DeFi
16/5/22

Wat is Serum (SRM)? Een complete uitleg!

Wat is Serum (SRM)? Een complete uitleg!

Snel €10 verdienen?

  1. Maak een account aan
  2. Stort 10 euro
  3. Je ontvangt direct €10 extra!
Start direct bij
Bitvavo

Wanneer je crypto wilt kopen, kun je kiezen tussen een centrale exchange (CEX) en decentrale exchange (DEX). Van laatstgenoemde zijn ontzettend veel verschillende soorten. Dit komt doordat iedere blockchain een eigen DEX nodig heeft, en het niet lastig is om een DEX te ontwikkelen. In feite zou je een andere DEX zomaar kunnen dupliceren.

Een DEX bouwen die goed werkt en vaak gebruikt wordt is echter een stuk lastiger. Alameda Research en FTX exchange proberen het met Serum. Dit is een decentrale exchange die op de blockchain van Solana (SOL) draait. Je kunt hier overigens ook tokens kopen die op andere blockchains draaien.

In dit artikel leggen we je uit wat Serum (SRM) is, door wie dit is opgericht, hoe de DEX werkt en wat de belangrijkste voor- en nadelen zijn.

Bekijk snel

Wat is Serum (SRM)?

Serum (SRM) is een decentrale exchange die op de blockchain van Solana draait. Toch is het mogelijk om ook tokens van andere blockchains op Serum te verhandelen. Serum is namelijk interoperabel. Dit betekent dat het protocol tussen verschillende blockchains kan werken, en dat is vrij uniek. Vaak zien we dat alleen tokens die op dezelfde blockchain als de DEX draaien op de DEX verhandeld kunnen worden.

Een andere unieke eigenschap van Serum is dat het gebruik maakt van een decentraal orderboek. De meeste andere DEX's maken gebruik van een Automated Market Maker (AMM). Een AMM is een geautomatiseerd algoritme dat de prijzen voor tokens bepaalt, maar ook verkopers en kopers hun tokens laat swappen tussen liquidity pools en het wallet adres van de gebruiker. Een orderboek wordt normaal gesproken alleen door centrale exchanges gebruikt.

Serum is ook nog eens interoperabel. Dit betekent dat het kan samenwerken met andere blockchains, waardoor gebruikers ook tokens van bijvoorbeeld Ethereum of Polkadot op Serum kunnen verhandelen. Dit levert een grote bijdrage aan de verdere ontwikkeling van DeFi, omdat dit een probleem is waar veel applicaties en protocollen tegenaan lopen.

De exchange heeft ook een eigen native token, genaamd SRM. Dit token kun je voor verschillende zaken gebruiken. Zo is het mogelijk om transactiekosten met SRM-tokens te betalen, waardoor je een 60% korting op de kosten ontvangt. Ook kun je de SRM-token inzetten voor staking of gebruiken voor governance functies. 

Door wie is Serum ontwikkeld?

Alameda Research en FTX exchange zitten achter de ontwikkeling van Serum. Beide bedrijven hebben al enige jaren ervaring binnen de crypto- en blockchainmarkt, en besloten om Serum in 2020 te lanceren op Solana. Ze kozen voor deze blockchain omdat deze een stuk sneller is dan concurrenten als Ethereum, maar ook door zijn lage transactiekosten. Daarbij is Solana interoperabel met veel andere blockchains.

https://www.youtube.com/watch?v=MykQvvtacCk

Hoe werkt Serum?

Serum is ontworpen om snel en goedkoop transacties te kunnen uitvoeren. Volgens het team achter Serum moeten gebruikers de voordelen van zowel CEX's als DEX's ervaren. Het beste van beide werelden is dus samengekomen in Serum.

Serum draait op Solana

Serum is gebouwd op een smart contract dat binnen de blockchain van Solana draait. Het is dus een decentrale applicatie (dApp), net als veel andere projecten die op Solana draaien.

Solana is een blockchain die bekend staat om zijn hoge snelheid. De blockchain kan tot 50.000 transacties per seconde (TPS) verwerken. Gebruikers betalen voor het uitvoeren van een transactie vaak nog geen 1 eurocent! Volgens veel mensen is Solana dan ook een van de belangrijkste concurrenten van Ethereum.

Omdat Solana snel en goedkoop transacties kan verwerken, zullen ook de gebruikers van Serum kunnen profiteren van deze hoge mate van schaalbaarheid. Concurrenten van Serum, zoals Uniswap (UNI), hebben dit voordeel niet. Zo draait Uniswap op Ethereum, dat veel problemen met zijn schaalbaarheid ondervindt. Gebruikers betalen hier soms honderden dollars aan transactiekosten en moeten tientallen minuten wachten voordat hun transactie succesvol is verwerkt.

In onderstaande video, van AllesOverCrypto zelf, vertellen we je meer over wat Solana is.

Decentraal orderboek

In plaats van een AMM, gebruikt Serum een decentraal orderboek. Bij een orderboek worden koop- en verkooporders op een lijst geplaatst. Dit gebeurt op basis van de prijs. Er is normaliter een centrale instantie die ervoor zorgt dat dit op de juiste manier gebeurd. Dat is een stuk lastiger uit te voeren wanneer dat op een decentraal netwerk moet gebeuren. Daarom maken andere DEX's gebruik van een AMM.

Bij een AMM verhandelen gebruikers hun tokens tussen liquidity pools. De AMM stelt eerst de prijs van het handelspaar vast, waarna de token swap plaats kan vinden. Als gebruiker heb je in dat geval maar weinig inbreng. Je zult het bijvoorbeeld met de vastgestelde prijs moeten doen, en je kunt geen gebruik maken van speciale order types. 

De ontwikkelaars van Serum hebben ervoor gezorgd dat een protocol automatisch koop- en verkooporders aan elkaar koppelt. Het is hierdoor mogelijk om zelf een order te selecteren, waardoor het ook mogelijk is om cryptocurrencies voor een zelf bepaalde prijs aan te bieden. Of kun je cryptocurrencies kopen door een prijs te selecteren.

Als gebruiker heb je veel meer controle over de koop en verkoop van jouw cryptocurrencies. Dat is dan ook een van de grootste voordelen van het decentraal orderboek dat door Serum wordt gebruikt.

Weet je nog niet helemaal wat een orderboek is? In onderstaande video wordt meer uitleg gegeven over hoe een orderboek op crypto exchanges werkt. Je zou deze video kunnen bekijken wanneer je meer over dit onderwerp wilt weten.

Tokens swappen tussen verschillende blockchains

Serum heeft een ingebouwd mechanisme waardoor je tokens tussen andere blockchains kunt swappen. Het maakt niet uit op welke blockchain de tokens draaien. Toch kun je, zoals je misschien wel weet, niet zomaar tokens tussen verschillende blockchains swappen. Dus hoe doet Serum dat?

Stel dat je een Solana-token verkoopt op Serum voor een Ethereum-token. Wanneer jij jouw Solana-token wilt swappen, zul je het eerst naar een smart contract op Solana sturen. De andere gebruiker verstuurt zijn token naar een smart contract op Ethereum. Beide tokens dienen als onderpand. Vervolgens worden de onderpanden op beide blockchains vrijgegeven, waarna de swap succesvol is uitgevoerd.

Omdat je ook tokens van andere blockchains kunt swappen, kun je voor al je trades bij Serum terecht. Normaal gesproken zou je voor iedere blockchain een andere DEX moeten gebruiken. Dat is niet meer nodig wanneer je gebruik maakt van Serum. Het levert dus meer gemak op en kost minder tijd.

De SRM-token van Serum

Serum heeft een eigen native token: SRM. Dit token kun je voor verschillende zaken gebruiken, en bekleedt daarom een belangrijke functie binnen de Serum DEX.

  • Transactiekosten. Wanneer je een transactie op de Serum DEX uitvoert, kun je deze met SRM betalen. In dat geval krijg je een korting van 60% over de te betalen transactiekosten. Het kan hierdoor voordelig uitpakken om SRM-tokens te gebruiken.
  • Governance. Wanneer je in bezit bent van de SRM-token, kun je meebeslissen over de toekomst van Serum. Je bent onderdeel van de organisatie en kunt stemmen op de beslissingen die gemaakt moeten worden, maar kunt ook een voorstel doen aan de community. Serum is dus een DEX voor en door gebruikers!
  • Speculatie. Net als iedere andere cryptocurrency, kun je ook de SRM-token gebruiken voor speculatie. Door in SRM te handelen kun je winsten en rendementen genereren over jouw vermogen. Dit is natuurlijk wel risicovol, omdat de prijs van SRM ook kan dalen.

Er is een totale maximale voorraad van 10 miljard SRM-tokens vastgesteld. Tijdens de voorverkoop werd 4% van de maximale voorraad verkocht (400 miljoen tokens). Het team heeft vervolgens goed nagedacht over de overige verdeling van de tokens. De tokenomics van Serum (SRM) ziet er als volgt uit:

  • 20% - voor het team en de adviseurs;
  • 22% - voor projectmedewerkers;
  • 27% - voor stimuleringsfondsen voor ecosystemen;
  • 27% - voor een partner- en samenwerkingsfonds.

Waar kan Serum voor gebruikt worden?

Serum kan gebruikt worden voor het verhandelen van tokens. Wanneer je cryptocurrencies wilt kopen of verkopen, kun je naar de website van Serum. Je zult hier eerst jouw externe wallet moeten koppelen. Het is belangrijk dat je de juiste wallet koppelt, zodat je de gekochte cryptocurrencies kunt bewaren.

Nadat je een token swap hebt uitgevoerd, zul je jouw tokens direct in de gekoppelde wallet vinden. Vervolgens kun je deze hier laten staan, gebruiken voor een andere swap of versturen naar een andere wallet.

serum srm cryptocurrency

De voor- en nadelen van Serum

Nu je hebt gelezen wat Serum is en hoe het werkt, heb je misschien wel een beeld over de belangrijkste voordelen van dit project. Om nog eens kort samen te vatten wat Serum is, zullen we de belangrijkste voor- en nadelen van Serum voor je opsommen.

Voordelen

  • Het decentraal orderboek zorgt voor meer controle. In tegenstelling tot de meeste andere DEX's maakt Serum gebruik van een decentraal orderboek. Dit geeft gebruikers meer controle over de orders die ze uitvoeren. Zo kunnen ze zelf prijzen bepalen en orders kiezen die ze willen vervullen.
  • Tokens swappen tussen verschillende blockchains. Ondanks dat Serum op de blockchain van Solana draait, kun je hier ook tokens kopen die op andere blockchains draaien. Denk aan ERC20-tokens die op Ethereum draaien, of aan BEP-2 tokens die op de Binance Smart Chain werken.
  • Snel en goedkoop transacties verwerken. Je kunt op de blockchain van Solana snel en goedkoop transacties verwerken. Aangezien Serum op Solana draait, kun jij gebruik maken van deze schaalbaarheid. Een swap op Serum heb je vrijwel direct uitgevoerd, en in veel gevallen betaal je vrijwel geen transactiekosten.
  • Korting op transactiekosten. Wanneer je jouw transactiekosten betaalt met de SRM-token, ontvang je een korting van 60% over de transactiekosten. Dit zet veel gebruikers aan om gebruik te maken van de SRM-token, wat de liquiditeit en prijs positief kan bevorderen.

Nadelen

  • Serum draait op een smart contract. Er kan altijd iets fout gaan bij een smart contract, omdat deze volledig geautomatiseerd zijn. In dat geval kan een fout niet handmatig hersteld worden, waardoor je mogelijk tokens kunt verliezen.
  • Risico op verlies van inzet. Wanneer je cryptocurrency koopt loop je altijd een risico op verlies van geld. Op een DEX kun je meer exotische cryptomunten kopen. De kans dat je een scamcoin koopt is hier vele malen groter dan op een centrale exchange. Op een centrale exchange worden cryptocurrencies eerst gecontroleerd, voordat gebruikers deze kunnen verhandelen.

Wil je de informatie over Serum die je in dit artikel hebt gelezen nog eens samengevat krijgen in een video? Onderstaande video is in dat geval een aanrader.

https://www.youtube.com/watch?v=6uuwNCPLAo8

Conclusie

Serum is een decentrale crypto exchange die op de blockchain van Solana draait. Je kunt hier verschillende crypto tokens kopen. Deze hoeven niet per se op Solana te draaien, want Solana biedt ook ondersteuning voor andere blockchains, zoals Ethereum en Polkadot.

In plaats van een AMM, maakt Serum gebruik van een decentraal orderboek. Normaal gesproken worden orderboeken alleen door centrale exchanges gebruikt. Het team achter Serum hebben dus een manier gevonden om een orderboek alsnog op een decentraal netwerk te kunnen gebruiken.

Mocht je geloven in de werking en succesvolle toekomst van Serum, zou je de SRM-cryptomunt kunnen kopen. Dit is de native cryptocurrency van Serum. Doe hiervoor altijd zelf goed onderzoek, alvorens je een besluit tot aankoop doet. Zo kun je jouw keuze baseren op onderzoek en leren van mogelijke fouten die je maakt.

Na het lezen van dit artikel weet je hopelijk meer over wat Serum is en hoe het werkt. Wil je na het lezen van dit artikel nog meer weten over wat Serum is, de SRM-cryptocurrency of andere projecten? Stel dan je vragen in onze AllesOverCrypto Facebookgroep en dan beantwoorden onze experts al jouw vragen. 

Heb je andere crypto gerelateerde vragen? Het makkelijkste is om jouw vraag in onze FAQ op te zoeken. Wat je ook kan doen, is dat je jouw vraag + "AllesOverCrypto" googelt. Je zult dan snel uitkomen bij één van onze andere artikelen die over dat onderwerp gaan, zodat je weer snel meer kunt leren over dat onderwerp.

Headerfoto door Serum 

Ontdek Alles Over Crypto

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang wekelijks de nieuwste inzichten in de cryptowereld.

Je bent succesvol ingeschreven!
Oeps! Er is iets fout gegaan!