Aragon (ANT) wil het maximale uit de mogelijkheden van blockchain halen. Ze willen het daarom zo makkelijk mogelijk maken voor iedereen om een bedrijf op basis van blockchain op te zetten. Stel je een wereld voor waarin bedrijven worden geleid door de gemeenschap in plaats van de CEO en raad van bestuur. Een wereld waarin iedereen de ondernemer is binnen het bedrijf en werkgevers niet meer bestaan. Dit is wat Aragon voor ogen heeft. Lees in dit artikel een uitgebreide uitleg, hoe je Aragon kan kopen en bekijk de koers van de veelbelovende cryptocurrency.
Bekijk snel
- Wat is Aragon?
- Kenmerken ANT
- Geschikte Wallet voor ANT
- Team, adviseurs en partners
- Roadmap
- Populariteit
- Kritiek
- Conclusie
- Aragon kopen
Wat is Aragon (ANT)?
De wereld staat momenteel nog aan de vooravond van de enorme revolutie die crypto teweeg kan gaan brengen. Bij Aragon realiseren ze zich dit maar al te goed. Zij zien ze vooral de mogelijkheid dat alle bedrijven straks autonoom en decentraal gerund kunnen worden als een enorme kans. Bedrijven hoeven in de toekomst dankzij blockchain geen overheadkosten meer te maken aan administratieve taken. Bovendien is een bedrijf straks niet meer het het bezit van één persoon of een klein groepje mensen, maar van iedereen die er een bijdrage aan levert. Hetgeen waar Aragon zich op focust is om het proces om een autonome, decentrale organisatie op basis van blockchain op te zetten zo makkelijk en gebruiksvriendelijk te maken dat iedereen, inclusief jij, het straks kan.
Het probleem
Traditionele organisaties hebben momenteel vooral het probleem dat ze veel kosten en tijd kwijt zijn aan communicatie met alles en iedereen die met het bedrijf te maken hebben. Wanneer zij bijvoorbeeld in contact komen met een ander groot bedrijf, komen er allerlei kostbare zaken bij kijken om tot een samenwerking te komen. Denk hierbij aan fees voor de tussenpersonen of de tijd dat het kost om een boodschap via allerlei management teams bij de juiste afdeling te krijgen.
Corporates hebben in de kern allemaal ongeveer dezelfde werkzaamheden.
- Ze moeten er rekening mee houden dat ze hun investeerders tevreden houden.
- Aandeelhouders hebben het recht om mee te beslissen over de toekomst van het bedrijf.
- Ze moeten geld ophalen om te kunnen blijven bestaan en te groeien.
- Ze dienen hun personeel genoeg en op tijd te betalen.
- Ze moeten hun financiële huishouding op orde houden met een goed risicomanagement.
Dankzij blockchain en smart contracts kan dit allemaal een stuk eenvoudiger, sneller en tegen veel lagere kosten. Hierom heeft Aragon een mooi product ontwikkeld om het zo makkelijk mogelijk te maken voor iedereen om een autonoom en decentraal bedrijf op te zetten op de blockchain.
De oplossing
Als je via Aragon (ANT) een bedrijf begint, hoef je je over bovenstaande werkzaamheden een stuk minder druk te maken dan als je dit op de traditionele manier zou doen. De decentrale app van het ambitieuze crypto project heeft alle belangrijke administratieve functies al volledig voor ingebouwd. Het team achter Aragon heeft de belangrijkste functies op de blockchain gezet. Het management hiervan kan je daarom met een gerust hart aan de code overlaten. Functies die je bij Aragon alleen maar hoeft in te stellen en daarna in principe geen omkijken meer naar hebt, zijn:
- Identiteitsmanagement
- Modules om toegang en eigendom te controleren
- Stemmen voor aandeelhouders
- Geld ophalen door middel van tokens uitgeven
- Personeelszaken als het onboarding proces
- Salarissen en administratie
Alle belangrijke taken van een bedrijf die het meeste geld en tijd kosten (op het personeel zelf na) kan je dus grotendeels aan de blockchain van Aragon overlaten. Bovendien is het mogelijk om elk van deze functies aan of uit te zetten als je dit toch liever zelf wilt doen.
Belangrijkste voordelen van Aragon
Kort samengevat is Aragon een soort WordPress voor het opzetten van een decentraal autonoom bedrijf op basis van blockchain. De belangrijkste punten waarin Aragon zich onderscheidt zijn:
1. Eenvoud
Om gebruik te kunnen maken van het platform van Aragon heb je geen programmeerkennis nodig. Uiteraard zal het altijd helpen als je dit wel hebt. Dit is de beste eigenschap van het platform, omdat dit ervoor zorgt dat massa-adoptie van blockchain en decentrale bedrijven een stuk dichterbij komt.
2. Decentrale 'rechtspraak'
In elk bedrijf kan het voorkomen dat de ene helft van het managementteam een totaal andere kant op wil dan de andere helft van het team. Dankzij het systeem achter Aragon is het ontzettend makkelijk gemaakt om als token-houder te kunnen stemmen op jouw voorkeur. Je kan hierbij zelf bepalen of iedereen een gelijke stem heeft of dat dit afhankelijk is van verschillende aspecten.
3. Makkelijk te upgraden
Aragon is gebouwd als een modulair systeem. Dit betekent dat het is opgebouwd uit allerlei verschillende modules die elk hun eigen functie vervullen. Dit is belangrijk, omdat verschillende bedrijven verschillende behoeften hebben. Om aan alle verschillende eisen te kunnen voldoen, is Aragon zo gebouwd dat allerlei extra modules bovenop het platform ontwikkeld kunnen worden.
De Token van Aragon: ANT
De token achter Aragon is de ANT-token. Dit is een ERC20-token, wat betekent dat het gebaseerd is op de blockchain van Ethereum. ANT haalt vooral zijn waarde uit het feit dat hoe meer je ervan bezit, hoe meer invloed jouw stemmen hebben over de toekomst van Aragon.
De ICO van Aragon en ANT was een van de meest succesvolle ICO's in de korte geschiedenis van crypto. Hun hard cap van 24 miljoen dollar haalden ze al binnen vijftien minuten (!).
>> Lees ook: hoe kan ik aan een ICO meedoen?
Token Verspreiding
Momenteel zijn er 28.209.823 ANT in circulatie. Dit is 71,12% van het totale aanbod van 39.609.523 ANT tokens. Aragon maakt gebruik van het "Continous Token Model". Dit houdt in dat er nog steeds ANT-tokens bij worden gemaakt. Dit blijft zo doorgaan tot het Aragon Network daadwerkelijk wordt uitgebracht. Vanaf hier zal het Aragon-bestuur (alle tokenhouders) bepalen wat het monetaire beleid en inflatiepercentage wordt.
Het opgehaalde geld wordt besteed aan de volgende doelen:
- Ontwikkeling (66%)
- Operationele kosten (17%)
- Marketing (12%)
- Juridische kosten (5%)
Token symbool | ANT |
Totaal aantal tokens | 39.609.524 |
Aantal tokens in omloop | 28.209.823 |
Prijs tijdens ICO | $0,74 |
Token type | ERC-20 (gebaseerd op het Ethereum-protocol) |
Hardcap verkoop van tokens | $25 miljoen |
Opgehaald vermogen tijdens ICO | $25 miljoen |
Geschikte wallet voor de token
Aragon kan je, zolang het een ERC20-token is, op een hardware wallet opslaan. Dit wordt in de meeste gevallen aangeraden aangezien je hier zelf de private key in handen hebt en dus daadwerkelijk eigenaar bent van de coins. De bekendste hardware wallet is op dit moment de Ledger Nano S. Deze kan je bij de officiële Nederlandse reseller Cryptomaan kopen.
Team
Het team achter Aragon is in feite de gehele gemeenschap. Doordat het een open-source project is (wat betekent dat de code openbaar is voor iedereen om te zien) zijn er veel bijdragers aan het project.
De belangrijkste naam achter het project is Luis Cuende. Cuende heeft een indrukwekkend cv voor iemand van zijn leeftijd. In 2011 werd hij uitgeroepen tot "The Best Underage European Programmer" en geselecteerd voor de Forbes "30 under 30". Daarnaast is hij aangedragen als Vice President voor de Europese Commissie (!) en heeft hij de prijs "Under 35" voor MIT Innovators gewonnen. Hij wordt nu gezien als de CEO van het project, maar het doel is dat het crypto-project zichzelf runt.
Een andere belangrijke naam is Jorge Izqueirdo, de tech lead. Ook hij heeft al flinke prestaties geleverd op een zeer jonge leeftijd. Zo kreeg hij op zijn 15e al een scholarship door Apple aangeboden als een van de meest veelbelovende jonge app developers.
Naam | Functie | Ervaring |
Luis Cuende | Project Lead |
|
Jorge Izqueirdo | Tech Lead | Meerdere apps voor iOS, macOS en Pebble ontwikkeld. Heeft nummer 2 gestaan op de iTunes meest populaire apps lijst. |
Adviseurs
Aragon (ANT) wordt gesteund door twee vooraanstaande namen in de cryptowereld.
Kenny Rowe is de COO van de DAI foundation en leidt het Maker DAO project. Dit is een van de eerste succesvolle stabiele cryptocurrency's.
Jake Brukhman is co-founder van CoinFund. Dit is een blockchain onderzoeks- en investeringsbedrijf. Hiervoor was hij CTO bij Triton Research en technisch productmanager bij Amazon.
Roadmap
Aragon heeft een enorm uitgebreide roadmap op hun website staan, maar hiervan zijn alleen de laatste twee stappen nog van toepassing. Er komen spannende tijden aan, want de grote release van het mainnet is momenteel (juni 2018) gaande. Hierna zal het fundament voor de toekomst worden gelegd bij "The Court Release". De eerste wetten zullen dan geïmplementeerd worden die je als bedrijf dient te volgen als je onderdeel wilt zijn van het Aragon Netwerk.
-
The Network Release
March - May 2018
Deze release is gefocust op het toevoegen van:
- Basisversie van netwerkbrede besturing.
- Verantwoordelijkheid naar gemeenschap voor creatie ANT.
- Eerste voorstel verdere Aragon-ontwikkeling.
- Upgrade-mogelijkheden implementeren.
De release zal in verschillende fases gaan:- Alpha: maart 2018
- Bug Bounty (Mainnet): April 2018
- Productie ingezet (Mainnet): Mei 2018
-
The Court Release
Q3 - Q4 2018
Deze release is gefocust op het toevoegen van:
- Een decentrale 'rechtbank' toevoegen.
- Bedrijven in het netwerk zullen onder het toezicht hiervan gaan vallen.
- Eerste voorstel van de basiswetten waaronder de bedrijf zullen handelen
De release zal in verschillende fasen gaan:- Alpha: Q3 2018
- Bug bounty (Mainnet): Q3-Q4 2018
- Prodoctie ingezet (Mainnet): Q4 2018
Populariteit en gemeenschap
De gemeenschap achter Aragon is vooral op Twitter te vinden en in mindere mate ook op Reddit. Een officieel Facebookaccount lijken ze niet te hebben en op Telegram hebben ze maar 430 volgers. Op Reddit is de gemeenschap aardig actief voor een cryptocurrency die niet in de top 100 staat. Ook een Twitterschare van 67.000 volgers is een stuk hoger dan van cryptocurrency's met een vergelijkbare marktkapitalisatie.
Kritiek
Het idee achter Aragon is mooi, maar wellicht te idealistisch. Ondanks dat de wereld steeds meer richting autonome decentrale organisaties gaat, is het nog maar de vraag of deze daadwerkelijk succesvoller zijn dan centrale organisaties. Zou Facebook zo groot zijn als het nu was als wij als gebruikers hadden mogen beslissen of is het de genialiteit van Mark Zuckerberg geweest die hiervoor gezorgd heeft?
Bovendien is Aragon nu nog midden in het proces van de belangrijkste releases. Het is dus nog niet duidelijk of dit allemaal soepel zal verlopen en of er geen fatale bugs gevonden worden. De tijd zal dit allemaal uit moeten wijzen.
Conclusie
Aragon is een mooi project met een zeer idealistisch doel. Stel je voor dat we straks in een wereld leven dat alleen nog maar bestaat uit bedrijven die van iedereen zijn in plaats van kleine groepjes machthebbers die ook nog eens steeds meer macht naar zich toetrekken? Het kan er niet alleen voor zorgen dat de welvaart veel eerlijker wordt verdeeld, maar mensen zullen ook veel meer betekenis aan hun leven kunnen geven. Er zullen gemeenschappen ontstaan die over de hele wereld verspreid zijn, maar samen hetzelfde doel hebben om hun "bedrijf" verder uit te bouwen. Mensen zullen van werknemer naar ondernemer gaan.
De ideeën zijn mooi, maar we moeten niet vergeten dat het internet ook werd gezien als een uitvinding die tot deze idealistische wereld had moeten leiden. We zien dat ook toen weer grote partijen (Google en Facebook) toch weer de macht naar zich toe hebben weten te trekken. Bovendien weten we nog niet of een decentraal autonoom bedrijf uiteindelijk een betere oplossing is dan de centrale oplossing die we nu hebben.
Wij denken in ieder geval van wel, maar de tijd zal ons uiteindelijk het definitieve antwoord geven. Wil jij graag al vanaf het begin deel uitmaken van deze idealistische wereld of je steentje bijdragen in het creëren ervan? Dan kan je ANT kopen middels onderstaande stappen.