the graph grt cryptocurrency

Wat is The Graph (GRT)? Complete uitleg!

De meeste blockchain projecten zijn tegenwoordig in de trant van play-to-earn games of de metaverse. Dit lijkt dan ver weg te zijn van de blockchain-core. Toch zijn er nog steeds genoeg projecten die veel meer op de basis van de blockchain technologie zijn gericht. Denk bijvoorbeeld aan The Graph (GRT).

Misschien heb je wel een computer of laptop die vol met bestanden staat. Na je laptop jarenlang ongeordend achter te laten, hopen de bestanden op. Het wordt dan steeds moeilijker om bestanden die je nodig hebt terug te vinden. Niet gek, want er is een lange tijd geen structuur meer aangebracht tussen alle bestanden.

Dit kan ook gebeuren bij een blockchain. Ieder blok dat aan de blockchain wordt toegevoegd, zorgt voor een hoop extra data. De eerste jaren is dat nog te overzien, maar na verloop van tijd ontstaat er een hoop data die lastig te ordenen is. Laat staan dat het eenvoudig is om belangrijke bestanden terug te vinden.

The Graph is een protocol dat het mogelijk maakt om gegevens uit de blockchain snel en makkelijk terug te vinden. Het gaat in het bijzonder om data die is opgeslagen op de blockchain van Ethereum (ETH).

In dit artikel leggen we je uit wat The Graph is, door wie het project is bedacht, hoe dit project werkt en wat de belangrijkste voor- en nadelen zijn.

Bekijk snel

Wat is The Graph (GRT)?

The Graph is een indexeringsprotocol voor blockchain gegevens, en dan in het bijzonder voor gegevens op de blockchain van Ethereum. In de loop van de jaren is er ontzettend veel data aan deze blockchain toegevoegd, waardoor het lastig is om deze data nu nog te ordenen. 

Wanneer mensen gegevens terug willen zoeken, kunnen ze hier problemen bij ondervinden. Het werkt immers niet zo simpel als de zoekbalk op allesovercrypto.nl. Daarom hebben de ontwikkelaars achter The Graph ervoor gezorgd dat er een protocol ontwikkeld is die hiervoor zorgt.

Met het protocol van The Graph zijn ontwikkelaars in staat om zelf een API te bouwen en laten draaien op de blockchain. Deze API's heten in het geval van The Graph ook wel 'subgraphs'. De subgraphs kunnen zogeheten queries uitvoeren. Queries zijn in feite opdrachten die je aan een computersysteem kunt geven.

Wil je meer te weten komen over wat The Graph is? Dan is onderstaande video een aanrader!

Wat heb je aan The Graph?

Misschien zegt een 'indexeringsprotocol voor blockchain gegevens' je niet zoveel, en weet je ook niet direct waar The Graph nuttig voor is. Met het protocol dat door The Graph is ontwikkeld kan iedereen razend snel zoeken door alle gegevens die op de blockchain van Ethereum staan. Hier hoeven geen ingewikkelde queries in codetaal voor gebruikt te worden. In plaats daarvan kan het gewoon met een simpele zoekopdracht.

Blockchains worden naarmate de tijd vordert steeds groter. Dit zorgt ervoor dat het steeds lastiger wordt om naar gegevens te zoeken. Op hetzelfde moment hebben blockchains er veel moeite mee om hun gegevens te reorganiseren, of er op een veilige manier zoekopdrachten op uit te voeren.

Door wie is The Graph bedacht?

Yaniv Tal is CEO en mede-oprichter van The Graph. Hij is niet de enige die aan The Graph werkt, want het team bestaat uit meerdere mensen. Naast Yaniv, zijn dit de andere mensen die leiding geven binnen The Graph:

Image
team achter the graph

De voor- en nadelen van The Graph

Nu je hebt gelezen wat The Graph is en hoe het werkt, heb je misschien wel een beeld over de belangrijkste voordelen van dit project. Om nog eens kort samen te vatten wat The Graph is, zullen we de belangrijkste voor- en nadelen van The Graph voor je opsommen.

Voordelen

  • Niet alleen ontwikkelaars, maar ook consumenten kunnen zoekopdrachten uitvoeren door middel van The Graph. Zij betalen voor het gebruik van het protocol. Net als alle webdiensten die de API van The Graph gebruiken. Dit zorgt ervoor dat ook de gebruikers van deze applicaties een betere werking van de applicatie ondervinden.
  • Er wordt gebruikgemaakt van speciale actoren die ervoor zorgen dat alles op een veilige manier gebeurt. Dit zijn de curators (indentificeren subgrafieken), delegators (staken GRT), fishers (controleren het antwoord op queries) en arbiters (beslissen of een indexeerder zijn werk goed doet) van het project.
  • The Graph heeft geen last van hevige concurrentie. Dit kan in het voordeel van dit project werken.

Nadelen

  • Voor veel mensen is het protocol van The Graph lastig te begrijpen, waardoor mensen het project ook liever links laten liggen wanneer het op investeren aankomt.
  • Het onderwerp van The Graph wordt door veel mensen als 'saai' ondervonden, waardoor ook dit als reden wordt gezien om niet in GRT-tokens te investeren.

Conclusie

The Graph is een interessant crypto project dat zichzelf focust op een gedeelte dat andere projecten links laten liggen. Desalniettemin is het een ontzettend kansrijk project. De techniek erachter is uiterst interessant, en de werking ervan is terug te zien in de resultaten van het project.

Toch is het voor veel mensen een protocol dat maar lastig te begrijpen is. Niet gek, want het is (zoals gezegd) geen onderwerp dat we vaak terug zien komen bij andere crypto projecten.

Na het lezen van dit artikel weet je hopelijk meer over wat The Graph is en hoe het werkt. Wil je na het lezen van dit artikel nog meer weten over The Graph, de GRT-cryptocurrency of andere projecten? Stel dan je vragen in onze AllesOverCrypto Facebookgroep en dan beantwoorden onze experts al jouw vragen. 

Heb je andere crypto gerelateerde vragen? Het makkelijkste is om jouw vraag in onze FAQ op te zoeken. Wat je ook kan doen, is dat je jouw vraag + "AllesOverCrypto" googelt. Je zult dan snel uitkomen bij één van onze andere artikelen die over dat onderwerp gaan, zodat je weer snel meer kunt leren over dat onderwerp.

Headerfoto door Ivan Babydov


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.