Amerikaanse banken

4 redenen waarom banken bang zijn voor Bitcoin

BANKEN DOODSBANG VOOR BITCOIN!

FINANCIËLE INSTANTIES MAKEN ZICH ERNSTIGE ZORGEN VANWEGE BITCOIN!

Het zijn krantenkoppen die we – zeker op social media zoals Facebook – regelmatig voorbij zien komen. Er wordt van alles geschreven over de pure doodsangst waarin banken zouden verkeren nu de technologie omtrent blockchain en cryptocurrency’s zich meer en meer ontwikkelen, maar het doet de vraag natuurlijk wel opkomen: is dat eigenlijk wel zo? 

Zijn al deze banken daadwerkelijk zo bang voor Bitcoin? En is het moddergooien van banken richting blockchain en Bitcoin op hun beurt dan wel gerechtvaardigd? Een artikel met alle ins en outs over de strijd tussen blockchain, digitale valuta en het bankwezen. Een episch drama wat zijn weerga niet kent. Speciaal voor jou: 4 redenen waarom banken bang zijn voor Bitcoin! 

Pak je popcorn en ga er maar eens goed voor zitten!

Bekijk snel

Voordat we goed en wel van start gaan, kan het geen kwaad om deze heerlijke video eens te bekijken. In de video wordt duidelijk uitgelegd hoe financiële instanties (zoals banken en andere geldverstrekkers) zich handhaven en wat hun functie is binnen de maatschappij. 

Wat zijn banken precies?

Omdat er in het leven maar weinig dingen boven een lekkere ‘Wiki-quote’ gaan, beginnen we daar eens mee. Wat zijn banken precies?

Een bank is een financieel instituut dat bewaring van geld, leningen, betaalverkeer en diverse andere diensten aanbiedt. De primaire functie van commerciële banken, in termen van omzet, is het uitlenen van geld tegen rente.

Dat klinkt niet zo heel lastig, toch?  Sterker nog, met een beetje geld zouden we dat zelf ook kunnen doen. Voor velen van ons geldt dat we dat waarschijnlijk al eens gedaan hebben zelfs. Weliswaar (waarschijnlijk) niet met rente, maar even iets voorschieten voor een vriend of collega of even tijdelijk wat geld uitlenen is voor de meesten van ons niet vreemd.

Toch is dat een beetje wat banken doen. Ze houden veel particulier en zakelijk geld in bezit en gebruiken dat geld vervolgens om leningen te verstrekken en om te investeren in beleggingen. Ironisch genoeg gebruikt een bank dus jouw zuurverdiende geld (waar je 0,01% rente over ontvangt) om dat vervolgens uit te lenen aan een wildvreemde met een rentepercentage van 4 tot 10%. Lekker verdiend hè? 

Naast dat banken steeds nieuwe manieren vinden om financiële diensten aan te bieden, denk bijvoorbeeld ook aan verzekeringen, credit cards, hypotheken, advies en maatschappelijke thema’s, blijft een bank van oudsher toch gezien worden als een statisch en belangrijk aspect in ons gewone dagelijkse leven. Zonder bank is het toch lastig om betalingen uit te voeren naar andere rekeninghouders en alleen maar cash geld is in dit digitaal tijdperk toch ook wat lastig.

Natuurlijk hebben banken voornamelijk concurrentie van andere banken. Of het nu gaat om ING, Fortis, Rabobank of een andere grote jongen, met name de marktontwikkelingen en concurrentiepositie horizontaal wordt in de gaten gehouden. Nieuwe banken (zoals KNAB) proberen vooral in te spelen op lagere kosten, grotere transparantie, vlotte acceptatie en moderne communicatie en marketing. Dat werkt voor hen, maar naarmate de start-ups groeien, neemt ook de logheid van de organisatie weer toe. 

Banken staan voor een grote uitdaging om levensvatbaar te blijven. Zeker nu grote commerciële bedrijven ook de financiële markt willen toetreden met diensten en ook die bedrijven meer dan fatsoenlijk uitgerust zijn met strategische ‘big data’ over consumentengedrag en individuele credit ratings. Kortom, crisis binnen het bankwezen, om tijdig in te spelen op alle ingrijpende veranderingen. En toen was daar Bitcoin. Code rood, voor alles wat zich een bank noemt!

Wat doet Bitcoin dan?

Het gaat nu eventjes om een beetje meta-niveau. Dat Bitcoin een muntje is waar je mee kunt betalen, die je kunt aan- en verkopen en er dus serieus mee kunt handelen, dat is natuurlijk allemaal waar. Maar Bitcoin doet eigenlijk veel meer. Even vanuit het perspectief van banken gezien (daar gaat het namelijk om in dit artikel) is Bitcoin een wat ongeleid projectiel. Volgens banken vliegt het alle kanten op (is het enorm volatiel) en heeft het een bijzonder irritante eigenschap: Bitcoin heeft geen tussenpartij nodig voor transacties.

Nu klopt dat laatste niet helemaal natuurlijk. Bitcoin-transacties hebben wel degelijk een tussenstation nodig om gecontroleerd te worden, alleen dat gebeurt op een totaal ander niveau dan dat normale financiële transacties worden gecontroleerd en uitgevoerd. Bij een geldstroom als digitale valuta, komen helemaal geen banken meer kijken. Dat scheelt veel geld, tijd en moeite en komt de transparantie ook nog eens enorm ten goede. 

Daarnaast zorgt Bitcoin ervoor dat je over meerdere landen gezien helemaal geen wisselkoersen kent. Een Bitcoin in Peru is evenveel waard als een Bitcoin in Nederland. Tot slot behoren termen als inflatie tot het verleden, wat ook weer een groot voordeel is van cryptocurrency’s.

De kritiek van banken op Bitcoin

Volgens banken is er veel mis met Bitcoin. Het is natuurlijk een beetje perceptiemanagement, alsof je je eigen product aanprijst en het product van de concurrentie afkraakt. Dat geldt andersom overigens ook. Alles wat Bitcoin-aanhangers goed vinden aan de new-age-Bitcoin-beweging, vinden ze een minpunt van banken.  Volgens banken is Bitcoin een onbetrouwbare, gevaarlijke, volatiele beweging die ook nog eens gruwelijk slecht voor het milieu is. We zoomen even kort in op de punten.

Bitcoin is onbetrouwbaar

Het argument dat Bitcoin onbetrouwbaar zou zijn, is hetzelfde argument waarom mensen de dollar of de euro onbetrouwbaar vinden. De waarde van fiat geld is – net als dat van Bitcoin overigens – niet gekoppeld aan goud, vastgoed, of een andere waarde die garant staat voor de koers van de betreffende munt.

Bitcoin is volatiel

Dit argument snijdt wat meer hout. De koers van Bitcoin en overige cryptocurrency’s is inderdaad vrij volatiel te noemen. Als je ervan uitgaat dat de gemiddelde koers van de dollar zo’n 1% stijgt of daalt, dan is een volatiliteit van 10% natuurlijk een stevige. Tegelijkertijd is dat natuurlijk ook wel de charme ervan. Hiermee verschilt een Bitcoin-koers niet per definitie van de koersen van aandelen met een hoog risico en een hoog (potentieel) rendement. 

Bitcoin is slecht voor het milieu

Het minen en beveiligen van Bitcoin gebeurt uiteraard allemaal digitaal. Alles wat digitaal is kost stroom. En alles wat stroom kost, moet op een bepaalde manier opgewekt worden. En dat is slecht voor de plantjes en diertjes, aldus het bankwezen. Ook dit klopt natuurlijk. Stroom moet opgewekt worden en zelfs al gebeurt dit duurzaam (wat voor 74% van alle benodigde energie zo is), dan nog heeft dit een impact op het milieu. 

Het goede nieuws is overigens wel dat Bitcoin met name gemined wordt in landen waarbij de stroomprijs relatief laag is, of waar er een overschot van energie heerst. Hierdoor valt het dus relatief mee met de belasting. En ook digitale betalingen zoals creditcards kosten de wereld enorm veel energie. 0,6 TW per jaar, om precies te zijn.


Meer geld verdienen met crypto? Download het gratis ebook met 12 tips!

Ja, ik ga akkoord. Hiermee ontvang ik ook regelmatig waardevolle tips!


4 redenen waarom banken bang zijn voor Bitcoin

Het is dan eindelijk zover, de lijst waar we allemaal op zitten te wachten! De 4 redenen waaróm banken de hele Bitcoin-beweging zo ongelofelijk spannend vinden. We sommen ze even voor je op en werken ze vervolgens voor je uit!

  1. Bitcoin is veel transparanter dan banken
  2. Bitcoin is een aantrekkelijk alternatief
  3. Bitcoin haalt fiatgeld uit de roulatie
  4. Bitcoin snijdt de ‘tussenpersoon’ eruit

Bitcoin is veel transparanter dan banken

Waar blockchain het voor Bitcoin mogelijk maakt om praktisch elke transactie te controleren, is het systeem van banken altijd achter gesloten deuren. Er is voor de gemiddelde klant totaal niet na te gaan hoe een bank ervoor staat, hoe het geld geïnvesteerd wordt, wat het geld nu daadwerkelijk waard is en hoe de transacties plaatsvinden. 

Naarmate meer en meer mensen gewend raken aan een bepaalde ‘luxe’ of veiligheid of transparantie, is de kans relatief groot dat dit verwachtingspatroon ook wordt opgelegd richting andere bedrijven of situaties. Het klinkt misschien vergezocht dat het transparantie Bitcoin-netwerk banken in de toekomst zo in het nauw drijft dat ze ook open kaart moeten gaan spelen, maar is dat echt zo vergezocht?

Denk even aan je laatste internet-bestelling. De kreten “vóór 23:59 uur besteld, morgen in huis” bestaat nog niet zo gek lang. En het is tegenwoordig al irritant als je langer dan 24 uur op een bestelling moet wachten. Een betaling doe je nu met een irisscan of een vingerafdruk, je houdt ergens een pasje tegenaan en klaar. Een e-mail wordt nu verzonden en drie seconden later kan de ontvanger hem lezen. Geen briefpapier, vulpen en postzegeltje en 3 dagen wachten op een antwoord meer. 

Nee, het is heel simpel. Wanneer mensen gewend raken aan iets en datgene bevalt ze, dan wordt de nieuwe situatie heel snel de norm. En dan is het voor concurrenten heel simpel: of je doet mee, of je verzuipt. 

Bitcoin is een aantrekkelijk alternatief

Het is natuurlijk altijd lekker als je een soort van monopolie-positie of een stukje kartelvorming hebt. Niet dat we daar Nederlandse banken direct van beschuldigen, maar de wereld is natuurlijk nog groter dan ons kikkerlandje. Er zijn simpelweg banken waarbij het volk alleen van de centrale bank van dat land gebruik kan maken. 

Stel je dus even voor dat je alleen maar gebruik kunt maken van Bank-A. Bank-A vraagt een fatsoenlijke €5,- per maand aan al zijn rekeninghouders, maar snapt dat het veel leuker verdient als ze die €5,- naar €10 per maand verhogen. Aangezien er toch niemand weg kan, betaalt iedereen vervolgens netjes €10,- per maand. Een jaar later worden de prijzen weer verhoogd. En weer verhoogd. Na een paar jaar betaalt elke klant €25,- per maand om zijn geld bij Bank-A achter te laten in beheer.

Het lijkt misschien een overtrokken voorbeeld, maar denk even aan de jaarlijkse huurverhoging die je elke keer gewoon slikt omdat je niet voor de 239823e keer wilt verhuizen. 8% per jaar tikt jaar jaar na jaar toch ook wel lekker aan. Bitcoin is een gunstig alternatief voor mensen. Mocht het bankwezen het te gortig maken qua negatieve spaarrentes of tegenvallende voorwaarden, dan kunnen mensen hun spaargeld opnemen en er simpelweg vandoor gaan. Waar ze ook wonen. Wat dat betreft werkt Bitcoin als een soort van morele tegenhanger van het bankwezen. Het houdt ze keurig in het gareel.

Bitcoin haalt fiatgeld uit de roulatie

Steeds meer en meer bedrijven en websites accepteren Bitcoin als geldig betaalmiddel. Aangezien de hoeveelheid Bitcoin elke dag, elke maand en elk jaar groter wordt, zien banken veel fiatgeld verdwijnen richting Bitcoin en andere cryptocurrency’s. Vandaag de dag staat de teller op zo’n slordige 250 miljard (!!) dollar en naarmate de koers wisselt, neemt dit bedrag vaak jaarlijks alleen maar verder toe. 

Net als goud of aandelen kan Bitcoin ook als een bezit worden gezien, waardoor het geld in theorie er ergens nog wel in zit en dus ook weer uit kan komen, maar zeker weten doet niemand het. En dat vinden banken behoorlijk spannend! Want waarom zou een euro of een dollar voor ons meer bestaansrecht hebben dan een Bitcoin? Alleen maar omdat dat vanuit de geopolitiek ooit zo is voorgesteld? Tijden veranderen en vaak sneller dan dat de gevestigde orde prettig vindt. 

Bitcoin snijdt de ‘tussenpersoon’ eruit

Misschien wel de grootste angst van banken: hun eigen bestaansrecht. Meer en meer grote bedrijven en alternatieve valuta zijn in opkomst, waardoor de banken hun autoriteit verliezen en waardoor hun positie wankelt. Bitcoin is een nieuwe klap in het gezicht voor veel banken. Omdat de transacties niet meer via de bankwereld gaan, maar gewoon transparant en discreet over de blockchain, staat de levensvatbaarheid van banken serieus onder druk.

Leningen kunnen tegenwoordig ook bij grote bedrijven gedaan worden. Een creditcard kun je ook wel ergens anders vandaan plukken. Investeren doe je tegenwoordig gewoon zelf, net als beleggen en een hypotheek is steeds minder hip. Nee, banken hebben het zwaar en de komst van Bitcoin strooit meer en meer zout in toch al een diepe wond. Wie weet bestaan er over een paar jaar niet eens meer banken, of in ieder geval niet in de huidige vorm. 

Conclusie

Tijden veranderen en niet iedereen heeft het even makkelijk om met de verandering mee te gaan. Er is momenteel één ding zeker: Het tempo waarmee de wereld zich vandaag de dag ontwikkelt, zal de traagste ontwikkeling zijn die we vanaf vandaag mee zullen maken. En elke dag herhaalt deze waarheid zich opnieuw.
Elke dag gaan de ontwikkelingen sneller en sneller. We nemen meer impulsen en informatie op dan ooit tevoren en elke dag komen hier nieuwe prikkels bij. Sommige mensen verlangen naar eenvoudigere tijden. Paard en wagen, postzegeltjes, een enkele supermarkt en klaar. 

Banken verlangen ook terug naar vroegere tijden, waarin hun positie fier, autoritair en onbedreigd was. De tijd van blockchain en Bitcoin vinden veel banken maar eng. De grote angst voor het onbekende. En dat terwijl Bitcoin en de ontwikkeling op technologisch vlak helemaal niet zo eng hoeft te zijn. Als je je maar bewust bent van het risicoprofiel en je jezelf voldoende informeert voordat je ermee aan de gang gaat. Zouden banken misschien ook gewoon eens moeten doen. 


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.