wat is snapshot

Wat is Snapshot (Decentralized Voting System)? Uitleg!

Wanneer Nederland verkiezingen houdt, gaan we massaal naar de stembus. Hier vullen we op een groot papieren vel in op welke partij en persoon we willen stemmen. Vervolgens gaat het vel in de bus, waarna vrijwilligers de stemmen handmatig zullen tellen zodra de stembussen gesloten zijn.

Dit is natuurlijk een vrij ouderwetse manier van stemmen, maar werkt erg effectief. Tegenwoordig zijn er ook steeds meer cryptocurrencies waarbij de community kan stemmen. De community kan dan meebepalen hoe de toekomst van het project eruit moet komen te zien. Dat kunnen ze doen door tokens naar een bepaald adres te sturen. Het adres stelt een bepaalde keuze voor.

Deze manier van stemmen lijkt goed te werken, maar toch zitten er een aantal haken en ogen aan. Zo is het bijvoorbeeld erg duur en tijdrovend om op deze manier te stemmen. De cryptocurrencies worden namelijk over de blockchain verzonden. Daar lijkt gelukkig een oplossing voor te zijn gevonden, genaamd Snapshot (niet te verwarren met de social media app 'Snapchat').

In dit artikel leg ik je uit wat Snapshot is en hoe dit protocol werkt. Ook zal ik je meer vertellen over de mogelijke gebruikerssituaties en projecten die al besloten hebben van Snapshot gebruik te maken.

Bekijk snel

Wat is Snapshot?

Snapshot is een protocol voor crypto projecten waarmee het mogelijk is om decentraal te stemmen. Dit gebeurt decentraal, omdat Snapshot op de blockchain draait. In eerste instantie is het protocol van Snapshot niet nieuw, omdat het bij veel crypto projecten al mogelijk is om te stemmen op bepaalde keuzes die gemaakt moeten worden. Dat gebeurt met zogeheten governance tokens.

Deze governance tokens kunnen gebruikers naar een bepaald wallet adres sturen. Het adres dat uiteindelijk de meeste tokens heeft, is het adres dat als 'winnaar' uit de bus komt. Er zit echter een vrij groot nadeel aan deze manier van stemmen.

Wat is het nadeel van de traditionele manier van stemmen?

Het versturen van tokens kan namelijk veel kosten met zich meebrengen. Op de blockchain van Ethereum (ETH) liepen de transactiekosten soms op tot honderden dollars. Je kunt jezelf waarschijnlijk wel voorstellen dat dit niet goed is voor de werken van het crypto project.

Crypto projecten maken het namelijk mogelijk om te stemmen omdat ze de richting van het project graag in handen leggen van de community. Je kunt dit dus het best vergelijken met de werking van een democratie, waarbinnen het volk beslist welke koers een land op moet gaan.

Hoge transactiekosten kunnen er echter voor zorgen dat mensen worden afgeschrikt om te gaan stemmen. In plaats daarvan kunnen alleen mensen die hier een budget voor hebben stemmen, waardoor het draagvlak van een bepaalde keuze grotendeels uit de 'rijken' bestaat. Niet bepaald democratisch dus...

Waarom is Snapshot beter?

Het Snapshot-protocol kan door ieder project gebruikt worden. Zij kunnen het integreren waarna gebruikers kunnen stemmen voor het crypto project. Gebruikers betalen geen kosten voor het verplaatsen van cryptocurrencies. Dit komt doordat Snapshot gebruik maakt van IPFS (InterPlanetary File Sytem).

IPFS is een gedecentraliseerd netwerk voor de opslag van data dat naast de mainchain draait. Omdat de data niet on-chain wordt verwerkt, zitten er ook geen kosten verbonden aan het maken en verplaatsen van data.

Het verplaatsen van processen naar een chain die naast de mainchain draait wordt steeds vaker gebruikt. Blockchains moeten namelijk steeds meer verkeer te verwerken, wat ervoor zorgt de kosten en verwerkingstijd omhoog gaan. Door processen buiten de blockchain uit te voeren, wordt het netwerk van de mainchain minder belast. Je kunt dit vergelijken met het aanleggen van een nieuwe rijbaan op de snelweg.

Hieronder leer je meer over wat Snapshot eigenlijk is, en hoe belangrijk het is voor de verdere ontwikkeling van Web3.

Waarvoor kan Snapshot gebruikt worden?

Snapshot kan door ieder project gebruikt worden binnen de crypto- en blockchainwereld. In het bijzonder is het een ontzettend populaire tool voor DAO's. Zij kunnen het protocol vrij eenvoudig integreren binnen hun project. Dit betekent dat ze zelf geen tijd, geld en energie hoeven te steken in de ontwikkeling van een eigen systeem voor het verwerken van stemmen.

Wie zijn de gebruikers van Snapshot?

Snapshot is in augustus 2020 gelanceerd. Sinds dat moment zijn er al veel projecten die besloten om gebruik te maken van Snapshot, waarvan onderstaande projecten het bekendst en belangrijkst zijn:

Wat is een DAO (Decentralized Autonomous Organization)?

DAO's zijn een groot fan van Snapshot, omdat het voor hen makkelijk is om dit protocol te integreren binnen hun project. Daarvoor moet je natuurlijk wel weten wat een DAO is.

DAO staat voor Decentralized Autonomous Organization en is de benaming voor een organisatie die decentraal wordt bestuurd. Er zijn geen vaste bestuursleden of medewerkers. In plaats daarvan wordt alles gedaan vanuit de community achter de DAO.

Het idee van de DAO ontstond door Bitcoin (BTC). Deze cryptomunt was de eerste valuta ter wereld die door een decentraal netwerk werd bestuurd. Mensen vonden dat dit idee ook toegepast zou kunnen worden op een bedrijf of organisatie.

Veel cryptocurrencies zijn een DAO. Dit houdt in dat de community van de cryptocurrency beslist over de plannen en toekomst van de cryptomunt. Er is dus geen centraal team dat alle beslissingen maakt en uitvoert. In plaats daarvan wordt alles gedaan door iedereen die dat wil doen.

Smart contracts dragen een grote bijdrage aan de werking van de DAO. Zo wordt bijvoorbeeld alles gecontroleerd door het smart contract. Stel dat iemand een code heeft geschreven voor de cryptocurrency, kunnen gebruikers in het smart contract laten weten of de code goed genoeg is. Wanneer minimaal 51% van de mensen vindt dat de code goed is, zal de programmeur automatisch een beloning ontvangen voor het werk dat hij heeft geleverd.

Wil je nog meer leren over de DAO? In onderstaande video wordt uitgelegd wat een DAO voor cryptocurrencies is.

Hoe werkt Snapshot?

Snapshot is een applicatie die draait op de blockchain van Ethereum. Dit is de grootste blockchain ter wereld voor smart contracts en decentrale applicaties (dApps). Alle applicatie die op Ethereum draaien kunnen gebruik maken van Snapshot. Ze zullen echter wel een bestaand profiel moeten hebben op de Ethereal Naming Service (ENS).

Zo maken crypto projecten gebruik van Snapshot

Ethereal Naming Service is te vergelijken met het DNS-systeem dat we voor websites gebruiken. DNS is een systeem waarbij het IP-adres van een website wordt gekoppeld aan het website adres. Door DNS kun je naar www.allesovercrypto.nl gaan in plaats van dat je het IP-adres van de website moet onthouden. Dat is ook zo voor ENS. Je kunt dan gewoon de naam van een applicatie invoeren om vervolgens van de juiste applicatie gebruik te kunnen maken.

Nadat een project is geregistreerd bij ENS moet er een nieuwe record (regel met informatie) toegevoegd worden aan de ENS, om vervolgens de stemmen zichtbaar te maken op het adres.

Hoe kunnen gebruikers Snapshot gebruiken?

Gebruikers die willen stemmen hebben een wallet nodig waar de governance tokens in staan. Dit kan iedere wallet zijn, zolang deze maar ondersteuning biedt voor Ethereum-tokens. De wallet kun je vervolgens koppelen aan het platform zodat er gestemd kan worden op de poll van het project.

Ieder project kan een ander governance token gebruiken. Het is in vrijwel ieder geval het token dat door het project zelf is ontwikkeld. Dit kan zelfs een NFT (non-fungible token) zijn.

Des te meer tokens een gebruiker heeft, des te meer zeggenschap hij/zij heeft. Ieder token stelt namelijk dezelfde grootte voor. Wanneer er 100.000 tokens zijn, betekent dit dat ieder token 0,001% voorstelt. Des te meer tokens je hebt, des te meer jouw tokens samen voorstellen bij. Zo telt jouw stem voor 0,1% in het geheel wanneer je in bezit bent van 100 tokens.

In onderstaande video zie je hoe je Snapshot zou kunnen gebruiken.

Wat maakt Snapshot uniek?

Wat Snapshot doet is niet nieuw. Het is namelijk al lange tijd mogelijk om te stemmen binnen crypto projecten. De DAO wordt immers al jarenlang gebruikt. Toch is Snapshot anders dan de meeste projecten die ook oplossingen voor dit probleem hebben gevonden.

Traditionele oplossingen voor DAO's kosten veel tijd en geld. Dit komt doordat gebruikers tokens moeten versturen naar een ander adres, om zo te kunnen stemmen op een bepaalde keuze. Het versturen van tokens gebeurd over het netwerk van de blockchain. Dit betekent dat gebruikers transactiekosten moeten betalen voor het laten horen van hun stem.

In veel gevallen kan het ook lang duren voordat de transactie is verwerkt. In het geval van Ethereum duurde het in sommige gevallen tientallen minuten tot uren voordat de transactie succesvol was opgeslagen op de blockchain. Niet bepaald handig dus, wanneer het doel is zo veel mogelijk mensen te laten stemmen.

De gebruikers van Snapshot versturen hun cryptocurrencies niet over de blockchain, waardoor ze ook geen transactiekosten hoeven te betalen. Hun stem wordt direct uitgevoerd op een netwerk dat buiten de blockchain werkt. Vervolgens wordt de uitkomst wel opgeslagen op de hoofd-blockchain.

Wat zijn de voor- en nadelen van Snapshot?

Nu je hebt gelezen wat Snapshot is en hoe het werkt, heb je misschien wel een beeld over de belangrijkste voordelen van dit protocol. Om nog eens kort samen te vatten wat Snapshot is, zullen we de belangrijkste voor- en nadelen van Snapshot hieronder voor je opsommen.

Voordelen

  • Door Snapshot wordt het makkelijker voor crypto projecten om een stem-systeem te integreren;
  • Gebruikers betalen geen hoge transactiekosten voor het laten horen van hun stem;
  • Snapshot is open-source waardoor ontwikkelaars veel richtingen op kunnen bij de integratie van Snapshot;
  • De stemmen die zijn verzameld hebben een groter draagvlak omdat ze niet alleen van de 'rijken' afkomen;
  • Snapshot draait op de blockchain van Ethereum, waar de meeste decentrale applicaties op draaien. Dit betekent dat een groot aantal applicaties gebruik kan maken van Snapshot.

Nadelen

  • Snapshot maakt gebruik van smart contracts. Er is altijd een risico dat er iets fout gaat bij de verwerking binnen deze smart contracts, wat kan resulteren en onomkeerbare problemen.

Conclusie

Snapshot is belangrijk voor cryptocurrencies. Zij kunnen dit protocol namelijk integreren, waarna gebruikers de mogelijkheid hebben te stemmen om beslissingen die genomen moeten worden. Denk bijvoorbeeld aan keuzes over de toekomst van het platform.

Normaal gesproken konden gebruikers stemmen door hun governance tokens te versturen naar een wallet adres dat de keuze vertegenwoordigt. Dat kost in sommige gevallen echter veel tijd en geld. Op de blockchain van Ethereum konden de transactiekosten soms oplopen tot honderden dollars. Dit zorgt er natuurlijk voor dat veel mensen afgeschrikt worden om te gaan stemmen.

Snapshot zorgt ervoor dat de verwerking van de stemmen buiten de blockchain plaatsvindt. Hierdoor betalen gebruikers geen kosten om te stemmen, en zijn alle stemmen vrijwel direct verwerkt.

Dit protocol is erg populair onder DAO's, zoals Uniswap, The Graph, Bancor en Balancer. Deze projecten worden niet aangestuurd door een centraal beheer. In plaats daarvan is het de community (bezitters van de governance tokens) die bepalen hoe de toekomst van het platform eruit gaat zien.

Na het lezen van dit artikel weet je hopelijk meer over wat Snapshot is en hoe dit door crypto projecten gebruikt kan worden. Wil je na het lezen van dit artikel nog meer weten over Snapshot of andere DeFi-onderwerpen? Stel dan je vragen in onze AllesOverCrypto Facebookgroep en dan beantwoorden onze experts al jouw vragen. 

Heb je andere crypto gerelateerde vragen? Het makkelijkste is om jouw vraag in onze FAQ op te zoeken. Wat je ook kan doen, is dat je jouw vraag + "AllesOverCrypto" googelt. Je zult dan snel uitkomen bij één van onze andere artikelen die over dat onderwerp gaan, zodat je weer snel meer kunt leren over dat onderwerp.

Headerfoto door bangoland


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis online crypto training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.