politiek den haag

Hoe blockchain gebruikt kan worden voor de verkiezingen!

Om het aantal jaar mogen we in Nederland naar de stembus om te stemmen op een partij naar keuze. Je staat er vaak niet bij stil, maar eigenlijk is het een heel gedoe om het allemaal in goede banen te leiden. We gebruiken een stemsysteem dat al decennia hetzelfde is, terwijl we steeds nieuwere technologie hebben die het ook zou kunnen regelen. Daarom leggen we je uit hoe blockchain het huidige stemsysteem zou kunnen vervangen!

Bekijk snel

Wat is er mis met het huidige stemsysteem?

Wanneer we in het heden gaan stemmen, moet dat op een fysieke plaats gebeuren. Eerst krijg je een stembiljet thuis gestuurd, wat als bewijs voor het stemmen dient. Zonder dit biljet kun je niet gaan stemmen. Dat betekent dat jouw stemrecht dus afhangt van hoe goed je het stembiljet bewaard. Natuurlijk zijn er nog mogelijkheden om een vervangend stembiljet te krijgen, maar dat kan alleen wanneer je er op tijd achter komt dat je jouw stembiljet kwijt bent.

Vervolgens zul je zelf naar de stembus moeten gaan om je stem uit te brengen. Hiervoor moet je in je woonplaats aanwezig zijn op de verkiezingsdag. Je kunt dus niet in het buitenland zitten. Het is mogelijk om iemand anders voor jou te laten stemmen, maar daarvoor moet je eerst toestemming geven.

Met bovenstaande stappen is in principe nog niet veel mis, behalve dat je een fysiek papiertje moet hebben om te kunnen stemmen. Het probleem zit hem vooral in het tellen van alle stemmen. Dit duurt namelijk erg lang, en omdat het door mensen gebeurd, kunnen er fouten gemaakt worden.

Het is in Nederland niet mogelijk om virtueel te stemmen. Zo kun je niet per telefoon of e-mail stemmen, maar ook niet via jouw DigID. En dat is op zich best raar, want de technologie is er!

Hoe blockchain het stemsysteem kan vervangen

Er is ontzettend veel met blockchain mogelijk. Zo kunnen de cryptomunten die op blockchain draaien gebruikt worden als betaalmiddel, maar kunnen ook contracten worden opgeslagen in zogeheten smart contracts. Dit zijn contracten die zichzelf uitvoeren wanneer er aan vooraf ingestelde voorwaarden is voldaan. Maar daar stopt het niet, want iedere dag wordt er opnieuw gewerkt aan Decentralized Finance (DeFi). Dat houdt in dat financiële diensten overgezet worden naar de blockchain. Zo heb je misschien over enkele jaren geen verzekeringskantoor of bank meer nodig zoals we die nu kennen.

Stemmen met tokens

Ook is er een mooie functie in blockchain die het huidige stemsysteem zou kunnen vervangen. En dat kan door middel van tokens. Tokens worden vaak met cryptomunten door elkaar gehaald, maar in feite zit er een groot verschil tussen deze twee begrippen. Cryptomunten zijn afzonderlijke valuta en hebben een eigen blockchain, terwijl tokens op een al bestaande blockchain worden ontwikkeld. Tokens zijn daarbij ook nog eens veel geavanceerder te gebruiken.

Zo is het mogelijk om veel data in tokens op te slaan. Data als persoonsgegevens bijvoorbeeld. Hierdoor kun je een token identiek maken en koppelen aan een persoon. Het is bijvoorbeeld mogelijk om jouw BSN-nummer in een token op te slaan. Door private en public keys kan het bezit en het uitgeven van tokens beschermd worden. Hierdoor kan niet iemand anders met jouw token een stem uitbrengen.

Want tokens zouden dus gebruikt kunnen worden als het stembiljet. Op de verkiezingsdag kun je, waar ook ter wereld, jouw stem uitbrengen door jouw token naar een bepaald adres te sturen. Dat adres is gekoppeld aan de partij waar jij op wilt stemmen. Door je token naar het adres naar keuze te sturen, breng jij je stem uit voor desbetreffende partij.

Waarom gebruiken we tokens nog niet voor de Nederlandse verkiezingen?

Het is onduidelijk waarom Nederland nog geen tokens gebruikt voor de verkiezingen. Toch kunnen we hier zelf wel een reden achter vinden. De Nederlandse politiek ziet een toekomst in blockchain, maar is hier op dit moment nog niet weg van. Laten we eerlijk zijn: de techniek staat nog in zijn kinderschoenen. Het is daarom nog erg vroeg om nu al over te stappen op verkiezingen die op de blockchain worden gehouden. De verkiezingen zijn té belangrijk om het aan het toeval over te laten. Ook al heeft de praktijk al laten zien dat stemmen via de blockchain prima werkt.

Ouderen en digibeten

Daarbij moet er ook genoeg draadkracht zijn onder het volk. Het grootste gedeelte van de bevolking kan prima een computer gebruiken, en zal dan ook echt wel uit de voeten komen met het stemmen per blockchain. Maar er is ook een gedeelte van de bevolking dat moeite zou hebben bij online stemmen. Denk bijvoorbeeld aan de ouderen, of mensen die weinig verstand hebben van computers. Zij zullen zo'n verkiezing misschien aan zich voorbij laten gaan, en dat is iets wat je absoluut niet wilt hebben bij de verkiezingen.

Niet in het bezit van een computer

Ook zijn er mensen die niet in het bezit zijn van een computer, omdat ze hier bijvoorbeeld niet het geld voor hebben. Voor hen zou ook een oplossing bedacht moeten worden, zodat ze toch hun stem kunnen uitbrengen. Er zou bijvoorbeeld per wijk een computer kunnen staan waar men een stem op kan uitbrengen. Maar dat brengt weer beveiligingsrisico's met zich mee.

Zoals je ziet moet er aan veel gedacht worden wanneer we over gaan op verkiezingen per blockchain. Eerst zal de techniek verder uitgewerkt moeten worden, zodat er geen twijfel over de beveiliging ontstaat. Vervolgens moeten veel sociale randzaken opgelost worden. Pas wanneer dat is uitgewerkt, zal stemmen via blockchain een mogelijkheid worden. Echter zal het jaren kunnen duren voordat het uiteindelijk zo ver is.

Stemmen via blockchain werkt tegen corruptie

Blockchain staat voor transparantie. Iedereen kan zien wat er gebeurd, waardoor het lastig is om iets te doen zonder dat anderen het merken. Dat kan er ook voor zorgen dat blockchain corruptie tegen werkt. Normaal gesproken kunnen inwoners van een land niet zien of de telling van de stemmen daadwerkelijk klopt. Zo had je bij de verkiezingen van de Verenigde Staten in 2021 veel ophef over de geldigheid van de stemmen.

Wanneer de Amerikanen via blockchain zouden hebben gestemd, was er geen twijfel over de geldigheid van de stemmen (behalve bij Donald Trump). Het voorkomt ook dat leiders in andere landen onterecht aan de macht komen. Zo zijn er genoeg landen waarbij veel twijfel is over de uitkomst van de verkiezingen. Inwoners hebben door blockchain veel meer inzage op de uitslag van de verkiezingen, waardoor er ook geen twijfel is over de uitslag.

Hoe veilig is het om te stemmen met tokens?

We zeiden het al eerder in dit artikel. Stemmen met tokens is erg veilig, omdat tokens data als persoonsgegevens kunnen opslaan. Door bijvoorbeeld een BSN-nummer te koppelen aan een token, is het zeker dat iemand niet twee keer kan stemmen. Ook zorgt dit ervoor dat er geen tokens als stem kunnen worden gebruikt wanneer het BSN-nummer van het token niet geldig is. Door te werken met public en private keys kunnen tokens beschermd worden.

Het ligt natuurlijk verder nog wel aan de uitwerking van het stemsysteem. Over het algemeen is het een erg veilig systeem, en wordt het ook al door verschillende blockchains gebruikt. Bij hen is nog nooit iets mis gegaan. Daarbij is er ook genoeg ruimte om te kunnen testen met een stemsysteem op de blockchain.

Blockchain wordt gezien als een erg veilig systeem. Dat is het ook, maar het is altijd afhankelijk van de manier waar het op wordt gebruikt. Het is altijd belangrijk om goed te testen omtrent de veiligheid van een blockchain.

Stemmen via tokens wordt al gedaan!

Het lijkt op eerste gezicht misschien een erg vooruitstrevend plan dat weinig kans van slagen heeft. Toch is het helemaal niet zo ver gezocht. Dit stemsysteem wordt namelijk al gebruikt! En wel door blockchains zelf. Blockchains die gebruik maken van het Delegated Proof of Stake consensus algoritme stemmen namelijk op nodes. De nodes die de meeste stemmen krijgen, mogen als miner aan de slag voor het netwerk.

Voordat de verkiezingen beginnen, mogen nodes een verkiezingsprogramma houden. Ze geven dan aan wat hun visie is omtrent de blockchain en hoe ze hun werk zullen gaan doen. Vervolgens mogen alle deelnemers van de blockchain stemmen door middel van tokens. Dit gebeurt redelijk op dezelfde manier zoals hierboven al is geschetst.

Dit gaat ten alle tijde goed. Op de test fase na is het nog niet voorgekomen dat er iets mis is gegaan met dit stemsysteem. Wat ons betreft wordt het dan ook tijd dat we in Nederland het huidige stemsysteem gaan vervangen door blockchain. Het idee en de technologie is er, nu moet het nog uitgevoerd worden!

Heb je veel aan deze uitleg gehad? Of wil je graag nog meer weten over alles wat met crypto en blockchain te maken heeft? Meld je dan aan bij onze AllesOverCrypto Facebookgroep! We spreken er graag over alles wat met crypto en de blockchain te maken heeft en delen er waardevolle informatie met je. Hopelijk zien we je daar!


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.