans dat we (verder) dalen

Image
Descending triangle

Ascending triangle

Kenmerken van een ascending triangle:

  • Een downtrend wordt gemarkeerd door lower lows en lower highs
  • Maar: we krijgen geen Lower Lows
  • Resistance houdt zich wel sterk
  • Alleen, reacties vanaf resistance steeds minder sterk
  • Resistance blijft keer op keer getest worden → wordt zwakker
  • Traders raken het vertrouwen kwijt om door de support-trendlijn te breken
  • Wanneer resistance doorbroken wordt, grote kans dat we (verder) stijgen

 

Image
Ascending triangle

Symmetrical triangle

Kenmerken van een symmetrical triangle:

  • 2 ongeveer gelijkwaardige trendlines die naar elkaar convergeren
  • Onduidelijk wat de koers gaat doen
  • Bulls en Bears laten allebei evenveel power zien
  • De kant waar de Triangle opbreekt, zal de trend (hoogstwaarschijnlijk) bepalen

Image
Symmetrical triangle

Flags

Flags zijn er in de varianten Bear Flags en Bullish Flags. Een Bear Flag laat vaak een consolidatie zien op een sterke neerwaartse trend, die vaak een aanvullende neerwaartse trend inluidt. Andersom laat een Bullish flag vaak een tegenovergesteld effect zien. We noemen deze patterns ‘continuation patterns’.

Bear Flag

Kenmerken van een Bear Flag:

  • Je vindt ze voornamelijk in een dalende trend
  • Vorm van consolidatie (besluiteloosheid)
  • Er is een duidelijke trend (flagpole) naar beneden, gevolgd door milde consolidatie (flag)
  • Je kan een duidelijke stijgende trendlijn langs de lows van de vlag tekenen
  • Je kan een duidelijke stijgende trendlijn langs de highs van de vlag tekenen
  • Deze twee lijnen lopen gelijk aan elkaar → een channel
  • Wanneer een van deze trendlijnen doorbroken wordt, zal de trend deze kant op gaan
  • Grootste kans dat support doorbroken wordt bij de Bear Flag in een dalende trend

Image
Bear flag

Bullish Flag

Kenmerken van een Bull Flag:

  • Je komt ze voornamelijk in stijgende trends tegen
  • Vorm van consolidatie (besluiteloosheid)
  • Er is een duidelijke trend (flagpole) naar boven, gevolgd door milde consolidatie (flag)
  • Je kan een duidelijke dalende trendlijn langs de lows van de vlag tekenen
  • Je kan een duidelijke dalende trendlijn langs de highs van de vlag tekenen
  • Deze twee lijnen lopen gelijk aan elkaar → een channel
  • Wanneer een van deze trendlijnen doorbroken wordt, zal de trend diezelfde kant op gaan
  • Grootste kans dat resistance doorbroken wordt bij de Bull Flag in een stijgende trend

Image
Bull flag

Conclusie

Hiermee zijn we alweer aan het einde gekomen van deze uitgebreide uitleg over trends en patronen binnen de technische analyse van crypto training. Zoals je hebt kunnen zien,m kunnen patronen een sterke indicatie geven dat een koers op het moment staat om een kanteling te maken of juist een doorstart te maken. We hopen dat je er weer veel van hebt opgestoken! 

Ben je op zoek naar meer verdieping? Start dan een discussie in de Crypto Facebookgroep of het Crypto Forum. Laat het ons ook weten als je zelf interessante ideeën hebt over een blog-onderwerp. Wie weet schrijven we de volgende keer wel voor jou!


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.