Cryptomunten in een rijtje naast elkaar

Wat kost handelen in crypto?

We leven in een maatschappij, waarin alles geld kost. De meest voor de hand liggende betalingen doen we in ons dagelijks leven. Denk aan betalen in de winkel voor jouw boodschappen, betalen om je kinderen naar school te laten gaan en betalingen verrichten aan tussenpersonen. Maar hoe zit het met de kosten voor handelen in crypto

Bekijk snel

 

Is handelen in crypto duur? 

Voordat we ingaan op de specifieke kosten voor het handelen in crypto, wil ik je even kort meenemen in het ontstaan van cryptovaluta en de relevante kosten. In 2009 kwam Satoshi-san naar voren met zijn Bitcoin en de blockchain. Dit werd gezien als vernieuwend, spannend en risicovol. Inmiddels zijn we al behoorlijk wat jaartjes verder, maar nog steeds is Bitcoin nog geen algemeen goed. 

De reden hiervoor is dat voor veel mensen de cryptowereld nog een beetje vaag is. Ze zien het als onzeker, onbetrouwbaar en onnodig. Daarbij is de financiële wereld ook niet zo blij met deze ontwikkelingen, want banken worden gepasseerd in dit proces. Je kunt van persoon tot persoon handelen in cryptovaluta, zonder dat hier een derde partij bij komt kijken.

Misschien denk je nu direct dat het dus een gratis systeem is, maar niets is minder waar. Het handelen op de aandelenbeurs kost bijna niets meer, maar handelen in crypto daarentegen kan nog wel eens prijzig zijn. De kosten zijn geheel afhankelijk van de keuzes die je maakt. 

Ik neem je in dit artikel mee in de kosten en vertel je ook hoe je deze kunt drukken. Handel je veel in crypto, dan wil je natuurlijk zo gunstig mogelijk handelen wat betreft de transactiekosten. Maar ook als je af en toe een kleine transactie uitvoert, ook dan wil je niet voor een hoge transactiefee komen te staan. Dus, lees je mee?

Wat is het risico als je handelt in cryptomunten?

Image
Kopen en verkopen button op computer scherm
Foto van Open Studio/Shutterstock

Om te beginnen is het goed om te beseffen dat het handelen in cryptomunten risico’s met zich meebrengt. De koers is volatiel en kan per seconde dalen of stijgen, zoals ook bij een aandelenbeurs het geval is. Je kunt dus, door strategische beslissingen, dus analyses en anticiperen op de markt, veel geld verdienen, maar je kunt ook alles verliezen. Dit is iets wat je nooit en te nimmer mag vergeten. 

In 2017 brak de cryptovaluta een beetje door bij het grote publiek, waardoor er een grote stijging zichtbaar was. Nog geen jaar later zakte alles in elkaar en daalde de koersen. Niet alleen van BTC, maar ook van vele andere coins. In februari 2021 is Bitcoin door het dak gegaan. De sensatie prikkelde bij iedere crypto liefhebber door de vingertoppen, want één BTC was heel even 57,000 USD waard. Als je de markt volgt zul je op de hoogte zijn van de invloed van Tesla-topman Elon Musk, die destijds een bull aankoop deed van 1,5 miljard dollar aan BTC. Op het moment van schrijven (juli 2021) is de BTC, na een flinke domper, weer aan het klimmen en staat deze op 34,000 USD.

Wat kost crypto nu echt?

Mooi, we hebben nu een degelijke introductie bij de kop gehad, dan is het nu tijd voor het echte werk. Wat kost crypto nu echt? We vertellen je hieronder alles over handelskosten en netwerkkosten.

Image
Man achter scherm met grafieken
Foto door SFIO CRACHO/Shutterstock

Wat zijn de handelskosten?

Laten we beginnen met de obvious: de handelskosten. Je maakt kosten door cryptovaluta te kopen of verkopen, want je maakt dan gebruik van de crypto exchange (tenzij je gebruikmaakt van DeFi). Deze transactiekosten ben je misschien wel eens tegengekomen in één van onze andere artikelen, maar deze betaal je aan de exchange waar je gebruik van maakt. 

Plaats je een limietorder? Dan maak je kosten voor jouw order, die niet direct wordt uitgevoerd. Hiermee wordt bedoeld, dan je pas een cryptomunt wilt aankopen, wanneer deze onder en vooraf ingestelde prijslimiet komt. Wat vaker voorkomt is dat een order direct wordt uitgevoerd, zoals een marktorder. Je koopt direct en hebt dus geen controle over de prijs waarvoor jij jouw munten aankoopt. We noemen dit de middenkoers, ook wel marktwaarde.

Naast bovengenoemde maker- en takerkosten zijn er ook nog kosten gemaakt door de miner. Cryptomunten worden gemined, dus daarvoor ontvangen de mensen die hun computer hiervoor beschikbaar stellen, een vergoeding. Dus als je een antwoord wilt op de vraag ‘wat kost crypto minen?’, dan kun je dit vaak op de site van de exchange vinden. 

Wat zijn de netwerkkosten? 

De handelskosten hebben we hierboven nu enigszins uitgelegd, maar daarnaast zijn er ook nog netwerkkosten. Om te beginnen heb je de GASkosten. Dit zijn betalingen die gebruikers voldoen om de miners te compenseren. Het kost rekenkracht om transacties op de blockchain te verwerken, en te controleren, en daarvoor ontvangen ze een vergoeding.

Daarbij heb je ook nog te maken met de zogenoemde GAS-limiet. Hoe hoger deze GAS-limit is, des te sneller jouw transactie wordt verwerkt. Het is dus een afweging voor jou om te bepalen hoeveel energie jij maximaal wilt besteden aan een transactie. 

3 x opletten als je handelt op een crypto exchange

Image
Scherm met koersen van cryptomunten
Foto door pedrosek/Shutterstock

 

Natuurlijk heb je nu al een hoop geleerd, maar ik wil nog een aantal dingen extra benadrukken. Let op, want deze punten hebben invloed op de kosten van jouw aankopen en verkopen. 

Handelskosten nemen af bij grotere aankopen (1)

Grotere transacties worden beloond, want dan zijn je handelskosten lager. Als je kijkt naar Bitvavo, dan vind je dat er onderscheid wordt gemaakt in taker en maker kosten. Heb je een handelsvolume tot € 100.000,- betaal je, op dit moment, 0.25% taker kosten en 0.15% maker kosten. Maar is je handelsvolume meer dan €1.000.000 in dan zit je respectievelijk op 0.10% en 0.04% kosten: een hele verademing! Uiteraard moet je dan wel lekker in je financiële middelen zitten, zodat deze transacties ook daadwerkelijk haalbaar zijn. 

Crypto betalen met crypto is voordeliger (2)

Je kunt geld storten met bijvoorbeeld iDeal of een bankoverschrijving, maar bij sommige betaalopties gaan er stortings- en opnamekosten mee gepaard. Dit is wel afhankelijk van de exchange, dus doe alsjeblieft goed onderzoek voordat je begint! Het kopen van crypto’s met andere munten is vaak kosteloos. 

Daar komt nog eens bij dat je niet alle munten op één exchange kunt vinden. Wil je geld van de ene naar de andere wallet overboeken, dan moet je toch in de wisselkoersen duiken. De overdracht tussen meerdere wallets op verschillende exchanges brengt bij iedere change kosten met zich mee. 

Crypto exchanges zijn niet gereguleerd (3)

Crypto exchanges zijn wereldwijd nog niet echt mainstream. Overheidsinstellingen, en banken in het bijzonder, trekken hun handen het liefst af van cryptovaluta en benadrukken veelal de nadelen. Er wordt veel gespeculeerd en zijn nog vele onzekerheden, maar die onzekerheden brengen ook vrijheid met zich mee. Nouja, op het belasting betalen na dan… ;) 

Moet je belasting betalen over crypto?

Image
Cryptomunten en belastingen
Foto door Wit Olszewski/Shutterstock

 

Ik had je graag een ander antwoord gegeven, maar helaas moet je zowel in Nederland als België belasting afdragen over jouw crypto-inkomsten. 

In Nederland werkt het als volgt. Je vermogen in cryptovaluta wordt opgeteld bij jouw huidige inkomsten. Vervolgens betaal je over dit totaalplaatje inkomstenbelasting en is je vermogen meer dan € 30.000,-? Dan ga je ook vermogensbelasting betalen.

In België is ruimte voor interpretatie, zelfs in de wetgeving. De Belgische fiscale regels maken onderscheid tussen 'de goede huisvader' en de professionele trader, hoe gek dit misschien ook klinkt. Afhankelijk van je doelstellingen, inleg en winsten betaal je wel of geen belasting over jouw cryptovermogen. 

Wat kost een crypto wallet?

Even een uitstapje, maar toch ook relevante informatie voor dit artikel. Ga je serieus handelen in crypto, dan is een crypto wallet geen overbodige luxe. 

Er zijn natuurlijk verschillende modellen beschikbaar, maar de hardware wallet is toch wel één van de bekendste apparaten. Deze is ook veiliger dan de software variant, juist vanwege de scheiding tussen jouw valuta en de secret keys. Zo’n externe wallet heb je al vanaf ongeveer €50, maar doe goed onderzoek naar welk stickje voor jou werkt.

De software wallets, waarbij je geen extern apparaatje nodig hebt, zijn vaak kosteloos maar je levert dus ook in op veiligheid. Deze wallet is een programma, die je op jouw computer of smartphone hebt geïnstalleerd. Je slaat jouw wachtwoord op in deze software en genereert de seed phrase. Dit is een verzameling van 24 woorden, die toegang geven tot jouw cryptomunten. Al deze belangrijke informatie wordt dus opgeslagen op jouw computer of smartphone. 

Het is belangrijk om te beseffen dat de coins op de blockchain blijven staan en dus niet in jouw wallet terechtkomen!

Zo bespaar jij kosten tijdens het handelen in crypto

Je hebt nu een uitgebreid artikel gelezen over de kosten die komen kijken bij het handelen in cryptocurrency, maar hoe kun je deze kosten nu dempen? 

Besef goed dat voor niets de zon op gaat. Je maakt gebruik van een bepaalde dienstverlening, waardoor je gewoon moet betalen. Dat de exchanges transactiekosten in rekening brengen is, vooral voor de grote beurzen, heel normaal. Door een grote exchange te gebruiken loop je het minste risico en ben je zeker van je veiligheid, mits je zelf ook bewuste keuzes maakt natuurlijk. Maar let op: in het verleden zijn ook enkele grote exchanges gehackt!

Er zijn diverse manieren om je kosten te verlagen. Denk aan het vergroten van jouw handelsvolume of door andere mensen uit jouw netwerk aan te melden bij een platform of exchange. 

Elke exchange heeft zijn eigen beleid met betrekking tot de transactiekosten. Binance en Kraken vragen gemiddeld 0.1 - 0.2% van elke trade. Coinbase zit echter ruim boven de 1%, maar je kunt ook zomaar 3.99% betalen als je een creditcard gebruikt. 

In Nederland is de goedkoopste optie Bitvavo. De hoogste fee ligt rond de 0.25%, maar er kunnen wel kosten in rekening gebracht worden voor opnames of betaalmethodes. Meld jij je aan bij Bitvavo via deze link, dan handel je de eerste € 1.000,- zonder commissiekosten. 

Conclusie

Image
Vallende of zwevende crypto munten
Foto door Sittipong Phokawattana/Shutterstock

De kosten zijn dus niet iets om over het hoofd te zien, maar het is ook geen reden om hierom niet te gaan traden. Hoe meer je handelt, des te goedkoper je kunt handelen. Lees je goed in, verdiep je in de transactiekosten en besef ook dat de exchanges niet onderling verbonden zijn.

De handelskosten zijn afhankelijk van vele factoren, zoals je hierboven hebt kunnen lezen. Het is goed mogelijk om te besparen op de fees, door kortingen van AOC te gebruiken, andere mensen te enthousiasmeren en door goed te onderzoeken naar wat bij jou past. 

Je kunt geld verdienen en geld verliezen, wanneer je gaat handelen in crypto. Ga altijd voor de beste beveiliging en de meest aantrekkelijke voorwaarden, waaronder de handelskosten vallen. Vergeet niet dat je belasting moet afdragen en volg je gevoel én je verstand. 

Onze AllesOverCrypto Facebookgroep telt inmiddels al meer dan 82.000 leden waar we dagelijks nieuwe inzichten krijgen in de ontwikkelingen over de wereld van crypto. Heb je vragen over de kosten van crypto of wil je meer informatie over andere onderwerpen? Vraag het in onze Facebook community en krijg antwoord op al je vragen! Ook als je ervaring hebt opgedaan in het handelen van crypto, ben je van harte welkom.

Cover foto door Ryzhi/Shutterstock


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.