DeFi wordt steeds belangrijker

Wat is DeFi, DeFi Pulse en Defistation? - Complete uitleg!

Je hoeft geen crypto trader te zijn om tegen begrippen als DeFi aan te lopen. Het wordt namelijk steeds duidelijker dat DeFi belangrijk gaat worden en een grote impact op de wereld kan gaan hebben. De bedrijven, instanties en overheden die hierdoor geraakt worden, zijn dan ook niet bepaald gerustgesteld. Het is ook de reden dat bijvoorbeeld banken blockchain en crypto het liefst zien verdwijnen.

Toch is de kans groot dat DeFi een grote impact gaat maken op onze maatschappij. We leggen je graag uit hoe dat zit, en wat DeFi Pulse en Defistation hieraan zullen bijdragen. Maar natuurlijk leggen we je eerst uit wat DeFi überhaupt is. Zo weet je na het lezen van dit artikel alle ins en outs over de wereld van gedecentraliseerde financiële diensten en producten!

Bekijk snel

Wat is DeFi?

Voordat we over Defi Puls en Defistation gaat praten, is het natuurlijk belangrijk om eerst DeFi te begrijpen. Het is een begrip dat je steeds vaker tegenkomt. Daarom zul je er veel aan hebben om te begrijpen wat dit is en op welke manieren dit mogelijk de toekomst kan gaan veranderen.

DeFi staat voor Decentralized Finance, wat natuurlijk gedecentraliseerde financiën betekent. Het is een ontwikkeling die ervoor zorgt dat financiële diensten, producten en instellingen gedecentraliseerd worden. Dit gebeurt door middel van de blockchain. De blockchain kan transacties verwerken zonder dat hier een centrale instelling, zoals een bank, voor nodig is. Het uitvoeren en controleren van de transacties wordt namelijk gedaan door de nodes. Dit zijn de deelnemers van het blockchainnetwerk.

Voorbeelden van DeFi

Laten we het eens makkelijker maken door een aantal voorbeelden te geven van DeFi. Je zou kunnen zeggen dat ieder bedrijf, instelling of instantie wordt geraakt door DeFi.

Zo worden banken het hardst geraakt. Omdat gebruikers betalingen kunnen uitvoeren op de blockchain, en hier van veel voordelen genieten, is het straks niet meer nodig om je geld bij een bankrekening te bewaren. Gebruikers kunnen hun geld in een wallet bewaren, en dit gemakkelijk naar andere wallet versturen. Het geld is vervolgens binnen een aantal minuten al bij de ontvanger aangekomen. Wanneer je geld van een Nederlandse bank naar een buitenlandse bank stuurt, duurt het vaak een aantal dagen voordat het geld is aangekomen. Daarnaast betaal je ook nog eens torenhoge transactiekosten.

Ook notarissen en verzekeringsmaatschappijen worden geraakt door DeFi.

Wanneer je een huis zou kopen, zou je normaliter naar de notaris moeten om het officieel te maken. De notaris ziet er op toe dat het geld wel wordt overgemaakt, en je de sleutel van het huis krijgt. Dit zou ook gedaan kunnen worden met een smart contract. Dit is een contract in de vorm van een stuk code welke op de blockchain is opgeslagen. Het contract controleert of er aan de juiste voorwaarden is voldoen voordat het huis officieel op jouw naam wordt gezet.

Hetzelfde geldt voor verzekeringsmaatschappijen. Normaliter zou een medewerker de schade moeten afhandelen. Denk bijvoorbeeld aan de schade die jouw auto heeft opgelopen tijdens een hevige storm. Een applicatie op de blockchain zou automatisch kunnen controleren wat de weersomstandigheden waren en of alle gegevens wel kloppen. Indien dat het geval is, wordt er automatisch een vergoeding naar jouw wallet overgemaakt.

DeFi raakt dus allerlei industrieën. Bij bovenstaande voorbeelden blijft het niet. Ook supermarkten, retail, kledingwinkels, restaurants, makelaars, etc. zullen de gevolgen van DeFi gaan merken. De vraag is alleen nog hoelang het duurt voordat DeFi ook daadwerkelijk wordt 'uitgevoerd'. Nu is het nog volop in ontwikkeling, alleen mist de realisatie ervan nog.

Wat is DeFi Pulse?

Nu je weet wat DeFi is, is het ook veel makkelijker om te begrijpen wat DeFi Pulse is en wat het doet. Het is samen met Defistation een van de belangrijkste tools binnen de wereld van DeFi.

Het is je waarschijnlijk wel duidelijk dat de meeste DeFi-projecten op de blockchain van Ethereum zijn gebouwd. Dat komt door de gunstige omstandigheden van deze blockchain. Denk hierbij aan de smart contracts en de mogelijkheid om gedecentraliseerde applicaties (dApps) te bouwen op het platform.

Ook DeFi Pulse is een tool welke is gebouwd op de blockchain van Ethereum. Je kunt daarom veel analytische gegevens over andere projecten die op deze blockchain zijn gebouwd aflezen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld Aave en Compound.

Wil je meer weten over DeFi Pulse? Dan raad ik je aan om onderstaande video eens te bekijken.

https://youtu.be/sC29oXTdzv4

DeFi Pulse Index

Hieronder zie je een screenshot staan van de DeFi Pulse Index. De kans is groot dat je verschillende termen en kenmerken tegenkomt die je herkent. Laten we het toch nog even doornemen, zodat je zeker weet wat je allemaal kunt aflezen in de DeFi Pulse Index.

Linksboven zie je de TVL, ofwel Total Value Locked. Dit is het bedrag dat er in het project rondgaat, en kan dus vergeleken worden met de market cap (marktwaarde). Het project kan dit bedrag dus gebruiken om te investeren in de ontwikkeling van het project. De TVL staat zowel in cijfer weergegeven als in de vorm van een grafiek. Hier kun je de verandering van de TVL over verschillende tijdseenheden zien.

Het is ook mogelijk om de Maker Dominance te zien. Dit is het dominantie de het project heeft binnen de DeFi markt. Je kunt jezelf voorstellen dat een nieuw project dat weinig bekendheid heeft ook een lage dominantie heeft. Een project als Aave, dat ontzettend bekend is, heeft daarentegen wel een hoge dominantie. Dit kan dus ook wat zegen over de potentie die het project nog heeft.

Onder de Maker Dominance zie je de DeFi Pulse Index, wat ook wel als DPI kan worden weergegeven. Het is een index die de prestaties van de tokens weergeeft. Doordat de index deze prestaties nauwkeurig volgt, is dit een vrij betrouwbaar instrument. Maar wat zegt de DPI nu eigenlijk? De DPI wordt samengesteld op basis van de waarde van het circulerende aanbod van alle tokens.

Het mag je dus duidelijk zijn dat er ontzettend veel informatie over de DeFi-projecten op de Ethereum blockchain te vinden is met DeFi Pulse. Wanneer je binnen de DeFi-wereld actief bent, in welke rol dan ook, kan DeFi Pulse een ontzettend handig hulpmiddel zijn waar je veel aan kunt hebben. Het is dan wel de kunst om deze tool op de juiste manier te gebruiken. Alleen dan kan het een toegevoegde waarde hebben tot wat je aan het doen bent.

Om dit te leren, is het aan te raden om vooral veel bezig te zijn met de tools en tutorials te volgen op bijvoorbeeld YouTube. Hier puilt het uit van de video's over het gebruik van DeFi Pulse.

Image
Screenshot van de main page van DeFi Pulse

DeFi Pulse projects

Op DeFi Pulse kun je verschillende DeFi-projecten vinden die in de DeFi Pulse index zijn toegevoegd. Nu denk je waarschijnlijk dat dat er dan ontzettend veel zullen zijn. En dat is ook zo. Er staan namelijk 79 projecten op deze pagina. Deze kun je allemaal terugvinden op de projectenpagina, zoals je in onderstaande screenshot kunt zien.

In deze lijst kun je zien op welke blockchain het project draait en tot welke categorie dit project behoort. Ook kun je informatie over de koers van het project zien (de procentuele verandering in de laatste dag). Dit kun je dus vergelijken met de informatie die je ook op CoinMarketcap kunt aflezen.

De projecten worden op basis van de marketcap in een bepaalde volgorde gezet. Dit is de totale waarde dat in het project rondgaat. Het is ook mogelijk om deze projecten op basis van andere gegevens in een bepaalde volgorde te zetten.

Image
Screenshot van DeFi Pulse pagina met alle projecten

Wat is Defistation?

Defistation is een leaderboard voor DeFi en een website met analytische gegevens voor DeFi-projecten, en is ontwikkeld door het team van Cosmostation. Je kunt het dus een beetje vergelijken met Google Analytics. Defistation is gebouwd op de Binance Smart Chain, mede doordat Ethereum redelijk wat complicaties heeft. Denk bijvoorbeeld aan de torenhoge transactiekosten die je dient te betalen. Daarnaast heeft Binance ook financiële ondersteuning voor dit project geboden.

Door middel van de data die door Defistation wordt weergegeven, kun je meer inzicht krijgen in de trends die gebeuren in de DeFi-wereld. Dat is handig wanneer je als crypto trader belegt in DeFi-producten.

We begrijpen dat dit nog een beetje vaag kan klinken. In onderstaande video wordt er meer uitgelegd over Defistation. Dan wordt het misschien duidelijker voor je om dit project te begrijpen!

Wat kun je doen met Defistation?

Dus, wat kun je als gebruiker allemaal doen met Defistation? Je kunt dit platform dus gebruiken om informatie en data in te zien. In onderstaande screenshot zie je hoe de gebruikersinterface (ook wel UI genoemd) van Defistation eruit ziet. Het valt je waarschijnlijk meteen op hoe overzichtelijk het eruit ziet, en dat het qua stijl erg veel lijkt op Binance.

In de grafiek kun je zien wat de TVL-verandering van de afgelopen 30 dagen was. Het is ook mogelijk om deze op 7 dagen in te stellen. Daaronder worden de veranderingen in cijfers weergegeven.

Image
Screenshot van main dashboard van Defistation

Scroll je verder naar beneden, dan zie je een lijst van alle DeFi-projecten waar je de informatie van kunt inzien. Dit zijn allemaal projecten die op de Binance Smart Chain draaien, zoals je in de 'Chain'-column kunt zien. Hier wordt ook de categorie van het project, het handelsvolume van 24 uur, aantal gelockte coins en de verandering van de koers zien. Je kunt de belangrijkste informatie van ieder project in één oogopslag zien. Het is ook mogelijk om door te klikken bij ieder project, om meer informatie op te halen.

Image
Screenshot van Defistation met alle projecten

Wanneer je op een project klikt, in onderstaande screenshot bDollar Protocol, kun je veel informatie over het project ophalen. De grafiek laat zien wat de TVL-ontwikkeling van de afgelopen 7 of 30 dagen is geweest. Deze gegevens worden ook weer in cijfers onder de grafiek weergegeven. Aan de rechterkant kun je vervolgens de social-links van het project vinden.

Het is je nu waarschijnlijk wel duidelijk hoe geavanceerd Defistation is en welke informatie het je kan bieden. 

Image
Defistation screenshot met bDollar info

De Binance Smart Chain (BSC) in het kort..

Laten we even in het kort uitleggen wat de Binance Smart Chain is. Je ziet het steeds vaker terugkomen omdat het een blockchain is die voor steeds meer crypto projecten gebruikt wordt. De voorloper is de Binance Chain, welke nog gebruik maakte van BEP-2 tokens. De Binance Smart Chain maakt gebruik van BEP-20 tokens. Zoals je al verwacht, is deze blockchain opgezet door crypto exchange Binance, en dient het als tegenhanger van Ethereum.

Omdat Ethereum steeds groter wordt, maar ook gebreken kent, heeft Binance besloten een eigen blockchain op te zetten. De cryptocurrency van de Binance Smart Chain is de Binance Coin.

Conclusie

DeFi is ontzettend geavanceerd en zal de wereld zoals we die nu kennen waarschijnlijk gaan veranderen. En er zullen veel industrieën zien die dat gaan merken. Dit komt ten goede van de gebruikers, die producten en diensten veel makkelijker kunnen gebruiken tegen lagere kosten. Het is niet voor niets dat steeds meer mensen een alternatief zoeken voor de traditionele en centrale financiële producten. Waar aanbod is, is immers ook een vraag.

DeFi Pulse en Defistation dragen hier hoe dan ook aan bij, omdat deze producten ervoor zorgen dat het voor gebruikers makkelijker wordt om gebruik te maken van de DeFi-wereld. Je bent er na het lezen van dit artikel misschien wel achtergekomen dat een van deze twee projecten precies is wat je al een tijdje nodig had.

Misschien wil je na het lezen van dit artikel meer te weten komen over DeFi en al het andere dat met crypto en blockchain te maken heeft. Niet gek, omdat het super interessant is. In dat geval raad ik je aan om lid te worden van de AllesOverCrypto Facebookgroep. Naast DeFi hebben we het hier over nog veel meer onderwerpen die betrekking hebben tot crypto en blockchain. Je kunt hier dus als je vragen stellen, of juist anderen met vragen helpen. Zien we je daar?

Coverfoto: Vladimir Kazakov/Shutterstock.


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

 

 

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.